Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-11-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/11/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό-Τουρκία-Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ
  • [04] Οικονομία 2003
  • [05] Βουλευτές-Συμφωνία με ΗΠΑ
  • [06] ''17 Νοέμβρη''
  • [07] Κακλαμάνης-Ασυλία βουλευτών
  • [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [09] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/11/2002

    Η στάση της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για Κυπριακό και ευρωστρατό και η αντίδραση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, οι διαφωνίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και οι έρευνες για τη "17Ν" είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τα ''κλειδιά'' για την επιτυχία στο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών. Πως θα γίνει η εξέταση και η βαθμολόγηση των υποψηφίων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δεν συζητώ εάν... Ο Ντενκτάς τινάζει στον αέρα το Σχέδιο. Απορρίπτει η Ελλάδα τη λύση-πακέτο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ζωή από το μηδέν. Προκλητικό πείραμα στα αμερικανικά εργαστήρια.

    Η ΑΥΓΗ: Η Αγκυρα ''φρενάρει'' τον ευρωστρατό. Με τις πλάτες του Μπους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Προκαλούν το λαό οι βουλευτές με την ασυλία και τα προνόμια. Η συντεχνιακή πρακτική των εθνοπατέρων εξόργισε και τον πρόεδρο της Βουλής.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σημίτης προς Σεζέρ: Δεν μπορεί να τα θέλετε όλα. Συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Πράγα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πως θα πάρετε σπίτι στο Ολυμπιακό Χωριό. Να η μεγάλη ευκαιρία για απόκτηση στέγης.

    ΕΘΝΟΣ: Φρένο στις επεκτάσεις των σχεδίων πόλης. ΣτΕ: Απόφαση-ανατροπή για τις αρμοδιότητες ΥΠΕΧΩΔΕ, Νομαρχιών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εξω φρενών ο Πάγκαλος με τους Αμερικανούς και τον Γιωργάκη, δηλώνει: Τουρκοποίηση της κακιάς ώρας η διπλωματία των ΗΠΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι όροι για σπίτι στο Ολυμπιακό Χωριό. Ολες οι ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας Δ. Ρέππα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ντοκουμέντο: Η κυβέρνηση ήξερε το σχέδιο Ανάν... Αποκλειστικό: Εκρυβαν τις διαβουλεύσεις που γίνονταν από 16 Οκτωβρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ''Γιοκ'' Σημίτη στο τουρκικό πακέτο. Ενταξη τον Δεκέμβρη της ελεύθερης Κύπρου και βλέπουμε...

    ΕΣΤΙΑ: Οι Τούρκοι μας εμπαίζουν. Ανεπίτρεπτα χλιαρή η στάσις της Ελλάδος.

    Espresso: Τι απαγορεύει νέος νόμος για το σεξ των παντρεμένων. Κατατίθεται νομοσχέδιο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Γένεση ζωής στο εργαστήριο. Δύο Αμερικανοί δημιουργούν μονοκύτταρο οργανισμό και προκαλούν τη μεγάλη επανάσταση στη Βιολογία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ημισέληνος κατά Ευρωστρατού. Ο πρωθυπουργός ζητά θετική στάση από την Τουρκία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Υποτίμηση των... καταθέσεων. Αρνητικά επιτόκια δίνουν οι Τράπεζες.

    ΝΙΚΗ: Πακέτο ''γιοκ'' για την Αγκυρα. Δεν περνάει ο εκβιασμός της Τουρκίας στην ΕΕ''.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πράγα: Εδωσαν στο ΝΑΤΟ πράσινο φως για νέες επεμβάσεις.

    Traffic news: Η Μύκονος ''έφαγε'' τον Μάκη. Ο Τριανταφυλλόπουλος σε διαθεσιμότητα. Κόπηκε η χθεσινή εκπομπή του για τα αυθαίρετα και απαγορεύτηκε η μετάδοση νέας συνέντευξης-βόμβα του Σάββα Ξηρού.

