Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-01-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/01/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τοπική Αυτοδιοίκηση-Αλλαγές
  • [04] Δημόσιοι υπάλληλοι
  • [05] Συνέντευξη Αναγνωστόπουλου
  • [06] Κυβέρνηση-Εκκλησία
  • [07] Ελλάδα-ΠΓΔΜ
  • [08] Ελληνοτουρκικά
  • [09] Ευρώ
  • [10] Κυπριακό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/01/2002

    Η έλευση του ευρώ - οι πρώτες συναλλαγές και άρθρο του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων για το ρόλο της Ελλάδας και οι εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ν-Ευρω-ση στην τσέπη μας. Και ο ΕΥΡΩΝ τη "σύγκλιση" αμειφθήσεται!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η Ελλάδα στη ζώνη του ...Τσάκα! Ο "ήρωας" του "Μπίγκ Μπράδερ" εξαφάνισε το ευρώ, τις επίσημες τελετές, την κυβέρνηση και τις φιέστες σε Σύνταγμα και Πειραιά.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Με μισθό οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ευρω-ανατροπές στο διοικητικό χάρτη της χώρας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σκοτάδι πάλι η Αθήνα. Εσπασαν έξι μετασχηματιστές και καταστράφηκαν καλώδια και διακόπτες λόγω κακής συντήρησης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εφάπαξ δύο ταχυτήτων για δημ. υπαλλήλους.

    ΕΘΝΟΣ: Η μεγάλη τομή για τη χώρα και τους πολίτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δραχμή Δ(ευρώ) έξω! Στερνό "αντίο" στο εθνικό μας νόμισμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κεραυνοί Κωστή για ελληνο-τουρκικά. Σκληρή κριτική για τη στάση ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι φέρνει για την Ευρώπη το νέο νόμισμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα 12 ευρω-στοιχήματα. Αφιέρωμα στο ξεκίνημα του ευρώ και στα θέματα που επείγουν.

    ΕΣΤΙΑ: Big Brother keep walking! Πρωτο-χρονιάτικη σαλάτα ειδήσεων-διαφημίσεων.

    Espresso: Χωρισμένοι σε 4 ομάδες οι παίκτες του BIG BROTHER.

    ΤΑ ΝΕΑ: Η ζωή σε ευρώ. Ο Κ. Σημίτης στα ΝΕΑ: "η εικόνα του "φτωχού συγγενή" δίνει τη θέση της στην εικόνα μιας χώρας που πιστεύει στον εαυτό της".

    Η ΧΩΡΑ: Ευρώ:κάθε αρχή και ...δύσκολη αλλά όλα θα πάνε καλά.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 2002: τι αλλάζει σε μισθούς-συντάξεις.

    [03] Τοπική Αυτοδιοίκηση-Αλλαγές

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "είναι βέβαιον πως σε ο,τι αφορά τους δήμους θα έχουμε έναν Καποδίστρια Νο2 και θα οδηγηθούμε σε δραματική συρρίκνωσή τους (θα μείνουν περίπου τους 400). Δεύτερος βαθμός αυτο-διοίκησης θα αποτελέσουν οι αιρετοί περι-φερειάρχες ενώ ο θεσμός του νομάρχη θα διατηρηθεί ως μονοπρόσωπο διοικητικό όργανο. Η θεμελιώδης διαφορά με τις αναγκα-στικες συνενώσεις του 1999 είναι ότι αυτή τη φορά θα διατυπώσουν γνώμη τα δημοτικά συμβούλια των συγχωνευόμενων δήμων".

    [04] Δημόσιοι υπάλληλοι

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "φύλλο πορείας για την επαρχία και τους παραμεθόριους νομούς θα παίρνουν από φέτος όσοι υπάλληλοι δεν προάγονται κατά τις ετήσιες κρίσεις του προσωπικού του δημοσίου τομέα".

    [05] Συνέντευξη Αναγνωστόπουλου

    Ο πρώην υπουργός κ. Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ δηλώνει "παρών" για το Δήμο Αθηναίων τονίζοντας ότι τον "ενδιαφέρει η Αθήνα, που έχει περίπου το 1/3 του πληθυσμού της χώρας" και θέλει να δει "μια καλύτερη Αθήνα, που λίγο πολύ ζουν όλοι οι Ελληνες κάποια περίοδο της ζωή τους". Σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητα της κυρίας Μπακο-γιάννη υπογραμμίζει ότι "θα ήταν λάθος της" και προσθέτει ότι η πρώην υπουργός πρέπει να παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Επίσης αναφέρει ότι η ΝΔ στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να προχωρήσει σε πολιτικές συμμαχίες σε διάφορες περιοχές και δεν εξαιρεί το κόμμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ακόμη επισημαίνει την ανάγκη γενικής επιστράτευσης στελεχών και χαρακτηρίζει το θέμα Σαμαρά "ειδικού χειρισμού".

