Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-12-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/12/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Πολιτικές εξελίξεις
  • [05] Οικονομία
  • [06] Αξία ακινήτων
  • [07] Καραμανλής-ΕΕ-Κεντροδεξιά
  • [08] Ερευνες για '17Ν'

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/12/2002

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η σύνοδος κορυφής των ευρωπαϊκών κομμάτων της κεντροδεξιάς και οι έρευνες για τη ''17Ν'', είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πως θα ενταχθείτε σε προγράμματα επιδοτήσεων μικρομεσαίων. Χρηστικός οδηγός για επιχειρηματίες και επαγγελματίες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σχέδιο πρόωρων εκλογών. Οργιο προεκλογικών παροχών και προπαγάνδας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δυο χρόνια για μια σύνταξη. Αποκαλυπτική έρευνα για τα ασφαλιστικά ταμεία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σκάει η φούσκα με χιλιάδες ακίνητα. Ομηροι για 20 χρόνια οι... ιδιοκτήτες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συνεταιρισμοί: Ποιοί χτίζουν και με ποιες προϋποθέσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Αδειάζουν τα ράφια από 100 συνθετικά τρόφιμα. Μόνο καθαρά γαλακτοκομικά προϊόντα από 14 Δεκεμβρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σε ρόλο ΥΠΕΞ ο Κ. Καραμανλής έπεισε τους Κεντρώους της ΕΕ που ζητούν: Σφραγίστε χωρίς μουτζούρες την ένταξη της Κύπρου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρέμει τις κινήσεις Πάγκαλου-Αρσένη. Δεν αποκλείεται κοινό μέτωπο εναντίον του πρωθυπουργού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέοι μισθοί. Πως διαμορφώνονται οι κρατήσεις από 1-1-03. Υπουργείο Οικονομικών: Τι αλλάζει με την αύξηση στα αφορολόγητα όρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 5 ενστάσεις στο σχέδιο Αννάν από ΕΕ. NON PAPER: Που ''κολλάει'' η βιωσιμότητα της λύσης.

    ΕΣΤΙΑ: Οι περιουσίες δεν δημεύονται. Πάγιος κανόνας της Δημοκρατίας.

    Espresso: Το μοιραίο λάθος του μανιακού δολοφόνου. Σοκ με το διπλό έγκλημα της Βραζιλιάνας και της φίλης της στη Μυτιλήνη. Πως η Αστυνομία συνέλαβε τον εκτελεστή των δύο κοριτσιών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξεχάστε τα ταμιευτήριο. Συμφέρει για συναλλαγές, όχι για αποταμίευση.

    Traffic news: Ο πιο γλυκός ''πρωινός καφές'' της Ελένης. Αποκλειστικό φωτορεπορτάζ από το δωμάτιο της Μενεγάκη στο ''Ιασώ''.

    Η ΧΩΡΑ: Στο Νησί των Φαιάκων ο Καραμανλής πήρε δύο ''ναι'' για την ένταξη της Κύπρου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πρωταθλητές στη δουλειά οι Ελληνες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της EUROSTAT.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εννέα νέα υπουργεία μελετά η κυβέρνηση. Μείωση περιφερειών, αναβάθμιση περιφερειαρχών.

    [03] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι ''δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας επί του σχεδίου Αννάν πριν από τη 12η Δεκεμβρίου φοβούνται η Αθήνα και η Λευκωσία. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά: από την κατάθεση μερικώς αναθεωρημένου του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών μέχρι μια τηλεφωνική σύσταση του ίδιου του προέδρου Μπους προς τους άμεσα εμπλεκόμενους''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι ''στην πλέον κρίσιμη φάση του αναμένεται να εισέλθει το Κυπριακό εντός της εβδομάδας, καθώς είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν οι πρώτες υποτυπώδεις διαβουλεύσεις της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς με τον ΟΗΕ''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι ''την παρελκυστική τακτική του φαίνεται να συνεχίζει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος απάντησε μεν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ οτι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί επί του σχεδίου του, θέτοντας όμως όρους και προαπαιτούμενα, ενώ σε χθεσινές δηλώσεις του υποστήριξε οτι δεν πρόκειται να υπογράψει το κείμενο των προτάσεων Αννάν στην παρούσα μορφή του''.

    Η Espresso προσθέτει οτι ''η Τουρκία δεν το ομολογεί, η πολιτική της ωστόσο αποκαλύπτει πως η θέση της στο Κυπριακό είναι οτι ''το πρόβλημα έχει λυθεί το 1974''! Παρά το ότι οι πιέσεις που ασκούνται από τη διεθνή κοινότητα στην Αγκυρα για ''λύση ως τις 12 Δεκεμβρίου'' έχουν κορυφωθεί από τον περασμένο μήνα, οι Τούρκοι στρατηγοί αντιστέκονται και χρησιμοποιούν ως ''ασπίδα'' τη δοκιμασμένη κωλυσιεργία του Ραούφ Ντενκτάς''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι ''το σημαντικότερο διπλωματικό γεγονός, όπως επισημαίνεται στην τουρκική πρωτεύουσα, είναι η ευρωπαϊκή περιοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν, η οποία έχει σχέση, σύμφωνα με τους Τούρκους, με τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας''.

