Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-10-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/10/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ερευνες για 17 Νοέμβρη
  • [04] Εκλογικός νόμος- Συνεργασίες κομμάτων
  • [05] Αντικειμενικές αξίες ακινήτων
  • [06] ΕΕ-Σύνταγμα
  • [07] Κυπριακό
  • [08] Δημοσιονομικά
  • [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [10] Μετοχοποιήσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/10/2002

    Οι έρευνες για τη ''17 Νοέμβρη'', η αντικειμενική αξία ακινήτων, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η δημοσιονομική πολιτική είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Διπλό χτύπημα στους μικροϊδιοκτήτες. Αυξήσεις μέχρι 60% στις αντικειμενικές αξίες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χορός σκανδάλων στο Δημόσιο. Τι αποκαλύπτει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2000.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αντί για αυξήσεις, ο Χριστοδουλάκης υπόσχεται: Στα... βαρέα οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Η ΑΥΓΗ: Ο Μπους στηρίζει τον Πούτιν για το απαγορευμένο αέριο. ''Σιγή ιχθύος'' της Μόσχας - Ανοχή από τις δυτικές κυβερνήσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιοί έχουν σειρά για τον Κορυδαλλό. Ενας ακόμη Ξηρός και πέντε ακόμη ύποπτοι στα δίχτυα της ΕΛΑΣ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ακίνητα: αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες. ΦΠΑ και τιμαριθμική αναπροσαρμογή το 2003. Τα κρυφά σχέδια του υπουργείου Οικονομικών στο... Διαδίκτυο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φωτιά στη στέγη. Τι αλλάζει από το Μάρτιο του 2003. Θολό τοπίο στην κτηματαγορά με τα μισόλογα για ΦΠΑ.

    ΕΘΝΟΣ: Μπαράζ προσφορών με φθηνά στεγαστικά. Τράπεζες: ''Ρίχνουν'' στην αγορά πακέτα-εξπρές μέχρι το τέλος του χρόνου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θεολογική Σχολή θα ανοίξουν... στον Κορυδαλλό. Σε άλλα... παπαδοπαίδια και παπαδάκια εστιάζουν την προσοχή τους οι Αρχές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σπατάλες και ρεμούλες σε νομαρχίες-δήμους. Σκληρή γλώσσα εναντίον της διαφθοράς από το πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Το κακό παράδειγμα έχει δώσει η κεντρική διοίκηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Αύξηση 8% στις αντικειμενικές. Υπ. Οικονομικών: Εκ παραδρομής η αποκάλυψη των προθέσεών του για τους φόρους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέος γύρος στην υπόθεση 17Ν. Συλλήψεις προαναγγέλλονται ραδιοφωνικώς.

    ΕΣΤΙΑ: Δημοκρατία χωρίς κανόνες. Παραβιάζεται η εναλλαγή κομμάτων.

    Espresso: Στήνουν παιχνίδια στο στοίχημα για να θησαυρίσουν σε βάρος του κόσμου. Συγκλονιστική αποκάλυψη από ''TIMES'' και ''MIRROR'' για το Τσάμπιονς Λιγκ. Εμπλέκουν και την Ελλάδα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τόπος γέννησης, Ευρώπη. Ανοίγει η συζήτηση για το μέλλον μας. Διπλή υπηκοότητα και ισχυρό πρόεδρο ΕΕ προτείνει στο νέο Σύνταγμα ο Ζισκάρ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Συλλήψεις και πάλι στο προσκήνιο. Εχουν σχέση με τους κρατούμενους στον Κορυδαλλό. Τι οδήγησε στην προσωρινή κράτηση του Γιάννη Σερίφη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές. Παράθυρο άνοιξε χθες ο Ν. Χριστοδουλάκης.

    ΝΙΚΗ: Ελλειμμα αξιοπιστίας για Κεντροαριστερά. Δυσπιστία του ΣΥΝ στην ''επίθεση φιλίας'' του ΠΑΣΟΚ. Συζήτηση αύριο στο Εκτελεστικό Γραφείο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προκαλεί ο Μπους τους λαούς του κόσμου. Ολοι αύριο στις 6μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Traffic news: 5 κελιά περιμένουν τρομοκράτες. Τρεις άνδρες και δύο γυναίκες στο δρόμο για τον Κορυδαλλό. Μετά τον Σερίφη οι πρώτες συλλήψεις για 1η Μάη και ΕΛΑ.

    Η ΧΩΡΑ: Ο Καραμανλής αλλάζει τη Ρηγίλλης. Σχήμα εκλογικής ετοιμότητας στη Νέα Δημοκρατία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στο σφυρί 4 στα 10 ακίνητα. από αυτά που αγοράστηκαν με δάνειο στη Θεσσαλονίκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 2 νέοι φόροι το μήνυμα Χριστοδουλάκη. Κομφούζιο με το ΦΠΑ στα ακίνητα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αγανάκτηση και θλίψη για τα επεισόδια. Ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος συλληφθέντων οπαδών του ΠΑΟΚ.

