Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-04-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/04/2003
  • [02] Κυπριακό
  • [03] ΝΔ
  • [04] Απεργίες-Οικονομία
  • [05] ΕΕ-Αμυνα
  • [06] Συνέντευξη Πάουελ
  • [07] Επεκτάσεις μετρό
  • [08] Χρηματιστήριο
  • [09] Κυβέρνηση-Δημοσιεύματα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/04/2003

    Τα δημοσιεύματα κατά της κυβέρνησης και οι αναμενόμενες αποφάσεις του πρωθυπουργού, το Κυπριακό , η σύνοδος των ''4'' της ΕΕ για την άμυνα και η δίκη της 17Ν είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Ατοκα δάνεια για αποπεράτωση και επισκευή κατοικίας. Μέσω του ΟΕΚ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Στο Μαξίμου έφτιαχναν τη λάσπη. Απίστευτες αποκαλύψεις για τον πασοκικό βόρβορο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Εκλογές εδώ και τώρα. Ο πρωθυπουργός ''βαριέται'' , ο Κουρής συνεχίζει και η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Το μεγάλο κόλπο με την ALTEC.Φοβερές αποκαλύψεις Εβερτ για την ''απάτη του Χρηματιστηρίου''.

    Η ΑΥΓΗ:Πρωτομαγιά για την ειρήνη και τη δουλειά. Κατά του πολέμου και της ανεργίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Ψεύτης ο Πρωτόπαπας. Επίσημο έγγραφο της εφορίας τον ξεσκεπάζει.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μιλάει στο ''Βήμα'':''Τι συζητώ με τον Γιώργο''.Η ελληνική προεδρία στην ΕΕ, το Κυπριακό, ο πόλεμος στο Ιράκ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Παίρνει κεφάλια για να σωθεί ο ίδιος. Ολο το παρασκήνιο για τη διάσωση του πρωθυπουργού Σημίτη.

    ΕΘΝΟΣ:25 SOS για τις δηλώσεις μισθωτών-συνταξιούχων. Εφορία: Αρχίζει τη Δευτέρα η υποβολή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Οπως κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι θα τιμήσουν την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλά θα είναι....Κραυγές μέσα στην ομίχλη της Παγκοσμιοποίησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Τρελός χορός δισεκατομμυρίων. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τη στιγμή που ασφυκτιούν συνταξιούχοι-εργαζόμενοι-μικρομεσαίοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Καταιγίδα εξελίξεων για ΠΑΣΟΚ-Σημίτη. Κυβέρνηση: 3 σενάρια...απόγνωσης στην προσπάθεια αναστροφής του κλίματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:11 βήματα για Κύπρο Κυπρίων. Μέτρα στήριξης, καθώς οι λαοί ρίχνουν τα τείχη.

    ΕΣΤΙΑ:Ζήτημα εκπροσώπου. Η στάσις του εκθέτει όλη την κυβέρνηση.

    Espresso:Σαδιστική εκτέλεση! Τους άφησαν στις ράγες και τους έλιωσε το τρένο!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Γόρδιος δεσμός για Σημίτη. Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για ''θεραπεία-σοκ'' σε κυβέρνηση και κόμμα.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Ωρα αποφάσεων ...για τον Κ. Σημίτη. Επιστρέφει σήμερα ο πρωθυπουργός.

    ΤΑ ΝΕΑ:Για τα ...μάτια έλεγχοι στη Σοφοκλέους. Λύση με νέο νόμο αναζητεί η κυβέρνηση.

    ΝΙΚΗ: ''Ταυρομαχιών'' συνέχεια. Ο Σημίτης έρχεται με ειλημμένες αποφάσεις.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Πρωτομαγιά 2003 με το ΠΑΜΕ. Αθήνα: Πεδίον του Αρεως 10 πμ και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

    Traffic News:Με έδειρε άγρια ο άνθρωπος του Κωστόπουλου. Μήνυση για σωματική βία κατά του εκδότη κατέθεσε η Χριστίνα Ιακωβίδου στο αστυνομικό τμήμα Μυκόνου.

