Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-01-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/01/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δημοτικές εκλογές
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Λίστα-Τρομοκρατία-Αντιδράσεις
  • [06] Βαρθολομαίος-Ιράν
  • [07] Συντελεστής δόμησης
  • [08] Προϋπολογισμός-Ολυμπιάδα
  • [09] Ετσεβίτ-ΗΠΑ
  • [10] Εθνική-Alpha Bank
  • [11] Ασφαλιστικό
  • [12] ΝΔ-Ελληνοποιήσεις
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Εθνική-Alpha Bank

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/01/2002

    Ο κίνδυνος ακύρωσης της συμφωνίας συγχώνευσης Alpha Bank-Εθνικής, η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή για τις ελληνοποιήσεις και οι αντιδράσεις από τη δημοσίευση λίστας με ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ που επιχειρείται να συνδεθούν με την τρομοκρατία, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χρήστος Χαλαζιάς: "Τι μου εκμυστηρεύτηκε ο Πάμπλο για τις συναντήσεις του με τη 17Ν".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ο γάμος του αιώνα κλονίζεται! Λίγο πριν από το διαζύγιο Εθνική-Alpha Bank.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανοίγουν 55.000 θέσεις μόνο για πτυχιούχους. Δημόσιο: Αποκλείονται οι απόφοιτοι Δημοτικού-Λυκείου.

    Η ΑΥΓΗ: Ράγισε η συγχώνευση Εθνικής-Αλφα Μπανκ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο Λάτσης πίσω από το ναυάγιο Εθνικής-Alpha Πίστεως. Ο κοσμάκης πάλι θα χάσει τα λεφτά του.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Παρέμβαση Σημίτη για να σωθεί ο "γάμος" Εθνικής και Alpha. Ολόκληρο το ολονύκτιο παρασκήνιο και οι φήμες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 50.000 άδειες με μεταφορά συντελεστή δόμησης. Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

    ΕΘΝΟΣ: Ολονύχτιο παζάρι για αποτροπή του διαζυγίου. Το παρασκήνιο της κρίσης που ναρκοθετεί τον "γάμο του αιώνα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χωρίζουμε λοιπόν και τι να πούμε. Πολιτικά κονταροκτυπήματα πίσω από το επικείμενο διαζύγιο ALPHA-Εθνικής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 150.000 μαϊμού ψηφοφόροι μόνο από τη Μόσχα. Ανυποχώρητη η ΝΔ στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο πακέτο 3.758 προσλήψεων σε υπουργεία-Ταμεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ναυάγιο; Ολονύχτιες προσπάθειες για την "ανέλκυσή" του. Με όπισθεν η "Αλφα" πιέζει την "Εθνική".

    ΕΣΤΙΑ: Η νοθεία δεν παραγράφεται. Το βαρύτερο πολιτικό αδίκημα.

    Espresso: Επώνυμοι στα δίχτυα του σατανά! Νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τον ντετέκτιβ Ευγ. Γκιόκα που ερευνά τα κυκλώματα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με ανταλλάγματα η φιλία Ετσεβίτ προς Ουάσιγκτον. Επίσκεψη διαφορετικών προτεραιοτήτων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τρελή πορεία του πληθωρισμού. Τι μελετά η κυβέρνηση για τους επόμενους δύσκολους μήνες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξαναμοιράζουν την "προίκα" για να σωθεί ο γάμος. Ολονύχτιο παζάρι για τη συγχώνευση Εθνικής-Alpha.

    ΝΙΚΗ: Η Alpha πουλά Εθνική. Στον αέρα το πιο μεγάλο deal του... αιώνα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Υποπτη τρομοκρατολογία με αντιλαϊκούς στόχους. Επιδιώκουν συναίνεση για νέα μέτρα.

    Traffic news: "Ο φίλος μου με έδερνε επί μισή ώρα συνεχώς". Συγκλονιστικές αποκαλύψεις της Κατερίνας Λάσπα στον Νίκο Μαστοράκη.

    Η ΧΩΡΑ: Θρίλερ στο γάμο Εθνικής-Alpha Bank. Ολο το παρασκήνιο με Λάτση και Γάλλους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 140 οικόπεδά του αξιοποιεί ο Δήμος. 21 δίνονται άμεσα σε αντιπαροχή για κάλυψη αναγκών της πόλης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ματαιώθηκε ο "γάμος" Εθνικής Τράπεζας και ALFA Πίστεως.

    [03] Δημοτικές εκλογές

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι "ένταση επικράτησε στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές εκλογές - η τελευταία μιας διαδικασίας που κράτησε περίπου δυο μήνες. Η σύσκεψη αυτή χθες το απόγευμα αφορούσε τους δήμους της Β' εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, όπου γίνεται... σφαγή για τους υποψήφιους".

