Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-12-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/12/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασυμβίβαστο βουλευτικού αξιώματος-επαγγέλματος
  • [04] Μειώσεις φόρων
  • [05] Κυπριακό - Κληρίδης - Ντενκτάς
  • [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [07] Σοφοκλέους

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/12/2002

    Το ασυμβίβαστο του βουλευτικού αξιώματος με την άσκηση του επαγγέλματος, οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και η μείωση της παρακράτησης φόρου σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ζωή σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο. Ελπίδες σωτηρίας χαρίζει Ελληνας επιστήμονας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αφήνουν άδεια ταμεία. Συνέχεια αποκαλύψεων του Κ. Καραμανλή. Παραχωρούν τα κρατικά έσοδα σε εταιρείες του Λουξεμβούργου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ταμείο ανεργίας για βουλευτές. Ρύθμιση-πρόκληση στο νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο.

    Η ΑΥΓΗ: Αμερικανικές προετοιμασίες για ''μοναχικό'' πόλεμο. Το Ιράκ κατέρριψε μη επανδρωμένο ''αρπαχτικό'' των ΗΠΑ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σκάνδαλο: Νέα μεγάλη απάτη από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Καταπάτησαν δημόσιες εκτάσεις και έστησαν 6.000 πυλώνες χωρίς να πληρώσουν δεκάρα τσακιστή στο Κράτος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα πρόσωπα του 2002. Δημοσκόπηση: οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της χρονιάς. Πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές. Τι ζητούν οι Ελληνες από την κυβέρνηση για το 2003.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: από Γενάρη η ένταξη στο σχέδιο πόλης. Ολο το σχέδιο για τη διαδικασία των προκαταβολών.

    ΕΘΝΟΣ: 2.461 νέες προσλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Προκηρύξεις για ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ολυμπιακή, ΟΑΕΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χριστός γεννάται για να ανορθώσει την πεσμένη μας εικόνα. Μήνυμα αισιοδοξίας και λυτρώσεως από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (Μιχαλόπουλου): Ο προϋπολογισμός δεν προέβλεψε για την... Γέννηση! Ακρίβεια, κακοκαιρία και επάρκεια... προβλημάτων, ενώ η Βουλή έβαλε λουκέτο μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πρόωρη σύνταξη για βουλευτές. Νομοθετούν προνομιακά οι εθνοπατέρες για τους εαυτούς τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 2 διαγωνισμοί για 2.621 νέες θέσεις σε δήμους, νομαρχίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τελεσίγραφο στους βουλευτές. Διαλέξτε ως τις 31 του μήνα: Επάγγελμα ή Κοινοβούλιο;

    ΕΣΤΙΑ: Δύσκολα Χριστούγεννα. Λιγώτεροι αριθμοί περισσότερη ανθρωπιά.

    Espresso: Ο άγριος τσακωμός της Ασπας με τον αγαπημένο της.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βουλευτές, αυστηρώς, άνευ επαγγέλματος. Τους απαγορεύεται κάθε επ' αμοιβή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 7 και σήμερα για τους βουλευτές. Αναστολή επαγγέλματος εντός 8 ημερών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δωροεπιταγή από... Χριστοδουλάκη. 10+1 αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις.

    ΝΙΚΗ: Βουλή ή επάγγελμα από 1η Ιανουαρίου 2003. Στη δημοσιότητα το ν/σ για το ασυμβίβαστο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο: Αγωνιστική πρόταση για το α' εξάμηνο του 2003.

    Traffic news: Η Ελεάνα με νευρική κρίση στο νοσοκομείο. Αγριεύουν τα πράγματα στο Fame Story.

    Η ΧΩΡΑ: Ποιοί κρύβονται πίσω από τις μαύρες εταιρείες του ΠΑΣΟΚ. Συγκλόνισαν το Πανελλήνιο οι καταγγελίες του Καραμανλή που επιβεβαίωσαν τη ''Χώρα''.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Καύσιμα φωτιά. Σε ένα μήνα αυξήθηκαν 20% οι τιμές τους.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το κίνημα πρέπει να αποκτήσει ζωή. Δραματική έκκληση Λαλιώτη προς κομματικούς.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προσδόκητες αποκαλύψεις στη Βουλή από τον Καραμανλή. Δημιουργούν πολιτικές αναταράξεις με συνέχεια.

    [03] Ασυμβίβαστο βουλευτικού αξιώματος-επαγγέλματος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι ''μπροστά στο μεγάλο δίλημμα οι 300 της Βουλής καλούνται ως τις 31 Δεκεμβρίου να δηλώσουν παραίτηση από το επάγγελμά τους, σε εφαρμογή του άρθρου 57 του Συντάγματος, μετά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Εξαιρούνται όσοι βουλευτές είναι και συγγραφείς, καθώς και όσοι αναπτύσσουν αμισθί επιστημονική, καλλιτεχνική ή φιλανθρωπική δραστηριότητα''.

