Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-04-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/04/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΕΕ-Διεύρυνση
  • [04] Τροχαίο Τεμπών
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Παραίτηση υφυπουργού Δημόσιας Τάξης
  • [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [08] ΕΕ-Διεύρυνση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/04/2003

    Το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η υπογραφή προσχώρησης 10 νέων μελών στην ΕΕ,οι έρευνες για το τροχαίο στα Τέμπη, το Κυπριακό και η παραίτηση του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Πως θα γίνουν 7.000 διορισμοί εκπαιδευτικών μετά το Πάσχα. Πασχαλινό δώρο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σε κατάσταση πολιορκίας. Η Αθήνα υποδέχτηκε τους ''25''...Μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις κάτω από την Ακρόπολη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ομολογία χωρίς ντροπή. Ρεσιτάλ κυνικότητας από τον υφυπουργό Μαλέσιο.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Σεισμός 200 δις στην κυβέρνηση. Ιντριγκες, παρασκήνιο και φοβερές καταγγελίες.

    Η ΑΥΓΗ:Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του αντιπολεμικού κινήματος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Διώξε όλους τους κλέφτες για να ξεβρωμίσει το ΠΑΣΟΚ. Μπράβο Σημίτη, προχώρα τώρα...

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Η Ευρώπη της ελπίδας. Στη σκιά της Ακροπόλεως γεννιέται σήμερα. Υπογράφεται στην Αρχαία Αγορά η συνθήκη προσχωρήσεως 10 νέων μελών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:600.000 στρέμματα στο σχέδιο πόλης. Οι τρεις βασικές ρυθμίσεις που προωθεί άμεσα το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    ΕΘΝΟΣ:Τα 4 μεγάλα στοιχήματα για Ευρώπη - Ελλάδα. Στην πολιορκημένη Αθήνα οι αποφάσεις για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Ευρωπαϊκό, από σήμερα , το νησί της Αφροδίτης. Παρά την διχοτομική πολιτική της Τουρκίας και τις σημερινές ''τρικλοποδιές'' του Ντενκτάς και της Αγκυρας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Αμνηστεύει τα εγκλήματά του . Επιρρίπτει τις προσωπικές του ευθύνες για το σκάνδαλο στη Σοφοκλέους στους επιχειρηματίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Π.Α.Θ.Ε. Σκοτώνει την Ελλάδα. Ερευνα: Τα σημεία - καρμανιόλες στην εθνική (;) οδό Πάτρας -Αθήνας-Θεσσαλονίκης - Ευζώνων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στην Αθήνα το μέλλον (;) της Ευρώπης. Ιστορική υπογραφή της διεύρυνσης, αλλά και κραυγή κατά πολεμάρχων.

    ΕΣΤΙΑ:Ζάππειο 1979: Το ΠΑΣΟΚ απέσχε. Τότε κατηγορούσε την τελετή εντάξεως.

    Espresso:Λιποθύμησε όταν είδε την κόρη του στο κρεβάτι με τον Κλεάνθη. Ο πατέρας της Ολγας του THE WALL.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η μεγάλη ώρα της Ευρώπης. Επί τάπητος Ιράκ-ΟΗΕ και το Σύνταγμα της ΕΕ.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Αθήνα...αδιαπέραστη πόλη! Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την Συνθήκη Προσχώρησης.

    ΤΑ ΝΕΑ:Δεν κυβερνώ μέσω δημοσκοπήσεων. Συνέντευξη Κ. Σημίτη στα ΝΕΑ.

    ΝΙΚΗ:Ευρώπη 25 αστέρων. Νέα εποχή για την Κύπρο. Ιστορική διεύρυνση για την ΕΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανεπιθύμητοι! Οι Μπλερ - Αθνάρ και σία . Διαδηλώνουμε σήμερα .

    Traffic News:Φωτιά το διαζύγιο του Σεφερλή στην Τατιάνα. Ο χωρισμός του δημοφιλούς ηθοποιού στην TV.

    Η ΧΩΡΑ:Σε βούρκο η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ''παραίτησε'' τον Μαλέσιο μετά τις αποκαλύψεις Κουρή για τις σχέσεις του με τον Αθανασούλη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Απροστάτευτοι. Στο έλεος ασυνείδητων οδηγών και αδιάφορης πολιτείας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Λαθρεμπόριο και εισαγόμενα στη Λαχαναγορά. Η απαξίωση της ελληνικής γεωργίας.

    [03] ΕΕ-Διεύρυνση

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι ''κορυφαία ιστορική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, αλλά και ''μαύρη σελίδα'' για την τουρκική διπλωματία, συνιστά η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Μεγαλονήσου στην ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα κάτω από την Ακρόπολη στη Στοά του Αττάλου''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ''ανεπιθύμητη είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή Ενωση των καπιταλιστών που διευρύνεται για να έχει περισσότερα εκατομμύρια εργατών κάτω από την μπότα της. ΠΟυ διευρύνεται για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ζωτικό χώρο δράσης το κεφάλαιο, για να γίνει πιο ισχυρός ο ιμπεριαλισμός''.

