Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-10-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/10/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Νομαρχιακές- Δημοτικές εκλογές
  • [04] Δόμηση οικοπέδων
  • [05] Δάνεια-Μετοχές
  • [06] Ελληνοτουρκικά-ΕΕ-Κύπρος
  • [07] Ενοποίηση Ταμείων
  • [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [09] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/10/2002

    Τα αποτελέσματα των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και τα επιτόκια στεγαστικών δανείων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Συμμαχίες νίκης της ΝΔ στο β' γύρο. Ολες οι κινήσεις στο παρασκήνιο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 7 μονάδες επάνω η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ στην Επικράτεια. Με φθηνά επικοινωνιακά τερτίπια κρύβουν τη συντριβή τους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πλώρη τώρα για 30 νομαρχίες. Μετά την παγωμάρα στη Ρηγίλλης για Τζαννετάκο.

    Η ΑΥΓΗ: Αισιόδοξο μήνυμα για την αριστερά. Αν και παραμένει ισχυρός ο δικομματισμός.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρέμει ο Καραμανλής το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη. Μεγάλη ταραχή στη Δεξιά. Δεν έχει πλέον καμμία ελπίδα η ΝΔ να γίνει κυβέρνηση.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Ρηγίλλης καζάνι που βράζει. Την επόμενη Δευτέρα θα βγουν τα μαχαίρια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τώρα νίκη παντού. Αποφασισμένη και ενωμένη η Νέα Δημοκρατία. Σωσίβιο στην Αριστερά ψάχνει για άλλη μία φορά το ΠΑΣΟΚ.

    ΕΘΝΟΣ: Τα κρίσιμα ντέρμπι σε 10 Νομαρχίες και 32 Δήμους. Η στρατηγική και οι συμμαχίες που θα κρίνουν τον β' γύρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το ΠΑΣΟΚ και η Φώφη, την πρώτη βδομάδα χαίρονται. Αν σοβαρευτεί η ΝΔ, η Υπερνομαρχία κερδίζεται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αναδόμηση υπουργών. Αμέσως μετά τον β' γύρο των εκλογών. Ανασχηματισμός για να απορροφηθούν οι κραδασμοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κρύβουν την ήττα πίσω από τη Φώφη. Εκλογές: Πως το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αλλοιώσει το γαλάζιο μήνυμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Που πονάνε ΠΑΣΟΚ-Ν. Δημοκρατία. Τα πλήρη αποτελέσματα. Που χάθηκε το ''μήνυμα''. Οι μάχες στον β' γύρο.

    ΕΣΤΙΑ: Οι ψηφοφόροι αντέδρασαν. Δεν υποτάσσονται σε κομματικές ''γραμμές''.

    Espresso: Ολο το παρασκήνιο της επόμενης μέρας. Το 24ωρο της Ντόρας και της Φώφης. Τα κρυφά χαρτιά και το άγριο παζάρι για τον β' γύρο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νίκη ΝΔ, κέρδη ΠΑΣΟΚ. Τα παράδοξα της εκλογικής Κυριακής. Στις εντυπώσεις κρίθηκε ο πρώτος γύρος. Η κυβέρνηση νιώθει οτι αντέχει την πίεση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κέρδη και ζημιές μετρούν τα κόμματα. Η επόμενη μέρα. Τα βλέμματα όλων στον β' γύρο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Φορτώνουν σε τέσσερις το ''αυτογκόλ''. Η κάλπη έβγαλε γκρίνια στη ΝΔ.

    ΝΙΚΗ: Ο ταχυδρόμος χτυπά πάντα δύο φορές. Η Ρηγίλλης δεν ερμηνεύει σωστά το μήνυμα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυναμικά στη μάχη του β' γύρου. Ανοδος σε ψήφους και ποσοστά των ψηφοδελτίων που στήριξε το ΚΚΕ.

