Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-11-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/11/2002
  • [02] Κυπριακό
  • [03] Οικονομία
  • [04] 17Ν
  • [05] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [06] Ελληνική οικονομία-ΕΕ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/11/2002

    Το σχέδιο Αναν για το Κυπριακό και οι διεργασίες σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα , τα μέτρα για αποτροπή επεισοδίων κατά την πορεία της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η πορεία της οικονομίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εργασία σε διοικητικές θέσεις για ανέργους. Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τρέμει ανταρσία βουλευτών του. Ανήσυχος ο Σημίτης απο τις αντιδράσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θηλιά Γιώργου στην Κύπρο. Αποκαλύπτονται τώρα τα ψέματα και τα λάθη στους χειρισμούς.

    Η ΑΥΓΗ: Η Τουρκία ζητεί για αντάλλαγμα το χρονοδιάγραμμα της ένταξής της. Η Αγκυρα διευρύνει την ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συναγερμός για το Σιν Φέιν της 17 Νοέμβρη. Προβοκάτσια στην επέτειο ετοιμάζει το δίκτυο υποστήριξης της τρομοκρατίας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Που παρανομεί το Κράτος. Καταπέλτης η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Υπουργεία, Δήμοι και Οργανισμοί κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στο σχέδιο αυθαίρετα και συνεταιρισμοί. Με τον νέο χωροταξικό χάρτη.

    ΕΘΝΟΣ: Εκρηξη διαβήτη στην παιδική ηλικία. Εφθασαν το 1.000.000 οι διαβητικοί στη χώρα μας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νέο σημείο τριβής στο ΠΑΣΟΚ το Κυπριακό, αλλά οι διαμαρτυρόμενοι... Θα φωνάξουν, θα δαγκώσουν και μετά... θα το βουλώσουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σκληρό πόκερ απο την Τουρκία. Η Αγκυρα άρχισε το παζάρι ακόμη και για την προθεσμία που θα πει το ''ναι'' στη διαπραγμάτευση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκβιασμός. Η ένταξη της Κύπρου περνά απ' τον Ντενκτάς. Σχέδιο-τέρας: ''Οδηγίες'' απο τον ΟΗΕ για συμφωνία μέχρι 12 Δεκεμβρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φως και παγίδες. Συμφωνούν Ελληνες και Τούρκοι να συζητήσουν το σχέδιο Ανάν.

    ΕΣΤΙΑ: Εθνική στρατηγική. Κύπρος, ένταξις και ελληνοτουρκικά.

    Espresso: Βίαζε 13χρονο αγόρι επί δύο ολόκληρα χρόνια. Θρίλερ με την απόδραση απο το τροχόσπιτο. Ηταν ορφανό και έλεγε πως θα το υιοθετήσει.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ιράκ καλεί επιθεωρητές. Ελπίδες αποφυγής πολέμου-Επικροτούν οι αγορές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Θετική η πρώτη αντίδραση απο την Κύπρο. Κ. Σημίτης: Τελευταία ευκαιρία να επιλυθεί το Κυπριακό μέσω του ΟΗΕ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τελεσίγραφο Ανάν για συμφωνία. Με συνοδευτική επιστολή σε Κληρίδη, Ντενκτάς.

    ΝΙΚΗ: Η βασική συμφωνία μέχρι την Κοπεγχάγη. Την Τρίτη το ''ΝΑΙ'' απο Λευκωσία-Αθήνα. Διαφορετικά, σταματάει η διαπραγμάτευση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οχι στο τελεσίγραφο του ''σχεδίου Ανάν''. Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε κινητοποίηση.

    Traffic news: Πως έφυγε ο Κύρτσος απο τον ''Ελεύθερο Τύπο''. Μεγάλη αναταραχή στα ΜΜΕ.

    Η ΧΩΡΑ: Φοβούνται προβοκάτσια στο ματς με τη Φενέρμπαχτσε. Συναγερμός στην Αθήνα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θέλεις δουλειά; Γίνε δάσκαλος. Το 1997 υπήρχαν 15.000 αδιόριστοι, σήμερα μόνον 400.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση αγκαλιάζει το σχέδιο Ανάν. Οσο κι αν μ' αυτό η Τουρκία θα ανατρέψει όλες τις ως τώρα ελληνικές ισορροπίες.

