Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-10-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/10/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές
  • [04] Μέτρα κατά εγκληματικότητας
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Τρομοκρατία
  • [07] ΕΕ-Τουρκία-Κύπρος-Ελλάδα
  • [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [09] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/10/2002

    Οι δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές και η θέση της ΝΔ για τον Γ. Καρατζαφέρη, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και η στάση των ΗΠΑ και οι έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΝΔ: Πόρτα-πόρτα αγώνας για τη νίκη. Οι τελευταίες 48 ώρες πριν την κάλπη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αγριος καβγάς Τζαννετάκου-Καρατζαφέρη. Αποκλείει συνεργασία με το ΛΑΟΣ ο Θοδ. Ρουσόπουλος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σουφλιάς: Υπέρ ΠΑΣΟΚ η ψήφος στον Καρατζαφέρη.

    Η ΑΥΓΗ: Ψήφο στον Γλέζο, καθαρό ''όχι'' στα παιχνίδια με την ακροδεξιά. Παρέμβαση Κωνσταντόπουλου στη δικομματική υποκρισία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σύμβουλος του χουντικού Σκυλίτση η υποψήφια νομάρχης της Νέας Δημοκρατίας. Εκθετος και πάλι ο Κ. Καραμανλής.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Την άλλη Κυριακή η κρίσιμη αναμέτρηση. Στον δεύτερο γύρο θα δώσουν τη μάχη οι δύο παρατάξεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εγγραφο-βόμβα για τις εκλογές. Επεσαν οι μάσκες αυτών που έστησαν τη μαύρη προπαγάνδα.

    ΕΘΝΟΣ: Εκπτωση έως 50% σε 50.000 στεγαστικά. Αποκλειστικό: Ρύθμιση-ανάσα από ΟΕΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Αρχιεπίσκοπος μακριά από τους εκμεταλλευτές της Εκκλησίας-Ορθοδοξίας. Ενώ ο κ. Γιάννης Τζαννετάκος αναγνώρισε το λάθος του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δώρα ΠΑΣΟΚ στην Αριστερά με το βλέμμα στον β' γύρο. Πριν ανοίξουν οι κάλπες, άρχισαν να διαχειρίζονται την επερχόμενη ήττα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρήξη ΝΔ με Καρατζαφέρη. Εκλογές: Στόχος η εξουδετέρωση των σεναρίων Λαλιώτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η φάρμα της Δεξιάς. Σκηνές απείρου κάλλους, με φέιγ βολάν και αποκηρύξεις.

    ΕΣΤΙΑ: Διάτρητες εκλογές. Ανύπαρκτο το 20% του εκλογικού σώματος.

    Espresso: Η ζωή της Αλέκας με τον Θανάση. Η αγωνία της Παπαρήγα στην εντατική του ΚΑΤ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αστυνόμος στη γειτονιά. Με καθημερινές περιπολίες και συλλογή πληροφοριών για την ασφάλεια του πολίτη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ασφαλής χώρα η Ελλάδα. Επίσκεψη του Κ. Σημίτη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πιο εύκολη η πρόσληψη στο Δημόσιο. Αλλάζουν τα προσόντα που απαιτούνται.

    ΝΙΚΗ: Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Νέα Δημοκρατία: ''Απεταξάμην την ακροδεξιά''.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυναμώνει η απήχηση των αγωνιστικών συνδυασμών. Να ''οργώσουμε'' όλη την Ελλάδα με το ψηφοδέλτιο σήμερα και αύριο.

    Traffic news: Στο σκαμνί Χατζηνικολάου-Στάη-Πρετεντέρης-Ευαγγελάτος. Ασφαλιστικά μέτρα και μηνύσεις από Τσοβόλα και άλλους.

    Η ΧΩΡΑ: Σκάνε νέες ελληνοποιήσεις. Καταγγελίες για Ασπρόπυργο και Μενίδι.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μετωπική για αναποφάσιστους. Ενώ η ΝΔ έκοψε τις γέφυρες με Γ. Καρατζαφέρη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μαύρο φόντο στην αντιπαράθεση. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ερίζουν για την ακροδεξιά.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στην τελική κρίση του λαού οι απόψεις των υποψηφίων. Οι τελευταίες ομιλίες των υποψηφίων δημάρχων-νομαρχών.