    Traffic news: Τι ετοιμάζει ο Καρατζαφέρης. Τι θα ψηφίσουν στο β' γύρο όσοι τον στήριξαν. Αρχίζει επαφές με πολιτικά πρόσωπα.

    Η ΧΩΡΑ: Μέτωπο αντι-ΠΑΣΟΚ. Αμφίρροπη η μάχη για την υπερνομαρχία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι συμμαχίες στο β' γύρο. Ολα τα αποτελέσματα και οι σταυροί προτίμησης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η τακτική των κομμάτων στον β' γύρο. Τι συζητούν από χθες τα επιτελεία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αυτοκρατορική νίκη Παπαγεωργόπουλου. Για ένα δήμο όλων των Θεσσαλονικέων, όπως πρέπει να είναι όλοι οι δήμοι της χώρας.

    [03] Νομαρχιακές- Δημοτικές εκλογές

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''γκρίνια για τους επιτελείς του κ. Καραμανλή έβγαλαν οι κάλπες της Κυριακής μετά το Βατερλώ στην Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς. Οι κκ Σουφλιάς, Μεϊμαράκης, Ρουσόπουλος και Λούλης βρίσκονται στο στόχαστρο των βουλευτών για την επιλογή Τζαννετάκου, που οδήγησε σε εκλογική ήττα το κόμμα, αλλά και επειδή απείχαν από τα τηλεοπτικά πάνελ το βράδυ των εκλογών, αφήνοντας άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,''οι ψηφοφόροι δεν ποδηγετούνται. Είναι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι πολίτες. Αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα των προχθεσινών εκλογών. Οι περισσότεροι διαθέτουν ιδία κρίση και δεν υποτάσσονται σε κομματικές εντολές. Σε όσες περιπτώσεις τα κόμματα προσπάθησαν να περάσουν ''γραμμή'', οι ψηφοφόροι απήντησαν με ένα ηχηρό ''οχι''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ''ο ''περίπατος'' που θα έκανε η ΝΔ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τείνει να εξελιχθεί σε - εσωκομματικό - εφιάλτη, μετά τα αποτελέσματα και κυρίως μετά τις πολιτικές εντυπώσεις του πρώτου γύρου οι οποίες χρωματίστηκαν με το φιάσκο της υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς''.

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι ''ενισχυμένοι οι συνδυασμοί της ριζοσπαστικής ανανεωτικής αριστεράς και οικολογίας που στήριξε ο ΣΥΝ. ''Αξιοπρεπή ήττα'' παραδέχονται στο ΠΑΣΟΚ και αξιοποιούν την αποτυχία της ΝΔ στην υπερνομαρχία. Μειωμένα τα ποσοστά της συνεργασίας ΚΚΕ-ΔΗΚΚΙ''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι ''μεγάλη μάχη την Κυριακή για τη Νίκαια, την Πετρούπολη, το Βύρωνα , το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, τη Μυτιλήνη, τον Αγιο Παύλο Θεσσαλονίκης, την Πολίχνη, τον Τύρναβο, την Αγιάσο , τον Πολιχνίτο, την Κάλυμνο, τον Αγ. Κήρυκο, τις Ράχες Ικαρίας και δεκάδες ακόμα δήμους''.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι '' την άρνηση του ελληνικού λαού να στείλει μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής εισέπραξε η ΝΔ της οποίας οι κομματικοί στόχοι δεν επετεύχθησαν με συνέπεια το κλίμα να είναι πλέον βαρύ στη Ρηγίλλης''.

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''το μήνυμα του α΄γύρου των εκλογών είναι ξεκάθαρο: η ΝΔ θα έβγαζε σήμερα αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αλλά την Κυριακή δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί ψηφοφόροι πρέπει να διαμηνύσουν στο νοσηρό καθεστώς οτι πλησιάζει το τέλος του''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι '' οι υποψήφιοι της ΝΔ όπως προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, βελτίωσαν σε γενικές γραμμές τις επιδόσεις τους συγκριτικά με το 1998 αλλά από πολιτικής απόψεως στο πεδίο των εντυπώσεων κερδισμένο είναι το ΠΑΣΟΚ παρότι υποχώρησε σχεδόν παντού''.