    Το ΒΗΜΑ αναφέρει οτι ''σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιτρέπεται κατ' εξαίρεσιν η αμοιβή των βουλευτών από πνευματικά δικαιώματα για την παραγωγή συγγραφικού έργου''.

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά οτι ''το κύρος του βουλευτού καταρρακώνεται όχι μόνον γιατί θα είναι στο εξής ''ανεπάγγελτος'' ή ''επαγγελματίας βουλευτής'', αλλά και διότι: Μεταξύ των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που προβλέπονται ως συμβατές με την ιδιότητα του Βουλευτού είναι και ''η παροχή υπηρεσιών στο κόμμα στο οποίο ανήκει ο βουλευτής''.

    Η ΧΩΡΑ γράφει οτι ''εκτός Βουλής από τον Ιανουάριο του 2003 αφήνει η κυβέρνηση τους επιστήμονες και τους έχοντες ατομικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα δεν αγγίζει καν τις υπόλοιπες κατηγορίες; επαγγελματιών, βάσει του νέου σχεδίου νόμου για το ασυμβίβαστο των βουλευτών που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι ''όποιος από τους βουλευτές παραβεί τις διατάξεις που αφορούν το ασυμβίβαστο και υπάρξει σχετική καταγγελία στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο τότε η ποινή είναι η έκπτωσή τους από το βουλευτικό αξίωμα. Την καταγγελία μπορούν να υποβάλλουν οι βουλευτές, οι αναπληρωματικοί τους και κάθε εκλογέας ο οποίος είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους της βασικής εκλογικής περιφέρειας όπου εκλέγεται ο βουλευτής''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι ''παραιτούνται οι βουλευτές οριστικά από το επάγγελμά τους (ορισμένοι ίσως από τη Βουλή) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Ο χριστουγεννιάτικος όμως ''μποναμάς'' Σκανδαλίδη προβλέπει την οικονομική ενίσχυση και τη συνταξιοδοτική τακτοποίησή τους με 20 χρόνια βουλευτική θητεία ή στο 60ό έτος ηλικίας για τους εκλεγέντες; μετά την 1η-1-1993''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι ''ταμείο ανεργίας για βουλευτές, δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 60ό έτος της ηλικίας για τους πατέρες του έθνους και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όσο καιρό τελούν σε αναστολή καθηκόντων, προβλέπει το νομοσχέδιο για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα και μετά από παρασκηνιακές διεργασίες ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης''.

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι ''το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, τηρεί απόλυτα τη φιλοσοφία του άρθρου 57 του Συντάγματος, δηλαδή την απαγόρευση άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος από τον βουλευτή''.

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι ''ο κ. Σκανδαλίδης υποστηρίζει -παρόλο που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα- τα σχετικά με το ασυμβίβαστο θα πρέπει να ισχύουν και για τους ευρωβουλευτές''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "στο άρμα των μεγάλων συμφερόντων και της κυρίαρχης τάξης δένονται ακόμη περισσότερο οι βουλευτές, σύμφωνα με το απαράδεκτο νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο των καθηκόντων του βουλευτή με την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος, που έδωσε χτες (με υπερβολική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση) στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών".

    [04] Μειώσεις φόρων

    Τα ΝΕΑ τονίζουν οτι ''οι δέκα αλλαγές στο νέο ασφαλιστικό και η μείωση της παρακράτησης φόρου είναι η... δωροεπιταγή Χριστοδουλάκη σε μισθωτούς και συνταξιούχους για τη νέα χρονιά. Με το νέο αφορολόγητο όριο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2003 προκύπτουν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, αφού μειώνεται η παρακράτηση φόρου, ενώ με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων ωφελούνται όσοι υπάλληλοι του Δημοσίου βγουν στη σύνταξη''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει οτι ''βάσει της σχετικής εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας, μείωση των παρακρατούμενων φόρων μπορεί να φθάσει και τα 150 ευρώ το μήνα για ένα μισθωτό με τρία παιδιά και μηνιαίες αποδοχές 1.350 ευρώ''.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) ''περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι υψηλόμισθοι με αποδοχές από 400.000 δρχ και άνω και με 2 παιδιά, των οποίων το εισόδημα θα αυξηθεί σε μηνιαία βάση κατά 50.000 δρχ''.

