Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-08-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/08/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατία
  • [04] Ολυμπιακοί αγώνες 2004
  • [05] Μισθολόγιο
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Πανεπιστημιακοί - Κόμματα
  • [08] ΠΑΣΟΚ
  • [09] ΕΕ - Κέντρα σπουδών
  • [10] Ελληνοτουρκικά
  • [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [12] Σοφοκλέους

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/08/2002

    Οι έρευνες για την τρομοκρατία, οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η αποχή των πανεπιστημιακών καθηγητών είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βαφτίζουν με τουρκικά ονόματα τα ελληνικά νησιά. Κορυφώνει τις προκλήσεις η Αγκυρα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ξεσηκώθηκαν και οι Αστυνομικοί. ''Απεργία πείνας'' αποφάσισαν οι χιλιάδες φρουροί του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καθηγητής στην ηγεσία 17Ν. Αμερικανοί: Είκοσι άτομα στον ηγετικό πυρήνα.

    Η ΑΥΓΗ: Κρυφτούλι Σημίτη με τον διάλογο στα ΑΕΙ. Παραμένει το αδιέξοδο λόγω της κυβερνητικής αδιαλλαξίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο ''Αντριους'' του ΕΛΑ ο σύνδεσμος με την 17Ν. Τι συζήτησε ο Γιωτόπουλος με τον Σέρβο εθνικιστή Αρκάν στο Βελιγράδι το 1996.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέες αποκαλύψεις για τη 17Ν. Οι έρευνες, οι απολογίες και οι πρώτοι νομικοί ελιγμοί.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μετεγγραφές. Τα μυστικά για να πάτε σε σχολή άλλης πόλης. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    ΕΘΝΟΣ: Ηλεκτρονικό τσεκ-απ στους θεατές του 2004. Εισιτήρια: Δρακόντεια μέτρα για ασφάλεια-μαύρη αγορά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ''Λυσασμένους'' αποκαλεί, προκλητικά, τους επικριτές τους. Η Βάσκισα σύντροφος του αρχιδολοφόνου Σάββα Ξηρού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ηφαίστειο πάλι το ΠΑΣΟΚ. Προληπτικά μέτρα λαμβάνει ο πρωθυπουργός για να προλάβει αντάρτικο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κτηματολόγιο: Οι προθεσμίες για 49 περιοχές. ΥΠΕΧΩΔΕ: Χάος με τις δηλώσεις/Προβλήματα για 300.000 ιδιοκτήτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εμπλοκή με τον Σερίφη. Ξαφνικά ο Παύλος τα γυρίζει για τον Γιάννη.

    ΕΣΤΙΑ: Αλ Κάιντα και Ολυμπιάδα. Υπαρκτούς κινδύνους επισημαίνει το Τάιμ.

    Espresso: Ο πρώην διοικητής της Ασφάλειας αποκαλύπτει: Η Μαρία της Ριανκούρ ήταν μια απατεώνισσα. Είχε καταδικαστεί και για απάτες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χωρίς όραμα στην οικονομία. Η κυβέρνηση ''αιχμάλωτη'' του διαχειριστικού μοντέλου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ''Πίνγκ-Πόνγκ'' με την εκπαίδευση. Ενότητα στο θέμα των πανεπιστημιακών ζήτησε ο Κ. Σημίτης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κάνουν πίσω για το μισθολόγιο. Για το 2004 πάει το ενιαίο.

    ΝΙΚΗ: ''Δίκοπο μαχαίρι'' τα μέτρα επιείκειας. Ο Σταμούλης αμφισβητεί την απολογία του Π. Σερίφη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ιδιες εξαγγελίες μεγαλύτερα προβλήματα...Υπουργικό συμβούλιο για την Παιδεία.

    Traffic News: Φοβάμαι μήπως ξυπνήσω στην Αμερική. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σύλληψής του από πράκτορες της CIA. Τι λέει ο Γιάννης Σερίφης στο περιβάλλον του.