    Η Traffic News αναφέρει ότι ''ουδείς περίμενε- μόνο οι διορατικοί της Ρηγίλλης που περιέργως σιώπησαν-ότι το περιβόητο μήνυμα τελικά θα είχε ως κύριο αποστολέα τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τους ψηφοφόρους του και τελικό παραλήπτη τη ΝΔ και όχι μόνο''.

    Η Espresso τονίζει ότι ''μάχη με συνυποψήφιους του που προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο θα δώσουν σε 11 δήμους της χώρας την ερχόμενη Κυριακή ισάριθμοι υποψήφιοι δήμαρχοι. Σε 7 δήμους οι επισήμως στηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ θα αντιπαρατεθούν με αντάρτες του κυβερνώντος κόμματος, ενώ σε 4 περιπτώσεις οι εκλεκτοί της Ρηγίλλης θα δώσουν σκληρό αγώνα για τη νίκη με στελέχη της ΝΔ που δεν πειθάρχησαν στις αποφάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι ''η γαλάζια παράταξη κέρδισε τη συντριπτική πλειονότητα νομαρχιών. Για νίκη της ΝΔ κάνουν λόγο και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι ''υπάρχει σαφέστατο αντικυβερνητικό μήνυμα από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αλλά πέρασε απαρατήρητο εξαιτίας της κακής επίδοσης του υποψήφιοι υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς που στηρίζει η ΝΔ''.

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι ''αποφασιστικής σημασίας είναι η μάχη του δεύτερου γύρου των εκλογών σε τουλάχιστον δέκα νομαρχίες και τριάντα δύο δήμους. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις αντιμέτωπα βρίσκονται τα δύο μεγάλα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει συμμαχίες με την Αριστερά και προσέγγιση των ''ανταρτών'' του. Το επιτελείο της ΝΔ αναζητά κυρίως τοπικές συμπράξεις και θέτει σε δεύτερη μοίρα την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι ''Νέα Δημοκρατία: εντυπωσιακή αύξηση της δύναμης σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπειρο και Στερεά Ελλάδα. Εφικτός ο στόχος-ρεκόρ για 30 νομαρχίες''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται οτι '' ΠΑΣΟΚ: απώλειες από τη Θεσσαλία και πάνω. SOS για Θεσσαλονίκη. Ν. Δημοκρατία: Ονειρο απατηλό ο μεσαίος χώρος. Αγκάθι σοβαρό η ακροδεξιά στα σπλάχνα της''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι ''ταραχή έχει προκαλέσει στην Ρηγίλλης η δυναμική που έχει αναπτύξει ο Γιώργος Καρατζαφέρη μετά το αποτέλεσμα στις νομαρχιακές εκλογές για την απόφασή του να διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή. Η εξέλιξη αυτή αφαιρεί κάθε πιθανότητα από τη Νέα Δημοκρατία να διαμορφώσει πλειοψηφικό ρεύμα και να διεκδικήσει την εξουσία, ενώ για πρώτη φορά ένας ζωτικός για τη Δεξιά χώρος συγκροτείται σε αυτοδύναμη πολιτική κίνηση για να καταγράψει τις δυνάμεις του στις εθνικές εκλογές''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει οτι ''η Φιλελεύθερη Παράταξη είχε 7 Νομαρχίες και πήρε 13. Το ΠΑΣΟΚ είχε 9 και πήρε 4. Μέχρι και 10% έχασε το κυβερνών κόμμα σε παραδοσιακά του ''κάστρα''.

    [04] Δόμηση οικοπέδων

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι ''αλλαγές στη δόμηση χιλιάδων οικοπέδων, που βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές της χώρας, έρχονται με την εφαρμογή του νέου νόμου για τον καθορισμό της ζώνης του αιγιαλού της παραλίας ο οποίος κυρώθηκε τον περασμένο χειμώνα και αρχίζει να 'λειτουργεί' τώρα, με την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ''.