    Η ΧΩΡΑ: Σάββας: Δεν πιάνουν άλλους γιατί υπάρχουν στεγανά. Σε νέα δίωρη συνέντευξη-βόμβα στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ευρωπαϊκή Ενωση: SOS ναρκω-διασκέδαση. Ελλάδα: 22% όσων συχνάζουν σε κλαμπ κάνουν χρήση χαπιών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ναυάγιο ετοιμάζουν οι Τούρκοι. Σεζέρ: Η Κύπρος να μείνει εκτός Ευρωστρατού!

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σε Κύπρο και Ελλάδα ο λαός λέει ΟΧΙ στα σκοτεινά σχέδια. Επιτακτική πλέον η ανάγκη αλλαγής στην εξωτερική πολιτική.

    [03] Κυπριακό-Τουρκία-Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''όχι στη λύση - πακέτο'' ήταν η κατηγορηματική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις προκλητικές αξιώσεις της Τουρκίας περί ταυτόχρονης διευθέτησης όλων των ζητημάτων που την απασχολούν''.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι ''η Αγκυρα οφείλει να δείξει άμεσα δείγματα καλής θέλησης με την αποδοχή του σχεδίου Αννάν και τη θετική στάση της στο ζήτημα του Ευρωστρατού είναι η απάντηση που δίνει η Ελλάδα στην προσπάθεια της Τουρκίας να ''πακετοποιήσει '' την αποδοχή του σχεδίου Αναν με το ζήτημα του Ευρωστρατού και τη λήψη ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''όλα στην Κοπεγχάγη παραπέμπονται πλέον για λύση ή για ρήξη. Η γειτονική χώρα τα παίζει πλέον όλα για όλα προκειμένου να πάρει την πολυπόθητη ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ και χρησιμοποίησε ως τελευταίο της χαρτί το θέμα του ευρωστρατού, εκβιάζοντας και με αυτό την ΕΕ για να λάβει την ημερομηνία. Το αποτέλεσμα ήταν να προκαλέσει εκνευρισμό μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και τώρα να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οτι στην Κοπεγχάγη με δυσκολία θα λάβει ακόμη και το ''ραντεβού'' για το πότε θα της ανακοινωθεί η ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''πλήρη αντεπίθεση στη διαρκώς αυξανόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας παρά την ''καλή διάθεση'' του Ερντογάν επιχειρεί πλέον η ελληνική κυβέρνηση. Ο Κ. Σημίτης ήταν κατηγορηματικός στην άρνηση του και η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πλέον στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 12 Δεκεμβρίου. Το κοινοτικό κεκτημένο θα εφαρμοσθεί μετά τη λύση του Κυπριακού. Οσο για την ημερομηνία στην Τουρκία δεν αναμένεται να δοθεί πριν από την ιταλική προεδρία τέλος του 2003''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ''οι επαφές του κ. Κ. Σημίτη πείθουν οτι λόγω της στάσεως της Αγκυρας είναι μάλλον απίθανη η επίτευξη κατά αρχήν συμφωνία επί του σχεδίου λύσεως του Κυπριακού, έως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη. Κατόπιν τούτου οι προσπάθειες της ελληνικής κυβερνήσεως εστιάζονται πλέον στην εξασφάλιση της άνευ όρων εντάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ δίχως την κατ΄αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για λύση του πολιτικού προβλήματος ''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι ''σύμφωνα με πληροφορίες , η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει στην Κοπεγχάγη στην παράγραφο για την Τουρκία όπου πιθανόν θα ορίζεται (date for the date) η ιταλική προεδρία του β΄εξαμήνου του 2003 για να ληφθεί η απόφαση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να τίθεται ως όρος και η συμβολή στην προώθηση λύσης του Κυπριακού. Είναι δε σαφές οτι κάτι τέτοιο θα χρησιμοποιηθεί και ως μέσο πίεσης τους Τουρκίας ώστε να διατηρηθεί η δυναμική στο σχέδιο Αναν και μετά τη 12η Δεκεμβρίου τουλάχιστον για 3-4 μήνες''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ότι επιχείρησε ''να τινάξει στον αέρα την όποια προσέγγιση μπορεί να δημιουργηθεί για τη λύση του Κυπριακού μέσα από τις διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου Αναν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μιλώντας από τις ΗΠΑ σε ραδιοσταθμό των κατεχομένων. Ο Ντενκτάς σημείωσε ότι δεν δέχεται να συζητήσει το σχέδιο εάν δεν αποσυρθούν από αυτό σημεία πριν από τις διαπραγματεύσεις τα οποία δημιουργούν προβλήματα στην τουρκοκυπριακή πλευρά''.

