Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-11-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/11/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Αντικειμενικές αξίες
  • [05] 17Ν - Ερευνες
  • [06] Επέτειος "Πολυτεχνείου" - Πορεία
  • [07] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/11/2002

    Η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του νικητή των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία κ. Ερντογάν και τις συνομιλίες που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το Κυπριακό, οι διεργασίες σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα επί του σχεδίου Αννάν και η χθεσινή επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της πορείας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):14.800 θέσεις από ΥΠΕΧΩΔΕ, υπ. Εργασίας. Τέσσερα προγράμματα ''απορροφούν'' ανέργους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Δόξασαν την ...''17Ν''. Αντί για την επέτειο του Πολυτεχνείου...

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Αφόρισαν το σχέδιο Αννάν. Ομόφωνο ''όχι'' από την Εκκλησία της Κύπρου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Τουρκικό παζάρι σήμερα στην Αθήνα! Σκληρό πόκερ Σημίτη- Ερντογάν για το Κυπριακό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Ρίχνουν σωσίβιο στα αυθαίρετα. Ποια προβλήματα θα λύσει ο νόμος-σκούπα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    ΕΘΝΟΣ:Ερχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές. Ακίνητα: Από 30 έως 50% σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Τα καπνογόνα της Αθήνας κρύβουν την Κύπρο που καίγεται! Με μολότωφ και καδρόνια, 300 αναρχικοί ''γιόρτασαν'' χθες το Πολυτεχνείο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Κίνημα πρώην υπουργών με Τσοβόλα, διπλωμάτες, καθηγητές και δημάρχους

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:3+1 βόμβες που εκθέτουν τώρα Σημίτη-Παπανδρέου. Κυπριακό: Εμπλοκή στο πακέτο της ντροπής που προωθεί η κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Ο ''γρίφος'' Ερντογάν. Ηρθε με αίτημα την ημερομηνία για Τουρκία.

    ΕΣΤΙΑ:Συμφωνία προ Κοπεγχάγης. Σήμερα η απάντησις για το Σχέδιο Αννάν.

    Espresso:Αεροσυνοδός στα δίχτυα μανιακού! Προηγούμενο θύμα του γνωστή τηλεπαρουσιάστρια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επίθεση Γιώργου σε Ντενκτάς. Γ. Παπανδρέου: Ν' αναλάβει τις ευθύνες του.

    Traffic News:Με εντολή από τον Κορυδαλλό έκαψαν την Αθήνα. Κινδύνευσαν αστυνομικοί. Επιθέσεις δέχθηκε η Βουλή, το Πολεμικό Μουσείο και η Αμερικανική Πρεσβεία.

    Η ΧΩΡΑ: Οδομαχίες με την 17Ν. Προσχεδιασμένα τα επεισόδια σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Πεϊνό και Ρομέρο στην πορεία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οριστικό ναι στο διπλό επίδομα. Τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συλλήψεις 16 ταραχοποιών. Ακυρώθηκε πάλι η επέτειος του Πολυτεχνείου.

    [03] Κυπριακό

    Η Espresso γράφει ότι ''η ώρα του ιστορικού ''ναι'' στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Κόφι Αννάν μέσω του σχεδίου του για την επίλυση του Κυπριακού, έφτασε. Η κατ΄αρχήν ''θετική απάντηση'' θα δοθεί από τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος έχει και τη σύμφωνη γνώμη του πολιτικού κόσμου, όπως εκφράστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει στο τραπέζι των συνομιλιών και ''κύκλους'' θεμάτων που θα γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Δεν θα της καταθέσει όμως παρά μόνον εφόσον και οι Τουρκοκύπριοι δώσουν τη δική τους θετική απάντηση''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''Κώστας Σημίτης και Γλαύκος Κληρίδης συναντήθηκαν σε εξαιρετικά ζεστό κλίμα και αποφασίστηκε κοινή διαπραγματευτική τακτική εν όψει των κρίσιμων για την Κύπρο διαβουλεύσεων που ακολουθούν. Οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν επίσης στο ότι το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αννάν αποτελεί βάση προσέγγισης''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι ''πλήρης αβεβαιότητα επικρατεί ως προς την τρήση των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει ο γγ του ΟΗΕ λόγω της νέας επιδείνωσης της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος θα παραμείνει καθηλωμένος στη Νέα Υόρκη για αρκετές ακόμα ημέρες''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το διπλό ελληνικό ''ναι'' (στο σχέδιο Αννάν γι την Κύπρο και στο αίτημα της Τουρκίας για ορισμό ημερομηνίας) ''θωρακίζει'' την ένταξη της Κύπρου όποια κι αν είναι η εξέλιξη στο πολιτικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τις προσδοκίες Αθήνας και Λευκωσίας αν λυθεί το Κυπριακό, θα ενταχθεί στην Ενωση ολόκληρη η Κύπρος. Αν το σχέδιο Αννάν ναυαγήσει τότε θα ενταχθεί μόνο το ελληνοκυπριακό τμήμα όπως έχουν διαβεβαιώσει όλοι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι. Σ αυτήν την περίπτωση οι ευθύνες για το ναυάγιο θα καταλογιστούν στην τουρκική πλευρά και σ΄αυτό δίνει μεγάλη έμφαση η Ελλάδα και η Κύπρος''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ,''κάνοντας στροφή 180 μοιρών ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε άφωνο το ακροατήριό του στα Κατεχόμενα, διαμηνύοντας σε Αθήνα, Λευκωσία , Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Βρυξέλλες, ότι βασική προϋπόθεση για την υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΗΕ και την επανένωση της Κύπρου είναι , να σταματήσει η διαδικασία ένταξης της Νήσου στην ΕΕ και να ξεκινήσουν νέες ενταξιακές διαπραγματεύσεις που θα επιτρέψουν μαζί με την Κύπρο να ενταχθεί στην ΕΕ και η Τουρκία''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι '' διολισθαίνει καθημερινά στις πάγιες και παραδεκτές θέσεις για το Κυπριακό του στρατιωτικού και διπλωματικού κατεστημένου της Αγκυρας ο Ταγίπ Ερντογάν ενώ τις ίδιες ώρες επικρατεί πλήρης αβεβαιότητα από την τουρκοκυπριακή πλευρά ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει ο Κόφι Αννάν λόγω της νέας επιδείνωσης της υγείας του κατοχική ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''βγαίνοντας με κόκκινο και υπερκεράζοντας τους Στρατηγούς μάς έρχεται ο Ερντογάν''.

