Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-08-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/08/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Τρομοκρατία
  • [05] Φοροελαφρύνσεις
  • [06] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
  • [07] Πλημμύρες
  • [08] Ανατιμήσεις
  • [09] Κυβέρνηση
  • [10] ΔΕΘ - Σημίτης
  • [11] ΠΑΣΟΚ - Υπερνομαρχία
  • [12] Εξωτερική πολιτική
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Ελληνικό εμπόριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/08/2002

    Η ατζέντα των συσκέψεων του πρωθυπουργού, οι εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας, η αντιμετώπι-ση πλημμυρικών φαινομένων στην Αττική και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ατοκα δάνεια για αποπεράτωση ή επισκευή κατοικίας. Πρόγραμμα διάρκειας από τον ΟΕΚ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οργή από τους δημάρχους για τις πλημμύρες. Ενώ η κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε τις περυσινές αποζημιώσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τρέμουν πολιτικοί τον ''Σαρδα-νάπαλο''. Ανησυχούν στην ΕΛ.ΑΣ. για την πορεία των ερευνών.

    Η ΑΥΓΗ: Κατόπιν εορτής μαζεύουν τα μπάζα από τον Κηφισσό. Λόγω έργων η κοίτη έχει περιοριστεί στο 1/4.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σπάει ο στεγανός πυρήνας του Γιωτόπουλου. Οι Βρετανοί εντόπισαν τρία πρόσωπα υπεράνω υποψίας και έναν εκδοτικό οίκο-βιτρίνα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Δυό νέα πρόσωπα συνδέουν 17Ν και ΕΛΑ. Ο ρόλος του ''Κόμη'' και ο άνθρωπος του Κάρλος.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιδότηση 1 δις ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Οι 11 ''μάχες'' για 11.389 νέες θέσεις. Οι προθεσμίες, τα δικαιολογητικά, η κατανομή και οι ειδικότητες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στην ... 17 Νοέμβρη θα ακουμπήσει στις 6 Σεπτέμβρη. Βασικό όπλο στην ομιλία Σημίτη στη ΔΕΘ, η εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι φοροελαφρύνσεις. Πληρώνουμε τα τρόφιμα για χρυσάφι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα μυστικά για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η "πλημοίρα" μας. Εισαγγελικές παρεμβάσεις - για μια ακόμη φορά - για τα έργα.

    ΕΣΤΙΑ: Τα αρχεία της CIA. Ποιόν εξυπηρετεί η δημοσιοποίησις.

    Espresso: 4 Ελληνες υπεράνω υποψίας στη λίστα με τους τρομοκράτες. Η δράση τους και η σχέση τους με τον Κάρλος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Μαρία, η Ριανκούρ, η ΕΥΠ. Τα μυστικά της παρέας της Δροσιάς και η ''17Ν''.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις πλημμύρες. Σημαντικά τα προβλήματα στο Μοσχάτο, και όχι μόνο ...

    ΤΑ ΝΕΑ: Ως 8% πάνω τρόφιμα, ΙΧ, δίδακτρα. Νέες ανατιμήσεις από Σεπτέμβριο.

    ΝΙΚΗ: Απόσυρση υποσχέσεων. Με άδεια χέρια στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνεχής εμπαιγμός από την κυβέρνηση. Εντονη οργή των πλημμυροπαθών.

    Traffic News: Κάψτε τον αν είναι ένοχος! Ο πατέρας του ψυχρού εκτελεστή ζητά την τιμωρία του.

    Η ΧΩΡΑ: Βρωμάει από παντού η ΕΥΠ. Ο Θ. Αναγνωστόπουλος με συνέντευξή του επιβεβαιώνει πλήρως τη ''Χ''.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φθινοπωρινή ''λαίλαπα''. Εντονα καιρικά φαινόμενα αναμένουν οι επιστήμονες και στη βόρεια Ελλάδα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 4 προβλήματα στην οικονομία. Τι θα πει αύριο ο Ν. Χριστοδουλάκης στον Κ. Σημίτη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αντέχουμε ''ευρωπαϊκή'' καταιγίδα; Τρομάζουν οι ελλείψεις σε υποδομές.

    [03] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ''όσο βαθαίνει η κρίση του πολιτικού συστήματος στην Τουρκία τόσο πιεστικότερο γίνεται το αίτημα προς την ΕΕ για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι ''ελπίδες για λύση του Κυπριακού διαβλέπει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν εν όψει της επικείμενης συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς στο Παρίσι, στις 6 Σεπτεμβρίου όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, ''ο Ρ. Ντενκτάς σε συνέντευξή του στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων μίλησε για πρώτη φορά για ''δικαίωμα απόσχισης'' επιβεβαιώνοντας έτσι ότι πίσω από την πολιτική του για λεγόμενη χωριστή κυριαρχία βρίσκεται ο στόχος μιας μελλοντικής αποχώρησης των Τουρκοκυπρίων με κάποιο πρόσχημα''.