    [03] Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "πρόσωπο που έπεσε στην 'αγκαλιά' της χούντας κι από 'κει αναδείχθηκε πολιτικά είναι η νομάρχης Πειραιά Μαίρη Τσανάκη-Σορώτου. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η 'Α' εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος Πειραιά το 1978 με το συνδυασμό του δημάρχου της 'επταετίας' Αριστείδη Σκυλίτση. Και σα να μη φτάνει αυτό το πρόσωπο που φιγουράρει δίπλα στον πολύ κ. Τζαννετάκο ψεύδεται ασυστόλως όταν γράφει στο φυλλάδιο του συνδυασμού 'Ελεύθερη Αυτοδιοίκηση Τώρα' ότι 'υπήρξε η πρώτη γυναίκα δημοτική σύμβουλος της φιλελεύθερης παράταξης στο δήμο Πειραιά 1978-1982".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "στα άκρα έφτασε η αντιπαράθεση στους κόλπους της Δεξιάς. 'Η ΝΔ δεν συναλλάσσεται με κανέναν και κατά μείζονα λόγο με τον κ. Καρατζαφέρη', είπε 3 μέρες πριν από τις εκλογές ο Θ. Ρουσόπουλος. 'Οταν εγώ έδινα μάχη για τη ΝΔ ο κ. Ρουσόπουλος μεταπήδησε από την Αριστερά στη ΝΔ με υψηλό μισθό', ανταπάντησε ο Γ. Καρατζαφέρης. 'Ανθυποψήφιο', επίσης, χαρακτήρισε τον Γ. Τζαννετάκο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, για να απαντήσει ο υποψήφιος της ΝΔ: 'Νοσταλγοί των κρεματορίων βρίσκονται εκτός του πολιτικού πολιτισμού μας".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "οξυτάτη αντιπαράθεση συνόδευσε την αποκάλυψη των 'ΝΕΩΝ' ότι η αποκήρυξη της ακροδεξιάς από τον κ. Κ. Καραμανλή ήταν αποτέλεσμα του ναυαγίου στο οποίο οδηγήθηκαν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ της Ρηγίλλης και του κ. γ. Καρατζαφέρη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "η ΝΔ αποφάσισε να κάνει χθες μία κίνηση, στην οποία σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, έπρεπε να είχε προχωρήσει εδώ και αρκετές ημέρες... Εκοψε άπαξ δια παντός το ... χέρι του Γιώργου Καρατζαφέρη".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει "με καθυστέρηση χρόνων και αφού προηγούμενα δέχθηκε σκληρή αλλά δικαιολογημένη κριτική για την ανεκτική της στάση απέναντι στους νοσταλγούς της δικτατορίας, η ηγεσία της ΝΔ προχώρησε χθες για πρώτη φορά στη δημόσια αποκήρυξη της ακροδεξιάς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "έπιασε τελικά τόπο, σε ένα μεγάλο βαθμό, το σχέδιο που είχαν εκπονήσει τα διάφορα κέντρα της Χαριλάου Τρικούπη για τη μετωπική σύγκρουση του Γιώργου Καρατζαφέρη με τη Νέα Δημοκρατία, λόγω των άστοχων χειρισμών που έγιναν και από τις δύο πλευρές".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "καθυστερημένα η ΝΔ, ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, αποφάσισε να αντεπιτεθεί στην πλαγιοκόπηση που δέχεται από τον συνδυασμό του Γ. Καρατζαφέρη. Η καθυστέρηση δεν οφείλεται προφανώς σε ατολμία ή σε ταυτότητα απόψεων με τον πρώην βουλευτή του κόμματος, που προβάλλεται ως ο Ελληνας εκφραστής της ακροδεξιάς. Η αιτία είναι η πολυσυλλεκτική συγκρότηση και φυσιογνωμία του κόμματος. Οι προεκλογικές τακτικές που επιλέχθηκαν, εξελίχθηκαν αλληλοσυγκρουόμενες εν πολλοίς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει ότι "η συσπείρωση της ΝΔ στην υποστήριξη του κ. Γ. Τζαννετάκου έχει ανέβει αισθητά και κάτι τέτοιο πιστοποιείται όχι μόνο από τα μη ανακοινώσιμα γκάλοπ, αλλά και από τα μηνύματα υποστήριξης του συνδυασμού "Ελεύθερη Αυτοδιοίκηση Τώρα', που έρχονται καθημερινά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος από ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "άγνωστος αριθμός δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων ελληνοποιηθέντων πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή, γεγονός που εγκυμονεί για μία ακόμη φορά σοβαρότατους κινδύνους αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος σε πολλούς δήμους και νομαρχίες".