    Η ΧΩΡΑ: Σύμβουλος του Σημίτη στην ατζέντα Γιωτόπουλου. Πώς η Πεϊνό μέσω φίλης της γνώριζε το δικηγόρο του Μαξίμου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η Ελλάδα στο σκαμνί για 30.000 πτυχία! Η ΕΕ ζητά αναγνώριση τίτλων που αποκτήθηκαν μέσω Κέντρων Ελεύθερων Σπουδών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τρέξτε γιατί θα χάσουμε τις εκλογές. Δραματική προειδοποίηση Σημίτη στο υπουργικό συμβούλιο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο πρώτος πολίτης της Θεσσαλονίκης. Ο Β. Παπαγεωργόπουλος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το Δήμο.

    [03] Τρομοκρατία

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ''ευχετήρια κάρτα από το ...υπουργείο Δημόσιας Τάξης βρέθηκε στη γιάφκα της 17Ν της οδού Πάτμου 84. Ο συνολικός αριθμός των ευρημάτων στα δύο διαμερίσματα που χρησιμοποιούσε η οργάνωση ανέρχεται σε 1.808 και καταχωρίζονται σε δύο απόρρητα έγγραφα τα οποία καταλαμβάνουν συνολικώς 132 σελίδες. Τα στοιχεία αυτά εξετάζονται με σχολαστικότητα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια. Μεταξύ των ευρημάτων είναι απόρρητα έγγραφα της ΕΛΑΣ ατομικοί φάκελοι αστυνομικών, ''οδηγοί '' για δολιοφθορές και ''σημαδεμένες'' φωτογραφίες αστυνομικών την ώρα που συνοδεύουν ''συνήθεις υπόπτους''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι ''συλλογική είναι η ηγεσία της 17Ν αφού η οργάνωση δεν είχε ''Μοναρχία Γιωτόπουλου''. Καταθέσεις μελών της οργάνωσης, εκτιμήσεις ξένων ειδικών αναλυτών και Ελλήνων πολιτικών ''δείχνουν '' ομάδα με αρχηγό καθηγητή''.

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι ''κινδύνους για την αποκάλυψη της αλήθειας γύρω από τα πρόσωπα και τη δράση της 17 Νοέμβρη, δημιουργεί η διάταξη του αντιτρομοκρατικού νόμου για τα μέτρα επιείκειας με τον τρόπο που γίνεται η χρήση της από κατηγορούμενους''.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ''τα 250 ονόματα που περιλαμβάνει η ατζέντα του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου ερευνά η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι στη συγκεκριμένα ατζέντα υπάρχει το όνομα του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Βουτσάκη. Σύμφωνα με το Χρήστο Πρωτόπαπα ο κ. Βουτσάκης είχε δεχθεί την άνοιξη του '97 τηλεφώνημα από την κυρία Πινό για να αναλάβει ως δικηγόρος την υπόθεση ζημιών στο σπίτι τους στους Λειψούς''.

    Η Espresso γράφει ότι ''η περίφημη ''Μαρία'' της Λουίζης Ριανκούρ, η γυναίκα - μυστήριο που έδωσε καυτά στοιχεία για τη 17 Νοέμβρη έναντι πλουσιοπάροχης αμοιβής, χαρακτηρίζεται κοινή ''απατεώνισσα'' από έναν άνθρωπο που ηγήθηκε για μεγάλο διάστημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Ο Ιωάννης Παπαδάκης, πρώην διοικητής της Αντιτρομοκρατικής και μετέπειτα διοικητής Ασφαλείας, λύνει τη σιωπή του και για πρώτη φορά αποκαλύπτει καταστάσεις, γεγονότα και πρόσωπα σε μια συνέντευξη που έχει διαστάσεις και βαρύτητα ντοκουμέντου''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ'' με το κωδικό όνομα ''Αντριους'' κυκλοφορούσε στα σκοτεινά στεγανά της τρομοκρατίας ο σύνδεσμος ΕΛΑ-17Ν του οποίου το κοινωνικό , πολιτικό και οικονομικό ''πορτραίτο'' έχει ήδη αποκαλυφθεί πλήρως και βρίσκεται στη διάθεση των ΑΡχών. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος που σήμερα βρίσκεται σε νησί του Αιγαίου διατηρούσε εδώ και χρόνια φιλικές σχέσεις με τον ''καθοδηγητή'' της έως πρόσφατα οργάνωσης-φάντασμα Αλέκο Γιωτόπουλο''.