    [04] Τρομοκρατία

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''ο ''κόμης'' και ο άνθρωπος του αρχιτρομοκράτη Κάρλος είναι τα δύο πρόσωπα στη δραστηριότητα των οποίων έχει επικεντρώσει την έρευνά της η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην προσπάθειά της να ξετυλίξει το κουβάρι των σχέσεων της 17Ν με τον ΕΛΑ. Για αυτά τα δύο πρόσωπα οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι αποτελούσαν τους συνδετικούς κρίκους των δύο οργανώσεων. Και όχι μόνον αυτών. Από τις τελευταίες έρευνες προκύπτει ότι ο ''Κόμης'' της 17Ν ο Γιάννης Σκανδάλης που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1994, ήταν το κεντρικό πρόσωπο αναφοράς και για τουλάχιστον τέσσερις ''περιφερειακές'' τρομοκρατικές οργανώσεις. Το δεύτερο πρόσωπο είναι ένα άτομο ηλικίας 55-60 ετών''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι ''σύζυγος αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος φέρεται να είχε κάποια στιγμή και υπηρεσιακή σχέση με μυστικές υπηρεσίες, ενδέχεται να είναι η μυστηριώδης γυναίκα, η οποία έναντι αμοιβής 11 εκατομμυρίων δραχμών έδωσε στις διωκτικές αρχές στοιχεία για τη ''17 Νοέμβρη'' στην πολύκροτη υπόθεση της οδού Λουίζης Ριανκούρ το 1992''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι ''αύριο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, πάντως, επιβεβαίωναν ότι δεν αναμένονται πλέον ραγδαίες εξελίξεις, όπως έγινε με τις συλλήψεις μελών της ''17 Νοέμβρη''. Και αυτό διότι η υπόθεση τόσο του ΕΛΑ όσο και άλλων μικρότερων οργανώσεων παρουσιάζει πρόσθετες δυσκολίες''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι ''σε απόσταση αναπνοής από το στεγανό τμήμα της 17 Νοέμβρη βρίσκεται το κλιμάκιο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που ολοκλήρωσε τον κύκλο των φιλικών ανακρίσεων και διασταύρωσε μια σειρά από πολύτιμα στοιχεία και πληροφορίες''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''την ανησυχία τους για την εξέλιξη της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης εκφράζουν τώρα ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. Πενήντα δύο μέρες μετά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού, ο ''Σαρδανάπαλος'' παραμένει ανενόχλητος''.

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι ''η θέση της ΝΔ στην όλη προσπάθεια πάταξης της τρομοκρατίας ήταν, είναι και θα πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη'' επισήμανε κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ρηγίλλης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι για τη φιλελεύθερη παράταξη η εξάρθρωση της τρομοκρατίας ανάγεται σε εθνική υπόθεση την οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να υπηρετήσουν μακριά από υπολογισμούς πολιτικού κόστους''.

    Η Espresso προσθέτει ότι ''αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων θα ζητήσουν οι οικογένειες των θυμάτων και οι επιζώντες από τις επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης''.

    [05] Φοροελαφρύνσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι ''αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τα εισοδήματα του 2003 από 8.400 ευρώ σε δέκα χιλιάδες ευρώ. Ειδικό αφορολόγητο ποσό για τους πολύτεκνους που θα ξεπερνά τα τριάντα χιλιάδες ευρώ. Αύξηση της έκπτωσης φόρου για φορολογούμενους που έχουν μέχρι τρία παιδιά. Εξετάζονται οι αφορολόγητες δαπάνες και η απαλλαγή από την υποβολή φορολογικής δήλωσης''.

    [06] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι ''τη βεβαιότητά της ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη και ασφαλής για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 εξέφρασε η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' κ. Γ. Αγγελοπούλου μιλώντας στην ηλεκτρονική σελίδα του CNN''.

    [07] Πλημμύρες

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι ''χρειάστηκε να μεσολαβήσουν δύο καταστροφικές πλημμύρες στο λεκανοπέδιο μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων και να κινηθεί ο εισαγγελέας, για να αναγκαστούν οι αρμόδιοι να αρχίσουν τις εργασίες απομάκρυνσης των μπάζων από την κοίτη του Κηφισσού''.