    Η ΧΩΡΑ:Εδώ και τώρα εκλογές. Κεραυνοί Μητσοτάκη:Διεφθαρμένη και ανίκανη η κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:''Κράχ'' σε δήμους. Ακυρώνονται έργα λόγω αδυναμίας πληρωμής των εργολάβων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Που το πάνε Ντενκτάς και Υιός. Υπόσχονται περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Δρεπάνι χάρου στην άσφαλτο! Ποιά άτυπη πνευμονία; 37 πολίτες άφησαν την τελευταία πνοή τους στην άσφαλτο.

    [02] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι ''διαστάσεις ''λαϊκής επανάστασης'', όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Πατ Κοξ, προσλαμβάνει η μετάβαση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκατέρωθεν της γραμμής του ''Αττίλα'', ενώ σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου θα ανακοινώσει μέτρα υπέρ των Τουρκοκυπρίων που απορρέουν από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''ξεπέρασαν τις 100.000 οι Ελληνοκύπριοι που επισκέφθηκαν σε μια εβδομάδα τις κατεχόμενες περιοχές, ενώ ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που ήλθαν στις ελεύθερες περιοχές ξεπέρασε τις 25.000''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''ύστερα από το αρχικό μούδιασμα που προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του καθεστώτος στο Βορρά να επιτρέψει τη διακίνηση Ελληνοκυπρίων από και προς τα κατεχόμενα, η κυπριακή κυβέρνηση ανασυντάχθηκε και με δέσμη μέτρων προς τους Τουρκοκύπριους επιχειρεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Κυπριακό''.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), ''ραγδαίες εξελίξεις ακόμα και στην επίλυση του Κυπριακού αναμένεται σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, να σηματοδοτήσει η μαζική μετακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη Μεγαλόνησο. Η ''κατάρριψη'' της διαχωριστικής Γραμμής του Αττίλα, απέδειξε στην πράξη την επιθυμία των κατοίκων της Μεγαλονήσου να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο και χωρίς την τροχοπέδη της τουρκικής αδιαλλαξίας''.

    Η ESPRESSO προσθέτει ότι ''στιγμές του 1991 δίπλα στο τείχος του Βερολίνου θυμίζουν όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες κοντά στο τελυεταίο τείχος που απέμεινα να χωρίζει την Ευρώπη, στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι φαίνεται να΄εχουν πάρει στα χέρια τους την κατάσταση και πολιορκούν τα φυλάκια ελέγχου και από τις δύο πλευρές, προσπαθώντας να περάσουν κατά χιλιάδες στο νότιο και στο βόρειο κομμάτι του νησιού''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''σε επανεργοποίηση του γγ του ΟΗΕ ευελπιστεί ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά, προκειμένου και υπό το κλίμα των τελευταίων ημερών στην ''πράσινη γραμμή'' να ασκηθεί νέος γύρος πιέσεων προς την Αγκυρα και το καθεστώς Ντενκτάς για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στο νησί''.

    [03] ΝΔ

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι ''επ΄ευκαιρία της δημοσιοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ στη Ρηγίλλης έχει αποφασισθεί εκτός των άλλων και η αναπροσαρμογή της στρατηγικής που μέχρι σήμερα ακολουθήθηκε. Συγκεκριμένα και σύμφωνα μ εαπόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, θα ανέβουν οι τόνοι της αντιπολιτευτικής κριτικής στην κυβέρνηση''.

    [04] Απεργίες-Οικονομία

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,''κάποιος επί τέλους πρέπει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν είναι δυνατόν να προσδοκούμε ετήσιο ρυθμό αναπτύξεως 3,8% και να απεμπολούμε μία ολόκληρη μονάδες με τις απεργίες, τις έκτακτες αργίες και τις ''γέφυρες'' των αργιών''.

