Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-10-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/10/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Λαλιώτης - Μητσοτάκης
  • [04] Επιδόματα
  • [05] Αφγανιστάν
  • [06] Υπουργείο Υγείας - Ανθρακας
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Πώληση ΕΤΒΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/10/2001

    Ο πανικός για τον άνθρακα και στην Ελλάδα, η αντιπαράθεση Λαλιώτη - Μητσοτάκη για αεροδρόμιο Σπάτων, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και τα επιδόματα στους δημόσιους υπαλλήλους είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στο 3,65% τα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Ποιές τράπεζες χορηγούν σήμερα τα χαμηλότερα δάνεια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επίδομα 600.000 δρχ τον μήνα. Ψηφίστηκε χθες η τροπολογία για Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μόνιμοι στο δημόσιο 13.000 συμβασιούχοι. Ανοίγει ο δρόμος για πολλές κατηγορίες.

    Η ΑΥΓΗ: Ο πανικός αγγίζει και την Ελλάδα. Φόβοι για μόλυνση από το βακτηρίδιο του άνθρακα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εισαγγελέας για τις μίζες. Σκληρή απάντηση Λαλιώτη στον Μητσοτάκη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πανικός για άνθρακα χθες και στην Αθήνα. Το υπουργείο Υγείας σε καραντίνα-ευτυχώς ήταν φάρσα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο Μάκης πέρασε όπλο στα Σπάτα! Κόπηκε η εκπομπή του με κυβερνητική εντολή.

    ΕΘΝΟΣ:12ωρο θρίλερ με την άσπρη σκόνη. Αρρωστη φάρσα για άνθρακα στο υπουργείο Υγείας σήμανε συναγερμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σιδηρούν γάντι μας έρχεται από την Γάνδη! Για πανευρωπαϊκό τρομονόμο μαζεύονται οι "15".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρόμος από φάρσα για άνθρακα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανθρακας τα μέτρα της κυβέρνησης. Υπ. Υγείας: Η αποστολή ύποπτου φακέλου απέδειξε την αδυναμία αντιμετώπισης βιολογικού χτυπήματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επιμένει για μίζες επιτίμου. Λαλιώτης: Θα γίνει σεισμός όταν ανοίξουν οι λογαριασμοί.

    ΕΣΤΙΑ: Εσχατο όπλο η πόλωσις. Η νέα γραμμή Λαλιώτη - Σημίτη.

    Espresso: Ο τρόμος χτύπησε το υπουργείο Υγείας. Υποψίες για τοξική ουσία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκτός ελέγχου η ανθρακοφοβία. Πολύωρη αγωνία και στην Αθήνα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πληθαίνουν τα κρούσματα. Συναγερμός για τον βιολογικό "πόλεμο".

    ΤΑ ΝΕΑ: Επιστολή σκόνη παραλύει το υπουργείο Υγείας. Σε παγκόσμιο κλίμα πανικού.

    ΝΙΚΗ: "Κλαδεύει" τη Βάσω. Στο στόχαστρο του Σημίτη το Νο2 των εκσυγχρονιστών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δράση για να μπει φραγμός στα σχέδια κατά των λαϊκών ελευθεριών.

    Η ΧΩΡΑ: Αθλιότητες Σημίτη - Λαλιώτη. Θα βγουν όλα στη φόρα για το νέο Γραμματέα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 33.661 προσλήψεις. Με τροπολογία του υπουργού Εργασίας που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τρεις εισαγγελείς παρεμβαίνουν για Λαλιώτη, Μητσοτάκη και ΧΑΑ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σήμερα στη Γάνδη η Ευρώπη αποφασίζει για το μέλλον της.

    [03] Λαλιώτης - Μητσοτάκης

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "στα άκρα έφτασε χθες τη σύγκρουσή του με τον Κ. Μητσοτάκη ο Κ. Λαλιώτης, υποστηρίζοντας ότι "έπαιρνε μίζες" από λογαριασμό λιβεριανής εταιρίας σε τράπεζα του Λονδίνου. Επικαλούμενος έγγραφο αυτής της εταιρίας, που αναζητούσε το ΄89 χρηματοδότες για τη ΝΔ, προανήγγειλε ότι "θα γίνει σεισμός" από τις αποκαλύψεις. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Λαλιώτη ότι χάλκευσε στοιχεία, είπε ότι δεν έχει σχέση με τον λογαριασμό και πρόσθεσε ότι το 1994, όταν ανοίχτηκαν λογαριασμοί του, δεν αποκαλύφθηκε τίποτα".

