Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-03-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/03/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δίκη 17Ν
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Δημοσκόπηση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/03/2003

    Η δίκη των φερομένων ως μελών της "17 Νοέμβρη", το Κυπριακό και η δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τι αλλάζει στους μισθούς και στα επιδόματα των στρατιωτικών. Ενιαίο μισθολόγιο για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πάνω από 7 μονάδες μπροστά η ΝΔ. Πανικός στο ΠΑΣΟΚ από τις νέες δημοσκοπήσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 7,5% μπροστά η ΝΔ. Γκάλοπ με κάλπη της ALCO για την ''Απογευματινή''.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 300 άτομα κινδυνεύουν να πάνε φυλακή. 50 εταιρείες -οι περισσότερες μαϊμού, για να κόβουν πλαστά τιμολόγια- είχαν φτιάξει τα λαμόγια της ALTEC.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οριστικές άδειες σε 294 συνεταιρισμούς. Πάνω από 600.000 οι ωφελούμενοι μικροϊδιοκτήτες.

    ΕΘΝΟΣ: Πρεμιέρα με τρικυμία ενστάσεων και διαφωνιών. Ξεκίνησε από το πρωί η πολύκροτη δίκη της 17ης Νοέμβρη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στην εισαγγελία μήπως τριγυρνάνε ποντικοί; Εδώ και τώρα να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό οι δικαστικές αρχές, πως και γιατί διέρρευσε το πόρισμα από την Εισαγγελία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παρών στη διαδοχή. Εδήλωσε και ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Εντείνεται η αμφισβήτηση του πρωθυπουργού από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δίκη 17Ν. 12+1 ερωτήματα ζητούν απάντηση. Κορυδαλλός: Η τελευταία ευκαιρία για να μάθει ο λαός όλη την αλήθεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 17Ν ώρα μηδέν. Από σήμερα η μεγάλη δίκη.

    ΕΣΤΙΑ: Οι κίνδυνοι της δίκης. Βήμα προβολής της τρομοκρατίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ωρα κρίσης για 27 χρόνια 17Ν. Πρώτες αποφάσεις για ''κλουβί'', κάμερες.

    Traffic news: Ο Σάββας στην Αλίθια Ρομέρο:''Αγάπη μου δεν θέλω να έρθεις στη δίκη''. Οι τελευταίοι διάλογοι του Ξηρού με την Ισπανίδα σύντροφό του.

    Η ΧΩΡΑ: Πολιτικές βόμβες θα ρίξουν ο Σάββας και οι άλλοι.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η ώρα της κρίσης. Πανεπιστημιακοί και δικηγόροι μιλούν για τη δίκη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Υβρις και Κάθαρση. Αρχίζει σήμερα στον Κορυδαλλό η δίκη των δικών.

    Σημείωση:Η εφημερίδα Espresso δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] Δίκη 17Ν

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''τις πιο δύσκολες εξετάσεις από τη μεταπολίτευση και μετά δίνει από σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη..Στη δίκη που όλη η χώρα περιμένει σχεδόν τριάντα χρόνια. Η σημασία της δικαστικής διαδικασίας που άρχισε το πρωί είναι ασφαλώς αυτονόητη και οι προσδοκίες που στηρίζονται σε αυτήν μεγάλες. Είναι ωστόσο αναγκαίο να υπογραμμιστεί ξανά ότι δικάζονται οι συγκεκριμένοι πολίτες, που κατηγορούνται για συγκεκριμένα αδικήματα''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''μέσα από το γυάλινο κλουβί, της ειδικής αίθουσας των φυλακών Κορυδαλλού, οι κρατούμενοι ως μέλη της 17 Νοέμβρη θα ξεδιπλώσουν με κάθε μέσο τα επιχειρήματά τους, θα υψώσουν τη φωνή τους περί πολιτικού εγκλήματος και θα διατρανώσουν -κάποιοι- τον ισχυρισμό περί ''σκευωρίας '' των διωκτικών αρχών''.

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, ''θα σπάσει το πολιτικό κουκούλι που εξέθρεψε και αξιοποίησε την τρομοκρατία και έπειτα μεθόδευσε τη σύλληψη των ''αναλώσιμων'' που δικάζονται από σήμερα στον Κορυδαλλό. Θα υποχρεωθούν να καταθέσουν στο δικαστήριο πρωτοκλασάτα πολιτικά στελέχη''.