    [03] Ερευνες για 17 Νοέμβρη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι ''σε νέα φάση φαίνεται να μπαίνει η υπόθεση της 17Ν με πληροφορίες για νέες συλλήψεις να προαναγγέλλονται ραδιοφωνικώς. Από τις ίδιες πηγές προέρχονται και πληροφορίες οτι ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματα στη γιάφκα της οδού Πάτμου, τα οποία αποδίδονται σε μέλος της οικογένειας Ξηρού. Η σύλληψη του Γιάννη Σερίφη, πάντως έχει εγείρει τον προβληματισμό έγκυρων νομικών ενώ αναμένεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Εφετών ζητώντας την άρση της προφυλάκισής του''.

    Η Espresso υποστηρίζει ότι ''οι συλλήψεις θα γίνουν με τον ίδιο τρόπο που συνελήφθη ο Γιάννης Σερίφης. Θα υπάρξουν κλήσεις από τον ανακριτή για απολογία και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στις φυλακές Κορυδαλλού. Η αστυνομία και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα εμπλακεί ευθέως καθώς η υπόθεση της 17Ν έχει περάσει στο στάδιο της κύριας ανάκρισης''.

    Η Traffic News ισχυρίζεται ότι ''τρεις άνδρες και δύο γυναίκες στο δρόμο για τον Κορυδαλλό. Ο ένας είναι βαριά άρρωστος και του έχουν ετοιμάσει ειδικό κελί στο νοσοκομείο ''Μεταξά''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, ''ο δεύτερος κύκλος συλλήψεων άνοιξε ήδη με τη σύλληψη Σερίφη, αποφασισμένη από τα τέλη του καλοκαιριού. Το μόνο που περίμεναν τα επιτελεία της Αντιτρομοκρατικής ήταν η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας (δημοτικές- νομαρχιακές) ''να κάτσει η σκόνη'' όπως ψιθυριζόταν τις τρεις τελευταίες εβδομάδας στο μέγαρο της Αλεξάνδρας, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την πολιτική - επικοινωνιακή αξιολόγηση της ηγεσία του ΥΔΤ και τη ''γραμμή Χρυσοχοϊδη'' να μη δοθεί λαβή περί πολιτικής εκμετάλλευσης των επιτυχιών της Αστυνομίας''.

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι '' πληροφορίες για νέες συλλήψεις ατόμων που σχετίζονται με τη 17 Νοέμβρη έρχονται στο φως της δημοσιότητας, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με αυτές, τα άτομα που πρόκειται να συλληφθούν ενδέχεται να έχουν σχέση με τους ήδη προφυλακισθέντες για την υπόθεση της τρομοκρατίας''.

    [04] Εκλογικός νόμος- Συνεργασίες κομμάτων

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι ''το θέμα του εκλογικού νόμου που το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να αλλάξει αλλά και οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές χωρίζουν το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ όπως τόνισε και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος σε συνεντεύξεις του στην ''Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία'' και τον ''Τύπο της Κυριακής''. ''Τη συζήτηση περί πολιτικών συμμαχιών την έκλεισε το ΠΑΣΟΚ με την άρνησή του να αλλάξει τον εκλογικό νόμο γι αυτές τις εκλογές. Ο ΣΥΝ δεν αναζητεί κυβερνητικούς θώκους πάση θυσία''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να παραβιάσει εκ νέου την θεμελιώδη αρχή στην οποία στηρίζεται κάθε δημοκρατία: Την ομαλή εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία. Μόλις αντιλαμβάνεται οτι φθάνει η ώρα της εναλλαγής, σπεύδει να μεταβάλη τον εκλογικό νόμο. Ωστε να παρεμποδίση την αντίπαλη παράταξη να κυβερνήση ομαλά να δημιουργηθή πολιτική αστάθεια και να διαμορφωθούν συνθήκες επανόδου του στην εξουσία''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι ''αλλαγή του εκλογικού νόμου δήθεν προς το αναλογικότερο προαναγγέλλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του ανοίγματος του ΠΑΣΟΚ προς την κεντροαριστερά. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο θα ξεκινήσει μετά τις αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της χώρας, με κυρίαρχο το σενάριο εφαρμογής του γερμανικού πλειοψηφικού συστήματος που προβλέπει την αύξηση των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών σε 150''.

    [05] Αντικειμενικές αξίες ακινήτων

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι ''έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2003. Ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης άφησε χθες ανοικτό παράθυρο για τις αυξήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου, εξετάζεται να είναι τιμαριθμικές''.

    Το ΒΗΜΑ εκτιμά οτι ''η κυβέρνηση ετοιμάζει για την άνοιξη την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα όρια του πληθωρισμού της τελευταίας διετίας''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι ''η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές από το 2003 και σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 7% έως 8%. Τα σχέδια αυτά αποκαλύφθηκαν από την ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών στο Ιντερνετ''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι ''αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ακινήτων που αγγίζουν το 15% σε όλη την επικράτεια. Υπερδιπλασιασμός τους σταδιακά για να προσεγγίσουν τις αγοραίες τιμές. Ο τελικός αγοραστής θα πληρώσει τα φορολογικά βάρη των κατασκευαστών''.

