Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-01-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/01/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΗΠΑ - Σημίτης
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] Βαρθολομαίος- Χριστόδουλος
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Πληθωρισμός- Ανατιμήσεις
  • [08] ΑΣΕΠ-Εξαιρέσεις
  • [09] Στρατιωτική θητεία
  • [10] Ελλάδα-ΕΕ
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/01/2002

    Τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους, οι ανατιμήσεις σε προϊόντα και η άνοδος του πληθωρισμού, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα προβλήματα από την κακοκαιρία και οι σχέσεις Oικουμενικού Πατριαρχείου με την ελληνική Εκκλησία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 5 μέτρα-ανάσα για στρατευμένους, ανυπόταχτους. Και 8.200 προσλήψες σε Στρατό και ΕΛ.ΑΣ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αλλάζουν όλα στο στρατό. Μείωση θητείας στην παραμεθόριο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί με άλλα...κόλπα. Τέλος ο νόμος Πεπονή για το ΑΣΕΠ.

    Η ΑΥΓΗ: Ξεφεύγει ο πληθωρισμός. Λόγω κακοκαιρίας και ευρω-ανατιμήσεων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γύρνα πίσω και κάνε αμέσως εκλογές κ. Σημίτη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Χαμόγελα συμφωνίας. Πρώτο θέμα η τρομοκρατία. Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Σημίτη-Μπους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εφάπαξ-συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων.

    ΕΘΝΟΣ: "Σκληρό ρόκ" πίσω από τις κάμερες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πάλι καλά που δεν τον ...απέλασαν! Σαν τριτοκοσμικό ηγέτη αντιμετώπισε ο Τσέϊνι τον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καίνε τα ντοκουμέντα. Για το μεγάλο φαγοπότι στην υγεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γκρίζος Οίκος. Επιβεβαιώθηκαν οι πιέσεις Μπους προς Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ζεστά και κρύα τα πιάτα στο τραπέζι. Ολα καλά στην Ουάσιγκτον, πλην ευρωστρατού και ένταξης της Κύπρου.

    ΕΣΤΙΑ: Διασυρμός της Ελλάδος. Το ταξίδι Σημίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Espresso: Φρίκη! Πουλάνε ανθρώπινο κρέας μέσω του Ιντερνετ. Εγκλημα χωρίς τιμωρία ή απάτη;

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συνάντηση καλών προθέσεων. Φιλική συνομιλία Μπους-Σημίτη, με διαφορές, σε ευρωστρατό και σύγκλιση στην τρομοκρατία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σαμποτάζ" στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Λίγες ώρες πριν την συνάντηση Σημίτη-Μπους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξέσπασμα Σημίτη για το κλίμα υποτέλειας. Μετά την 45λεπτη συνάντησή του με Μπους.

    ΝΙΚΗ: Με σβηστό το τζάκι η συνάντηση Σημίτη-Μπους. Το ευρώ και το μπλουζάκι του 2004 δεν έσπασαν τον πάγο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στη φυλακή γιατί αντιστάθηκε στη "νέα τάξη" των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

    Traffic News: Επανάσταση στο κρεβάτι. Ταύροι όλοι οι άνδρες και χαρούμενες οι γυναίκες.

    Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις: Τι ισχύει σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΑΕ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στις ΔΕΚΟ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θαύμα πώς δεν "κατάπιε" η γη τους μαθητές.