    [05] Δάνεια-Μετοχές

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι ''περισσότερο σε ρόλο ψυχολόγων-νευρολόγων, παρά αυστηρών τεχνοκρατών, τείνουν να μετατραπούν οι τραπεζίτες, καθώς βλέπουν το κακό κλίμα που επικρατεί στην αγορά να επηρεάζει εκτός από την αξία των μετοχών τους και τα χαρτοφυλάκια των δανείων σε εξυπηρέτηση''. Επίσης η εφημερίδα σημειώνει ότι ''σε αναδιάρθρωση των επιτοκίων της σε ορισμένα δάνεια, που αφορούν στην καταναλωτική και στεγαστική πίστη, προχώρησε από χθες η Alpha Bank''.

    [06] Ελληνοτουρκικά-ΕΕ-Κύπρος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι ''σε κινήσεις κατευνασμού της Αγκυρας, όπου υφέρπει η οργή για την εξαίρεσή της από ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών και για την συμπερίληψη από την Κομισιόν της Κύπρου στην πρώτη δεκάδα των χωρών διεύρυνσης προβαίνει η Ελληνική εξωτερική πολιτική. Σε περιβάλλον κατά το οποίο ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς μπορεί να εκτονωθεί η συσσωρευμένη αυτή οργή (και ιδίως κατά της Κύπρου) η Αθήνα αναλαμβάνει χειρονομίες προς την Τουρκία και το εσωτερικό της πολιτικό σκηνικό αλλά και προς την Ευρώπη ώστε ει δυνατόν αν εξισορροπηθούν κάποια πράγματα με την επανάνοιξη μιας πόρτας ενταξιακής προοπτικής στην γειτονική χώρα''.

    [07] Ενοποίηση Ταμείων

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι ''στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει σταδιακά η διαδικασία ενοποίησης των 26 επικουρικών ταμείων που ως κύριο φορέα ασφάλισης έχουν το ΙΚΑ, καθώς εντός των επόμενων ημερών ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, θα απευθύνει πρόσκληση διαλόγου στους εμπλεκομένους. Στο τραπέζι του διαλόγου θα καθίσουν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων από τα ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, των ιδιωτικών υπαλλήλων ΟΤΑ, του προσωπικού αεροπορικών εταιρειών, των εκπαιδευτικών του ιδιωτικού τομέα, των εμποροϋπαλλήλων, των ναυτικών πρακτόρων, του προσωπικού ΕΥΔΑΠ, πετρελαιοειδών κτλ.''.

    [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Εξέλιξη εντός των ορίων...Πώς διαβάζει η οικονομία τα αποτελέσματα των εκλογών''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Αγοράζουν οι ξένοι, πωλούν οι Ελληνες. Οι αλλοδαποί αυξάνουν τη συμμετοχή τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Σοφοκλέους''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Λεφτά σε επιχειρήσεις με νέο νομοσχέδιο. Προετοιμασία για την επόμενη μέρα της Ολυμπιάδας και του ΚΠΣ''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Και όμως οι ξένοι επενδυτές είναι εδώ. Αυξάνεται η παρουσία τους στη Σοφοκλέους''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:'' Οι ξένοι αγοράζουν, οι Ελληνες ρευστοποιούν. Αποκαλυπτικά στοιχεία από το Κεντρικό Αποθετήριο''.

    [09] Χρηματιστήριο

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι " θεαματική είναι η αύξηση των τοποθετήσεων των ξένων επενδυτών σε μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαέξι μηνών, σε αντίθεση με τις προθέσεις και επιλογές των Ελλήνων θεσμικών και ιδιωτών, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να μειώνουν τις τοποθετήσεις τους σε τίτλους των ελληνικών εταιριών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 15 October 2002 - 20:01:39 UTC