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι ''στη Νέα Υόρκη εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο γγ του ΟΗΕ θα συναντηθεί σήμερα στη Χάγη με τον ειδικό απεσταλμένο του στην Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο για να αναζητήσουν τρόπο προώθησης του σχεδίου για την επίλυση του Κυπριακού, όπως επισήμανε ο κ. Αναν ''είναι πολύ ανήσυχος'' από την καθυστέρηση του Ραούφ Ντενκτάς να απαντήσει αν δέχεται ως βάση συζήτησης το σχέδιο αλλά ελπίζει οτι θα επέλθει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ''με βήμα σημειωτόν ο Ευρωστρατός ύστερα από τουρκική εντολή. Η Αγκυρα χωρίς να επικαλεστεί κανένα συγκεκριμένο λόγο μπλοκάρισε τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, προκειμένου να εκβιάσει τους ''15'' Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, ώστε να δοθεί στην Τουρκία η ημερομηνία που ζητεί για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων''.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι '' οι Τούρκοι μας εμπαίζουν απροκάλυπτα σε όλα τα επίπεδα. Είναι προφανές ότι έχουν αντιληφθή τις τεράστιες διαπραγματευτικές μας αδυναμίες και τις εκμεταλλεύονται στο έπακρον''.

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ,''στη γραμμή της ''εθνικής ομοψυχίας'' και της στήριξης των κυβερνητικών χειρισμών στο ''πακέτο'' των εθνικών θεμάτων επιμένει η ηγεσία της ΝΔ. Στην πραγματικότητα, αποδέχεται όπως και η κυβέρνηση τις λύσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στο Κυπριακό, στο Αιγαίο , στον ευρωστρατό, προσδοκώντας ότι αυτή η στάση του ''καλού παιδιού'' θα εκτιμηθεί από τους ηγεμόνες της ''νέας τάξης''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι '' σε γνώση της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου ήταν το σχέδιο Αναν αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή του τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την κατάθεσή του. Το συμπέρασμα εξάγεται από εμπιστευτικό έγγραφο της Κομισιόν όπου καταγράφονται τα στάδια μιας προσυμφωνημένης διαδικασίας''.

    [04] Οικονομία 2003

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι ''πληθωρισμός, διαρθρωτικές αλλαγές και αύξηση της ανταγωνιστικότητας είναι τα τρία στοιχεία, στα οποία αναφέρεται αρνητικά για τη χώρα μας ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με την εξαμηνιαία έκθεσή του''.

    [05] Βουλευτές-Συμφωνία με ΗΠΑ

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι ''η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναβάλει την ψήφιση της αποικιοκρατικής έμπνευσης συμφωνίας με τις ΗΠΑ που εγκαθιδρύει καθεστώς ετεροδικίας. Παρά την επίσημη στήριξη από τη ΝΔ, ο υφ. Εξωτερικών υποχώρησε μπροστά στις αντιδράσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα. Η Μ. Δαμανάκη μίλησε, μάλιστα, για ταπεινωτική συμφωνία''.

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι ''αυστηρή κριτική για το περιεχόμενο της τεχνικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, με σημείο αιχμής αυτό που αφορά την ετεροδικία άσκησαν τόσο οι εισηγητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης όσο και αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή''.

    Η Espresso εκτιμά οτι ''σε ανοικτή ανταρσία προχώρησαν χθες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Πάγκαλος, Καψής, Αρσένης κα) στη διάρκεια συζήτησης που αφορούσε τη νέα συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για τις αμερικανικές βάσεις''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι ''το αυτοαποκαλούμενο ''πατριωτικό μέτωπο'', βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, υποχρέωσε σε άτακτη υποχώρηση τον παριστάμενο υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο, που ζήτησε άρον άρον την αναβολή της συνεδρίασης''.

