Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-03-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/03/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [05] Ευρωστρατός
  • [06] Γ. Παπανδρέου - Αραφάτ
  • [07] ΣΕΒ - ΓΣΕΕ
  • [08] Big Brother - Bar
  • [09] Κυπριακό
  • [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [11] Ασφαλιστικό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/03/2002

    Το ασφαλιστικό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η απόφαση του προέδρου του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για τα τηλεπαιχνίδια ''Μπάρ'' και ''Μπίγκ Μπράδερ'' είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πώς εξασφαλίζετε μια θέση στους δήμους. 2.000 προσλήψεις στα ΚΕΠ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ασφαλιστικό με άδεια ταμεία. Η κυβέρνηση ''υπέγραψε'' τη χρεωκοπία του συστήματος. Μόνο 60 από τα 800 δις δίνει η κυβέρνηση!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τολμήστε κύριοι του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Απαλλάξτε τους Ελληνες από την τηλεόραση του σεξ και της βίας.

    Η ΑΥΓΗ: ''Πάγωσαν'' οι συνδικαλιστές. Επεβλήθη η γραμμή Χριστοδουλάκη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: BIG Χούντα στο ραδιοτηλεοπτικό. Ναι στον έλεγχο, όχι στη φασιστική λογοκρισία. Διαχώρισε η πλειοψηφία του Συμβουλίου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τρικυμία στα κανάλια ... Αντίθετη η πλειοψηφία του ΕΣΡ στην αιφνιδιαστική απόφαση του κ. Λαμπρίδη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    ΕΘΝΟΣ: Πόσοι θα εισαχθούν στις σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ. 83.050 αυτοί που θα περάσουν -29.800 μένουν εκτός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τρομπάρουν με ... αέρα κοπανιστό την ρεζέρβα του Ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση τάζει δις - άγνωστο που θα τα βρει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απίστευτο φαγοπότι από στρατιές συμβούλων στα υπουργεία. Αμείβονται πλουσιοπάροχα οι ημέτεροι τη στιγμή που συνταξιούχοι - μισθοσυντήρητοι γονάτισαν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΕΙ-ΤΕΙ: 1 στους 3 υποψηφίους θα μείνει εκτός. Εισάγονται 83.050. Εγκαταλείπεται η ιδέα της ελεύθερης πρόσβασης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 137 δις στο ΙΚΑ επιπλέον δόση - Μετά; Ασφαλιστικό: Πρώτο δειλό άνοιγμα της κυβέρνησης.

    ΕΣΤΙΑ: Το μαγνητόφωνο του Πρωθυπουργού. Οι χθεσινές εξαγγελίες είχαν επανεξαγγελθή!

    Espresso: Τι κρύβεται πίσω από το κόψιμο του BIG BROTHER και του BAR. ''Φερετζές'' στα ριάλιτι.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μεταρρύθμιση στα λόγια. Το Ασφαλιστικό παραπαίει μεταξύ μικροπολιτικής και εκλογικών σκοπιμοτήτων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ασφαλιστικό για δεκαετίες ... Από το 2012 θα ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις στις συντάξεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κόβει εισακτέους σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και φέτος το υπουργείο. Μπαίνουν 7 στους 10 υποψήφιους.

    ΝΙΚΗ: ''Λύση ΠΑΣΟΚ'' στο ασφαλιστικό. Από τον σκληρό ... εκσυγχρονισμό στην κοινωνική συναίνεση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αποφάσισαν κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Traffic News: Πρόταση γάμου στη Φραντζέσκα. Μέσω Internet στον ΑΝΤ1. Ελληνοαμερικανός κροίσος χρυσώνει το ξανθό κορίτσι του ΒΒ2.

    Η ΧΩΡΑ: Τα κλειδία της εισαγωγής. ΑΕΙ-ΤΕΙ: Πόσους θα πάρει κάθε σχολή. Με σωστή δήλωση το εισιτήριο για την επιτυχία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σε δόσεις έως το 2012 το νέο Ασφαλιστικό. Ουδεμία αλλαγή ως το 2007. Το 2008 η έναρξη σταδιακής μεταρρύθμισης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ελεος, κύριοι αρχαιολόγοι! Αφήστε, επιτέλους, να γίνουν τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη.

