Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-01-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/01/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Υπόθεση εκβιασμών
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] Ελλάδα-Ιράκ
  • [06] Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
  • [07] Τρομοκρατία-Ερευνες
  • [08] Ασυμβίβαστο βουλευτών
  • [09] Ιράκ
  • [10] Κυπριακό
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/01/2003

    Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση των εκβιασμών και η κατάθεση της Γιάννας Αγγελοπούλου, η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ μετά την ενημέρωση των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις για νέους 21-39 ετών. Υπεγράφη το νέο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Για όλα τα ταμεία το οικογενειακό επίδομα. Η απόφαση για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ άνοιξε το δρόμο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βόμβες Μπους στην τσέπη μας. Οι ελληνικές απώλειες του ακήρυχτου πολέμου.

    Η ΑΥΓΗ: Ο Μπους προσκρούει στους επιθεωρητές. Αμερικανικά σχέδια για πόλεμο τον Μάρτιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 500 δις. τα χρέη εφημερίδων και καναλιών. Οδηγούνται σε πτώχευση τα Συγκροτήματα Τύπου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο φόβος του πολέμου νεκρώνει την οικονομία. Ανησυχία στην κυβέρνηση - ενημέρωση Σημίτη από Χριστοδουλάκη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα ενοίκια των Ολυμπιακών Αγώνων: Ετσι θα ενταχθείτε στο χρυσό πρόγραμμα του 2004.

    ΕΘΝΟΣ: 3.022 θέσεις σε δημόσιο και οργανισμούς. Ολες οι προθεσμίες για υποβολή αιτήσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα τους κάτσει στον λαιμό ο... ''εκβιαστής'' Μιχαλόπουλος. Το... ''τιμολόγιο'' για την λάσπη που προσπάθησαν να ρίξουν στον Εκδότη της ''Ελεύθερης Ωρας'' έρχεται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γεμίζουν τα όπλα των Αμερικανών. Οι απαντήσεις των επιθεωρητών του ΟΗΕ στενεύουν ακόμα περισσότερο τα περιθώρια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: 3.772 νέες θέσεις σε Δημόσιο-ΟΤΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αναβολή εκτέλεσης... Παράταση για Ιράκ ζητάει η ΕΕ αλλά οι ΗΠΑ βιάζονται.

    ΕΣΤΙΑ: Πρωθυπουργός 2.567 ημέρες. Μέχρι τις εκλογές απομένουν μόλις 467.

    Espresso: Φρίντα Κοντομηνά: Γνωρίζω τέσσερις επιχειρηματίες που εκβιάστηκαν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χρησμός Μπλιξ για το Ιράκ. Ζητεί περισσότερο χρόνο από τους ανυπόμονους Αμερικανούς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εξάντληση της τετραετίας... Κ. Λαλιώτης: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει τη δύσκολη σημερινή συγκυρία.

    ΤΑ ΝΕΑ: 2ος γύρος εκβιασμών-διαφθοράς. Μυστική κατάθεση Γιάννας στον ανακριτή.

    ΝΙΚΗ: Διάγγελμα πολέμου από τον Τζορτζ Μπους. Αγνοεί ΟΗΕ-Ευρωπαϊκή Ενωση-Ρωσία και Κίνα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ελληνική επιτροπή για τη διεθνή ύφεση και ειρήνη: Στις 15 Φλεβάρη όλοι στους δρόμους.

    Traffic news: Πέταξαν τους φωτογράφους στο ποτάμι της ''Φάρμας''. ''Μάχη'' για το άβατο της μεγάλης παραγωγής του MEGA.

    Η ΧΩΡΑ: Τα καυτά ντοκουμέντα στις σχέσεις κυβέρνησης και διαπλοκής. Ολα όσα θα αποκαλύψει ο Καραμανλής στη Βουλή.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εκβιάζουν και υπουργούς. Ομολογία σοκ από τον υφυπουργό Αθλητισμού.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ατολμη η κοινή θέση της ΕΕ. Σήμερα το κρίσιμο διάγγελμα του Τζ. Μπους.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αστυνομικός παρείχε διευκολύνσεις σε κύκλωμα μαστροπείας. Του ασκήθηκε δίωξη για δωροληψία.