    [04] Μέτρα κατά εγκληματικότητας

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''ο αστυνόμος της γειτονιάς επανέρχεται έπειτα από πολλές δεκαετίες, καθώς τα προβλήματα αστυνόμευσης αυξάνονται και το μικρό έγκλημα βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις πολυπληθείς γειτονιές των Αθηνών και των άλλων μεγαλουπόλεων. Από τον Μάρτιο του 2003 όπως ανήγγειλε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα ορισθούν ανά δύο - τρία οικοδομικά τετράγωνα τρεις - τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι θα περιπολούν καθημερινά και θα έχουν άμεση επαφή και γνωριμία με τους κατοίκους της περιοχής που θα αστυνομεύουν ώστε να γίνονται αποδέκτες παραπόνων και πληροφοριών για την ασφάλεια της γειτονιάς''.

    [05] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ''την πρόθεση του ΟΗΕ να καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού με στόχο να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής Τόμας Γουέστον στον Κύπριο διαπραγματευτή Γιώργο Βασιλείου''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι ''ραγδαίες εξελίξεις και στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Τα Ηνωμένα Εθνη γίνονται ήδη αποδέκτες πιέσεων και εισηγήσεων για επίσπευση των διαδικασιών υποβολής ολοκληρωμένου σχεδίου εντός του Νοεμβρίου και λύση του Κυπριακό πριν από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη (12-13 Δεκεμβρίου) όπου και θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την ένταξη της Κύπρου. Ολοι εκτιμούν ότι η περίοδος εκείνη είναι η καταλληλότερη για κατάθεση σχεδίου λύσης καθώς και οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα βρεθούν προ κρίσιμων διλημμάτων''.

    [06] Τρομοκρατία

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''οι έρευνες ελληνικών υπηρεσιών στη Γερμανία, η λύση του μυστηρίου με το ''ισραηλινό'' τηλέφωνο το άγνωστο λάθος της ΕΛ.ΑΣ. για μια επίθεση της 17Ν και το ''παιχνίδι'' αστυνομικών με αναφερόμενους στα αρχεία της Στάζι συγκαταλέγονται στα δέκα νέα στοιχεία από τις έρευνες των διωκτικών δικαστικών αρχών''.

    Η Espresso αναφέρει ότι ''το ''πράσινο φως '' για νέες συλλήψεις που έχουν σχέση με την τρομοκρατία έδωσε χθες ο πρωθυπουργός που συμμετείχε σε μια ιδιαίτερα σοβαρή σύσκεψη για την οποία έγινε προσπάθεια να κρατηθεί μυστική''.

    Η Traffic News προσθέτει ότι ''στη δίκη των δολοφόνων του άντρα της θα παραστεί τελικά η Χέδερ Σόντερς. Η χήρα του δολοφονηθέντος Βρετανού ταξίαρχου Στίβεν επισκέφτηκε χθες το πρωί τον αναπληρωτή εφέτη ανακριτή Πάνο Πετρόπουλο και ενώ έδωσε κατάθεση, δήλωσε παράλληλα και παράσταση πολιτικής αγωγής στην επικείμενη δίκη των 17 κρατούμενων που φέρονται ως μέλη της 17Ν''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι ''μετά το ''ορφανό'' δακτυλικό αποτύπωμα που έχουν στο ''ράφι'' στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ίσως του προκύψει ακόμα και ορφανό γενετικό αποτύπωμα καθώς δεν έχει τυποποιηθεί πλήρως ο γενετικός κώδικας της Αγγελικής Σωτηροπούλου''.