    [03] ΗΠΑ - Σημίτης

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, αλλά χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις των ΗΠΑ στα μείζονος σημασίας για την Αθήνα θέματα, και με σαφώς διαφοροποιημένες τις θέσεις των δύο πλευρών στο ζήτημα του ευρωστρατού πραγματοποιήθηκε χθες στον Λευκό Οίκο η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη με τον πρόεδρο κ. Τζ. Μπους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "η Ουάσινγκτον διαφωνεί με την ελληνική θέση στο θέμα του ευρωστρατού και των ρυθμίσεων με την Τουρκία, δεν θα ασκήσει την επιρροή της στην Αγκυρα ώστε να επιτευχθεί πολιτική λύση του Κυπριακού πριν από το τέλος του 2002, ώστε να καταστεί πλήρης και απολύτως απρόσκοπτη η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, υπενθυμίζει στην Αθήνα ότι πρέπει να εξακολουθήσει την ύφεση με την Τουρκία, δείχνει ικανοποιημένη από τις ελληνικές δεσμεύσεις για την πάταξη της εσωτερικής τρομοκρατίας. Αυτά είναι τα συν και τα πλην της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "μεταξύ της επίδειξης αυτοπεποίθησης και προσπάθειας κατευνασμού όλο και μεγαλυτέρων απαιτήσεων συνεχίζεται, όπως όλα δείχνουν, το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "διαστάσεις εθνικού διασυρμού τείνει να λάβη το ταξίδι Σημίτη στις ΗΠΑ. Οχι τόσο λόγω της καθαρά τυπικής συναντήσεώς του με τον πρόεδρο Μπους και της ματαιώσεως της συναντήσεως με τον αντιπρόεδρο Τσαίηνυ, όσο για το ανθελληνικό κλίμα που κυριάρχησε στις ΗΠΑ".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "όσο και αν η ελληνική και αμερικανική πλευρά επισήμως προσπαθούσαν να πείσουν για το καλό κλίμα που επικρατούσε στις πρώτες υψηλού επιπέδου επαφές του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, το διπλωματικό θρίλερ που οδήγησε στην αναβολή της συνάντησης των κυρίων Σημίτη και Τσέινι αλλά και η ανώνυμη διαφήμιση στην εφημερίδα 'Ουάσιγκτον Τάιμς' που κατηγορούσε την Ελλάδα ως χώρα που υποθάλπει την τρομοκρατία και ουσιαστικά την κατέτασσε μαζί με χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία κ.α. έδειχναν τις φουρτούνες που αντιμετωπίζει η ελληνική αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "η άρνηση του Αμερικανού αντιπροέδρου κ. Τσένυ να δεχθεί χθες το μεσημέρι τον Ελληνα πρωθυπουργό με τον οποίο είχε κλείσει ραντεβού και το ματαίωσε ελάχιστη μόνο ώρα πριν από τη συνάντηση, πέραν του ότι συνιστά ΕΧΘΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, αποτελεί και ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ όχι μόνο εις βάρος του Πρωθυπουργού μας, αλλά και σε βάρος ολόκληρου του ελληνικού λαού, τον οποίο ο κ. Σημίτης εκπροσωπεί στο ταξίδι του στην Αμερική... Την ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ αυτή ΠΡΟΣΒΟΛΗ, σίγουρα δεν θα μπορέσουν να την μετριάσουν τα κάποια 'καλά λόγια' που ίσως να είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος στον κ. Σημίτη".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "επιβεβαιώθηκαν οι πιέσεις Μπους προς Σημίτη. Ο πρωθυπουργός δεν έθεσε το θέμα με τους χάρτες και εκνευρισμένος επιτέθηκε στον Τύπο. Υπέρ των τουρκικών θέσεων για ευρωστρατό, Αιγαίο οι ΗΠΑ. Θολό τοπία στο Κυπριακό. Ερωτηματικά για τη ματαίωση της συνάντησης με Τσένι".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "το θερμό κλίμα και τα χαμόγελα του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, μπροστά στις κάμερες στο 'οβάλ γραφείο', δεν μπόρεσαν να κρύψουν τις πιέσεις που ασκήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες για δύο σημαντικά θέματα: την τρομοκρατία και τον ευρωστρατό".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "σε δύο θέματα επικεντρώνεται, στην παρούσα φάση, η αμερικανική πίεση: στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην κάμψη των ελληνικών αντιρρήσεων σχετικά με την ουσιαστική ένταξη της Τουρκίας στη δομή του ευρωστρατού".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "αμέσως μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για ανάγκη 'δραστικής αντιμετώπισης' του προβλήματος της τρομοκρατίας, τόνισε ότι στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τόσο το Κυπριακό όσο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και εκτίμησε ότι 'η συνάντηση αυτή επιβεβαίωσε το καλό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών'".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "με το 'καλημέρα' στην Ουάσινγκτον οι Αμερικανοί έθεσαν ευθέως στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη το θέμα της τρομοκρατίας και των σχέσεων με την Τουρκία με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του ευρωστρατού. Στο θέμα της τρομοκρατίας, ως ήταν αναμενόμενο, δεν έμειναν μόνο στην κατάσταση που διαμορφώθηκε με το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά μπήκαν και στο θέμα της 'εσωτερικής τρομοκρατίας' και συγκεκριμένα της 17 Νοέμβρη, ζητώντας άμεσες ενέργειες για την εξάρθρωσή της".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "με έντονο και συναισθηματικά φορτισμένο τρόπο ξέσπασε χτες ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπους, για το 'κλίμα υποτέλειας' που καλλιεργήθηκε στην Αθήνα εν όψει της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο. Στην 45λεπτη συνάντηση Σημίτη-Μπους, πάντως, κύριο θέμα συζήτησης ήταν η πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας".

