Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-06-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/06/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Οικονομία
  • [04] Δήλωση Πάγκαλου
  • [05] Φορολογικό
  • [06] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
  • [07] Μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων
  • [08] Κυβέρνηση
  • [09] Κυπριακό
  • [10] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [11] Λαθρομετανάστες
  • [12] Ευρωστρατός
  • [13] Top of Form
  • [14] Bottom of Form
  • [15] Bottom of Form
  • [16] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [17] Προϋπολογισμός-Διόρθωση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/06/2002

    Οι χθεσινές συνομιλίες Παπανδρέου - Τζεμ για τον ευρωστρατό, το Κυπριακό, το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Υψηλές τιμές. Πολλά διαθέσιμα σπίτια για το 2004. Τι δείχνει η έρευνα της VPRC για λογαριασμό της ''Αθήνα 2004''.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αρπαξαν 200 δις! Στα χέρια του ΣΔΟΕ όλα τα στοιχεία. Σε διαπλοκή με πολιτικούς και κόμματα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νέος έλεγχος στα διπλώματα. Αυστηρότερα όρια στα αλκοτέστ.

    Η ΑΥΓΗ: Νέα διαφωνία για τον ευρωστρατό. Ο Ι. Τζεμ υποστηρίζει ότι ''δεν υπάρχει ακόμη ευρωπαϊκή θέση''.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αρχηγική εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου. Με τις ευλογίες Αμερικανών πήγε στην Τουρκία για να λύσει με τον Τζεμ το πρόβλημα του ευρω-στρατού.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο,τι δώσαμε, δώσαμε ... Τέλος οι υπερωρίες και τα επιδόματα. Η κυβέρνηση απο-φάσισε: καμία νέα αύξηση στο Δημόσιο για το 2002.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χρυσό μετάλλιο στο εθνικό φιλότιμο. Ερευνα της VPRC για την Ολυμπιάδα του 2004.

    ΕΘΝΟΣ: Στον αέρα το νέο μισθολόγιο. Ελλειψη χρημάτων μπλοκάρει τη λύση για τους δημοσίους υπαλλήλους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εγώ το λεω στον γάτο μου κι ο γάτος στην ουρά του. Στον Γιωργάκη παραπέμπει ο Σημίτης τους πολιτικούς αρχηγούς για ενημέρωση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εφιάλτης η λαθρομετανάστευση. Τριακόσιες χιλιάδες βρίσκονται στα σύνορα με την Τουρκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το μισθολόγιο έγινε ... αυξήσεις μόλις 2,5%. Δημόσιο: Στις καλένδες το νέο σύστημα αποδοχών λόγω λιτότητας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα γκάλοπ φουλάρουν τις αλλαγές. Φόροι: 15ωρη σύσκεψη και χρονο-διάγραμμα. Απλούστευση τώρα, πρώτο πακέτο τον Ιούλιο, δεύτερο τον Σεπτέμβριο.

    ΕΣΤΙΑ: Τα ιπτάμενα δελφίνια. Ασκήθηκαν διώξεις μετά από 2 χρόνια.

    Espresso: Η μεγάλη ανατροπή. Ποιός θα νικήσει στο BIG BROTHER!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μισθοί-φόροι, νέα πεδία μάχης. Οι δύο ''σχολές'' ΠΑΣΟΚ αντιπαρατίθενται για το μέλλον της δημόσιας διοίκησης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μπράβο αλλά και προειδοποιήσεις. Παρουσιάζεται σήμερα η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εχετε δίκιο, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά! Κυβέρνηση προς δημοσίους υπαλλήλους.

    ΝΙΚΗ: Τουρκικές πιέσεις με τους λαθρομετα-νάστες. Αντιπερισπασμός της Αγκυρας σε Ελλάδα και ΕΕ για τον ευρωστρατό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δε συμβιβαζόμαστε με την κοινωνία των ναρκωτικών. Μήνυμα ζωής στα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής.

    Traffic News: Γιατρός και νοσοκόμος έδειραν αλύπητα ασθενή στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου.

