Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-09-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/09/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελλάδα- Μεσανατολικό
  • [04] Αυξήσεις- Μισθοί
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Συνέντευξη Πρωτόπαπα
  • [07] Νομαρχιακές εκλογές
  • [08] Τρομοκρατία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/09/2002

    Οι γερμανικές εκλογές, οι έρευνες για την τρομοκρατία, το Κυπριακό και οι νομαρχιακές εκλογές είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 8 μήνες θητεία για όλους. Εξαγγελία του υπουργού Αμυνας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κίνδυνος θάνατος για 5.000 Αθηναίους. Τους αφήνουν να κατοικούν σε ετοιμόρροπες πολυκατοικίες-φέρετρα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ξέρω για απειλές σε δικαστές και ενόρκους. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, μιλάει στην ''Α'' και αποκαλύπτει.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συνοδός επωνύμων ηθοποιών ο Σάββας Ξηρός. Ικανοποιούσε τα ακριβά γούστα ορισμένων έναντι αδράς αμοιβής.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πως θα χτίσουν τα μικρά οικόπεδα. Οι πέντε προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για να μην ταλαιπωρούνται άδικα οι πολίτες.

    ΕΘΝΟΣ: Οι 9 πληγές του πολέμου στην ελληνική οικονομία. Ιράκ: Ανοδος επιτοκίων και τιμών οι πρώτες συνέπειες της επέμβασης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επαληθεύεται, πλήρως, ο Κ. Θάνος, ο οποίος δηλώνει: Το χάλι του ΧΑΑ δεν είναι... στιγμιαίο αδίκημα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στη μέγγενη μισθωτοί-συνταξιούχοι. Ενώ η ακρίβεια σαρώνει, αυξήσεις-ψίχουλα κάτω από το ύψος του πληθωρισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χριστόδουλος: Η Εκκλησία συγχωρεί. Χίος: Εντυπωσιακό άνοιγμα του Αρχιεπισκόπου προς όλες τις κατευθύνσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι 85 μέρες της 17Ν. Μυστήρια, αποκαλυπτήρια και τι έρχεται.

    ΕΣΤΙΑ: Οριακή εκλογή Σρέντερ. Το χθεσινό θρίλλερ στην Γερμανία.

    Espresso: Η μεγάλη ληστεία του Βενάρδου ήταν η αρχή της 17Ν. Απίστευτη μαρτυρία του Πολ Πουλίδη, φίλου ''του ληστή με τις γλαδιόλες''. Η οργάνωση είχε στείλει στεφάνι στην κηδεία του.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πράσινο σε κυβέρνηση Σρέντερ. Στο νήμα κρίθηκε το μέλλον της Ευρώπης.

    Traffic news: Αποκλειστική συνέντευξη Μάκη: ''Αν δεν βγάλει τις αποδείξεις οτι πλήρωσα είναι δημοσιογράφος τραβεστί''. Ολο το παρασκήνιο του πολέμου Κακαουνάκη-Τριανταφυλλόπουλου.

    Η ΧΩΡΑ: Μεγάλα ονόματα στις μυστικές συσκέψεις με τον Κασίμη. Δονήσεις από τη συνέντευξη Βερνίκου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 8 μήνες θητεία από το 2006. Εξαγγελία του Γιάννου Παπαντωνίου για το στρατό του αύριο.

    [03] Ελλάδα- Μεσανατολικό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι ''ανησυχία έχει προκαλέσει στην ελληνική κυβέρνηση, η νέα κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας για την καταστολή της έντασης στην περιοχή, μετά από το νέο αποκλεισμό του Αραφάτ στη Ραμάλα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο κ. Παπανδρέου μετέφερε στον Αραφάτ τους χαιρετισμού και τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Ελλάδας και της ΕΕ στο πρόσωπό του ως νόμιμου ηγέτη του παλαιστινιακού λαού''.

    [04] Αυξήσεις- Μισθοί

    Η Traffic News γράφει ότι ''σφικτός θα είναι και φέτος ο προϋπολογισμός καθώς προβλέπει ελάχιστη αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπάλληλων και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, που θα αυξηθούν κατα΄2,5% και 3% αντίστοιχα (δηλαδή πάλι κάτω από το σημερινό μέγεθος του πληθωρισμού) γεγονός που αναμένεται να ξεσηκώσει νέα θύελλα διαμαρτυριών και δικαιολογημένα κατά της κυβέρνησης''.