    [07] ΕΕ-Τουρκία-Κύπρος-Ελλάδα

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι ''η Εκθεσις της Κομμισσιόν για την ένταξη της Κύπρου, στο πλαίσιο της παρούσης διευρύνσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, είναι θετική. Η Κομμισσιόν μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει πολύ θετικά για τις δικές μας απόψεις αντιδράσεις Ουάσιγκτων και Αγκυρας. Ομως η ευρωπαϊκή πράξις δεν προσδιορίζεται από τις αποφάσεις της Κομμισσιόν, αλλά από τις επιλογές των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, στις οποίες η ''εθνική σκοπιμότης'' έχει προ πολλού εξοβελίσει την πάλαι ποτέ ''κοινοτική αλληλεγγύη''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι ''οι ΗΠΑ μάλλον... από υποχρέωση και τυπική διπλωματική αβρότητα υποδέχθηκαν την απόφαση της Κομισιόν για τη διεύρυνση κατά 10 κράτη (συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου) αλλά εξέφρασαν σαφή δυσφορία για τον μη καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα. Μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς εκβιάζουν τις Βρυξέλλες ώστε έως και τη σύνοδο Κορυφής του Αμστερνταμ να έχουν αναθεωρήσει τις αποφάσεις τους''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι ''παρέμβαση της Ουάσινγκτον υπέρ της Αγκυρας για το θέμα της ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για την Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ενωση εκδηλώθηκε χθες, ενώ την ίδια στιγμή επανήλθε με νέες εμπρηστικές δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε οτι ''ο διαμελισμός της Κύπρου θα γίνει μόνιμος, αν το ελληνοκυπριακό τμήμα της νήσου γίνει δεκτό στους κόλπους της ΕΕ πριν από μια πολιτική διευθέτηση με το βόρειο τμήμα της νήσου''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι ''τρόπους κατευνασμού της Τουρκίας, μελετά η κυβέρνηση, καθώς βάσιμα ανησυχεί για ''αδέξιες'' αντιδράσεις της Αγκυρας, μετά την αρνητική έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή διαδρομή της Τουρκίας προς την ΕΕ''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του ισχυρίζεται οτι ''η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται να πραγματοποιείται με καλούς όρους για την πατρίδα μας, γι' αυτό και αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά από τα δύο κόμματα εξουσίας. Η διεύρυνση δεν θα είναι εύκολη για την Ελλάδα, προσφέρει όμως ιστορικές οικονομικές και πολιτικές ευκαιρίες στη χώρα μας όπως και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Κρίσιμες συναντήσεις. Αντιπροσωπεία Ρουμάνων στην Αθήνα''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Οι τράπεζες ''γύρισαν'' τα χρηματιστήρια. Ράλι και χθες για τις τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Προτάσεις επενδύσεων για κέρδη το 2003''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Ευρωπρωτιά στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. παρά την αύξηση των εξαγωγών κατά 2,6%''.

    Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [09] Χρηματιστήριο

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι ''η δημιουργία ομάδας άμεσης επέμβασης η οποία θα ελέγχει τις περιπτώσεις χειραγώγησης της αγοράς είναι ένα από τα μέτρα που αποφασίσθηκαν χθες για τη βελτίωση του κλίματος στο ΧΑΑ. Το νέο πακέτο μέτρων το οποίο αποτελεί μια προσπάθεια για να κερδηθεί η μάχη των εντυπώσεων περιλαμβάνει ακόμη αυστηρότερους ελέγχους στις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιριών, σημαντική χρονική καθυστέρηση στις υπό εισαγωγή εταιρίας όταν οι παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών είναι σημαντικές , ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία του short selling''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 11 October 2002 - 19:16:40 UTC