Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-11-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/11/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατία
  • [04] Εκλογές
  • [05] Ελλάδα - Αφγανιστάν
  • [06] Οικονομία
  • [07] Κυβέρνηση - Αγγελοπούλου
  • [08] Συνταξιούχοι
  • [09] Περιοδεία Γ. Παπανδρέου
  • [10] Συγχώνευση Εθνικής - Alpha
  • [11] Ολυμπιακά έργα
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [13] Εθνική - Alpha Bank

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/11/2001

    Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, η συγχώνευση των τραπεζών Εθνικής και Alpha και η πορεία των ολυμπιακών έργων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τι παροχές δικαιούστε από το ΤΕΒΕ. Τι προβλέπεται για το διακανονισμό χρεών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μαζί Εθνική - Πίστεως. Συγχώνευση - βόμβα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χωρίς σύνταξη και δώρο Χριστουγέννων οι συνταξιούχοι. Εμειναν από λεφτά τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Η ΑΥΓΗ: Θεαματική συγχώνευση με ερωτήματα. Αλφα Μπανκ - Εθνική Τράπεζα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τράπεζα κολοσσός με την συγχώνευση Εθνικής - Πίστεως.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέος τραπεζικός γίγας. Σήμερα "γάμος" γίνεται: συγχώνευση Εθνικής με Alpha Τράπεζα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 3 συλλήψεις για τη 17Ν.Δυο άνδρες και μια γυναίκα έχουν προσαχθεί από την Αντιτρομοκρατική.

    ΕΘΝΟΣ: Τι γεννάει ο γάμος του αιώνα. Τράπεζα - κολοσσός από την Εθνική και την Alpha.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Την ζεμάτισαν και τώρα την... αλείφουν λάδι. Καπέλλωμα με τα όλα του στην Γιάννα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φαντάσματα - ψηφοφόροι. Η απόκλιση των εκλογικών καταλόγων από τα πραγματικά στοιχεία αγγίζει το 14%.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέες αλλαγές σε μισθούς-προαγωγές και μετατάξεις. Δημόσιο: Αναθεωρείται πάλι ο Υπαλληλικός Κώδικας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συγχώνευση 26 τρις. Υπερτράπεζα δημιουργούν Εθνική και Αλφα.

    ΕΣΤΙΑ: Δυναμική συγχώνευσις. Εθνική και Alpha: Η ισχύς εν τη ενώσει.

    Espresso: Οσα δεν είδατε στην τηλεόραση για τη δίκη του ροζ κυκλώματος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπερτράπεζα Alpha-Εθνικής. Η συγχώνευση των δυο μεγαλυτέρων πιστωτικών ιδρυμάτων, καταλύτης των οικονομικών εξελίξεων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Εις σάρκαν μια" Εθνική και Alpha. Πλήρης ανατροπή του εγχώριου τραπεζικού σκηνικού.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ευρωπαϊκός κολοσσός από το γάμο Εθνικής - Alpha Bank.

    ΝΙΚΗ: ALPHA Εθνική. Το μεγαλύτερο deal όλων των εποχών στη χώρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλέκα Παπαρήγα: Προκλητική παρέμβαση ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    Traffic news: Γιούλη Μπάρκα: Ενας καλόγερος με έστειλε στην κόλαση.

    Η ΧΩΡΑ: Χωρίς δώρο χιλιάδες συνταξιούχοι. Αδιέξοδο σε ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΟΓΑ, ΤΑΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τράπεζα κολοσσός. Αλλάζει πλήρως το χρηματοπιστωτικό τοπίο με τη συγχώνευση Εθνικής - Alpha.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συνένωση της Εθνικής με την Alpha Bank. Το μεγαλύτερο οικονομικό γεγονός της χρονιάς.

    [03] Τρομοκρατία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "η υπόθεση Σόντερς ξανά στο προσκήνιο μετά τις τρεις συλλήψεις υπόπτων της "17 Νοέμβρη" που εξετάζονται από την Ελληνική Αστυνομία. Οι ανακρίσεις γίνονται με απόλυτη μυστικότητα και όπως αναφέρουν απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες θα ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις ή προσαγωγές υπόπτων στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί".

    [04] Εκλογές

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "ανοικτός σε όλες τις αλλαγές, που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί και αποσυνέδεσε ουσιαστικά κάθε απόφαση από τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Το στίγμα αυτό έδωσε μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε αργά χθες το απόγευμα με αντιπροσωπείες του ΣΥΝ και της ΝΔ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "ψηφοφόροι "φαντάσματα" στους εκλογικούς καταλόγους. Για δεκαετίες παραμένουν αμετάβλητοι για να θυμίζουν τη γραφειοκρατική αρτηριοσκλήρυνση της Δημόσιας Διοίκησης που, όμως, ενίοτε εξυπηρετεί και τα μικροκομματικά οφέλη της κυβέρνησης".