    [06] Κυβέρνηση-Εκκλησία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "εγκάρδια συνομιλία, μετά ασπασμών και ευχών, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο "έφερε" το νέο έτος, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση των δύο πλευρών για αναστροφή του κλίματος στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας".

    [07] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός και στρατηγικός εταίρος της χώρας μας στην περιοχή" τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Dvednik" των Σκοπίων. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας επιση-μαίνει ότι η λέξη "συνομοσπονδία με την Ελλάδα" είναι υπερβολική, ωστόσο εκτιμά ότι τα Σκόπια έχουν ανάγκη από ένα είδος "οικονομικής και τελωνειακής σύνδεσης με την Ελλάδα καθώς και πολιτιστικής προσέγγισης, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στο άνοιγμα των θυρών της χώρας προς την ΕΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας του τη χρονιά που πέρασε αν δεν είχαν διεισδύσει ελληνικό κεφάλαιο και επενδύσεις αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, ο κ. Γκεοργκιέφσκι αναφέρεται και στην πρόταση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων προκειμένου να υιοθετήσει η διεθνής κοινότητα την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και η Ελλάδα την ονομασία "Ανω Μακεδονία" σημειώνοντας ότι "είναι καλή κι αποδεκτή πρόταση".

    [08] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "σε νέα περίοδο διπλωματικής και επιχειρησιακής έντασης εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις! Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου χωρίς να κρύψει την ανησυχία του προέβλεψε "περισσότερο τρικυ-μιώδη σχέση" μεταξύ των δύο κρατών και προειδοποίησε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας".

    [09] Ευρώ

    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε άρθρο του στα ΝΕΑ τονίζει μεταξύ άλλων ότι "η εικόνα του 'φτωχού συγγενή' δίνει τη θέση της στην αυτοσυνείδηση του λαού στην εικόνα μιας χώρας που πιστεύει στον εαυτό της, που δρα και ανέρχεται με σχέδιο και αποτελεσμα-τικότητα, με πίστη και αξιοπρέπεια. Μία ακόμα σημαντική αλλαγή που επιφέρει το ευρώ εντοπίζεται στο πλαίσιο και στον προσανατο-λισμό της ελληνικής πολιτικής. Ο 'συνδετικός ιστός' του ενιαίου νομίσματος καθιστά ορατή την ταύτιση της 'Ελλάδας που θέλουμε' με την 'Ευρώπη που οικοδομούμε'".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "με μια πανηγυρική δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος με την Αλλαγή του Χρόνου, η Ελλάς υποδέχθηκε το νέο της νόμισμα που θα αντικαταστήσει μετά από 168 χρόνια την δραχμή. Στην υποδοχή του Ευρώ ήταν παρόν ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "με λιγότερα από τα αναμενόμενα προβλήματα πέρασε τις πύλες της ελλαδικής επικράτειας το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα του νέου έτους, αφού η λειτουργία των ΑΤΜ's από τα πρώτα δευτερόλεπτα του 2002 κύλησε ομαλά, διοχετεύοντας ευρώ στην αγορά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι "το ευρώ δεν πρόκειται να αμβλύνει τις μισθολογικές ανισότητες που υπάρχουν ούτε να ανακουφίσει τους περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια Ελληνες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Απλώς θα υπογραμμίσει εντονότερα τις ανισότητες και θα καταστήσει ανάγλυφη την απόσταση από την ονομαστική σύγκλιση ως την πραγματικότητα".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "ο κ. Καραμανλής ηγείται μιας παρατάξεως που, κυριολεκτικώς, επέβαλε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδος. Για κανένα λόγο δεν θα έπρεπε να υποβαθμίση την εκπροσώπηση της ΝΔ σε μια κορυφαία στιγμή της πολύ μακράς ευρωπαϊκής μας πορείας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "η έλευση του ευρώ αποτελεί χωρίς αμφιβολία καμπή στην ιστορία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και είναι ίσως η σημαντικότερη απόδειξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ετσι βλέπουν τουλάχιστον το ενιαίο νόμισμα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ή μη ηγέτες".

    [10] Κυπριακό

    Σύμφωνα με την ESPRESSO "στο έπακρο κινητοποιούνται οι κοινοτικοί μηχανισμοί εν όψει της ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγμα-τεύσεων με την Κύπρο στα τέλη του 2002! Το ενδιαφέρον των Βρυξελλών για την πορεία του Κυπριακού είναι μεγάλο και για το λόγο αυτό υπάρχει ήδη ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα Ηνωμένα Εθνη, για θέματα που αφορούν την πορεία του ενδοκοινοτικού διαλόγου. Ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης συμβατής με το κοινοτικό κεκτημένο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 2 January 2002 - 15:55:08 UTC