    [04] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "24 ώρες πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, τόσο η Αγκυρα όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παρουσιάζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Ο Ραούφ Ντενκτάς έκανε λόγο για "κρίση" σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πριν από την επίλυση του Κυπριακού, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, θα εξηγήσει, όπως δήλωσε, στον πρόεδρο της χώρας Τζορτζ Μπους ότι η λύση συνομοσπονδίας αποτελεί τη μόνη επιλογή".

    [05] Λίστα-Τρομοκρατία-Αντιδράσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "στη Νέα Δημοκρατία επιχειρούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να φορτώσουν την ευθύνη για την περίφημη λίστα που δημοσιοποίησε το ΚΑΡΦΙ την Κυριακή και σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει συντάξει ο στρατηγός Ν. Γρυλλάκης. Στην εν λόγω έκθεση αναφέρονται ως τρομοκράτες 124 ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία με δηλώσεις τους διέψευσαν χθες το περιεχόμενό της και κατηγόρησαν την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για χρησιμοποίηση των εν λόγω στοιχείων προκειμένου να εξασφαλίσει μικροκομματικά οφέλη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "το επόμενο χτύπημα της Αλ Κάιντα, της τρομοκρατικής οργάνωσης του Μπιν Λάντεν, είναι πιθανόν να επιχειρηθεί στην Κύπρο, την Τουρκία ή την Ελλάδα. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει οι αμερικανικές Αρχές Ασφαλείας και οι Νατοϊκές και για τον λόγο αυτό, όπως έγινε γνωστό από τη Λευκωσία, ενημέρωσαν την κυπριακή κυβέρνηση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "δεν πρόλαβε να επιστρέψει από τις ΗΠΑ ο Κ. Σημίτης κι ένα κλίμα πρακτορολογίας κατέκλυσε την πολιτική ζωή του τόπου, πιο έντονο από αυτό που ξεκίνησε με την αναχώρησή του. Και τι δεν ακούστηκε και δε γράφτηκε αυτές τις μέρες. Εκθέσεις πρακτόρων και υποπρακτόρων με λίστες και διασυνδέσεις. Δηλώσεις και πληροφορίες για επικείμενες συλλήψεις".

    [06] Βαρθολομαίος-Ιράν

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) ισχυρίζεται ότι "είναι η πρώτη φορά που χριστιανός ηγέτης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, όχι μόνο επισκέφθηκε την καρδιά του Ισλαμισμού, αλλά και συναντήθηκε με τον Ιρανό πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας".

    [07] Συντελεστής δόμησης

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "ένα από τα εργαλεία που προτίθεται να χρησιμοποιήσει το ΥΠΕΩΔΕ στη χάραξη της οικιστικής πολιτικής είναι η επανενεργοποίηση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Με το νέο νομοσχέδιο θα δοθεί λύση για πάνω από 50.000 κατοίκους που έχουν ζητήσει έκδοση οικοδομικών αδειών".

    [08] Προϋπολογισμός-Ολυμπιάδα

    Η Traffic news επισημαίνει ότι "οριστικο-ποιούνται σήμερα τα μεγέθη του προϋπο-λογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού".

    [09] Ετσεβίτ-ΗΠΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ συναντάται αύριο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Μπους, προσφέρων αντίγραφο του Κορανίου και έχων σαφώς την πρόθεση να ανταλλάξει τη στρατηγική σημασία της χώρας του και τη συνδρομή της κυβερνήσεώς του στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με την εξασφάλιση αμέσων πολιτικών αλλά κυρίως οικονομικών ανταλλαγμάτων: Δεν είναι τυχαίο ότι τον κ. Ετσεβίτ συνοδεύουν και 100 επιχειρη-ματίες".

    [10] Εθνική-Alpha Bank

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "στον αέρα βρίσκεται η πολυδιαφημισμένη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, καθώς η Alpha "πούλησε" την Εθνική τράπεζα και όλα δείχνουν ότι το επονομαζόμενο "deal του αιώνα" θα καταλήξει σε φιάσκο, με μεγάλες οικονομικές, αλλά και πολιτικές συνέπειες".

    Η Espresso εκτιμά ότι "τα μεγαλοστελέχη της Alpha Bank φαίνεται πως "αδειάζουν" τον Γιάννη Κωστόπουλο και απειλούν με ναυάγιο τη συγχώνευση Εθνικής - Alpha".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "το όνειρο της συνένωσης μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων - διαδικασίας τόσο καταλυτικής για την ανταγωνιστικότητά τους στο περιβάλλον της ΟΝΕ, την οποία ξεκίνησαν πανηγυρικά με την εξαγγελία συγχώνευσής τους οι τράπεζες Εθνική και Alpha - δεν πρέπει να αναιρεθεί και να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης της κεφαλαι-αγοράς και της οικονομίας, η κυβέρνηση με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, θέτει τους επικεφαλείς των δύο τραπεζών προ των ευθυνών τους: αυτός ο τραπεζικός "γάμος" πρέπει να σωθεί".