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, ''περίπου 80 σπίτια και επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες της Κυριακής στις περιοχές του Νέου Φαλήρου και του Μοσχάτου, όπως προέκυψε από τις αυτοψίες των μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ και της νομαρχίας''.

    [08] Ανατιμήσεις

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''νέο κύμα αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες αναμένεται από τον Σεπτέμβριο στην αγορά. Πρόκειται για αυξήσεις σε είδη διατροφής, αυτοκίνητα και δίδακτρα που θα φθάσουν συνολικά το 8%. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης με δήλωσή του σΤΑ ΝΕΑ προειδοποιεί τις επιχειρήσεις και καλεί τους καταναλωτές να αντιδράσουν''.

    [09] Κυβέρνηση

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι ''αποφασισμένος να μην 'εγκλωβιστεί' το κυβερνητικό έργο στην υπόθεση της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας, αφού μόνο με αυτό το θέμα δεν κερδίζονται εκλογές, επέστρεψε χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκινά από σήμερα κύκλο διαδοχικών επαφών και συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος δίνοντας το σύνθημα για ένταση των ρυθμών''.

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι ''το θέμα που θα πρέπει τώρα να τεθή πρώτο στην 'ατζέντα' του Πρωθυπουργού, είναι η οικονομία. Το καλοκαίρι απέδειξε ότι η κρίσις είναι πολύ χειρότερη από ό,τι ενομίζετο''.

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ ''άνθρακας αποδεικνύεται τελικά ο θησαυρός των φορολογικών ελαφρύνσεων. Με το πρόσχημα ότι ο προϋπολογισμός δεν αντέχει το κόστος και ότι πρέπει να τηρηθεί πιστά το σύμφωνο σταθερότητας, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών υπό του Ν. Χριστοδουλάκη σχεδιάζει τον τρίτο και τελευταίο κύκλο της φορολογικής μεταρρύθμισης σε 'πλάνο λιτότητας'''.

    [10] ΔΕΘ - Σημίτης

    H TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι ''πρωτεύουσα της βαλκανικής ενδοχώρας και μητρόπολή στον 21ο αιώνα φιλοδοξεί να καταστήσει τη 'Νύμφη του Θερμαϊκού' η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο μήνυμά του για την 67η ΔΕΘ περιγράφει το ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια, ενώ κάνει εκτενή αναφορά στο στόχο της πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, στην ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και στην πορεία της οικονομίας''.

    [11] ΠΑΣΟΚ - Υπερνομαρχία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι ''τρία ονόματα είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν στη σημερινή συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Κώστα Λαλιώτη. Αυτό του προέδρου της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών και πρώην γενικού γραμματέα Αθλητισμού Γιάννη Σγουρού, ο οποίος θεωρείται και ο επικρατέστερος, του Κώστα Λιάσκα, πρώην προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, και βέβαια του Λάμπρου Κανελλόπουλου''.

    [12] Εξωτερική πολιτική

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "κρίσιμη τομείς της εξωτερικής πολιτικής θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαδοχικών συσκέψεων που θα έχει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Στις συσκέψεις θα συμμετάσχουν ο υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου και Τ. Γιαννίτσης, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στη Συντακτική Συνέλευση, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Ν. Θέμελης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Αντικείμενο των συσκέψεων είναι τα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι θέσεις που διαμορφώνονται στη Συντακτική Συνέλευση της ΕΕ, αλλά και η προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Στα ύψη το επενδυτικό ρίσκο! Βίαιες διακυμάνσεις των αγορών προβλέπει μελέτη της SSSB".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''56% της ΔΕΗ σε ιδιώτες εντός του 2003. Χριστοδουλάκης- Τσοχατζόπουλος κλείνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της Β΄ Μετοχοποίησης".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Τα 500 "διαμάντια" του ελληνικού εμπορίου. Ερευνα του "Κ" για την πορεία των εμπορικών επιχειρήσεων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Στην κατανάλωση η μερίδα του λέοντος. Ενώ η παραγωγή υστερεί σε χρηματοδότηση".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Μαχαίρι" στις δαπάνες για δημοσιονομική ισορροπία. Για να περιοριστούν σπατάλες - κακοδιαχείριση".

    [14] Ελληνικό εμπόριο

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "όχι μόνον διατηρούν τις δυνάμεις τους, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζουν εκρηκτικούς ρυθμούς αύξησης. Πρόκειται για τις 500 πιο κερδοφόρες εμπορικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις του 2001, που εμφάνισαν συνολικά κέρδη της τάξεως του 1,17 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 14% σε σχέση με το 2000".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 20 August 2002 - 20:24:16 UTC