    [05] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι ''κρίσιμη συνάντηση με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο θα έχει σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται το διπλωματικό παρασκήνιο και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει ο Κόφι Αναν κατά τη νέα συνάντηση που θα έχουν στην έδρα του ΟΗΕ ο Γλ. Κληρίδης με τον Ρ. Ντενκτάς''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι ''η διαλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός νέου κράτους, το οποίο θα αποτελείται από τρία επί μέρους κράτη, εισηγήθηκε ο Ραούφ Ντενκτάς με εικοσασέλιδο κείμενο που επέδωσε στον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη την επόμενη των συνομιλιών στο Παρίσι''.

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι ''το δημοσιευθέν σε χθεσινές κυπριακές εφημερίδες ''σχέδιο Ντενκτάς'' για το Κυπριακό Κράτος αποκαλύπτει ένα τελείως απαράδεκτο ''κρατικό εξάμβλωμα''. Το σχέδιο μπορεί να εισάγεται από τον κ. Ντενκτάς πλην όμως δεν χωρεί συζήτησις οτι εξεπονήθη από τους ιθύνοντες της Αγκυρας. Αποσκοπεί στην κατοχύρωση και νομιμοποίηση των παρανόμως και δια της βίας ''κεκτημένων - κατεχομένων'' και θέτει τις εξίσου παράνομες βλέψεις της Τουρκίας σε νέα βάση''.

    [06] Συνέντευξη Πρωτόπαπα

    ''Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να εκβιάσει τον ελληνικό λαό, επιχειρώντας -ακόμα και με ειδική καμπάνια- να εμφανίσει πιεστικά και τεχνικά τις εκλογές ως δήθεν πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές'', υπογραμμίζει στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας και αναφέρει ''Ολοι κατανοούν πως οι εκλογές θα γίνουν το 2004 και το ΠΑΣΟΚ θα πορευτεί στη νίκη με τον Κ. Σημίτη. Το πολιτικό μήνυμα των εκλογών είναι ένα: κρίνεται το μέλλον της Αυτοδιοίκησης''. Ο κ. Πρωτόπαπας διαβεβαιώνει επίσης πως ''όπου υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι στο β΄γύρο το κυβερνών κόμμα θα στηρίξει τον υποψήφιο της Αριστεράς''. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι ''εάν ληφθεί απόφαση του ΟΗΕ για επέμβαση στο Ιράκ, η χώρα μας θα κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της απόφασης, αφήνει όμως να εννοηθεί ότι δεν θα συμμετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση. Ο κ.Πρωτόπαπας, επίσης παραδέχεται ότι ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα στην ένταξη της Κύπρου από μια επέμβαση στο Ιράκ, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα, την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης οτι ''η ένταξη της Κύπρου δεν συναρτάται με οποιοδήποτε άλλο θέμα, ούτε να υποταχθεί σε οιαδήποτε σκοπιμότητα''. Ενώ εκτιμά ότι ''παρά τις απειλές που εξαπολύονται η Τουρκία δεν θα φτάσει σε ακραίες αντιδράσεις για την ένταξη της Κύπρου''.

    [07] Νομαρχιακές εκλογές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''στην υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά θα ρίξει το βάρος της τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις εκλογές η ΝΔ σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Γιάννη Τζαννετάκου. Εκείνο που ελπίζουν πια δεν είναι η κατάληψη της πρώτης θέσης, αλλά μια καλή επίδοση στον α΄γύρο με την ελπίδα ότι στο β΄γύρο οι πολίτες που θα στηρίξουν τον Γ. Καρατζαφερη θα στραφούν προς την υποψηφιότητα Τζαννετάκου''.