    Η ΝΙΚΗ στο άρθρο της τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:''η επιτυχημένη δρομολόγηση διαδικασιών πολιτικής ενοποίησης -και στον τομέα αυτό θα έχει σημαντική συνεισφορά και η Συντακτική Συνέλευση που επεξεργάζεται το Σύνταγμα της Ευρώπης, θεωρείται βέβαιο ότι θα δράσει καταλυτικά στη συνείδηση και των νέων χωρών, διασκεδάζοντας τις αμφιβολίες που είναι προφανές ότι διατηρούν σήμερα σε σχέση με την πραγματική δυνατότητα της ΕΕ να αποκτήσει ενιαία φωνή και στην Εξωτερική Πολιτική Αμυνα''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι ''η υπογραφή των πρωτοκόλλων προσχώρησης των 10 νέων χωρών συμπίπτει με τη διαχείριση της κρίσης του Ιράκ μετά το τέλος του πολέμου και η παρουσία του γγ του ΟΗΕ κ. Κόφι Αννάν στην Αθήνα ενδέχεται να αποτελέσει ευκαιρία συζητήσεων του παγκοσμίου αυτού προβλήματος, με στόχο την αποκατάσταση της νέα τάξης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών''.

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι ''στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρχει μόνιμος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλούνται να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που βρίσκονται στην Αθήνα για την τελετή της υπογραφής της Συμφωνίας Διεύρυνσης''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''σήμερα το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί δύο τελετές- στο Ζάππειο και την Στοά του Αττάλου- για να γιορτάση την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Εχει κηρύξει την ημέρα αργία, ενώ δίνει ιδιαίτερο πανηγυρικό τόνο- και δικαίως- στην ένταξη της Κύπρου. Ομως το ίδιο αυτό ΠΑΣΟΚ είχε απουσιάσει επιδεικτικά από την πανηγυρική τελετή του Ζαππείου για την προσχώρηση στην ΕΟΚ της ίδιας της Ελλάδος, το Μάιο του 1979''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι ''στους ρυθμούς μιας μεγάλης μέρας για ολόκληρη την Ευρώπη κινείται από σήμερα η Αθήνα, καθώς με τον πλέον επίσημο τρόπο θα σηματοδοτηθεί η διεύρυνση της ΕΕ με 10 νέα κράτη -μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος και θα περάσει από την Ευρώπη των ''15'' στην Ευρώπη των ''25''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι ''η ιστορική για την Ελλάδα μέρα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ έφτασε και όλα είναι έτοιμα στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής που θα υπογραφεί η μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Ενωσης με δέκα νέες χώρες''.

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος) θα γίνουν ''μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις κάτω από την Ακρόπολη...Αλλά και αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην ''απαγορευμένη πόλη''. Αφάνταστη ταλαιπωρία εκατομμυρίων Αθηναίων''.

    ''Δικαιωμένος για την πολιτική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, που υπογράφεται σήμερα το μεσημέρι στη Στοά Αττάλου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη Στα ΝΕΑ και δηλώνει οτι ''το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και πάλι τις εκλογές''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων οτι ''η υπογραφή σήμερα στην Αθήνα της Πράξης Προσχώρησης των δέκα νέων μελών στην ΕΕ είναι ένα σημαντικό γεγονός για τη διασφάλιση της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ 25 χωρών της γηραιάς ηπείρου και των γειτόνων τους που στο μέλλον θα ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ''σε χρονική συγκυρία δυσμενή εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων- που ισχυροποίησαν τις ΗΠΑ και έπληξαν τη συνοχή της ΕΕ- υπογράφεται σήμερα στην Αθήνα η ελπιδοφόρα για το μέλλον της ΕΕ συνθήκη προσχωρήσεως των δέκα νέων κρατών -μελών''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι ''καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου λαμβάνονται στην Αθήνα. Η ΕΕ διευρύνεται με δέκα νέα μέλη στα οποία συγκαταλέγεται και η Κύπρος, που η ένταξή της θεωρείται ιστορική και δημιουργεί νέο τοπίο στις σχέσεις με την Τουρκία. Οι επακόλουθες θεσμικές μεταρρυθμίσεις και ο ρόλος της Κοινότητας στο μεταπολεμικό Ιράκ τίθενται επί τάπητος''.