    [04] Ελληνοτουρκικά

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "το θέμα των αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο επαναφέρει για άλλη μία φορά η Αγκυρα, προσδοκώντας πολιτικά οφέλη, αφού τώρα εμφανίζεται να αποσύρει τη notam, που εξέδωσε, σύμφωνα με την οποία τα κρατικά αεροσκάφη που διέρχονται στο Αιγαίο με προορισμό την Κύπρο και τη Ρόδο θα πρέπει να καταθέτουν σχέδια πτήσεως στην τουρκική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας".

    [05] Βαρθολομαίος- Χριστόδουλος

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "ο αρχιεπίσκοπος απέφυγε να σηκώσει "το γάντι" που του πέταξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τη σκληρή επιστολή του. Ο στόχος της είναι προφανής. Αλλά τόσο ο Χριστόδουλος όσο και η Ιερά Σύνοδος θέλουν να υπάρξει "μορατόριουμ" στις σχέσεις με το Πατριαρχείο".

    [06] Κυπριακό

    Η Espresso σημειώνει ότι "την ισχυρή πεποίθησή του πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει δημιουργηθεί το περίγραμμα της λύσης του Κυπριακού εξέφρασε ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Ο γγ εμφανίσθηκε πεπεισμένος πως οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές θα γίνονται πλέον με εντατικούς ρυθμούς, με συχνότητα τρεις φορές την εβδομαδα".

    Η Traffic News προσθέτει ότι "την εκτίμηση του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα υπάρξει πλαίσιο λύσης του Κυπριακού μετέφερε ο Κώστας Σημίτης στους δημοσιο-γράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη".

    [07] Πληθωρισμός- Ανατιμήσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "στο 3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου στη χώρα μας, ξεπερνώντας κάθε δυσμενή πρόβλεψη, αυξημένος σημαντικά σε σχέση με το 2,4%, ενώ ήδη εκφράζονται ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο μπορεί να φθάσει και το 3,5%".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "οι ανατιμήσεις στην αγορά με πρόσχημα το ευρώ και εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, έχουν πάρει τη μορφή χιονο-στιβάδας και η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο".

    [08] ΑΣΕΠ-Εξαιρέσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "αλλάζουν όλα στο σύστημα των προσλήψεων. Οι ΔΕΚΟ τίθενται εκτός νόμου Πεπονή, ενώ ειδική επιτροπή ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο αναμορφώνεται πλήρως ο ν.2190/94. Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή και θα αλλάξει το καθεστώς προσλήψεων στο Δημόσιο".

    [09] Στρατιωτική θητεία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "αλλαγές στο στρατό, τόσο στη δομή του όσο και στην οργάνωσή του. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν οι χθεσινές ανακοινώσεις που έκανε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αρχιστράτηγος Γ. Αντωνακόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για μείωση κατά ένα μήνα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας σε παραμεθόριες μονάδες για όσους ενταχθούν στις Ενοπλες Δυνάμεις το 2002".

    [10] Ελλάδα-ΕΕ

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα σύνορα των χωρών - μελών να φυλάσσονται από συν-οριοφύλακες και όχι από τις Ενοπλες Δυνάμεις ανεφύη μείζονος σημασίας ζήτημα άμυνας και ασφάλεια της Ελληνικής επικράτειας".

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Οι Αμερικανοί άκουσαν αλλά δεν μίλησαν..Για καλό κλίμα μίλησε ο Κ. Σημίτης μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Προς το 3,9% "τρέχει" τώρα ο τιμάριθμος!"

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πώς να επενδύσετε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί αλλά ... απειλεί για τις τιμές".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 14 January 2002 - 22:03:14 UTC