    Η ΧΩΡΑ: Απελπισία στο Μαξίμου. Μιλούν για παροχές ''φούσκες'' όταν η οικονομία βουλιάζει και η αγορά έχει στεγνώσει.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κόβονται επιδόματα και υπερωρίες στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση επεξεργά-ζεται το τελικό πόρισμα για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Παίζουν με την αγωνία 200.000 συμβασιούχων του δημοσίου. Μέχρι 10 Ιουλίου εναρμόνιση με οδηγία ΕΕ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 9 κλεμμένες Μερσεντές σε αποθήκη. Είχαν εισαχθεί από Βέλγιο και Ολλανδία.

    [03] Οικονομία

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ''εύσημα για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να αποδώσει σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ωστόσο στην έκθεση που συνέταξαν οι αναλυτές του οργανισμού, αναμένεται να υπάρχουν και συστάσεις για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, μείωση του δημοσίου χρέους, συγκράτηση των δαπανών και περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας''.

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι ''στην άμεση περικοπή ανελαστικών λειτουργικών δαπανών ύψους 450 εκ. ευρώ (150 δις δρχ) καταφεύγει για μια ακόμα φορά το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ισοσκελίσει το φετινό προϋπολογισμό που κινείται εκτός δημοσιονομικής τροχιάς και συμφώνου σταθερό-τητας στην τήρηση του οποίου επιμένει με ευλάβεια η κυβέρνηση''.

    [04] Δήλωση Πάγκαλου

    Η Traffic News σημειώνει ότι ''επί ευρωπαϊκού εδάφους ο Θεόδωρος Πάγκαλος τόλμησε να προβεί σε μια πρόβλεψη η οποία δεν ... συμβαδίζει με τα προγνωστικά που κάνει κατά καιρούς στη χώρας μας: ''Οι σοσιαλιστές στην Ελλάδα'', είπε, ''δεν θα έχουν την τύχη των ομοϊδεατών τους στις άλλες χώρες της Ευρώπης''. Η δήλωση έγινε στη σοσιαλιστική κοινοβουλευτική ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης''.

    [05] Φορολογικό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι '' επίσπευση της φορολογικής μεταρρύθμισης αποφάσισε η κυβέρνηση προσδοκώντας την αντιστροφή του σε βάρος του πολιτικού κλίματος. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών συναντά τον πρωθυπουργό και αύριο παίρνει από την κυβερνητική επιτροπή το πράσινο φως για την εφαρμογή των φορολογικών ρυθμίσεων. Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο για την απλοποίηση του φορο-λογικού συστήματος και τον Ιούλιο εξαγγέλλονται όλες οι μεγάλες αλλαγές στη φορολογία. Απομένουν οι φορολογικοί συντελεστές και το αφορολόγητο όριο που θα εξαγγείλει ο Κ Σημίτης στη ΔΕΘ''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''στην αυριανή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Οικονομίας κ. Νικ. Χριστοδουλάκης θα παρουσιάσει τις βασικές αρχές της ''ανταγω-νιστικής'' όπως τη χαρακτηρίζει φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία θα επιδιώκει ''την απλο-ποίηση του φορολογικού καθεστώτος θα ελαφρύνει τους μισθωτούς και τις επιχειρήσεις και θα στηρίζει με κίνητρα τις επενδύσεις''.

    [06] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''στους άκρως απόρρητους φακέλους ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του Σόλτ Λεϊκ Σίτυ και του Σύδνεϋ ετοιμάζονται να εντρυφήσουν Ελληνες αξιωματικοί στο πλαίσιο συνεργασίας με Αμερικανούς και Αυστραλούς στρατιωτικούς οι οποίοι μετακαλούνται ειδικά για τον σκοπό αυτό στην Αθήνα''.

    [07] Μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι ''οι αρνητικές παρενέργειες που ενδεχομένως θα έχει για κρίσιμους δείκτες της εθνικής οικονομίας, καθιστούν μετέωρη την εφαρμογή του νέου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστο-δουλάκης ασκεί βέτο. Αποτέλεσμα είναι να υπάρξει εμπλοκή στις συνεννοήσεις κυβέρνησης και ΑΔΕΔΥ''.

