Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-02-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/02/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κρίση Ιράκ- Επιπτώσεις
  • [04] Σημίτης - Δηλώσεις - Διαδοχολογία
  • [05] Συνέντευξη Έβερτ
  • [06] Συναντήσεις Παπαντωνίου
  • [07] Συλλαλητήριο κατά του ΝΑΤΟ
  • [08] Επίσκεψη τέως
  • [09] Συνέντευξη Χυτήρη
  • [10] Ελλάδα-ΕΕ-Ιράκ
  • [11] Κύπρος-Προεδρικές εκλογές

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/02/2003

    Η νίκη του Τάσου Παπαδόπουλου στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στην Κύπρο , η σημερινή έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Ιράκ με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας, τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και σ΄όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, καθώς και η επίσκεψη του τέως είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οι αυξήσεις στις συντάξεις ΙΚΑ και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Τι προβλέπεται για κάθε κατηγορία και κλιμάκιο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δείχνουν την έξοδο στον Σημίτη. ''Βράζει'' το ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανατροπή Κληρίδη. Οι Κύπριοι ψήφισαν για αλλαγή στο Σχέδιο Αννάν.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα ποντίκια πηδάνε από το σκάφος πριν βουλιάξει. Ολοι εναντίον του Σημίτη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στο σχέδιο πόλης δώδεκα χιλιάδες οικισμοί. Οι αλλαγές που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας.

    ΕΘΝΟΣ: Σχεδιάζουν ρεβάνς τα γεράκια. Μετά την απομόνωση στον ΟΗΕ και το παγκόσμιο ''όχι'' των λαών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τώρα ήρθε για τρισάγιο, αύριο για... να τους κάνει την ''κηδεία''. Σαφέστατα προειδοποιητική η 48ωρη επίσκεψη του Κωνσταντίνου στην Πατρίδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στο έλεος μιας χούφτας κουκουλοφόρων. Εξαγριώθηκαν με την προκλητική ανοχή της αστυνομίας οι νομοταγείς διαδηλωτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφιάλτης για τον Σημίτη οι κινήσεις διαδοχής. ΠΑΣΟΚ: Ασφυκτικές πιέσεις στον πρωθυπουργό που μιλά για ''όνειρα θερινής νυκτός''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η νέα υπερδύναμη. Φωνή Λαών μούδιασε Μπους και Σία.

    ΕΣΤΙΑ: Ντροπή το ''de Grecia''. Η Ελλάς οφείλει να δώση διαβατήριο.

    Espresso: Τι έγινε στο πριβέ πάρτι των γιών του Κωνσταντίνου. Το 24ωρο της οικογένειας στην Αθήνα.

    ΤΑ ΝΕΑ: 10.000.000 βέτο στα σχέδια του Μπους. Ενα παγκόσμιο κίνημα ειρήνης.

    Traffic news: Ποιούς είδε και τι συζήτησε ο τέως στην Αθήνα. Τι κρύβεται πίσω από το ξαφνικό ταξίδι του Κωνσταντίνου.

    Η ΧΩΡΑ: Το παρασκήνιο για τα επόμενα βήματα του τέως. Σε πλήρη σύγχυση η κυβέρνηση από την επίσκεψη-αστραπή του Κωνσταντίνου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το ξύπνημα του ''γίγαντα''. Διπλωματικός πόλεμος έως το τέλος του μήνα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δεν παραιτούμαι, δεν τους κάνω το χατίρι. Κατηγορηματική δήλωση Κ. Σημίτη από τις Βρυξέλλες.

    [03] Κρίση Ιράκ- Επιπτώσεις

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''δυσοίωνες εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων φέρνει ο πόλεμος στο Ιράκ, εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση. Μια πρώτη τέτοια εξέλιξη αναμένεται να είναι το τρίτο σχέδιο για το Κυπριακό, που θα κομίσει την άλλη εβδομάδα σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα ο γγ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν. Αρνητικές επιπτώσεις όμως από τον πόλεμο στο Ιράκ είναι πιθανόν να υπάρξουν και σε άλλα θέματα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως αν ενταθεί η κόντρα της Ουάσιγκτον με την ΕΕ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείεται ως ''μέτρο σωφρονισμού'' ή ως ''αντίποινα'' να υποκινήσουν μια νέα ανεξέλεγκτη εξέγερση για την ανεξαρτησία του Κοσόβου γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου τα Βαλκάνια. Ενδιαφέρον όμως αρχίζει να εμφανίζει και πάλι η διεύρυνση που θα υπογραφεί πανηγυρικά στην Αθήνα στις 16 Απριλίου. Ωστόσο εάν κάποιες υπό διεύρυνση χώρες συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι των Ηνωμένων Πολιτειών κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ένα Κοινοβούλιο από τα ''15'' να θελήσει να τις τιμωρήσει μην εγκρίνοντας τη διεύρυνση''.