    [03] Ασφαλιστικό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''η κυβέρνηση ''άνοιξε'' στο ασφαλιστικό σύστημα τον προϋπολογισμό, αλλά η ενίσχυση κατά αρχήν, αποδείχθηκε μικρή. Κρίθηκε ''αναιμική'' για μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια που στοχεύει σε ένα αυτόνομο και οικονομικά βιώσιμο σύστημα''.

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι ''ως επιχείρηση επανασύνδεσης του ΠΑΣΟΚ με τα λαϊκά στρώματα βλέπει πλέον η κυβέρνηση το Ασφαλιστικό μετά τη χθεσινή σχεδόν ομόφωνη στήριξη του σχεδίου Ρέππα από κυβέρνηση και Εκτελεστικό Γραφείο. Η λύση που προκρίνεται εκτιμάται από κυβερνητικές πηγές ότι όχι μόνο είναι η καλύτερη, αλλά επιπλέον αποτελεί σημαντικό όπλο στην ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ η οποία ''εμφανίζεται διχασμένη και με λύσεις που παραπέμπουν σε ένα ζοφερό παρελθόν''.

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι ''το περσινό πάθημα έγινε μάθημα στην κυβέρνηση, η οποία κέρδισε, αναμφίβολα, τις εντυπώσεις με τη νέα εξόχως πολιτική και όχι στυγνή τεχνοκρατική προσέγγιση του ασφαλιστικού. Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσαν οι Δ. Ρέππας και Ν. Χριστοδουλάκης μετά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής και ΕΓ του ΠΑΣΟΚ δεν είναι γενναιόδωρο, όμως δεν θίγει κανένα ώριμο ασφαλιστικό δικαίωμα, ενώ προβλέπει κρατική χρηματοδότηση για το 2003 ύψους 1,2 δις ευρώ (430 δις δρχ)''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι ''με λεπτές ισορροπίες και επικλήσεις για ενιαία στάση Κυβέρνησης και Κόμματος επιχειρεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης να ''υπερβεί'' τον ''σκόπελο'' του ασφαλιστικού''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι ''η πολυδια-φημισμένη κυβερνητική δέσμευση για την οικονομική στήριξη του ασφαλιστικού, φαίνεται ότι παραμένει στα χαρτιά''.

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, ''εν ψυχρώ και ομόφωνα χτες η Κυβερνητική Επιτροπή και το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να κατεδαφίσουν την Κοινωνική Ασφάλιση''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι ''τακτική σκληρού ''πρές'' εξακολουθεί να εφαρμόζει η ΝΔ έναντι της κυβέρνησης, στο ζήτημα του ασφαλιστικού''.

    [04] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    H Traffic News αναφέρει ότι '' το θράσσος των εξ ανατολών γειτόνων μας δεν έχει όρια...Απτή απόδειξη η ετήσια έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, που αποκαλύπτει ότι άμεσοι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας είναι η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών κατά μήκος των ακτών της Ανατολίας και η επέκταση της συνδιοίκησης στη Θράκη (!) κάτι που έρχεται στην επιφάνεια για πρώτη φορά''.

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''σε μπούμερανγκ για τη χώρα μας εξελίσσεται ο διάλογος της βήμα-βήμα προσέγγισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων που επαγγέλλονται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι ''ανώμαλη προσγείωση για την κυβέρνηση και το φιλόδοξο, πλην όμως ουτοπικό-όπως όλα δείχνουν - σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αποτελεί η ετήσια έκθεση του Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα κ. Κοραντή''.

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι ''πολύ πιθανή θεωρεί ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα επί ελληνικής προεδρίας, δηλαδή το πρώτο εξάμηνο του 2003. Ο κ. Γιλμάζ ανέπτυξε τις προσωπικές απόψεις του για το παρόν και το μέλλον των τουρκο-κοινοτικών σχέσεων σε ομάδα συμπατριωτών του δημοσιογράφων χθες στις Βρυξέλλες''.

    [05] Ευρωστρατός

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''σε νέο γύρο εντατικών διαβουλεύσεων για το θέμα του ευρωστρατού προσέρχεται η ελληνική πλευρά, επιδιώκοντας την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, η οποία θα αποτρέψει τη ''μετωπική σύγκρουση'' με τους υπολοίπους εταίρους της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Α. Σκοπελίτης συναντάται σήμερα στη Μαδρίτη με τον Ισπανό ομόλογό του προκειμένου να θέσει υπόψη της ισπανικής προεδρίας τις φραστικές ''τροπολογίες'' που προτείνει η Αθήνα επί του αρχικού αμερικανοβρετανικού κειμένου''.

