Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-11-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/11/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τουρκικές εκλογές-Ελλάδα
  • [04] Τουρκικές εκλογές
  • [05] Αγροτική πολιτική
  • [06] ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ
  • [07] Νέα Δημοκρατία
  • [08] Κυπριακό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/11/2002

    Οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η αποτίμηση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών από τα κόμματα είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ποιά αυθαίρετα νομιμοποιούνται. Που μπορείτε να χτίσετε ελεύθερα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τουρκικές εκλογές: Ανησυχία στην Ελλάδα από την επικράτηση των Ισλαμιστών. Ενισχύει την άμυνα σε Εβρο και Αιγαίο ο Γ. Παπαντωνίου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ισλάμ χωρίς... φερετζέ. Η μεγάλη ανατροπή στις εκλογές της Τουρκίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βρυκόλακες της ΝΔ στις γιορτές του μίσους. Αιχμάλωτος της ακροδεξιάς ο Κ. Καραμανλής.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σε σχέδιο πόλης 53.500 στρέμματα. Ξηλώνονται βιοτεχνίες-βιομηχανίες στην Αττική μέχρι το 2010.

    ΕΘΝΟΣ: Σήμα κινδύνου για τους αγρότες. Ερευνα: Μεγάλα πλήγματα σε Μακεδονία-Θεσσαλία-Πελοπόννησο-Κρήτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Περιφανής η νίκη των Ισλαμιστών στην Τουρκία, αλλά... Την τελευταία λέξη θα την πουν οι Στρατηγοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ψήφος-σεισμός στην Τουρκία. Μαυρίστηκαν όλα τα πολιτικά κόμματα και πρόσωπα του κατεστημένου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Χορός δανείων με τις τιμές στα ύψη. Στεγαστικά: Επιτόκια και δόσεις για σταθερά-κυμαινόμενα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέα φρουρά 3 ερωτηματικά. Τουρκία: Θρίαμβος και αυτοδυναμία ισλαμιστών.

    ΕΣΤΙΑ: Σχεδιάζουν ξαφνικές εκλογές. Ακόμη και εντός της ελληνικής Προεδρίας.

    Espresso: Μυστήριο με τον άνθρωπο που τις πήρε στο κότερο. Νέα στοιχεία για την εξαφάνιση της Βραζιλιάνας και της φίλης της.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και.. Αλλάχ αλλά και Ευρώπη. Αβεβαιότητα προκαλεί η νίκη των ισλαμιστών.

    Traffic news: Αποκάλυψη: 9 στόχοι σε νέα προκήρυξη τρόμου. Ανοικτή απειλή στον Χρυσοχοϊδη.

    Η ΧΩΡΑ: Κέρδισαν με ευρωπαϊκό φερετζέ οι ισλαμιστές στην Τουρκία. Τι αλλάζει στο φλερτ Αθήνας-Αγκυρας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ναρκω-μπίζνες στο Αριστοτέλειο. Τι καταγγέλλει ο κοσμήτορας της ΦΜΣ.

    [03] Τουρκικές εκλογές-Ελλάδα

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''στην Αθήνα προτίθεται να κάνει την πρώτη του επίσκεψη εκτός Τουρκίας ο θριαμβευτής των χθεσινών εκλογών στην Τουρκία κ. Ερντογκάν. Μάλιστα, θα τον δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Ερντογκάν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να επισκεφθεί όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αρχής γενομένης από την Αθήνα με επιστολή του και έλαβε θετική ανταπόκριση από την Ελλάδα. Σκοπός της επίσκεψης του ισλαμιστή αρχηγού είναι να εκθέσει τις απόψεις του για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι ο κ. Ερντογκάν επείγεται να δώσει διαπιστευτήρια καλού Ευρωπαίου ώστε να αυξήσει και τις πιθανότητες της χώρας του να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ενωση στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σε άρθρο του αναφέρει ότι ''το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών επιβάλλει άμεση αλλαγή στρατηγικής στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Οι εθνικές υποχωρήσεις που είχε κάνει ή πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση Σημίτη μοιάζουν πλέον κωμικοτραγικές στο νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι ''προετοιμάζεται το ελληνικό Πεντάγωνο για να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα που μπορούν αν προκύψουν από την αλλαγή του πολικού σκηνικού της Άγκυρας. Αυτό δείχνουν οι δηλώσεις που έκανε στη Ρόδο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και με τις οποίες προανήγγειλε την ενίσχυση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Εβρο και νησιά με επίλεκτες μονάδες ταχείας αντίδρασης''.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, ''επιβεβαιώνει έμμεσα αλλά δυστυχώς σαφώς το υπουργείο Εξωτερικών ότι πράγματι υφίσταται πρόβλημα κατάληψης ελληνικού εδάφους- συγκεκριμένα της βραχονησίδας Τσούκα κοντά στα Ιμια και τη Ψέριμο- από την Τουρκία Επιβεβαιώνει ακόμη έμμεσα ότι τούτο συνετελέσθη μάλλον πριν από αρκετά χρόνια, προφανώς στις δεκαετίες του '50 ή του '60 και πως περί του θέματος έως και χθες οπότε η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ το έφερε στη δημοσιότητα κατ΄ουσίαν σειρά ελληνικών κυβερνήσεων δεν έχει ασχοληθεί''.