    [04] Σημίτης - Δηλώσεις - Διαδοχολογία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''ο Κώστας Σημίτης έβαλε χθες μια τελεία στα σενάρια της παραίτησης και της διαδοχής του. Ο χρόνος θα δείξει αν κατάφερε να βάλει και παύλα, δηλαδή να σταματήσει τη σεναριολογία. Τα σενάρια αυτά ήταν τόσο έντονα τις τελευταίες μέρες που υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό να παραβεί τον ''κανόνα'' που θέλει να μην απαντά για θέματα εσωτερικής πολιτικής όταν βρίσκεται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εξοργίστηκε χθες το πρωί όταν είδε να επαναλαμβάνονται σε ορισμένες κυριακάτικες εφημερίδες -και μάλιστα να προβάλλονται εντυπωσιακά - οι φήμες ότι έχει αποφασίσει να παραιτηθεί και να ''χρίσει'' διάδοχό του τον Γιώργο Παπανδρέου''.

    [05] Συνέντευξη Έβερτ

    ''Η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές με πάνω από πέντε μονάδες διαφορά''. Αυτή την πρόβλεψη διατυπώνει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος ''θεωρεί εξαιρετικά πιθανή τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον προσεχή Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, όχι όμως και την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Εβερτ τονίζει ότι τις εκλογές ''τις χάνουν οι κυβερνήσεις, δεν τις κερδίζουν οι αντιπολιτεύσεις'', αλλά ζητάει την επίσπευση της ανακοίνωσης του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ διότι ο χρόνος που απομένει είναι λίγος. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι εφόσον συμφωνήσουν τα ιστορικά στελέχη του κόμματος που μετέχουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα κατέβουν όλοι ως υποψήφιοι βουλευτές με σταυρό, προκειμένου να διευκολύνουν τον Κώστα Καραμανλή. Οσο για το επίκαιρο θέμα της διαπλοκής : ''Είπα ονόματα και το πλήρωσα'', μας λεει, αλλά δείχνει διατεθειμένος να το επαναλάβει''.

    [06] Συναντήσεις Παπαντωνίου

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος ) αναφέρει οτι '' την ώρα που τα ρήγματα στο ΝΑΤΟ ''βαθαίνουν'' και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις στη συνέχεια, ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου ξεκινάει από σήμερα μια σειρά σημαντικών επαφών. Συγκεκριμένα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι και τον επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ στις Βρυξέλλες. Οι επαφές γίνονται στο πλαίσιο του ταξιδιού του ενημέρωσης σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα Αμυνας''.

    Η ESPRESSO προσθέτει ότι ''από το ΝΑΤΟ εξαρτάται ο χρόνος ανάληψης της πρώτης αποστολής του Ευρωστρατού στα Σκόπια. Για το σκοπό αυτό θα συνεδριάσει στις 26 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες η Επιτροπή των μονίμων αντιπροσώπων (NAC)προκειμένου να καθορισθεί η ημερομηνία αντικατάστασης των νατοϊκών από ευρωπαϊκές δυνάμεις''.

    [07] Συλλαλητήριο κατά του ΝΑΤΟ

    Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι ''ολοι οι Ελληνες σε διάφορα σημεία της χώρας ένωσαν τη φωνή τους ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ. Σε όλες σχεδόν τις πρωτεύουσες των νομών τα συλλαλητήρια ήταν μεγαλειώδη σε ένταση και παλμό. Ομως δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τους γνωστούς αγνώστους''.

    [08] Επίσκεψη τέως

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''θα πυκνώσει τις επισκέψεις του στην Ελλάδα ο Κωνσταντίνος, ο οποίος έχει εκδηλώσει δημοσίως την επιθυμία του να επιστρέψει και να εγκατασταθεί στην πατρίδα του. Την πρόθεσή του αυτή φέρεται οτι εκμυστηρεύθηκε στους στενούς φίλους του, που συνάντηση κατά την επίσκεψη - αστραπή που πραγματοποίησε στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αννα Μαρία και τα παιδιά του. Ο Κωνσταντίνος ο οποίος τέλεσε το Σάββατο το μνημόσυνο στον τάφο των γονιών του στο Τατόι, απέφυγε να κάνει δηλώσεις πλην της αναφοράς του στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και ανά την υφήλιο τις οποίες χαρακτήρισε πολύ σημαντικό γεγονός''.