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι ''πιέσεις, με κάθε ευκαιρία, προς τη Δικαιοσύνη και τις διωκτικές αρχές ασκούν οι ΗΠΑ στο θέμα της τρομοκρατία με στόχο όπως επιμένουν ''συλλήψεις και αποτελεσματικότερες δίκες''.

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι ''συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών είχαν χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστα Καραμανλής με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση υπήρξε σύγκλιση απόψεων, ενώ παράλληλα ο Τόμας Μίλερ αναγνώρισε τη σοβαρότητα με την οποία χειρίζεται το ζήτημα όλο αυτό το διάστημα η ΝΔ''.

    Κατά την ΕΣΤΙΑ,''δεν γνωρίζουμε ποιός και με ποιό δικαίωμα διοχετεύει τα στοιχεία των ανακρίσεων στη δημοσιότητα. Γνωρίζουμε όμως ότι ο Τύπος και τα τηλεοπτικά μέσα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Κάποιες εφημερίδες έφθασαν να δημοσιεύουν ολόκληρα αποσπάσματα-με ονόματα και αριθμούς - της ατζέντας Γιωτόπουλου. Ενώ κάποιο κανάλι έφθασε στο σημείο να τηλεφωνή σε αριθμούς που περιελάμβανε η ατζέντα και να μεταδίδη τις συνδιαλέξεις στον αέρα''.

    [04] Ολυμπιακοί αγώνες 2004

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι ''με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια αποτιμήθηκε το έργο της Ολυμπιακής προετοιμασίας από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ χθες στη Λοζάνη. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ αλλά και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ντένις Οσβαλντ είπαν τα καλύτερα λόγια για την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ θετικά ήταν τα σχόλια και για τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμαστικής διοργάνωσης για την ιστιοπλοΐα που έγινε πριν από λίγες μέρες στον Άγιο Κοσμά''.

    [05] Μισθολόγιο

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''η κυβέρνηση αναβάλλει για το 2004 την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο. Αυτό αποφασίσθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ύστερα από εισήγηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Χριστοδουλάκη. Ομως για το 2003 οι αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας θα ανέλθουν στο 5%''.

    [06] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι ''οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται έτοιμες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να προβούν σε κινήσεις εξευμενισμού της Τουρκίας, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο να πετύχουν τη συναίνεσή της να αξιοποιήσει τη στρατηγική της θέση στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι ''ο τουρκικός στρατός, που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου προειδοποίησε χτες την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον κίνδυνο μιας μεγάλης κρίσης στην περίπτωση που αγνοηθούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στις προσπάθειες που γίνονται για επίλυση της διένεξης''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι ''εγγυήσεις από την Ουάσιγκτον έχει λάβει ήδη η Αγκυρα για τη διασφάλιση των βασικών της απαιτήσεων στο Κυπριακό και στην ευρωπαϊκή πορεία της. Τα θέματα αυτά συζήτησε στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ζιγιάλ παζαρεύοντας τη συναίνεση της χώρας του στη σχεδιαζόμενη επίθεση στο Ιράκ. Επιστρέφει ικανοποιημένος όπως βεβαιώνουν τουρκικοί διπλωματικοί κύκλοι''

