Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-07-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/07/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατία
  • [04] Προσλήψεις
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Απεργία πανεπιστημιακών
  • [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [08] Ελλάδα-Ενέργεια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/07/2002

    Οι εξελίξεις σχετικά με την τρομοκρατία, το Κυπριακό, το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο και οι κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 8.000 νέες θέσεις στο Δημόσιο. ''Πράσινο φως'' από την κυβέρνηση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Με μόρια 38.000 προσλήψεις. Ρίχνουν στα σκουπίδια και τον ''νόμο Πεπονή'' και τα... προσχήματα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Υπουλο σχέδιο. επιστράτευσαν στα κανάλια πρώην κληρικό και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει χρώμα στη ''17Ν''.

    Η ΑΥΓΗ: Ορατή η επέμβαση των ΗΠΑ στον Ιράκ. Κίνδυνος περαιτέρω αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι οδηγίες του Κάρλος σε ΕΛΑ και 17Ν. Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία από τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εντατικές έρευνες τώρα στον κύκλο του αρχηγού. Παλαιοί και νέοι φίλοι, οικονομικοί πόροι, κοινωνικές συναναστροφές. Η ζωή του ''Λάμπρου'' στο μικροσκόπιο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πράσινο φως για 237 συνεταιρισμούς. Τα νέα μέτρα πιθανόν να εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό.

    ΕΘΝΟΣ: 10 αλλαγές ανατροπή για τις νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Νομοσχέδιο: Τι θα ισχύει για μόνιμους-συμβασιούχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: από την τράπουλα της ''17 Νοέμβρη'' τους λείπει άσσος. Παρ' όλες τις αποκαλύψεις και τις συλλήψεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα μόρια για προσλήψεις. Με διαγωνισμό νομιμοποιούνται όσοι έκτακτοι έχουν πάνω από 24 μήνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις με νέα κριτήρια. Δημόσιο: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

    ΕΣΤΙΑ: Οι υπόνοιες του Α. Παπανδρέου. Αινιγματική δήλωσις για την ''17 Νοέμβρη''.

    Espresso: Πως αντιδρούν μέσα στα κελιά οι ''11'' της 17Ν. Το πρώτο τους 24ωρο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εξετάζουν τις παρέες του ''Μιχάλη Οικονόμου''. Νέος κύκλος ερευνών φίλων και γνωστών του ''Λάμπρου'' της 17 Νοέμβρη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στον Κορυδαλλό και ο Γιωτόπουλος. Μαζί του ο Π. Σερίφης και Κ. Τέλιος.

    ΤΑ ΝΕΑ: 2ος γύρος ερευνών για ''Λάμπρο''. Ενώ τον ''δένουν'' με νέα στοιχεία. Ψάχνουν και στον κύκλο Γιωτόπουλου.

    ΝΙΚΗ: Καλύπτουν τις γυναίκες. Χωρίς αποτελέσματα οι έρευνες της ΕΛΑΣ. Δεν δίνουν στοιχεία τα μέλη της 17Ν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συσπείρωση στο ταξικό μέτωπο η απάντηση στα αντιλαϊκά μέτρα. Πανεργατικό αγωνιστικό μέτωπο.

    Traffic news: Αφήστε ήσυχες τις γυναίκες μας. Οι ''ιππότες της 17Ν'' τις προστατεύουν. Απολογία Σάββα Ξηρού: ''Μην πειράξετε την Αλίθια''.

    Η ΧΩΡΑ: Παρακράτος. Εκρυβαν τη σχέση των δολοφόνων με την ΕΥΠ. Ατράνταχτες αποδείξεις για τις διασυνδέσεις Τσουτσουβή-Κουφοντίνα-Μυστικών Υπηρεσιών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 8.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο το 2003. Ο Κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε τις αλλαγές που επέρχονται στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οι 4 στόχοι της 17Ν στη Θεσσαλονίκη. Θα χρησιμοποιούσαν ρουκέτες και όλμο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κατηγορούν την Τροχαία. Για το κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

    [03] Τρομοκρατία

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι ''υπάρχουν επίσημα ντοκουμέντα που στοιχειοθετούν τις διασυνδέσεις προσώπων - ''κλειδιών'' της τρομοκρατικής σκηνής, όπως ο Χρήστος Τσουτσουβής και ο καταζητούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας, με μυστικές υπηρεσίες. Το αθέατο παρακράτος κατέβαλε προσπάθειες για να αποκρύψει τη σχέση των δολοφόνων των τρομοκρατικών οργανώσεων με κλιμάκιο της ΕΥΠ''.