    [04] Τροχαίο Τεμπών

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "διώξεις σε βαθμό κακουργήματος άσκησε χθες ο εισαγγελέας Λάρισας σε βάρος του οδηγού της "δρεπανηφόρου" νταλίκας στα Τέμπη, που θέρισε 21 παιδιά και άλλων οκτώ ατόμων, εκ των οποίων τα δύο είναι μέτοχοι της μεταφορικής εταιρείας και έξι είναι υπάλληλοι που συμμετείχαν στη φόρτωση του οχήματος. Ωστόσο, δεν ασκήθηκαν διώξεις για τους ανύπαρκτους ή πλημμελείς ελέγχους στα φορτηγά και τις νταλίκες, θέμα που αναδείχθηκε από την τραγωδία στα Τέμπη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "συλλυπητήριο τηλεγράφημα με το οποίο εκφράζει την οδύνη του για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου σκοτώθηκαν 21 μαθητές, απέστειλε χθες στο δήμαρχο Αποστόλου Παύλου Μακροχωρίου Ημαθίας Ελ. Βαλαβάνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "ο άξονας ΠΑΘΕ ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα, αντί να ενώνει... σκοτώνει την Ελλάδα. Το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών υπογραμμίζει με δραματικό τρόπο οτι η διαχρονική κυβερνητική ανικανότητα διαχείρισης των έργων, με αιχμή την 8ετία του Κ. Λαλιώτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αποδεικνύεται εγκληματική".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "ευθύνες σε φορείς του Δημοσίου (διευθύνσεις τροχαίας, διευθύνσεις συγκοινωνιών και ΚΤΕΟ) για τα τροχαία ατυχήματα που σημειώνονται στο εθνικό οδικό δίκτυο επιρρίπτει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με ανοικτή επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο, ενώ παράλληλα προτείνει την αυστηροποίηση των ποινών κατά των υπευθύνων για τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα".

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "αβάσταχτος είναι ο πόνος για τον τραγικό θάνατο των 21 μαθητών του Λυκείου Μακρυχωρίου Ημαθίας. Οι σκηνές που διαδραματίζονται στη γενέτειρα των αδικοχαμένων ψυχών δεν μπορούν με λέξεις να περιγραφούν".

    [05] Κυπριακό

    Η Traffic news σημειώνει οτι "την άσκηση πιέσεων στον Ραούφ Ντενκτάς προκειμένου να αναθεωρήσει τη στάση του στο Κυπριακό ζήτησαν οι 15 από την Αγκυρα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης και του πολιτικού διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκαν στο Λουξεμβούργο σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών".

    [06] Παραίτηση υφυπουργού Δημόσιας Τάξης

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει οτι "την παραίτησή του "για λόγους ευθιξίας" υπέβαλε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ε. Μαλέσιος, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας "ΑΥΡΙΑΝΗ" που τον έφερε ως "διαπλεκόμενο" με γνωστό επιχειρηματία. Ο κ. Μαλέσιος δήλωσε πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση από την κυβέρνηση, ο κ. Μαλέσιος ομολόγησε χωρίς ντροπή οτι έμενε δωρεάν σε σπίτι προμηθευτή του Δημοσίου. Παραδέχτηκε, επίσης, οτι "έπαιξε" στο Χρηματιστήριο μετοχές της εταιρείας ALTEC που παίρνει έργα από το Δημόσιο. Οι κρίκοι της διαπλοκής αρχίζουν και σπάνε".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "μία βίλα "έφαγε" τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης. Παραίτηση από ευθιξία και προειδοποιήσεις για δικαστικό αγώνα εναντίον της εφημερίδας που έκανε τις αποκαλύψεις. Τι απαντά ο παραιτηθείς υφυπουργός για τον διαγωνισμό σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων".

    [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Η Ευρωπαϊκή Ενωση των "25".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Το στοίχημα των 25. Η ένωση υπογράφεται, ζητούμενο τώρα η ισχύς. από τον Ατλαντικό έως τη Βαλτική, 450 εκατ. πολίτες".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Στην Αθήνα σφραγίζεται το μέλλον της Ευρώπης. Υπογράφεται στην Ακρόπολη η Συνθήκη της διεύρυνσης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Η Ευρώπη μεγαλώνει στη σκιά του Παρθενώνα. Σήμερα η υπογραφή προσχώρησης των "10".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Αυτονομείται" το ΧΑ και αποκτά... ανταγωνιστές. Κόβεται ο ομφάλιος λώρος με το κράτος".

    [08] ΕΕ-Διεύρυνση

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει οτι "φυγή προς τα εμπρός χαρακτήρισαν ορισμένοι την ευρωπαϊκή διεύρυνση με τις 10 χώρες της Αν. Ευρώπης. Φυγή από τα σοβαρά και υπαρκτά προβλήματα προσανατολισμού και ταυτότητας που θέτει στην ΕΕ η δύσκολη τρέχουσα συγκυρία και οι διαφορές προτιμήσεων, αρχιτεκτονικής σύλληψης και οραματισμού των χωρών-μελών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 16 April 2003 - 20:01:55 UTC