    [08] Κυβέρνηση

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι ''τις πληροφορίες που τους φέρουν πρωταγωνιστές των εσωκομματικών εξελίξεων και ανερχόμενο ηγετικό δίδυμα για τη μετά - Σημίτη Εποχή θα επιδιώξουν να επιβεβαιώσουν οι Κώστας Λαλιώτης και Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν τις επόμενες ημέρες''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι ''με σενάρια ανασχηματισμού - τα οποία δημοσίως διαψεύδουν κατηγορηματικά αλλά παρασκηνιακά διαρρέουν στον Τύπο - επιχειρούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη αφενός να διασκε-δάσουν τις εντυπώσεις γύρω από την αρνητική εικόνα της κυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και αφετέρου να συγκρατήσουν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κοινοβουλευτικού σώματος του ΠΑΣΟΚ''.

    [09] Κυπριακό

    Η Espresso γράφει ότι ''σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκεται ''η επιχείρηση Πύλα'' από τις κατοχικές δυνάμεις του Αττίλα στην Κύπρο! Εδώ και δέκα μέρες οι Τούρκοι μεθοδεύουν τη δημιουργία ενός άτυπου αλλά ουσιαστικού προγεφυρώματος μέσα στην ελεύθερη Κύπρο - στον άξονα Αρσου-Πύλας - ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν ολόκληρο το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ''το χρονικό σημείο που επιλέγει το κατοχικό καθεστώς για να προχωρήσει σε έργα στη νεκρή ζώνη, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των κατοχικών στρατευμάτων, τα νέα οπλικά συστήματα που έχουν φθάσει στα κατεχόμενα αλλά και την επέκταση των λεγόμενων ''χωρικών του υδάτων'' από τα τρία στα δώδεκα ναυτικά μίλια, εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας για πρόκληση εντάσεων, όπως εκτιμάται από διπλωματικούς κύκλους''.

    [10] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "σε εφαρμογή τίθεται από την ερχόμενη Δευτέρα το θερινό "μορατόριουμ" στο Αιγαίο, το οποίο προβλέπει τη μείωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για τους επόμενους δύο μήνες. Οι στρατιωτικοί επιτελείς της χώρας μας θεωρούν ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει και μέσα στο επόμενο διάστημα τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας, επιδιώκοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το στρατιωτικό κατεστημένο της γείτονας χώρας να καταστήσει σαφές, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σε περίπτωση που προηγουμένως δεν βρεθεί πολιτική λύση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκο-κυπριακής πλευράς".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "η Κυβέρνησις οφείλει να σταθμίση την αμερικανική σύσταση προς αποφυγήν εντάσεως στην περιοχή μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε η Ουάσιγκτων πιθανολογεί ότι θα έχη αποσα-φηνισθή το σκηνικό του Κυπριακού και των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων! Το ιδιαίτερα ανησυχητικό των σχετικών πληροφοριών είναι ότι η σύστασις έγινε προς Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία (!) για την "πιθανή περίπτωση που δεν υπάρξη ούτε λύση του Κυπριακού, ούτε ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "η δυσμενής για την Τουρκία απόφαση των "15" στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης με το νέο πλαίσιο για τον ευρωστρατό που κρίνεται πως διασφαλίζει τα εθνικά μας συμ-φέροντα, θέτοντας εκτός το εξωθεσμικό κείμενο της Αγκυρας, αλλά και η αποτυχία της γειτονικής χώρας να πετύχει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την είσοδό της στην ΕΕ την οδηγούν σε νέες προκλήσεις, με την άρνηση αποδοχής των συμφωνιών για τη λαθρομετανάστευση".