    [02] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ''την ευρύτερη συναίνεση των μελών του υπουργικού συμβουλίου απέσπασε χθες ο Κώστας Σημίτης για τις θέσεις και τους χειρισμούς του σε οκτι αφορά στο Κυπριακό. Και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ''είμαστε όλοι σύμφωνοι πως το σχέδιο Αναν αποτελεί την αφετηρία μιας εποικοδομητικης διαπραγμάτευσης γι αυτό πρέπει να είμαστε ομόθυμοι, συνεπείς και με μια φωνή''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι ''ωστόσο έντονος ήταν ο προβληματισμός αρκετών κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών για πολλές από τις προβλέψει του ενώ εκφράστηκε ανησυχία κατά αρχήν για το μείζον θέμα της λειτουργικότητας του κράτους που θα προκύψει και επισημάνθηκε οτι χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση και ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της λειτουργικότητας στο εδαφικό αλλά και στο θέμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι ''στον αέρα βρίσκεται η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μετά τις πρόσφατες εξελίξεις σοτ Κυπριακό καθώς το σχέδιο Αναν πέρα των δυσκολιών που εισάγει με τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα επίλυσης φαίνεται να τινάζει στον αέρα και την υποτιθέμενη μέχρι σήμερα ''ομαλή'' ενταξιακή πορεία της Μεγαλονήσου. Ο δραματικός τόνος των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά την οποία τα μέλη της κυβέρνησης ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο του σχεδίου Αναν είανι χρακτηριστικό της τροπής που έχουν πάρει τα πράγματα στο εθνικό θέμα''.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ,''αντι-Ανανικό μέτωπο σταδιακά συγκροτείται στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος καθώς αρκετοί βουλευτές εντόνως και δημόσια και υπουργοί σε χαμηλότερους τόνους εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την εποδοχή του περιβόητου σχεδίου για το Κυπριακό που υπέβαλλε ο γγ του ΟΗΕ''.

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι ''η Λευκωσία επιβεβαίωσε χθες τον τελεσιγραφικό χαρακτήρα του σχεδίου Αναν καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών τερματίζεται σητν περίπτωση που δεν υπάρξει ''συμφωνία βάσης'' μέχρι τη σύνοδο κορυφήςτης Κοπεγχάγης στις 12-13 Δεκεμβρίου, δηλαδή επί των βασικών πτυχών του σχεδίου Αναν που εστιάζονται στην ιδρυτική συμφωνία και τις βασικές διατάξεις του Συντάγματος''.

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ,''τη σφραγίδα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων φέρει το σχέδιο του γγ του ΟΗΕ Κ. Αναν για το Κυκπριακό''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: ''η υπόθεση του Κυπριακού από μια ''επίσημη '' διαδικασία εξελίσσεται σε παιχνίδι μυστικής διπλωματίας που θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα. Η περίφημη ''νίκη του Ελσίνκι'' ήταν πύρρειος με δεδομένο ότι η κατοχύρωση του απρόσκοπτου της ενταξιακής πορείας της Κύπρου τελεί υπό την αίρεση της ''συνεκτίμησης όλων των σχετικών παραγόντων''.

    ΤΑ ΝΕΑ στο δικό τους σχόλιο αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι ''για την ελληνοκυπριακή πλευρά το δίλημμα φυσικά είναι αν θα αποδεχθεί μια λύση αμφισβητούμενης λειτουργικότητας...Και με τους συμβιβασμούς που αυτό συνεπάγεται ή αν θα την απορρίψει με κίνδυνο να οριστικοποιηθει η διχοτόμηση του νησιού. Ακόμα πιο δύσκολο όμως είναι το δίλημμα για την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά...Που κινδυνεύουν, αν απορρίψουν το σχέδιο, να βρεθούν οριστικά και για πολλά χρόνια εκτός Ευρώπης''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε σχόλιό της αναφέρει οτι "ορισμένοι υποστηρίζουν, οτι η διχοτόμηση θα ήταν καλύτερη λύση για την Κύπρο, διότι με το σχέδιο Κόφι Ανάν δίδεται όχι μόνον προστασία και αυτονομία, αλλά και συγκυβερνητική εξουσία στη μειοψηφία. Για τους Κυπρίους, όμως, είναι φυσικό να τίθενται πολλά άλλα ζητήματα, όπως το εδαφικό, το προσφυγικό και προ παντός το θέμα της ασφάλειας. Δικαιούνται, λοιπόν, να πιστεύουν, ότι και με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα μπορέσουν "να τα βρουν" ευκολότερα με τους Τουρκοκυπρίους, λειτουργώντας ως κοινό κράτος, με όλες τις δυσλειτουργίες και τις αντιφάσεις και παρά την αντιδημοκρατική καταστρατήγηση της αρχής της πλειοψηφίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ σε σχόλιό του υποστηρίζει οτι "για ποιά ανεξαρτησία του νησιού μιλάμε άραγε αν σκεφτεί κανείς οτι το σύστημα δύσκολα θα δουλέψει. Υπάρχουν πολλά αρνητικά σημεία ακόμη στο σχέδιο Ανάν, τα οποία και θα μας απασχολήσουν. Ωστόσο και πολλά θετικά σημεία που ωθούν πολλούς να δεχθούν το σχέδιο Ανάν. Το πρώτο λόγο και τον τελευταίο έχουν οι ίδιοι οι Κύπριοι. Εμείς οφείλουμε να συμπαρασταθούμε στη δική τους απόφαση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά οτι "το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδα-Κύπρος θα παραμείνει σε ισχύ ακόμα και αν επιτευχθεί η λύση για τη Μεγαλόνησο, αλλά θα τεθεί κάτω απο ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα. Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου μετά τη συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Σωκράτη Χάσικο στην Αθήνα. Βέβαια δεν δόθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις για το τι μορφή θα έχει και πως θα μπορεί να υφίσταται".