    [05] Κυπριακό - Κληρίδης - Ντενκτάς

    Η ESPRESSO γράφει ότι ''δεν επέδωσε τελικά χθες την απαντητική επιστολή του στον Κόφι Αννάν ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης! Η απάντηση στο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού ήταν έτοιμη. Ωστόσο, μετά από σύσκεψη με τους συμβούλους του ο Κύπριος πρόεδρος κατέληξε στην απόφαση να μην είναι η ελληνική πλευρά εκείνη που σπεύδει να σέβεται πάντοτε 'τους όρους του παιχνιδιού'''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι ''σε διπλωματικούς ελιγμούς προβαίνει η Λευκωσία ύστερα από τις τελευταίες απορριπτικές δηλώσεις Ντενκτάς απέναντι σε βασικά σημεία του σχεδίου Αννάν, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστηρίζει ότι 'οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα αρχίσουν μετά από την άφιξη του Αλβάρο Ντε Σότο στην Κύπρο στις 8 Ιανουαρίου''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι ''το εδαφικό αποτελεί το κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και αυτό αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη αποδοχής ή μη του σχεδίου Αννάν. Και οι δύο πλευρές εξ αρχής διατύπωσαν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους ως προς τις προτεινόμενες λύσεις για το εδαφικό, ανάγοντας το ζήτημα σε μείζονος σημασίας για τις όποιες εξελίξεις''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κύπρο εν αναμονή της άφιξης στην Κύπρο στις 8 Ιανουαρίου, του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων καθώς ο Κόφι Αννάν με επιστολή του έχει ζητήσει από τα δύο μέρη να συστηματοποιήσουν κατά συγκεκριμένο τρόπο τις απόψεις και τις προτάσεις τους''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι ''σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ξένοι μεσολαβητές κυκλοφορούν πέντε έως έξι άτυπους χάρτες, ως εναλλακτικές λύσεις στο εδαφικό''.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ''αυτό και εάν είναι από τα ... άγραφα! Το μοτίβο στο οποίο σταθεροποιείται τελευταία ο Ραούφ Ντενκτάς προκειμένου να 'παίξει' με το σχέδιο Αννάν, απορρίπτοντάς το από σκληροπυρηνικές θέσεις είναι ότι η αποδοχή του θα σημάνει σε 10 χρόνια το τέλος των Τουρκοκυπρίων!''.

    Η TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι ''η καθυστέρηση στην επίδοση της απάντησης, όπως εικάζεται, δεν είναι άσχετη με τις τελευταίες δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ουσιαστικά απορρίπτει το σχέδιο Αννάν, αφού δεν αποδέχεται βασικές ρυθμίσεις του, όπως η επιστροφή των προσφύγων και το σύστημα διακυβέρνησης''.

    Κατά την ΑΥΓΉ ''ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά εκτιμά ότι ο Ντενκτάς κλιμακώνει την αδιαλλαξία του με την ενίσχυση του στρατιωτικού κατεστημένου στην Αγκυρα''.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι ''προβληματισμό στην κυπριακή κυβέρνηση έχουν προκαλέσει οι νέες αδιάλλακτες δηλώσεις του Ρ. Ντενκτάς, ο οποίος ουσιαστικά απορρίπτει το σχέδιο Αννάν καθώς δεν δέχεται βασικές πρόνοιές του όπως η επιστροφή των προσφύγων και το σύστημα διακυβέρνησης''.

    [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Το πρόβλημα του 2003, τα εργασιακά! Ολες οι μελέτες συγκλίνουν.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Crash-test 100 ημερών για 359 μετοχές. Μετοχές 3 ταχυτήτων από τον Απρίλιο.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Σκούπα'' στη Σοφοκλέους. Νέα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας και της διαφάνειας.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Αλλα τέσσερα μέτρα ενίσχυσης του ΧΑ. Ενώ η πτώση συνεχίστηκε και χθες.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Επιβεβλημένη κίνηση από τη διοίκηση του ΧΑ. Δημιουργούνται μετοχικές ''κάστες'' εντός της Σοφοκλέους. Μετοχές για όλα τα γούστα στη Σοφοκλέους''.

    [07] Σοφοκλέους

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει οτι "Δόθηκε τελικά χθες στη δημοσιότητα από τη διοίκηση του ΧΑ το σχέδιο διαφοροποίησης του επενδυτικού πεδίου εντός της Σοφοκλέους. Είναι σαφές οτι οι αρχές του Χρηματιστηρίου διέγνωσαν τελικά την ανάγκη για δημιουργία ομάδων μετοχών που θα διαπραγματεύονται υπό διαφορετικό καθεστώς. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν έμμεσο διαχωρισμό σε καλές εταιρίες με ισχυρούς επιχειρηματίες, σε σχέση με λιγότερα καλές επιχειρήσεις με μετόχους χωρίς δύναμη ή ενδιαφέρον να τις υπερασπιστούν".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 24 December 2002 - 15:02:30 UTC