    [03] Υπόθεση εκβιασμών

    Η ESPRESSO γράφει ότι '' θύματα ωμού εκβιασμού εξ ονόματος της 17Ν έχουν πέσει δύο εφοπλιστικές οικογένειες και δύο επιχειρηματίες. Σε δύο περιπτώσεις έπεσαν θύματα των κυκλωμάτων οι ίδιες οι συζυγοί τους, κυρίως της υψηλής κοινωνίας και ιδιαίτερα γνωστές στο χώρο της κοσμικής Αθήνας. Την εντυπωσιακή αποκάλυψη κάνει σήμερα μέσω της Espresso η κ. Φρίντα Κοντομηνά, πρώην σύζυγος του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''η κατάθεση της κυρίας Αγγελοπούλου χαρακτηρίστηκε ''ιδιαίτερα σημαντική'' από εισαγγελικές πηγές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε και νέα ονόματα τα οποία προτίθενται στη ''λίστα των δραστών - εκβιαστών''. Φέρεται ότι κατονόμασε δύο άτομα από τον εκδοτικό χώρο, για συγκεκριμένες πράξεις εκβιασμών εις βάρος της οικογένειάς της''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι ''η μαρτυρία της κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για την έκβαση της διευρυνόμενης υπόθεσης, αφού η μάρτυρας κατέθεσε με σαφήνεια για τα γεγονότα αλλά και στοιχεία σε σχέση με το σκέλος της έρευνας που αφορά την ομογένεια της. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η κατάθεσή της ήταν ''καταπέλτης'' για πρόσωπο του εκδοτικού χώρου το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του''.

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι '' οι Μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομος και Θηβών Ιερώνυμος αναμένεται να καταθέσουν τις επόμενες μέρες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο μετά τις ευθείες αναφορές του κ. Χρυσόστομου στο ρόλο που έπαιζε ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος ''παίζοντας '' με τους Ιεράρχες και την ιδιωτική τους ζωή, μετατρέποντας τους μέσα από τα άρθρα του στην εφημερίδα του από ...Παπαφλέσσα σε Μπουμπουλίνα αλλά και από Μπουμπουλίνα σε Παπαφλέσσα όπως είπε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου''.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, ''η πλεκτάνη που στήθηκε εναντίον του Γρηγ. Μιχαλόπουλου εκτός των άλλων ..παράπλευρων στόχων της κύριο βασικό στόχο έχει τον συσχετισμό των ''δύο άκρων'' έτσι ώστε ενώπιον των επερχομένων - πιθανώς προώρων εκλογών - να μην υπάρχουν επιπτώσεις από το αριστερό τμήμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι '' ένα βήμα πριν από την άσκηση των πρώτων ποινικών διώξεων βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δ. Παπαγγελόπουλος που ερευνά την υπόθεση των εκβιασμών. Την εβδομάδα που διανύουμε θα ολοκληρωθεί ουσιαστικά η έρευνα ως προς το σκέλος που αφορά στους εκβιασμούς επ΄ονόματι της 17Ν''.

    [04] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει οτι ''ευθύνες για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το κυβερνών κόμμα επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς, χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στα κορυφαία κομματικά στελέχη και κυρίως στον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει οτι ''με προσπάθεια αντιπολίτευσης στον... εαυτό του διαβλέπει η ΝΔ οτι θα επιχειρήσει το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει τους σκοπέλους των επόμενων μηνών''.

    [05] Ελλάδα-Ιράκ

    Το ΒΗΜΑ εκτιμά οτι ''τις επιπτώσεις του πολέμου στον Κόλπο (όποτε και αν τον ξεκινήσουν οι Αμερικανοί) στην ελληνική οικονομία ανέλυσε ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη: η αναζωπύρωση του πληθωρισμού, η διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, η πτώση της κατανάλωσης και ο φόβος νέκρωσης της αγοράς, η μείωση των ιδιωτικών καταθέσεων, η τουριστική τελμάτωση και η ματαίωση υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων θα έρθουν ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα της γεωπολιτικής αστάθειας που θα προκύψει στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο και θα πλήξει και τις ευρωπαϊκές οικονομίες''.

    [06] Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι ''εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και κανάλια, βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση... Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στις τράπεζες, στην εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία χρωστάνε πάνω από πεντακόσια δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτό το αστρονομικό ποσό είναι αδύνατο να καλυφθεί και πολύ περισσότερο να εξοφληθεί''.

    [07] Τρομοκρατία-Ερευνες

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται οτι ''η Αστυνομία σύμφωνα με δημοσιευόμενες πληροφορίες φθάνει, ενδεχομένως και εντός της τρεχούσης εβδομάδος, στις πρώτες συλλήψεις στελεχών του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα, της μητρικής οργανώσεως της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για τρομοκράτες, τα ονόματα των οποίων ήταν γνωστά από τα αρχεία της Στάζι, επί υπουργίας Στέλιου Παπαθεμελή, στην τελευταία Κυβέρνηση Παπανδρέου''.