    [06] Γ. Παπανδρέου - Αραφάτ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "τη διαβεβαίωση ότι οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν το Σχέδιο Τένετ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή έδωσε στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες. Ο Ελληνας υπουργός εξωτερικών συμφώνησε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη να μεταβεί στην περιοχή το επόμενο σαββατοκύριακο".

    [07] ΣΕΒ - ΓΣΕΕ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων που θα οριοθετήσουν το κόστος εργασίας στους μεγάλους κλάδους και στις επιχειρήσεις. Το έναυσμα δόθηκε χθες με τη σημαντική σύγκλιση που επιτεύχθηκε κατά την τέταρτη διαπραγματευτική συνάντηση εργοδοτών και ΓΣΕΕ".

    Αντίθετα η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "σε ανοικτή ρήξη κατέληξε η χθεσινή συνάντησις των Προέδρων ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για την συλλογική σύμβαση εργασίας των ετών 2002-2003. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα έντονο και μετά από τρεισήμισι ώρες διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος απεχώρησε προβαίνοντας σε οξύτατες δηλώσεις".

    [08] Big Brother - Bar

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "ηρωική έξοδο συν-οδευόμενη από καθεστωτικά πυροτεχνήματα για απαγόρευση τηλεοπτικών εκπομπών, επι-χειρεί ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, εκθέτοντας, τόσο την κυβέρνηση που τον διόρισε στην ευαίσθητη αυτή θέση όσο και την Ελλάδα που κινδυνεύει να γίνει περίγελος της Ευρώπης αφού είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία εφαρμόστηκε στην πράξη η προληπτική λογοκρισία σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης".

    H Espresso υπογραμμίζει ότι "πολύ παρασκήνιο, μεγάλο ... σασπένς και πολλά ερωτήματα βρίσκονται πίσω ΄και πάνω από μια απόφαση-σοκ, που δυσαρέστησε ακόμα και τους πιο σκληρούς επικριτές των δύο ριάλιτι σόου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "δεν είναι τέχνη ούτε θέμα ελευθεροτυπίας το στριπτίζ της Φραντζέσκας και οι περιπτύξεις της Στέλλας στην τουαλέτα του 'Μπαρ'".

    [09] Κυπριακό

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "την ταύτιση με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό πρόβλημα αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαίωσε χθες ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, κ. Γκύντερ Φερχόιγκεν ενημερώ-νοντας τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής.

    Σύμφωνα με τον ΛΟΓΟ "χρειαζόμαστε μια Κύπρο με 'μία, μοναδική, διεθνή προσωπι-κότητα' τόνισε ο Γερμανός επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος επανέλαβε ότι το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης της ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει, ανεξάρτητα από την πορεία του Κυπριακού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "ενισχυτική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για εμπλοκή στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο αναμένεται μετά την ενημέρωση του Σώματος στις αρχές Απριλίου για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων Κληρίδη-Ντενκτάς. Αυτό αναφέρουν έγκυρες πληρο-φορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ξένοι μεσο-λαβητές, διαβλέποντας στον ορίζοντα το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η διαδικασία, επι-διώκουν την αμεσότερη εμπλοκή των Ηνωμέ-νων Εθνών, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα Κόφι Ανάν".

    [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Μεταρρύθμιση μπάλωμα! … Ασφαλιστικό: Ούτε λόγος για το οικονομικό κόστος''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Φούσκωσε'' κατά 3,3 δις ευρώ το δημόσιο χρέος!. Καταπέλτης η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Δεν φοβόμαστε το μέλλον''. Η CREDIT AGRICOLE το πρώτο φαβορί για τις μετοχές του κράτους''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Στο 0,1% κόπηκε το νήμα των διαπραγματεύσεων. Ρήξη ΓΣΕΕ - Εργοδοτών με πολιτικές αιχμές''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην απορρόφηση κονδυλίων. "Τρέχουν" τα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ".

    [11] Ασφαλιστικό

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι ''ωδινεν όρος και έτεκεν μυν''. Αυτή η φράση χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της χθεσινής κοινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 22 March 2002 - 15:40:49 UTC