    [11] Λαθρομετανάστες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "δικαιολογημένο πανικό έχει προκαλέσει στην Κυβέρνηση η συνεχιζόμενη καθημερινή εισβολή εκατοντάδων λαθρομεταναστών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα πάνω από δύο εκατομμύρια νόμιμοι και παράνομοι Ξένοι Μετανάστες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "διπλός εφιάλτης η λαθρομετανάστευση για την κυβέρνηση και τη χώρα, καθώς οι διαστάσεις που έχει προσλάβει το φαινόμενο το τελευταίο διάστημα τείνουν να γίνουν ανεξέλεγκτες. Ηδη έχει μεταβληθεί σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα για τον Εβρο, όπου οι διωκτικές αρχές σηκώνουν τα χέρια ψηλά, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις ανάγκες".

    [12] Ευρωστρατός

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ''υπόθεση ολίγων ημερών αναμένεται ν΄ αποδειχθεί η επίλυση του ακανθώδους ζητήματος του ευρωστρατού όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της χθεσινής του κ. Παπανδρέου με τον Ισμαήλ Τζεμ αλλά και από το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται τούτες τις ώρες σε εξέλιξη μεταξύ της ισπανικής προεδρίας και της Αγκυρας. Η κατά άλλους αρχηγική χθεσινή εμφάνιση του κ. Παπανδρέου ο οποίος δεν δίστασε για μια ακόμη φορά να σηκώσει το βαρύ φορτίο της υφιστάμενης κατάστασης, φαίνεται πως υπήρξε ικανή ν αναστρέψει το αρνητικό κλίμα και να επιφέρει συγκεκριμένους καρπούς σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι '' οι Τούρκοι στο θέμα του ευρωστρατού σκοπεύουν να ξεκινήσουν το προσφιλές σε αυτούς ''παζάρι'' και να πουν το ''ναι'' στο νέο κείμενο αν προηγουμένως εξασφαλίσουν την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεών τους με την ΕΕ''.

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, ''τη διαφωνία των γειτόνων και έναντι στο κείμενο που συμφώνησαν οι ''15'' στη Σεβίλλη διατύπωσε ο Ισμαήλ Τζεμ στον Γιώργο Παπανδρέου''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης, σχετικά με τον ευρωστρατό, καθώς όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι αμερικανοβρετανικές ιδέες του κειμένου της Αγκυρας παραμένουν ως βασικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "εξοργισμένος από την αναξιοπιστία του Σημίτη στο θέμα του ευρωστρατού ο Κώστας Καραμανλής παρέπεμψε τον Γιωργάκη στη συντονίστρια του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας Ντόρα Μπακογιάννη για να πει ό,τι έχει να πει για τη Σεβίλλη".

    [13] Top of Form

    [14] Bottom of Form

    [15] Bottom of Form

    [16] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

     Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Χρηματιστήριο για... ΟΠΑΠ. Συνεχίζει το ανοδικό ράλι η τιμή της μετοχής του".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Διπλό μήνυμα με περικοπές 450 εκ. ευρώ. Ψαλίδι στις υπερβάσεις μη κοινωνικών δαπανών του προϋπολογισμού 2002 ώστε να επιτευχθεί το πλεόνασμα".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Τρύπα" στον προϋπολογισμό από τις αυξημένες δαπάνες. Επείγοντα μέτρα και περικοπές αποφάσισε ο Ν. Χριστοδουλάκης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Προϋπολογισμός: "Διόρθωση" με περικοπές 450 εκ. ευρώ. Μήνυμα και για τις αλλαγές στη φορολογία".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Θεσμικοί, ισχυρά χαρτοφυ-λάκια επιδίδονται σε "κυνήγι" ευκαιριών. Κτίζουν θέσεις σε υποτιμημένα χαρτιά".

    [17] Προϋπολογισμός-Διόρθωση

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Ομολογία του δημοσιονομικού προβλήματος συνιστά η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές δημόσιων δαπανών ύψους 150 δις. δρχ. (450 εκ. ευρώ) προκειμένου να επαναφέρει εντός στόχων τον κρατικό Προϋπολο-γισμό".  
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 26 June 2002 - 15:56:30 UTC