    [05] Ελλάδα - Αφγανιστάν

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "προετοιμάζεται στα κρυφά αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν, εκπαιδευμένων κατά τα αμερικανικά πρότυπα, κατήγγειλε χθες η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Καταγγελία, η οποία έμεινε ουσιαστικά αναπάντητη από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, παρά τη σχετική δήλωσή του".

    Τα ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα αποστολής Ελληνικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν". Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου με αφορμή τις δηλώσεις της κ. Αλέκας Παπαρήγα σε πολιτική συγκέντρωση στο Ιλιον".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "το ερώτημα είναι αν μετά την 11η Σεπτεμβρίου αποκαλύφθηκε ή όχι η γυμνότης, η ανεπάρκεια ή ακόμη και η χρεωκοπία του αμερικανικού συστήματος. Αυτό είναι ένα πελώριο θέμα και πρόβλημα προς μελέτη και ανάλυση από όλον τον ελεύθερο κόσμο".

    [06] Οικονομία

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "θετική αποδοχή επιφύλασσε στις δηλώσεις του νέου υπουργού Εθνικής Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, ο διεθνής επενδυτικός οίκος Schroeder Salomon Smith Barney (SSSB). Σε ειδική έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, ο διεθνής οίκος, δια στόματος του αναλυτή Λάμπρου Παπαδόπουλου, χαρακτηρίζει "ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα μάλλον θα εφαρμοστεί με ταχείς ρυθμούς".

    [07] Κυβέρνηση - Αγγελοπούλου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "απεγνωσμένη προσπάθεια να... καλοπιάσει την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004" κ. Γιάννα Αγγελοπούλου έκανε χθες η κυβέρνηση, επιχειρώντας να... απαλύνει το "ζεμάτισμα" που υπέστη η "Σιδηρά Κυρία" των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη προχθεσινή συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής, όπου ... όχι μόνο δεν διευκρινίστηκαν οι αρμοδιότητες της, όχι μόνο δεν διευκρινίστηκαν οι αρμοδιότητες των επτά υφυπουργών που εμπλέκονται στην Ολυμπιάδα, αλλά και τοποθετήθηκε "κυβερνητικός εκπρόσωπος" στις συναντήσεις του "Αθήνα 2004" με τη "Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή" για να ελέγχεται τι λέει η Γιάννα".

    [08] Συνταξιούχοι

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "μαύρα Χριστούγεννα θα κάνουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. Επτά Ταμεία δεν έχουν χρήματα για να τους καταβάλουν το καθιερωμένο δώρο. Το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, το ΤΣΑ, ο ΟΓΑ, το ΤΑΕ και τα Ταμεία των εργαζομένων στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους αυτή".

    [09] Περιοδεία Γ. Παπανδρέου

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι "το ρόλο του εντολοδόχου της Δύσης στα καθεστώτα των χωρών στη "θερμή" περιοχή του Καυκάσου, θα επιχειρήσει να παίξει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε Πακιστάν, Ινδία και Ιράν, που ξεκινά από σήμερα. Με αφορμή την ενεργοποίηση του ρόλου της Ελλάδας στις εξελίξεις γύρω από την περιοχή του πολέμου, αλλά και την αναβάθμιση της ελληνικής συμμετοχής στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας εν όψει της συμμετοχής της χώρας μας στην τρόικα της ΕΕ για την ασφάλεια, ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να επαναβεβαιώσει τη στήριξη των κυβερνήσεων των παραπάνω χωρών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "ναι στο διάλογο, όχι στη σύγκρουση των πολιτισμών" είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Πακιστάν, στην Ινδία και στο Ιράν, η οποία αρχίζει από σήμερα".