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "σε συμπληγάδες βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη δραματική τροπή που παίρνει στη βάση του κόμματος η υποψηφιότητα Τζαννετάκου. Ο κ. Κ. Καραμανλής γίνεται καθημερινά δέκτης παραπόνων από βουλευτές και κομματικά στελέχη. Του μεταφέρουν τη μεγάλη αντίδραση των Νεοδημοκρατών που παίρνει χαρακτήρα ανταρσίας στη βάση του κόμματος - δεν είναι λίγοι αυτοί που διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον Γιάννη Τζαννετάκο".

    [08] Τρομοκρατία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "ένας περιφερειακός ή ηγετικός "Ανδρέας" βρίσκεται στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών, όπως και 3-4 ακόμη άτομα που υποβοήθησαν, χωρίς ιδιαίτερα ενεργητικό ρόλο, τις δραστηριότητες της 17Ν. Η... μεταφορά τους στη Δικαιοσύνη θα σημάνει και την ολοκληρωτική στροφή των ερευνών στις άλλες "μετονομασίες" του εγχώριο τρομοκρατικού πεδίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "στοιχεία βάσει των οποίων θα αρχίσει από τα μέσα του επόμενου μήνα ένας νέος γύρος συλλήψεων μελών άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που έδρασαν στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια αναζητούν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σύμφωνα με τους οποίους οι έρευνες προσανατολίζονται στον εντοπισμό έξι ως οκτώ ατόμων".

    Η Espresso εκτιμά οτι "λογαριασμός-μυστήριο της "17 Νοέμβρη" έχει εντοπιστεί στην Ισπανία και έχει προκαλέσει συναγερμό στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής. Πρόκειται για ένα ποσόν "προκλητικά και αδικαιολόγητα μεγάλο", όπως ανέφερε αξιωματικός της Αστυνομίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "καριέρα" συνοδού ευκατάστατων και επωνύμων κυρίων προερχομένων κυρίως από τον καλλιτεχνικό χώρο, ακολουθούσε πριν και πιθανώς κατά την διάρκεια της εμπλοκής του στα σκοτεινά στεγανά της τρομοκρατίας ο Σάββας Ξηρός. Ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό, φερόμενος ως εκ των "υπαρχηγών" της 17Ν, σύμφωνα με πληροφορίες, ικανοποιούσε τα ακριβά και ιδιότυπα γούστα κάποιων γνωστών καλλιτεχνών έναντι αδράς μάλιστα αμοιβής".

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "εντύπωση προκάλεσαν για άλλη μία φορά οι δηλώσεις του πατρός Τριαντάφυλλου Ξηρού, σύμφωνα με τις οποίες θεωρεί οτι τα παιδιά του είναι πολιτικοί κρατούμενοι. Υστερα από σχετική πίεση ανέφερε οτι "όπως μου λένε, υπάρχουν άλλοι, ανώτεροι", προαναγγέλλοντας σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της 17 Νοέμβρη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "σάρκα και οστά σε τουλάχιστον επτά άτομα όπου παρά την εξάρθρωση της οργάνωσης 17Ν εξακολουθούν να παραμένουν "φαντάσματα" για τις Αρχές, προσπαθούν να δώσουν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Η παρουσία τους στην οργάνωση προέκυψε είτε από αναφορές συλληφθέντων είτε από μαρτυρίες πολιτών. Για εκείνο που εμφανίζονται βέβαιοι οι αστυνομικοί είναι οτι τα πρόσωπα που εξακολουθούν να αποτελούν αινίγματα δεν συμμετείχαν με σοβαρό ρόλο στην ομάδα εκτελεστών της οργάνωσης που έδρασε υπό διαφορετικές συνθέσεις από τη δεκαετία του '80 έως την εξάρθρωση της 17Ν".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο άρθρο της σημειώνει οτι "ο τρόπος με τον οποίο απονέμεται η Δικαιοσύνη, όταν οι κατηγορούμενοι προέρχονται από το οργανωμένο έγκλημα ή από τρομοκρατικές ομάδες είναι ελλιπής. Οι υποψίες μας επιβεβαιώνονται. Ανώνυμοι κουκουλοφόροι, που δεν τολμούν να βγουν στο φως της ημέρας απειλούν τόσο τακτικούς δικαστές, όσο και ενόρκους, με στόχο να κάμψουν το φρόνημά τους και να αθωώσουν ενόχους".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 23 September 2002 - 15:02:53 UTC