    H TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι ''σε πολιτικό φόντο αρχίζει σήμερα - έστω και με αναρίθμητα εμπόδια - αυτή που οι γνωρίζοντες ονόμασαν Μητέρα των Δικών και προκειμένου να καταδείξουν τη σπουδαιότητά της πιο σοβαρής δικαστικής υπόθεσης από τη Μεταπολίτευση και μετά..''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι ''εκεί όπου λογοδότησαν οι πρωταίτιοι της Χούντας, το κράτος δικαίου καλείται στις 3 Μαρτίου να δικάσει εκείνους οι οποίοι απεκδυόμενοι του ''μανδύα'' της δημοκρατίας, αιματοκύλισαν τη χώρα εν ονόματι του ''ελληνικού λαού''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει οτι ''δεκαεννέα κατηγορούμενοι, 8 δικαστές, 88 επιθέσεις-πράξεις της οργάνωσης, 23 νεκροί και αρκετοί τραυματίες, 350 μάρτυρες και περισσότεροι από 300 δημοσιογράφοι συνθέτουν το ''σκηνικό'' της ''μητέρας των δικών'', ενώ το ενδιαφέρον σε αυτή τη δίκη εστιάζεται σε δύο πρόσωπα: τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ο οποίος φέρεται ως ο καθοδηγητής της οργάνωσης αλλά αρνείται κάθε κατηγορία, και τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη των πράξεών του''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι ''οι συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής της δίκης της 17Ν βρίσκονται σε διαφορετικά ''στρατόπεδα'' και διαφωνούν σε βασικά δικονομικά θέματα, όπως η φύση των εγκλημάτων, η αρμοδιότητα των προανακριτικών πράξεων και του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να δικάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, συμφωνούν όμως σε άλλα θέματα όπως η απομάκρυνση του γυάλινου διαχωριστικού γύρω από τους κατηγορούμενους, καθώς και η τηλεοπτική κάλυψη της δίκης''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει οτι ''με σοβαρές ενστάσεις για τον αποκλεισμό των τηλεοράσεων και των μαγνητοφώνων, άρχισε το πρωί στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του Κορυδαλλού η δίκη των κατηγορούμενων ως μελών της ''17Ν''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι ''ένας δικαστικός και νομικός μαραθώνιος θα είναι η δίκη και θα επιφυλάξει πολλές εκπλήξεις. Για το αποτέλεσμα, την απόφαση, μόνον εικασίες μπορεί να γίνουν''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι ''η πολύκροτη δίκη της 17Ν που αρχίζει σήμερα δίνει την ευκαιρία να χυθεί φως στα κρίσιμα ερωτήματα που σχετίζονται με τη δράση, τα κίνητρα, τους ''εγκεφάλους'' και την εξάρθρωση της τρομοκρατίας''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σε σχόλιό της επισημαίνει οτι ''ιδιαίτερα φορτισμένη είναι η ατμόσφαιρα , στην οποία άρχισε η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης ''17 Νοέμβρη''. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εμφανή παρεμπόδιση των εκπροσώπων του Τύπου να ενημερώσουν σωστά την κοινή γνώμη για όσα διαδραματίζονται στο δικαστήριο''.

    [04] Κυπριακό

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''κρίσιμο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη εν όψει της ιστορικής συνάντησης κορυφής για το Κυπριακό στις 10 Μαρτίου στη Χάγη η οποία και αναμένεται να αλλάξει για πάντα την τύχη της Κύπρου είτε οι δύο πλευρές απαντήσουν ''ναί'' στην πρόταση του γγ του ΟΗΕ είτε πουν ''όχι'' σε παραπομπή του σχεδίου λύσης απευθείας σε δημοψηφίσματα στις 30 Μαρτίου''.

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι '' η εντύπωσις που επικρατεί μετά τον τελευταίο ελιγμό του γγ του ΟΗΕ για την πρόταξη των δημοψηφισμάτων στις δύο κοινότητες είναι ότι μεθοδεύεται παραγκωνισμός του κ. Ντενκτάς. Την εντύπωση έσπευσε να ενισχύση και ο ίδιος με τις τελευταίες δηλώσεις του, ότι αν τυχόν εγκριθή σε δημοψήφισμα το σχέδιο Αννάν παρά την δική του αρνητική στάση, θα παραιτηθή''.

    [05] Δημοσκόπηση

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφερόμενη στη δημοσκόπηση της εταιρίας ALCO αναφέρει ότι ''διεύρυνση της διαφοράς στις 7,5 μονάδες δείχνει η πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση του 2003. Ο Κ. Καραμανλής θεωρείται ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Παραμένει ισχυρός στη βάση του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Σημίτης. Δεν κερδίζει εκλογές ο Γ. Παπανδρέου''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 3 March 2003 - 17:00:34 UTC