    [10] Συγχώνευση Εθνικής - Alpha

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "ο "γάμος" δημιουργεί έναν κολοσσό που ελέγχει σχεδόν το 50% της τραπεζικής αγοράς και αναμένεται να λειτουργήσει ως ατμομηχανή για την αναθέρμανση της οικονομίας και του χρηματιστηρίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "ατμομηχανή για τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία" χαρακτήριζε τη συγ-χώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank κορυφαίος παράγων του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου. Η κίνηση αυτή της Εθνικής και της Alpha Bank, πρόσθεσε, ασφαλώς θα πυροδοτήσει πολλαπλασιαστικά φαινόμενα και ανάλογες κινήσεις στον τραπεζικό όσο και γενικότερα στον επιχει-ρηματικό χώρο στην ελληνική αγορά".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα άνοιξε χθες αιφνιδίως την πόρτα του 21ου αιώνα. Το deal του αιώνα έπειτα από μακρά κυοφορία αλλά και έντονες διεργασίες που κρατήθηκαν μυστικές μέχρι το τέλος, ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα, δημιουργώντας αίσθηση και ατμόσφαιρα ευφορίας".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "το μεγαλύτερο deal όλων των εποχών για την Ελλάδα είναι πλέον γεγονός, με την επίσημη ανακοίνωση σήμερα της συγχώνευσης των δυο κορυφαίων τραπεζών της εγχώριας αγοράς, της Εθνικής και της Alpha Bank".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "η μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας επισφραγίζεται σήμερα με τις αποφάσεις που θα λάβουν τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας και της Αλφα Μπανκ για τη συγχώνευσή τους. Τα δυο κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα δημιουργήσουν έναν ενιαίο τραπεζικό όμιλο - γίγα, ο οποίος με βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές "αποτιμάται" σε 4,5 τρις. δραχμές".

    [11] Ολυμπιακά έργα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "χρειάστηκαν δυο τηλεφωνικές συνομιλίες της Β. Παπανδρέου με τον Κ. Λαλιώτη προκειμένου να διευκρινιστεί ότι το "καμπανάκι κινδύνου" που έκρουσε για το χρονοδιάγραμμα των ολυμπιακών έργων δεν αφορούσε τη δική του θητεία στο υπουργείο. Πάντως, ο κ. Λαλιώτης επικοινώνησε και με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "σε ένα ιδιότυπο παιγνίδι λέξεων, το οποίο η νέα υπουργός ΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε "θέατρο του παραλόγου" την προσπάθειά της να αποποιηθεί των όποιων συνεπειών συνεπάγεται πιθανή κόντρα της όχι απλώς με τον προκάτοχό της, αλλά και με τον ίδιο πρωθυπουργό εξελίσσεται ο θόρυβος που προκάλεσε η είδηση ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής η Βάσω Παπανδρέου άφησε αιχμές για τον Κώστα Λαλιώτη μιλώντας για καθυστερήσεις στα ολυμπιακά έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ".

    Η ESPRESSO επισημαίνει ότι "ημέρες... Φλοίσβου θυμίζουν και πάλι οι σχέσεις του Κώστα Λαλιώτη και της Βάσως Παπανδρέου. Αφορμή αυτή τη φορά, οι αιτιάσεις της νέας υπουργού ΠΕΧΩΔΕ περί καθυστερήσεων στα έργα για την Ολυμπιάδα, κάτι που προκάλεσε τη σφοδρή ενόχληση του προκατόχου της".

    Η Traffic news τονίζει ότι "σαφέστατες αιχμές για τον προκάτοχο σχετικά με τις καθυστε-ρήσεις, κυρίως των οδικών έργων, τα οποία συνδέονται άμεσα με τα ολυμπιακά έργα, άφησε χθες η Βάσω Παπανδρέου, σε μια εφ' όλης της ύλης άτυπη κουβέντα με τους δημοσιο-γράφους".

    Το ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "ο κίνδυνος ματαίωσης ορισμένων ολυμπιακών έργων, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλες δυσκολίες έως προς την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους εξαιτίας προσφυγών και αντιδράσεων, είναι πραγματι-κός. Ο σχεδιασμός των εναλλακτικών σεναρίων έχει ήδη ξεκινήσει και, αν κρίνει κανείς από τις χθεσινές επισημάνσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κυρίας Βάσως Παπανδρέου, περνά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης".

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Γίγας Alpha - Εθνικής. Η μεγαλύτερη συγχώνευση στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συμφωνία του αιώνα. Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank αποφάσισαν να συγχωνευθούν".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Alpha - Εθνική. Ιστορική συμφωνία. Τραπεζικός κολοσσός. Αλλάζουν τα πάντα στον τραπεζικό χάρτη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Γεννιέται η πρώτη ελληνική τράπεζα ευρωπαϊκού μεγέθους. Σε γάμο καταλήγει το ειδύλλιο Εθνικής και Alpha Bank".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ευρωπαϊκός Κολοσσός από Εθνική - Alpha Bank".

    [13] Εθνική - Alpha Bank

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "η μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία που έγινε ποτέ στην ελληνική αγορά αξίας 3,5 τρις. δρχ, η συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank, ρίχνει το βάρος της από χθες στις εξελίξεις που θα χαρακτηρίσουν το ελληνικό επιχειρηματικό σκηνικό τα επόμενα χρόνια, αφού αποτελεί όχι μόνο τη συνένωση δύο εταιρικών γιγάντων αλλά και το πάντρεμα του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα που αντιπροσωπεύουν αντιστοίχως οι δύο τράπεζες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 1 November 2001 - 14:57:52 UTC