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι ''η αποκάλυψη της ταυτότητας των γυναικών-μελών της 17Ν δείχνει να εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για τις διωκτικές Αρχές, καθώς τα μέλη της οργάνωσης που έχουν ήδη συλληφθεί και προφυλακιστεί, είτε δηλώνουν άγνοια για τις γυναίκες που συμμετείχαν στην 17Ν, είτε προσπαθούν, όπως εκτιμούν πολλοί, να τις καλύψουν''.

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους εκτιμούν ότι ''η προφυλάκιση των μελών της 17 Νοέμβρη ασφαλώς και ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου για τη συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης, καθώς στάθηκαν υπεύθυνοι για πρωτοφανή σε αγριότητα εγκλήματα με βαρύτατες επιπτώσεις στην πολιτική ζωή και τη διεθνή θέση της χώρας''.

    Η Traffic news γράφει ότι ''βόμβα μεγατόνων θα σκάσει μέσα στις επόμενες μέρες στα χέρια του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η ''traffic'', σύντομα θα αποκαλυφθούν οι σχέσεις της ΕΥΠ και της ''Αντικρατικής Πάλης'' με τον Δημήτρη Κουφοντίνα''.

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι ''στα ''λευκά κελλιά'' στον Κορυδαλλό οδηγήθηκαν χθες άλλοι τρεις από τους κατηγορούμενους για τη ''17Ν'' ανάμεσά τους ο φερόμενος ως αρχηγός Αλ. Γιωτόπουλος. Σήμερα θα γίνει δικαστική σύσκεψη υπό την προεδρία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκη για την πορεία της ανάκρισης''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι ''τον ''ομφάλιο λώρο'' που συνδέει τον ΕΛΑ με την 17Ν και τυλίγει τον κορμό των σχέσεων ''παππούδων'', στρατολόγων και εκτελεστών δεύτερης και τρίτης γενιάς της εγχώριας τρομοκρατίας φέρεται, σύμφωνα με σίγουρες πληροφορίες, να ''πιάνουν'' οι διωκτικές Αρχές, βάσει των στοιχείων της ΣΤΑΖΙ και διασταυρώσεων που έχουν ήδη γίνει από στοιχεία φακέλων δυτικών μυστικών υπηρεσιών''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ ''με ''θεαματικό'' τρόπο μεταφέρθηκαν χθες από την Αστυνομία στις Φυλακές Κορυδαλλού οι Αλ. Γιωτόπουλος, Π. Σερίφης και Κ. Τέλιος, ενώ από τα στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό αρχείο της οργανώσεως ''17 Νοέμβρη'' προκύπτει ότι η Θεσσαλονίκη αποτελούσε κόμβο για τις δραστηριότητές της και σημείο πιθανών στόχων της. Οι διωκτικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο Δ. Κουφοντίνας, τον οποίο χαρακτηρίζουν επικίνδυνο, ''δεν θα παραδοθεί εύκολα''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι ''έπειτα από τον εγκλεισμό στον Κορυδαλλό και του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, οι διωκτικές αρχές ξεκινούν δεύτερο ευρύτερο κύκλο ερευνών στα πρόσωπα που τον περιέβαλαν ή συνδέθηκαν μαζί του από το 1974 και μετά, κατά την παραμονή του στην Αθήνα με το ψευδώνυμο Μιχάλης Οικονόμου''.

    Σύμφωνα με την Espresso ''οι δέκα πρώτες δικογραφίες με ονόματα τρομοκρατών του ''ΕΛΑ'' που κατάγονται όλοι από τη Θεσπρωτία, πρόκειται να έρθουν στο φως τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, όταν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας θα ξεκινήσουν το δεύτερο μπαράζ συλλήψεων''.