    [06] ''17 Νοέμβρη''

    Η Traffic news αναφέρεται στο περιεχόμενο νέας συνέντευξης που φέρεται να παραχώρησε ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στη ''17Ν'' Σάββας Ξηρός, στο δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. ''Σε αυτή τη συνέντευξη-κόλαφο ο Σάββας προειδοποιεί οτι έξω στον αέρα της ελευθερίας οι τρομοκρατικές ''ζυμώσεις'' δίνουν και παίρνουν ανενόχλητες, αφού εμφανίζεται να λέει χαρακτηριστικά στο δημοσιογράφο οτι ''έξω, οι σύντροφοι της ''17Ν'' και του ''ΕΛΑ'' οργανώνονται''. Αναφέρει μάλιστα οτι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες συλλήψεις πέραν αυτών που ήδη υπάρχουν στον Κορυδαλλό, γιατί απλούστατα κάποιοι δεν θέλουν να συλλάβουν άλλο κόσμο. ''Υπάρχουν στεγανά. Οι Αρχές τους ξέρουν όλους και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα'', εμφανίζεται να αναφέρει με θράσος ο Σάββας Ξηρός''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι ''ονόματα που δραστηριοποιήθηκαν σε δύσκολες περιόδους για τη χώρα μας κατέγραψε ως μελλοντικούς στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης ''17 Νοέμβρη'' ο φερόμενος ως ηγέτης της, Αλέκος Γιωτόπουλος. Ιδιόχειρα σημειώματά του, που περιλαμβάνουν ονόματα ''προγραμμένων'', έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας στη γιάφκα της οδού Πάτμου''.

    Το ΒΗΜΑ τονίζει οτι ''τρισέλιδο χειρόγραφο σημείωμα στο οποίο ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος δίνει οδηγίες για την κατασκευή αλλά και τη ρίψη αντιαρματικών χειροβομβίδων ανεκάλυψαν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ στη γιάφκα της οδού Πάτμου. Στο χειρόγραφο αυτό ο Γιωτόπουλος επιδεικνύει εντυπωσιακές γνώσεις στον χειρισμό των εκρηκτικών υλών''.

    [07] Κακλαμάνης-Ασυλία βουλευτών

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι ''σφοδρή και άμεση επίθεση κατά των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης που επιλαμβάνονται... εις μάτην όπως αποδεικνύεται της άρσης των ασυλιών των βουλευτών, καθώς σπανίως αυτό συμβαίνει, εξαπέλυσε χθες από την Διάσκεψη των Προέδρων ο Απόστολος Κακλαμάνης. Δήλωσε φανερά ενοχλημένος με την μη άρση της ασυλίας του βουλευτή ΝΔ Θανάση Κατσιγιάννη και μάλιστα κατά πλειοψηφία και παρά το γεγονός οτι ο εισαγγελέας του είχε απαγγείλει σοβαρή κατηγορία για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο''.

    [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Αμφιβολίες πολλές!...Στην τοποθέτηση του ΣΕΒ για τον προϋπολογισμό''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Ράλι ανόδου στην αγορά των ακινήτων. Στις πιο δυναμικές του κόσμου κατατάσσονται οι κτηματαγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Αισιοδοξία από το ξύπνημα της Σοφοκλέους. Τα BLUE CHIPS έσπρωξαν το δείκτη 2,16% ψηλότερα''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Ανοδος του πληθωρισμού και πτώση της ανάπτυξης το 2003. Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Τα ξένα FUNDS αύξησαν τις θέσεις τους στις τράπεζες. Παρά τις αρνητικές εκθέσεις των τελευταίων εβδομάδων''.

    [09] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "με βάση τις 1.800 μονάδες, ο γενικός δείκτης εκτινάχθηκε χθες στις 1.860,49 μονάδες, με κέρδη 2,16% με επόμενο σημείο αντίστασης τις 1.900 μονάδες. Την άποψη αυτή διατυπώνουν οι αναλυτές, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί η αντίδραση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με την οποία επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά το απόφθεγμα πως "η αγορά δεν κινείται , αν δεν κινηθούν τα blue chips".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 22 November 2002 - 17:02:33 UTC