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι ''εύλογη είναι η εκ μέρους της Ελλάδος επισήμανσις ή έστω ανάδειξις της αποκλειστικής ευθύνης της Τουρκίας-Τουρκοκυπριακής πλευράς σε περίπτωση που και η τελευταία προσπάθεια του ΟΗΕ ναυαγήση. Και φυσικά, ο κ. Ερντογάν είναι ο πλέον κατάλληλος να μεταφέρη στο τουρκικό και το τουρκοκυπριακό κατεστημένο την διαμορφωμένη ελληνική θέση''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι ''ξεσηκώνεται η κοινή γνώμη στην Κύπρο εναντίον του σχεδίου Αννάν. Αυτό αποκαλύπτει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ''Μέγκα'' Κύπρου. Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί αρνητική την προτεινόμενη λύση Αννάν σε ποσοστό 62%, σε αντίθεση με το 30% που πιστεύει ότι είναι θετική. Παράλληλα, το 42% εμφανίζεται αισιόδοξο ότι θα υπάρξει λύση το 24% δηλώνει απαισιόδοξο ενώ το 30% δεν εξέφρασε ούτε αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία''.

    '' Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, Αλ. Μαρκίδης, σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, εκτιμά οτι σταδιακά θα νομιμοποιηθούν όλοι οι έποικοι χαρακτηρίζει μοναδική στον κόσμο ιδιοτυπία τη συμπροεδρία των ηγετών των δύο κοινοτήτων για τρία χρόνια και υποστηρίζει ότι η απόκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο δεν επιδέχεται θεραπείας''.

    [04] Αντικειμενικές αξίες

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "νέες τιμές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το κυριότερο στοιχείο που λαμβάνει υπόψη του είναι οι εμπορικές τιμές, που το ποσοστό αύξησής τους την τελευταία διετία έφτασε σε πολλές περιπτώσεις το 30% και το 40%. Με ταχύτερους ρυθμούς αυξήθηκαν οι τιμές στην περιφέρεια και στη Θεσσαλονίκη".

    [05] 17Ν - Ερευνες

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ένα νέο καταστατικό λειτουργίας της 17Ν και οργανόγραμμα φέρεται να είχε συντάξει γύρω στα 1983 ο Πάτροκλος Τσελέντης. Οι ειδικοί που μελέτησαν το κείμενο αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για έναν μπούσουλα ο οποίος δημιουργήθηκε λίγο μετά τη δολοφονία του Τσάντες, αναφερόταν στα τέσσερα πρώτα χτυπήματα της οργάνωσης και έκανε σαφές ότι τόσο οι λόγοι για τους οποίους πραγματοποιήθηκαν όσο και τα ίδια τα χτυπήματα θα έπρεπε να γίνουν αποδεκτά από όλα τα μέλη".

    [06] Επέτειος "Πολυτεχνείου" - Πορεία

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "εκτός ... Πορείας τέθηκαν οι θαυμαστές της '17Ν', αφού έπεσαν στο κενό οι προσπάθειές τους να θέσουν το πολιτικό τους νόημα στον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Η προσπάθεια καπηλείας της εκδήλωσης έπεσε στο κενό. Και αναγκαστικά έδωσαν στο στίγμα τους με προσπάθεια δημιουργίας κάποιων επεισοδίων".

    Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της, οι εντολές για τα έκτροπα που χθες αμαύρωσαν για μία ακόμη φορά την επέτειο του Πολυτεχνείου δόθηκαν μέσα από τις φυλακές του Κορυδαλλού, όπως επίσης και η 'γραμμή' η οποία έπρεπε να ακολουθηθεί από τους γνωστούς αγνώστους".

    [07] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου

    "Προ των ευθυνών του θέτει ο Γιώργος Παπανδρέου", σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, "τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς. Τον καλεί να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες έναντι, πρωτίστως, των δικών του ανθρώπων: των Τουρκοκυπρίων, που δικαιούνται ένα μέλλον στην Ευρώπη, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα, σε όλες τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ντενκτάς ακολουθούσε τακτική κωλυσιεργιών και καθυστερήσεων. Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως η βούληση της νέας τουρκικής ηγεσίας, υπό τον κ. Ερντογάν -που φθάνει σήμερα στην Αθήνα-, να δώσει λύση στο Κυπριακό θα συμβάλει και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, και κυρίως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ενωση".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 18 November 2002 - 17:49:51 UTC