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι ''οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το σχέδιο Αννάν ως λύση του Κυπριακού, οι Τουρκοκύπριοι το δέχονται οριακά. Αυτό δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ταυτόχρονα στις ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα από τις εταιρείες ''Nielsen'' και KADEP για λογαριασμό της κυπριακής εφημερίδας ''Πολίτης''. Αν το δημοψήφισμα διεξαγόταν την Κυριακή, το 59% των Ελληνοκυπρίων θα ψήφιζε κατά μιας λύσης με βάση το σχέδιο Αννάν, ενώ αντίθετα το 52% των Τουρκοκυπρίων θα ψήφιζε υπέρ''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι ''το σχέδιο Αννάν έχει ήδη μπει στο ''μικροσκόπιο'' της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξετάζει τη συμβατότητα του σχεδίου με το κοινοτικό κεκτημένο και, κυρίως, το βαθμό λειτουργικότητας του κράτους της Κύπρου μέσα στα όργανα της ΕΕ. Η επίσημη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αναμένεται πριν από το τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις 9 Δεκεμβρίου''.

    [04] Πολιτικές εξελίξεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "προεκλογική στροφή σε όλα τα επίπεδα κάνει η κυβέρνηση, στελέχη της οποίας παραδέχονται πλέον και δημοσίως ότι πάμε για πρόωρες εκλογές, αμέσως μετά την ελληνική προεδρία στην ΕΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "κυκλοφορούν φήμες για περιορισμένο ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος πριν από το τέλος του χρόνου, με στόχο την ανάληψη υπουργικών χαρτοφυλακίων από στελέχη τα οποία παρουσιάζονται ως δυσαρεστημένα και ταυτοχρόνως διαθέτουν την ικανότητα να χειριστούν τα ευρωπαϊκά ζητήματα με ιδιαίτερο ζήλο".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "δύο δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας σε λίγες μέρες, αναμένεται να ανεβάσουν την αδρεναλίνη των επιτελείων όλων των κομμάτων, καθώς η εξαγωγή συμπερασμάτων από τα ευρήματα θα κρίνει εν πολλοίς όχι μόνο τις πολιτικές σε κορυφαία ζητήματα όπως το Κυπριακό αλλά και τις μετέπειτα κινήσεις τους. Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ περιμένει να έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο η ψαλίδα από τη ΝΔ στην πρόθεση της ψήφου - και εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν η διαφορά των 9,6 μονάδων από τον Ιούνιο να έχει μειωθεί στο μισό (από τη δημοσκόπηση της MRB), τότε τα μαντάτα θα είναι αισιόδοξα για το κυβερνών κόμμα, το οποίο εισέρχεται στο εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις".

    [05] Οικονομία

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "για τον σημερινό εργαζόμενο και πολύ περισσότερο συνταξιούχο, είναι πασιφανές ότι η σύγκλισις με τους ρυθμούς του κ. Σημίτη αποτελεί υπόσχεση που ισοδύναμό της έχει μόνον το παραδείσιο πιλάφι των καλών Μωαμεθανών. Ακόμη τραγικώτερη είναι η προοπτική για τους νέους που τώρα εισέρχονται στην 'αγορά εργασίας'".

    [06] Αξία ακινήτων

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "σε κατάσταση ομηρίας για μία εικοσαετία θα βρίσκεται πλέον η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τραπεζών για δήθεν φτηνά δάνεια κατοικιών με αποτέλεσμα να έχει υποθηκεύσει, εφ΄ όρου ζωής ένα μεγάλο μέρος από το εισόδημά της δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία της χώρας και προκαλώντας μία επικίνδυνη φούσκα στον τομέα των ακινήτων, που αναμένεται να σκάσει με πάταγο όπως και η αντίστοιχη φούσκα του Χρηματιστηρίου".

    [07] Καραμανλής-ΕΕ-Κεντροδεξιά

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "διπλή επιτυχία του Καραμανλή στη Σύνοδο της Διεθνούς των Κεντρώων Δημοκρατών που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα. Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ και της Πορτογαλίας Ντουράο Μπαρόσο 'προσυπέγραψαν' από τώρα την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις. Και επιπλέον δέχθηκαν ένθερμα την πρότασή του για ακόμη πιο στενή συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "μπορεί οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που με πρόσκληση του Κ. Καραμανλή συνήλθαν στην Κέρκυρα να τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου Αννάν για το Κυπριακό (και πως ήταν δυνατό το 'κατά' αφ΄ ης στιγμής η ίδια η Λευκωσία και η Αθήνα το αποδέχονται ως βάση διαπραγματεύσεων !..) αλλά τουλάχιστο θεωρείται μεγάλη επιτυχία για τα συμφέροντα της Κύπρου και κυρίως για την ενταξιακή της προοπτική που κρίνεται στην Κοπεγχάγη, το γεγονός ότι ψήφισμα που υπέβαλε ως πρόταση η ΝΔ υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο της Διεθνούς των Κεντρώων".

    [08] Ερευνες για '17Ν'

    H TRAFFIC NEWS υπογραμμίζει ότι "χριστουγεννιάτικο μποναμά με ... νεότερες συλλήψεις μελών της '17Ν' ετοιμάζει κατά πάσα πιθανότητα και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της 'traffic' ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 2 December 2002 - 16:07:03 UTC