    [08] Ασυμβίβαστο βουλευτών

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν οτι ''τεστ για το ΠΑΣΟΚ αλλά και... δοκιμασία για τη ΝΔ μπορεί να αποδειχθεί η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για το ''ασυμβίβαστο'' της βουλευτικής ιδιότητας με την οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα. Το θέμα έχει διχάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά χειρότερος πονοκέφαλος έχει δημιουργηθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό, διότι στη ΝΔ δύο διαφορετικές απόψεις για το θέμα έχουν... ονοματεπώνυμο. Και παραπέμπουν στην κόντρα δύο κορυφαίων στελεχών του κόμματος - των κκ Γιάννη Βαρβιτσιώτη και Προκόπη Παυλόπουλου''.

    [09] Ιράκ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "δράση εδώ και τώρα εναντίον του Ιράκ ζητούν οι ΗΠΑ μετά τη διφορούμενη έκθεση των επιθεωρητών. Αναπόφευκτος ο πόλεμος, παρά το γεγονός ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ζητούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους χωρίς να αδικήσουν το Ιράκ".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "την ανάγκη πλήρους και άμεσης συμμόρφωσης του καθεστώτος Σαντάμ με το ψήφισμα 1441 αξιώνουν οι '15' από τις Βρυξέλλες, καλωσορίζοντας -μέσω ανακοινωθέντος που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών του υπό ελληνικής προεδρίας Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων- την πρόθεση των επιθεωρητών όπλων να παρατείνουν την αποστολή τους στο έδαφος του Ιράκ".

    Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS "κοινή θέση με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της ιρακινής κρίσης υιοθέτησαν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφωνώντας να δοθεί παράταση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς όμως να προσδιορίσουν τη διάρκειά της".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι "οι φιλοδοξίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαμόρφωση κοινής θέσης στην ΕΕ, εξαντλούνταν στην αποστολή ενός ακόμη τελεσιγράφου προς την ιρακινή κυβέρνηση, από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, για 'μια τελευταία δυνατότητα ειρηνικής επίλυσης της κρίσης', εάν προχωρήσει στον 'πραγματικό και πλήρη αφοπλισμό'".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "παρά τη συνεχή και μαζική εκδήλωση αντίθεσης εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες και δημοσιεύματα (Die Welt), η νέα καταιγίδα των Μπους-Μπλερ πρόκειται να εξαπολυθεί εντός του Μαρτίου".

    [10] Κυπριακό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "δικαίωμα μονομερούς επέμβασης τόσο στο κοινό κράτος όσο και στα δύο συστατικά προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το τρίτο σχέδιο Αννάν, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ στο εδαφικό αφήνει την Καρπασία στους Τουρκοκυπρίους".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "το νέο έγγραφο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα έχει τελική μορφή και θα υποβληθεί τελεσιγραφικά πριν από την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος της 28ης Φεβρουαρίου. Με το νέο έγγραφο θα καταβληθεί μια τελευταία προσπάθεια για συγκερασμό των θέσεων που οι δύο πλευρές έχουν καταθέσει εγγράφως στις απευθείας συνομιλίες, ζητώντας αλλαγές σε βασικές πρόνοιες του πρώτου αναθεωρημένου σχεδίου Αννάν".

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "περίεργη σπουδή δείχνουν τα Ηνωμένα Έθνη και έσπευσαν χθες να προκηρύξουν ανοικτούς, δημόσιους διαγωνισμούς για το σχεδιασμό σημαίας και τη σύνθεση ύμνου για το νέο κυπριακό κράτος!".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "η ανάγκη που αισθάνθηκε η νέα τουρκική κυβέρνηση να αποστείλει τον υπουργό των Εξωτερικών στα Κατεχόμενα για να κατευνάσει τον κ. Ντενκτάς, φαίνεται να προκύπτει αφενός από τη σκληρή στάση που οι στρατηγοί έχουν διαμορφώσει στο Κυπριακό, σε σχέση με το σχέδιο Αννάν, και αφετέρου από την ανάγκη να αποφευχθεί σύγκρουση της νέας τουρκικής κυβέρνησης με τους στρατηγούς σε αυτή τη χρονική συγκυρία".

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Γρίφος η έκθεση Μπλιξ! Παραδόθηκε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Σε καθεστώς ομηρίας οι διεθνείς αγορές. Τα πολεμικά σχέδια Μπους κλονίζουν τις οικονομίες".

    ΚΕΡΔΟΣ: '' Προεξοφλούν τον πόλεμο οι αγορές μετά την έκθεση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Με...καταρρίψεις αγορών άρχισε ο πόλεμος του Ιράκ. Πτώση στα Χρηματιστήρια-Στα ύψη τα "επενδυτικά καταφύγια".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Τύμπανα πολέμου αναστατώνουν τις κεφαλαιαγορές. Αναθερμαίνονται τα σενάρια επέμβασης στο Ιράκ".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 28 January 2003 - 22:48:23 UTC