    [05] ΕΕ-Αμυνα

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι ''μία δυνατή και ανεξάρτητη Ευρώπη που θα μπορεί να ακολουθεί τη δική της αυτόνομη πορεία και πολιτική, αρχίζει να γεννιέται μετά από την πρωτοβουλία των ''4'' χτες στη μίνι σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Γαλλία, Γερμανία Βέλγιο και Λουξεμβούργο πήραν την απόφαση για τη δημιουργία αρχηγείου πολυεθνικής δύναμης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θα είναι ανεξάρτητο από το ΝΑΤΟ, προκαλώντας αντιδράσεις από τις χώρες που συντάχθηκαν με τις ΗΠΑ στην επέμβαση στο Ιράκ όπως η Αγγλία , η Ισπανία και η Ιταλία''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι'' η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και ο Λουξεμβούργο με ξεχωριστή Σύνοδο ΚΟρυφής χτες στις Βρυξέλλες διακήρυξαν για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν ''πυρήνα αυτόνομης στρατιωιτκής ικανότητας'' με ''πολυεθνικό Γενικό Επιτελείο συνδυασμένων επιχειρήσεων'', επιχειρησιακά έτοιμο ''το αργότερο μέχρι το 2004'' στο Τερβίρεν έξω από τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο και κάλεσαν τ΄άλλα ευρωπαϊκα κράτη να προσχωρήσουν εθελοντικά στη δημιουργία της ''Ευρωπαϊκής Ενωσης Ασφάλειας και Αμυνας'' που θα τελεί σε σχέση ''συμπληρωματικής συνεργασίας'' με το ΝΑΤΟ ''που παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής ασφάλειας''.

    [06] Συνέντευξη Πάουελ

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ ''δηλώνει ενθουσιασμένος με τη δουλειά που έχει κάνει η ελληνική προεδρίας της ΕΕ στην κρίσιμη αυτή περίοδο λόγω του πολέμου στο Ιράκ και δεν παραλείπει να αποδώσει εύσημα στον ''προσωπικό φίλο'' του, τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος και ο κ. Παπανδρέου ήδη συνομιλούν για τον ρόλο της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ελλάδας στη μετά Σαντάμ εποχή. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται εντυπωσιασμένος από το άνοιγμα των διαχωριστικών γραμμών στην Κύπρο. Οσον αφορά την ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η Αγκυρα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να ικανοποιήσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί προσθέτοντας οτι η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη και ότι η ΕΕ δεν θα είναι πλήρης χωρίς την Τουρκία''.

    [07] Επεκτάσεις μετρό

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει οτι "τέσσερις νέες επεκτάσεις στο δίκτυο του μετρό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό (ΜΑΜ) και σύντομα αναμένεται να μπουν τα πρώτα... λιθαράκια κατασκευής τους, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το... 2010. Η πρώτη επέκταση θα αφορά στην υφιστάμενη γραμμή 3 απο την Πανόρμου μέχρι τον Παράδεισο Αμαρουσίου κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας. Η δεύτερη επέκταση αφορά στη γραμμή 3 απο το Αιγάλεω εως τον Πειραιά, που θα διέρχεται απο τις περιοχές Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας, Κορυδαλλού, Νίκαιας κλπ. Η τρίτη επέκταση αφορά στη γραμμή 2 απο το Πανεπιστήμιο προς το Γαλάτσι. Η τέταρτη απο την περιοχή Αλέξανδρος Παναγούλης στην Ηλιούπολη μέχρι το Ελληνικό".

    [08] Χρηματιστήριο

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν οτι "έλεγχοι για τα... μάτια γίνονται στη Σοφοκλέους. Οι φορολογικοί έλεγχοι είναι ανεπαρκείς ενώ δεν διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των ορκωτών ελεγκτών από τις εισηγμένες εταιρείες. Πρόκειται για δύο απο τα κενά της υφιστάμενης νομοθεσίας, την οποία επιχειρεί τώρα να αλλάξει η κυβέρνηση που αναζητεί λύση στο πρόβλημα". Ο υπουργός Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκης μιλώντας στα ΝΕΑ προαναγγέλλει οτι με νέο νόμο θα ελέγχονται ακόμη και οι ελεγκτές".