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΕΘΝΟΥΣ, "η Εθνική τράπεζα προτίθεται να καταθέσει βελτιωμένες προτάσεις χωρίς όμως να αλλάξει ριζικά η δομή της μεγάλης συμφωνίας μεταξύ των δύο τραπεζών, που ανακοινώθηκε στις 31 Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ανταλλαγή πακέτων μετοχών και έναρξη ήπιας διαδικασίας συγχώνευσης".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "ξένος δάκτυλος" με υψηλή επιρροή στον τραπεζικό κλάδο κρύβεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, πίσω από την εμπλοκή που αποκαλύφθηκε στο σχέδιο συγχώνευσης της ΕΤΕ με την Alpha Bank".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι " το κλίμα στη "συμφωνία του αιώνα" χάλασε πριν από πέντε ημέρες, καθώς στη διαδικασία της συγχώ-νευσης ενεπλάκησαν οικονομικά συμφέροντα, προσωπικοί λόγοι αλλά και επιδιώξεις ελέγχου της νέας τράπεζας".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "ακόμη κι αν δεν επιβεβαιωθεί μέχρι τέλους η αρνητική εξέλιξη, αναδεικνύονται σοβαρά πολιτικά προβλήματα, που θα τροφοδοτήσουν ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ αμφισβητήσεις, δεδομένου ότι στελέχη, όπως ο υπ. Αμυνας Γ. Παπαντωνίου είχαν δια-φωνήσει με τη μεγα-συγχώνευση, έργο που συνέδεσε με την αναβάθμισή του ο Ν. Χριστο-δουλάκης".

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΡΙΑΝΗΣ, "ο κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας της χώρας, κ. Κωστόπουλος βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τον τραπεζικό κολοσσό της Γαλλίας "Μπάνκ Νασιονάλ" του Παρισιού και δεν αποκλείεται να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία που να εξυπηρετήσει τους στρατηγικούς στόχους της Τράπεζας Πίστεως".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "κρίσιμες ισορροπίες διακυβεύονται στη χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη διαφαινόμενη ματαίωση της συμφωνίας συγχώνευσης της Εθνικής με την Αλφα Μπάνκ".

    [11] Ασφαλιστικό

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει ο κύκλος διαλόγου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Τότε, το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την προεργασία και την κοστολόγηση των διαφόρων σεναρίων που επεξεργάζεται, καλώντας τους κοινωνικούς εταίρους στον "κοινωνικό διάλογο" με αντικείμενο το Ασφαλιστικό".

    [12] ΝΔ-Ελληνοποιήσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "τα καταιγιστικά στοιχεία για τις παράνομες ελληνοποιήσεις που ίσως και να έδωσαν τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000, ανάγκασαν χθες τη ΝΔ να καταθέσει στη Βουλή πρόταση γι την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα για μια περίοδο δεκαετίας από το 1990 έως τον Απρίλιο του 2000".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "καθ΄ όλες τις ενδείξεις στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 το ΠΑΣΟΚ εφήρμοσε ένα οργανωμένο σχέδιο νοθεύσεως της συνθέσεως του εκλογικού σώματος. Ενέταξε παρανόμως στους εκλογικούς καταλόγους χιλιάδες αλλοδαπούς οι οποίοι ήλθαν, εψήφισαν και απήλθαν!".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Οι αιτίες του διαζυγίου...Ολονύκτιες προσπάθειες για να μη διαλυθεί η συμφωνία Εθνικής-Alpha".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ολονύκτιο θρίλερ...και ελπίδες για τον "γάμο" του αιώνα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Alpha-Εθνική: Ματωμένος ... αρραβώνας. Ολονύκτιο θρίλερ για "επανασύνδεση". Σε συμπληγάδες ΧΑΑ- Κυβέρνηση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σε μια κλωστή κρέμεται η "μεγάλη συγχώνευση". Κρίσιμο ΔΣ της Alpha-Νέα πρόταση από Εθνική".

    [14] Εθνική-Alpha Bank

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "φως στην άκρη του τούνελ των διαπραγματεύσεων Εθνικής και Alpha Bank φάνηκε χθες το βράδυ. Η αρχική εικόνα του ναυαγίου (που επηρέασε και τη Σοφοκλέους) έδωσε τη θέση της σε μια νέα βάση συμφωνίας:Ανταλλαγή πακέτου μετοχών άμεσα και έναρξη της διαδικασίας για συμφωνία συγχώνευσης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 15 January 2002 - 15:30:30 UTC