    [07] Πανεπιστημιακοί - Κόμματα

    Η TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι ''τα 'ξίφη' τους διασταύρωσαν χθες κυβέρνηση (που παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της) και αξιωματική αντιπολίτευση (που συνεχίζει το 'κύμα' επιθέσεων) με 'φόντο' τις εξελίξεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα εν όψει της νέας σεζόν...''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ''ο υπουργός Παιδείας φαίνεται ότι βγήκε ενισχυμένος από τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς είχε την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού. Ανυποχώρητη στο ζήτημα των πανεπιστημιακών εμφανίστηκε χθες η κυβέρνηση, πλην όμως φαίνεται ότι προωθεί τη σύσταση κοινής επιτροπής για να πετύχει την άρση του αδιεξόδου στα πανεπιστήμια''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι ''φόρμουλα εκτόνωσης της κρίσης μεταξύ της κυβέρνησης (η οποία διερευνά δίαυλο διαλόγου χωρίς να υποχωρεί από τις θέσεις της) και τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι απέχουν από το εκπαιδευτικό τους έργο, αναζητούν οι 'αντιμαχόμενες' πλευρές''.

    [08] ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''συναγερμό σήμανε χθες στους υπουργούς ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εν όψει των δημοτικών εκλογών και των δυσκολιών που όπως προέβλεψε θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Υποστήριξε ακόμα οτι επειδή η ΝΔ θέλει να αναδείξει τις δημοτικές εκλογές ως πρόκριμα για μετά πιθανόν να οργανώσει διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ''καζάνι που βράζει είναι και πάλι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αν και ακόμη βρισκόμαστε στη λειτουργία των θερινών τμημάτων. Οι δυσαρεστημένοι βουλευτές αυξάνονται και πληθύνονται, ενώ κορυφαία στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός, Θόδωρος Πάγκαλος, φέρονται αποφασισμένα να μην αφήσουν σε 'χλωρό κλαδί' τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, ιδιαίτερα δε αν το αποτέλεσμα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν θα είναι ικανοποιητικό''.

    [09] ΕΕ - Κέντρα σπουδών

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι ''ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να αναγνωρίζονται και τα πτυχία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μελών της ΕΕ, μετά την παρέμβαση κοινοτικού επιτρόπου, που ζητεί από τη χώρα μας να συμμορφωθεί στις ευρωπαϊκές οδηγίες μέχρι τα τέλη Αυγούστου''.

    [10] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι ''σχέδιο που βασίζεται στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, προωθείται με τις ... ευλογίες των ΗΠΑ, με σκοπό να ενδώσει η χώρα μας στις αμερικανικές πιέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας ετοιμάζει έναν χάρτη του Αιγαίου με τουρκικά τοπωνύμια, καθώς μέσα στις προκλητικές προθέσεις της γείτονος χώρας είναι η χαρτογράφηση των ελληνικών νησιών και βραχονησίδων και η μετονομασία τους στα τουρκικά''.

    [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Δημοσιονομική απειθαρχία! Σε ΔΕΚΟ και επιδοτούμενους φορείς''. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Παράθυρο για διάλογο στα Πανεπιστήμια. Προωθείται η λύση για σύσταση επιτροπής, η οποία θα εξετάσει το μισθολογικό των καθηγητών''. ΚΕΡΔΟΣ: ''Κρίση στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά. Οι ζημιές στις αντασφάλειες φέρνουν αυξήσεις ασφαλίστρων''. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: '' Καμπάνες σε εταιρίες και χρηματιστές. Από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς''. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Πρόστιμα μετά το ...γάμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι αρμόδιοι με 15μηνη καθυστέρηση ανακάλυψαν..την Αμερική''.

    [12] Σοφοκλέους

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "βαριά πρόστιμα συνολικού ύψους 4.617.810 ευρώ επέβαλε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η χρήση εσωτερικών πληροφοριών σε συγκεκριμένη περίπτωση φυσικού προσώπου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 30 August 2002 - 15:07:57 UTC