    [09] Κυβέρνηση-Δημοσιεύματα

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά οτι "πολιτικές πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος επιστρέφει σήμερα απο τις πασχαλινές διακοπές του. Ο Κώστας Σημίτης αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση του, σχετικώς με το αρνητικό κλίμα που έχει προκληθεί ύστερα απο τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Αυριανή", αλλά και ύστερα απο τις δικές του δηλώσεις-γρίφος" τις τελευταίες ημέρες".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ο κ. Σημίτης είναι αποφασισμένος να έχει ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ εχει γίνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να πάρει αποφάσεις "εν θερμώ". Οι κινήσεις του πρωθυπουργού αναμένεται να πάρουν "σάρκα και οστά" απο τα μέσα Μαϊου και μετά, καθώς η ελληνική προεδρία θα κλείνει τον κύκλο της, και η υπόθεση των καταγγελιών του Γιώργου Κουρή θα έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "φυγή προς τα εμπρός" φαίνεται να προετοιμάζει ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ως μια "κίνηση-κλειδί" για να υπερβεί το εξαιρετικά αρνητικό πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο πλην των άλλων έχει επιβαρυνθεί και απο τα δημοσιεύματα-καταγγελίες κατά κυβερνητικών και κομματικών στελεχών. Στις κινήσεις του Πρωθυπουργού περιλαμβάνεται και ανασχηματισμός, μέσω του "ξηλώματος" του σημερινού κυβερνητικού σχήματος και της ανασύνθεσής του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει οτι "υπό την πίεση δημοσιευμάτων ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώνει μεγάλες αποφάσεις, επαναλάμβαναν χθες στενοί συνεργάτες του. Ο κ. Σημίτης επέστρεψε απο το Κορακοχώρι και θα έχει συναντήσεις με στελέχη του κόμματος, καταθέτοντας τις σκέψεις του για τον ανασχηματισμό και τις εκλογές. Ενδέχεται, μάλιστα, να ανακοινώσει και τον αντικαταστάτη του κ. Μαλέσιου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "δεν έχει τέλος η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ. Τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν με τις συζητήσεις για τις σχέσεις των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος με επιχειρησιακά συμφέροντα και απ' ό,τι φαίνεται η φαρέτρα του πρωθυπουργού έχει αδειάσει".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει οτι "η κυβερνητική κρίση, που ξέσπασε το προηγούμενο διάστημα απο τις πανθομολογούμενες ασύμβατες σχέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον κύκλο των νεοεπιχειρηματιών, κυοφορεί σημαντικές αποφάσεις, τις οποίες ήδη επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, αξιολογώντας προτάσεις υπουργών και συνεργατών του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "οι εκλογές, αμέσως μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας, είναι η μόνη καθαρή λύση στο αδιέξοδο που προκαλούν τα σκάνδαλα και ο εσωκομματικός σπαραγμός στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Κουρής επανήλθε χθες προαναγγέλλοντας αποκαλύψεις για "φαγοπότι ορισμένων υπουργών".

    Σύμφωνα με την Traffic news "σαν έτοιμος - όχι από καιρό - αλλά από την περασμένη Πέμπτη εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας. Ο ίδιος δεν δίστασε να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες αυτού του ακινήτου και να καλέσει τους δημοσιογράφους για... καφέ. Προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να αποδείξει το ψεύδος του συγκεκριμένου δημοσιεύματος και να μπορέσουν κι οι άνθρωποι του Τύπου να δουν οτι το εξοχικό αυτό σπίτι αγγίζει μόλις και μετά βίας σύμφωνα πάντα με τον ίδιο τα 75τμ εν αντιθέσει με τα 140 που υποστηρίζει η "Αυριανή" οτι βρίσκονται στην κατοχή του".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει οτι "έγγραφο της εφορίας που 'χει επισυναφθεί στο συμβόλαιο αγοράς δείχνει καθαρά πρώτον οτι η βίλα έχει τρεις ορόφους και δεύτερον οτι και οι τρεις όροφοι αποτελούν μια κατοικία".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 2 May 2003 - 10:07:04 UTC