    [09] Συνέντευξη Χυτήρη

    '' Ο Κώστας Σημίτης θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και θα είναι πάλι πρωθυπουργός'', υπογραμμίζει ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ προσθέτοντας ότι ''αυτό απαιτούν οι καιροί και οι καταστάσεις''. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Τύπου, ''ο κ. Σημίτης είναι ένας καλός πρωθυπουργός που έφερε την Ελλάδα πολλά χρόνια μπροστά και τώρα χρειάζεται ακόμα περισσότερο στον τόπο. Αποτελεί , τονίζει εγγύηση και σιγουριά για τα επόμενα βήματα''. Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που φέρουν να προηγείται η ΝΔ ο κ. Χυτήρης υπενθυμίζει ότι και στο παρελθόν συνέβαινε αυτό όμως πάντα έχανε στις εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης κατηγορεί τη ΝΔ ''ότι κρύβει το πραγματικό της πρόσωπο και προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν είναι καν δεξιό κόμμα''. Για το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι εάν κάποιος υποστηρίζει ότι σε ενάμιση χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές είναι δύσκολο να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος αυτός ο ίδιος να μην εργάζεται προς την κατεύθυνση της νίκης.

    [10] Ελλάδα-ΕΕ-Ιράκ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "σκληρή μάχη δίνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, καθώς επιδιώκοντας να υπάρξει "ενιαία ευρωπαϊκή στάση" για το θέμα του Ιράκ, η ελληνική προεδρία έχει συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση κορυφής των 15 ηγετών στις Βρυξέλλες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "με δύο στόχους κατέρχεται η ελληνική Προεδρία στη σημερινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των "15" στις Βρυξέλλες. Ο πρώτος εξ αυτών αφορά στην διατύπωση μιας ενιαίας θέσης έναντι της κρίσης στο Ιράκ από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας και ο δεύτερος στο να σταλεί ένα διπλό μήνυμα στη Βαγδάτη. Οι δύο στόχοι μοιάζουν αλληλένδετοι αφού η επιτυχία του δεύτερου συναρτάται και από την έκβαση του πρώτου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "η άτυπη έκτακτη σύνοδος χαρακτηρίζεται ως "η σύνοδος με το μεγαλύτερο ρίσκο". Επί της ουσίας, σήμερα θα δοκιμαστούν οι αντοχές αλλά και οι δυνατότητες των "15" για να αποκαταστήσουν μια, έστω και σχετική, ισορροπία στις σχέσεις τους, που κυριολεκτικά δυναμιτίστηκαν, ύστερα από την ενέργεια των "8" που με επιστολή τους στον πρόεδρο Μπους εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην πολιτική και τις επιλογές του αναφορικά με την κρίση στο Ιράκ. Στη χειρότερη περίπτωση, σήμερα το βράδυ θα επιβεβαιωθεί το βαθύ χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους "15" της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα του Ιράκ".

    [11] Κύπρος-Προεδρικές εκλογές

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει οτι "σελίδα στην πολιτική της ιστορία άλλαξε από χθες η Κύπρος καθώς η επικράτηση του προέδρου του ΔΗΚΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου με 51,55%, έναντι του Γλαύκου Κληρίδη που έλαβε 38,73%, σηματοδοτεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη μεγαλόνησο αλλά και την επιστροφή του μεγαλύτερου κόμματος, του ΑΚΕΛ, στην εξουσία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "μπορεί ο Γλαύκος Κληρίδης να ενέταξε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να χειρίστηκε το σχέδιο Αννάν, πρόεδρο όμως ο κυπριακός λαός εξέλεξε από τον πρώτο γύρο και με σημαντική διαφορά τον Τάσο Παπαδόπουλο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "η εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου από τον πρώτο γύρο των κυπριακών εκλογών αποδίδεται και στην ισχυρή αντίδραση της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Αννάν".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει οτι "η νέα κατάστασις που δημιουργείται με την εκλογή Παπαδόπουλου είναι δυνατόν και επιβεβλημένο να ενισχύση την διαπραγματευτική θέση της Κύπρου υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Οπως, όμως, υπό άλλες είναι ενδεχόμενο να την αποδυναμώση. Ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος, πάντως, με χθεσινή δήλωσή του επανέλαβε οτι δεν απορρίπτει το σχέδιο Αννάν, το οποίο θεωρεί ως δεκτικό αλλαγών κατόπιν συνομιλιών".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 17 February 2003 - 22:04:30 UTC