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει οτι ''η ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών διαψεύδει τον υπουργό Ν. Χριστοδουλάκη. Είναι τελεσίδικη η απόφαση για επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα. Η κυβέρνηση περιμένει την ''κατάλληλη'' στιγμή''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι ''ανοιχτό το θέμα και της επιβολής ΦΠΑ. Απρόσιτο όνειρο γίνεται η απόκτηση στέγης. Στα ύψη θα εκτιναχθούν τα ενοίκια σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς''.

    [06] ΕΕ-Σύνταγμα

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι ''τη θέσπιση ευρωπαϊκής υπηκοότητας, που θα συμπληρώνει την εθνική, θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα της ελευθερίας μετακίνησης και εγκατάστασης και θα δημιουργεί στην πράξη το περιβάλλον για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης ή την Ενωμένη Ευρώπη, εισηγείται ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ανοίγοντας μια μεγάλη συζήτηση για τη νέα Ευρώπη''.

    [07] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι ''έντονη διπλωματική δραστηριότητα παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Λευκωσία με επίκεντρο την επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Κόφι Ανάν και οι συνεργάτες του επεξεργάζονται το τελευταίο στάδιο του πολυσυζητημένου σχεδίου επίλυσης του πολιτικού ζητήματος στη Μεγαλόνησο. Οι πληροφορίες αυτές ενισχύονται και από την επίσκεψη του Αμερικανού απεσταλμένου στο νησί''.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι ''η κυβέρνηση, παρά την κριτική που έχει δεχθεί για την πολιτική που ακολούθησε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αιχμή τις αποφάσεις της Συνόδου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, θεωρεί τα αποτελέσματα των Βρυξελλών θετικά και εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα Συμπεράσματά της Συνόδου Κορυφής.

    Και στο ζήτημα του ευρωστρατού η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχουν διασφαλιστεί πλήρως οι ελληνικές θέσεις και τα συμφέροντα της χώρας, αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση από την τουρκική πλευρά με την οποία όπως και με το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις ο ύπατος εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ, Χ. Σολάνα''.

    [08] Δημοσιονομικά

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ ''το τετράπτυχο της οικονομικής πολιτικής για το 2003, που αποσκοπεί στην δημοσιονομική σταθερότητα, την αύξηση των επενδύσεων, τις στρατηγικές συμμαχίες των ΔΕΚΟ και τη μείωση της ανεργίας παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για την ελληνική οικονομία, με τη συμμετοχή των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι ''τη λεοντή του λαϊκισμού φόρεσαν οι 'εκσυγχρονιστές'. Ο κ. Χριστοδουλάκης υπόσχεται στην ΑΔΕΔΥ, αντί για αυξήσεις στους μισθούς, την ένταξη κλάδων του Δημοσίου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα(!). Ο κ. Παπαντωνίου πολλαπλασιάζει τις διευθυντικές θέσεις του υπουργείο του!''

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι ''σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και μείωση της ανεργίας το 2003, εξήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο υπουργός αφού παραδέχθηκε ότι η ανεργία παρά τη μείωση της σε μονοψήφιο αριθμό παραμένει σε υψηλά επίπεδα, και ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο υποστήριξε ότι στους δύο αυτούς τομείς θα επικεντρωθεί η οικονομική πολιτική κατά το επόμενο έτος''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι ''αντίθετες με τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών οι προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών για την πορεία της Οικονομίας. Με εντατικούς ρυθμούς εκποιείται η δημόσια περιουσία''.

    [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Ν.Χριστοδουλάκης:Μετοχοποιήσεις τέλος λόγω της συγκυρίας...''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Ανατιμήσεις και ΦΠΑ στην οικοδομή''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Σύγχυση με ΦΠΑ και αντικειμενικές τιμές''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Συναινετικό πλαίσιο ανάπτυξης με 7 κινήσεις. Ενώ ο ΣΕΒ ζητάει ''νέο Μάαστριχτ''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Τα Ταχ. Ταμιευτήριο μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία. Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο''.

    [10] Μετοχοποιήσεις

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "η υποβάθμιση από την κυβέρνηση, των μετοχοποιήσεων ως "εργαλείου αποκρατικοποίησης" κατέστη σαφής από τη χθεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη στη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο υπουργός ανέφερε ότι στη στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων η έμφαση δίδεται στις στρατηγικές συμμαχίες, ενώ για τις μετοχοποιήσεις ανέφερε οτι "λαμβάνουν καθοριστικά υπόψη τη συγκυρία και τις αντοχές των αγορών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 30 October 2002 - 16:07:05 UTC