    [04] Τουρκικές εκλογές

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "άνεμος σαρωτικών αλλαγών έπνευσε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας. Οι Τούρκοι ψηφοφόροι καταψήφισαν όλα τα κόμματα του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού. Η ψήφος είχε τα χαρακτηριστικά οργής για τη φτώχεια και τη διαφθορά του τουρκικού κατεστημένου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "παντοδύναμος και αυτοδύναμος ο Ερντογκάν, αλλά σταθερότητα για τους Ευρωπαίους δεν επετεύχθη. Θεωρείται οτι η κυβέρνησή του έχει ημερομηνία λήξης, καθώς το 40% των Τούρκων ψηφοφόρων δεν εκπροσωπείται στη νέα Βουλή. Η ευρεία νίκη του Ερντογκάν αποτελεί σαφέστατη καταδίκη ολόκληρου του τουρκικού κατεστημένου. Κλονίζεται και ο ρόλος του στρατού, ο οποίος δεν επιθυμούσε την αυτοδυναμία του μετριοπαθούς ισλαμιστή ηγέτη".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "η αναμενόμενη νίκη των μετριοπαθών Ισλαμιστών στις χθεσινές τουρκικές εκλογές δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δυσμενής εξέλιξις. είναι μία πραγματικότης υπό την οποία εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε".

    [05] Αγροτική πολιτική

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "στο σταυροδρόμι σημαντικών αλλαγών βρίσκεται η ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική βαίνει προς αναθεώρηση με δραστικές περικοπές σε ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Κρίνεται η ύπαρξη ολόκληρων κλάδων παραγωγής. "Η επιδοτούμενη γεωργία δεν έχει μέλλον", τονίζει στο "Εθνος" η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου".

    [06] ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ

    Η Traffic news γράφει οτι "έκλεισε την πόρτα στη συζήτηση για τη δημιουργία ενός κεντροαριστερού πόλου, την οποία με συνεχείς δηλώσεις και αναφορές σχετικά με το θέμα επιχείρησαν να ανοίξουν τις τελευταίες ημέρες στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του".

    [07] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι "αιχμάλωτος του ακροδεξιού "μπαξέ" της Νέας Δημοκρατίας παραμένει ο Κώστας Καραμανλής, δεχόμενος συνεχή ραπίσματα και ντόμινο προκλήσεων, από "κομμουνιστοφάγους" βουλευτές και στελέχη του κόμματός του και ξεροκαταπίνοντας το άδοξο τέλος της μάχης του "μεσαίου χώρου". Χθες, βρέθηκε στην πλέον οδυνηρή θέση, να αναγκασθεί να υπομείνει τα "φίλια πυρά" του βουλευτή Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Κιλτίδη - "κολλητού" του μέχρι πρότινος και εκ των "εκλεκτών" της Ρηγίλλης".

    Η Espresso σημειώνει οτι "το παρασκήνιο στη Ρηγίλλης, με αφορμή τις ανακατατάξεις στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ καλά κρατεί. Μπορεί οι συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, να κάλυψαν τις γκρίνιες που δημιουργήθηκαν για τις ατυχείς επιλογές στις τελευταίες εκλογές, τα προβλήματα πάντως παρέμειναν. Αφορμή για το νέο γύρο "υπόγειων" διεργασιών αποτέλεσε η συζήτηση για τη δημιουργία του νέου οργάνου επικοινωνίας".

    [08] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι ''στις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται να κοινοποιηθεί επισήμως στην κυπριακή κυβέρνηση το σχέδιο λύσης του Κυπριακού, που έχει ετοιμάσει ο γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι ''σύμφωνα με πληροφορίες της από διπλωματικές πηγές, η Λευκωσία ανησυχεί σοβαρά από το πολυδιαφημιζόμενο από τους Αμερικανούς σχέδιο Ανάν, διότι αυτό δεν λαμβάνει υπόψη βασικά το βελγικό μοντέλο (όπως διατυμπανίζεται), αλλά στηρίζεται περισσότερο στο βοσνιακό. Εάν αυτό βασιζόταν εξ ολοκλήρου στο βελγικό -μας δήλωσε καλά ενημερωμένη πηγή- δεν θα ήταν και τόσο οδυνηρό. Οι Αμερικανοί επικαλούνται ως δέλεαρ την επιστροφή περίπου 80.000 Ελληνοκυπρίων στα σπίτια τους (οι περισσότεροι στην Αμμόχωστο)προκειμένου να δεχτεί η ελληνοκυπριακή πλευρά υποχωρήσεις στο συνταγματικό (κυριαρχία - εξουσίες). Με πρόεδρο και πρωθυπουργό εκ περιτροπής, χωριστές κυριαρχίες κλπ. Τις υποχωρήσεις αυτές δεν είναι ψυχολογικά έτοιμη να αποδεχτεί η ελληνοκυπριακή πλευρά''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''τις γραμμές άμυνάς τους επιχειρούν να οργανώσουν, πλέον, Λευκωσία και Αθήνα, έναντι των πιθανών δυσχερών εξελίξεων στο Κυπριακό και την κατάθεση του περιβόητου σχεδίου Ανάν. Την ίδια ώρα οι Αμερικάνοι, που προωθούν μια άρον-άρον επίλυση του Κυπριακού και πιέζουν τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να καταθέσει το σχέδιο, εμπλέκονται με τον πλέον άμεσο τρόπο στις διαβουλεύσεις, αποστέλλοντας υψηλόβαθμα στελέχη τους σε Αθήνα και Λευκωσία, για συνομιλίες και άσκηση πιέσεων''.

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι ''αποφασισμένος να μην αποδεχθεί η Κύπρος ένα καταστροφικό σχέδιο λύσης προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Με αφορμή τις δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη σχεδίου για την Κύπρο από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, πολιτικοί παράγοντες του νησιού δεν κρύβουν το φόβο τους για το περιεχόμενου του συγκεκριμένου σχεδίου αλλά και για την κατάληξη που θα έχει το θέμα της διεύρυνσης μέχρι την απόφαση της Κοπεγχάγης''.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 4 November 2002 - 15:35:19 UTC