    [04] Προσλήψεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι ''νέα, υψηλά κριτήρια θεσπίζει η κυβέρνηση για όσους θέλουν να προσληφθούν ως μόνιμοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατετέθη χθες στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών, προϋπόθεση για σημαντικό αριθμό διορισμών είναι η κατοχή πτυχίου και η γνώση ξένης γλώσσας''.

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι ''δέκα αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων επιφέρει ο νέος νόμος που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Κώστας Σκανδαλίδης. Οι αλλαγές αφορούν την αύξηση του ορίου ηλικίας διορισμού στο Δημόσιο και την καθιέρωση νέων κριτηρίων - εμπειρία, εντοπιότητα, ανεργία, ξένη γλώσσα - για πρόσληψη στο Δημόσιο. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του Δημοσίου''.

    Το ΒΗΜΑ τονίζει ότι ''το νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται ακόμη ένα ''λίφτινγκ'' του Ν.2190/1994, γνωστού και ως ''νόμου Πεπονή'' για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και επανασυγκροτείται το ΑΣΕΠ με βάση τις διατάξεις του νέου Συντάγματος, κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Κ. Σκανδαλίδης''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι ''ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες προσλήψεις εκτάκτων στον δημόσιο τομέα με το νέο νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε, χθες, στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, όπου περιλαμβάνει ή προωθεί σημαντικές τροπολογίες στο σύστημα προσλήψεων''.

    [05] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει να καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για δημόσια συζήτηση για το Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του ενόψει και της ένταξης. Η πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς δεν έχει ακόμη διαβιβαστεί, ωστόσο οι δύο πλευρές έχουν βολιδοσκοπηθεί".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "για τις επόμενες κινήσεις που έχουν να κάνουν με τις διαδικασίες των περαιτέρω συζητήσεων για το Κυπριακό προετοιμάζονται στη Λευκωσία μετά την απόφαση για τη διακοπή των απευθείας συνομιλιών από τις 2 έως τις 23 Αυγούστου".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "για μια και πλέον ώρα τα έλεγαν χθες ο πρόεδρος Γλ. Κληρίδης και ο Ρ. Ντενκτάς στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου των απευθείας συνομιλιών. Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, συζήτησαν για το εδαφικό, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ανακοινώσεις".

    [06] Απεργία πανεπιστημιακών

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "αιχμηρό αγκάθι στο δρόμο προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές παραμένει για το κυβερνών κόμμα το καυτό θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων στα πανεπι-στήμια, που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη διπλή εξεταστική του Σεπτεμβρίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι "σε νέο αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και με τους εκπροσώπους του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ετσι, οι απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου θα συνεχιστούν και το Σεπτέμβριο, με κίνδυνο να χαθεί η διπλή εξεταστική περίοδος".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "απογοητευμένοι από τη στάση του υπουργού Παιδείας εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργίες τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "άκαρπη απέβη και η νέα συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Π. Ευθυμίου με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές. Οι καθηγητές πραγματοποιούν αποχή από τον περασμένο Ιούνιο διεκδικώντας αυξήσεις στις αποδοχές τους".

    [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εγκατάλειψη του τουρισμού! Εκρηκτική παρέμβαση από τον Κ. Καραμανλή".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα με έξι δίκτυα. Δυο πετρελαιαγωγοί, δύο αγωγοί φυσικού αερίου και δύο δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επιβράδυνση 7,2% στην αγορά αυτοκινήτου. Τι δείχνουν τα στοιχεία εξάμηνου - Το πανόραμα του κλάδου κατά το 2001".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κόκκινη κάρτα σε offshore για επενδυτικές ενισχύσεις. Στόχος η πάταξη της υπερτιμολόγησης των επενδύσεων".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Συνωστισμός εταιριών στο κατώφλι της Σοφοκλέους. Λόγω της αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας".

    [08] Ελλάδα-Ενέργεια

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Κόμβος για τη μεταφορά στην Ευρώπη φυσικού αερίου, πετρελαίου από την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας καθίσταται η Ελλάδα με 4 αγωγούς και 2 δίκτυα. Υπογράφεται σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΠΑ - Edison Gas για την κατασκευή υποθαλάσ-σιου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Ιταλία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 31 July 2002 - 22:53:04 UTC