    Το ΒΗΜΑ γράφει οτι "σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Αναν ζήτησε εγγράφως απο τους δύο ηγέτες να συμφωνήσουν στη "συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος" ως τις αρχές Δεκεμβρίου, πριν απο τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Οι υπόλοιπες τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου 2003 και το σχέδιο να τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα στις 30 Μαρτίου 2003. Επίσης ο κ. Ανάν υπέβαλε εγγράφως συγκεκριμένες παρατηρήσεις για τις εδαφικές διευθετήσεις και το θέμα των περιουσιών".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται οτι "οι αρχηγοί των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων της Τουρκίας-ο νικητής των εκλογών Ρ. Ερντογάν και ο παραδοσιακός εκφραστής του κεμαλικού καθεστώτος Ντ. Μπαϊκάλ- με ταυτόσημες δηλώσεις τους συνδέουν ευθέως την επίλυση του Κυπριακού με την εξασφάλιση χρονοδιαγράμματος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας τους με την ΕΕ στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης (12 Δεκεμβρίου)".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας -όπου κυριαρχούν οι στρατιωτικοί - θα αποφασίσει στο τέλος του μήνα αν η Αγκυρα θα δεχτεί ή θα απορρίψει τη συζήτηση επάνω στο σχέδιο του Κόφι Ανάν. Ολα πάντως, δείχνουν πως -ανεξάρτητα απο το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης που θα σχηματίσει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) - η τουρκική πλευρά έχει γενικά ικανοποιηθεί από τη σημαντικότερη πτυχή του σχεδίου που αφορά την οργάνωση και διακυβέρνηση της "νέας Κύπρου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "η τουρκική εξωτερική πολιτική περιέγραψε τις διεκδικήσεις της. Δεν θέλει να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω απο τη γραμμή αντιπαράταξης. Τα "γεράκια" του Στρατού και της πολιτικής εκτός απο τις διαφωνίες τους για το εδαφικό θέλουν να κατοχυρώσουν και την παρουσία του Αττίλα".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι ''σε αντίθεση προς την Τουρκία, η Ελλάς στερείται στρατηγικής. Ενεργεί αποσπασματικά, δεν διαπραγματεύεται σθεναρά και φθάνει να υποχωρή ακόμη και σε βασικούς στόχους''.

    Η Espresso σημειώνει ότι ''επιτελείς της αστυνομίας και του στρατού τρέμουν στην ιδέα ενός χτυπήματος απο σκοτεινούς κύκλους που θα προκαλέσει όξυνση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στη συνέχεια''.

    [03] Οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι ''αναβάλλεται η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, που αναμένει τα καλά νέα το β΄ εξάμηνο του 2003. Εξαίρεση η Ελλάδα, που εμφανίζει εφέτος αλλά και την ερχόμενη χρονιά τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ''.

    Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS ''βραδύτερους ρυθμούς ανάκαμψης και μεγαλύτερα ελλείμματα στις οικονομίες της ευρωζώνης προβλέπει για τα επόμενα δύο χρόνια η ευρωπαϊκή επιτροπή στην τακτική φθινοπωρινή της έκθεση για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη''.

    [04] 17Ν

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι '''δύναμη κρούσης', σε διατεταγμένη αποστολή προβοκάτσιας που θα τινάξει στον αέρα την 29η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έχουν 'ετοιμοπόλεμη' οι εγκέφαλοι του δικτύου πολιτικής - ιδεολογικής υποστήριξης των εγκλείστων της 17Ν, του λεγόμενου και 'Σιν Φέιν' της οργάνωσης. Στα κόμματα έχει ήδη σημάνει συναγερμός, ενώ η ηγεσία της Αστυνομίας, επεξεργάζεται τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου αποτροπής πρόκλησης επεισοδίων''.

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι ''η απόρριψη από το Συμβούλιο Εφετών της δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής της οικογένειας του υποδιοικητή των ΜΑΤ Παντελή Πέτρου, που δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, προκαλεί εκτός από την αγανάκτηση των συγγενών του αδικοχαμένου θύματος και σωρεία ερωτημάτων για το τι μέλλει γενέσθαι με τα αδικήματα που είχαν διαπραχθεί έως το 1983''

    [05] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Νέες επιφυλάξεις της ΕΕ. Για την πορεία των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Δεν θα βρεθεί καλύτερη ευκαιρία για την Κύπρο''. Κοινή εκτίμηση Σημίτη-Μητσοτάκη''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Κίτρινη κάρτα σε Γαλλία-Γερμανία. Η Κομισιόν ετοιμάζει πρόστιμα για τα ελλείμματα''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''51% της αγοράς κέρδισαν τα εισαγόμενα προϊόντα. Χάνει έδαφος και ο ελληνικός τουρισμός''.

    Σημείωση: Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου

    [06] Ελληνική οικονομία-ΕΕ

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι ''σημαντικές αποκλίσεις, σε σχέση με τις κυβερνητικές, εμφανίζουν οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους βασικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας. Οι αποκλίσεις αφορούν κυρίως τα δημοσιονομικά μεγέθη''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 14 November 2002 - 20:42:36 UTC