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "σε μπούμερανγκ για τον Κ. Λαλιώτη εξελίσσεται η επίθεση λάσπης εναντίον του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός με συντριπτικά στοιχεία απέδειξε ότι πρόκειται για βρώμικη σκευωρία, η οποία μάλιστα έχει καταπέσει πλήρως από το 1994.

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "με απροκάλυπτες επιθέσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας, του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη και της οικογενείας του κλείνει τον κύκλο του στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ο κ. Κ. Λαλιώτης και ετοιμάζεται να αναλάβη τα καθήκοντα του Γραμματέως του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "σε αποκαλύψεις για την εταιρεία που χρησιμοποίησε ο Κ. Λαλιώτης, προκειμένου να συγκρίνει τις συμβάσεις του αεροδρομίου των Σπάτων, προχώρησε χθες ο Κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στην επίθεση λάσπης που οργάνωσε ο απερχόμενος ΥΠΕΧΩΔΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "αγριεύει για τα καλά η χρόνια κόντρα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Κώστα Λαλιώτη με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. Κώστα Μητσοτάκη με αφορμή τις συμβάσεις για το Αεροδρόμιο των Σπάτων".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "την επέμβαση των εισαγγελικών αρχών προκάλεσαν οι καταγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτη κατά του κ. Κ. Μητσοτάκη. Χθες πάντως, οι πρωταγω-νιστές αντάλλαξαν και πάλι 'πυρά', ενώ η ΝΔ με δήλωση του εκπροσώπου της έσπευσε να προβάλει τη διαφάνεια που υπάρχει στα δικά της οικονομικά, χωρίς να αναφερθεί στον κ. Μητσοτάκη".

    [04] Επιδόματα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "ψηφίστηκε χθες ομόφωνα από τη Βουλή τροπολογία επί του νομοσχεδίου που κατατέθηκε πρόσφατα από το υπουργείο εργασίας για την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, με την οποία προβλέπεται η καταβολή επιδόματος 30.000 δρχ. αρχικά, το οποίο θα ανέλθει στις 60.000 δρχ. αργότερα, σε μια σειρά υπαλλήλων μόνιμων και συμβασιούχων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "μηνιαίο επίδομα 60.000 δραχμών πρόκειται να καταβληθεί από 1//1/2002 σε περισσότερους από είκοσι χιλιάδες πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στα ασφαλιστικά ταμεία, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και στον ΟΕΚ, τον ΟΕΕ και τον ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των μισθολογικών διαφορών".

    [05] Αφγανιστάν

    Σε σχόλιό τους ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "κι ενώ το ερώτημα - μέχρι τώρα - ήταν για πόσο ακόμη θα συνεχίζονται οι αμερικανικές πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν... Η είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν ήδη την επέκτασή τους σε άλλες ισλαμικές χώρες, με πρώτη τη Σομαλία, ευλόγως έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη..."

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "για περισσότερους από 400 άμαχους νεκρούς από την έναρξη των βομβαρδισμών κατά του Αφγανιστάν κάνουν λόγο οι Ταλιμπάν, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αεροπορικές επιδρομές της αμερικανοβρετανικής συμμαχίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "παρά τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές, που συνεχίστηκαν για 12η ημέρα εναντίον του Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί δεν έχουν καταφέρει ακόμη να σκοτώσουν το μουλά Ομάρ ή τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως διαβεβαίωσε χτες ο υπουργός Παιδείας των Ταλιμπάν".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "άρχισαν να γίνονται εμφανή τα πρώτα ρήγματα στις σχέσεις των '15' με την Ουάσινγκτον. Αποποιούνται τώρα το ρόλο του απλού 'προσυπογράφοντος' των αμερικανικών αποφάσεων και δηλώνουν ενάντιοι στην επέκταση των επιχειρήσεων πέραν του Αφγανιστάν".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "το προσκλητήριο νεκρών συνεχίζεται στο φλεγόμενο από τις αμερικανικές βόμβες Αφγανιστάν. Αν και επισήμως ο αριθμός των νεκρών αμάχων, που οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι έχει ξεπεράσει τους 400, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί οι εικόνες διαμελισμένων κορμιών, σε πόλεις και χωριά, που συνεχίζουν να έρχονται από το Αφγανιστάν, είναι τόσο φρικτές που ακόμη και τα τηλεοπτικά κανάλια αναγκάζονται να τις παραμορφώσουν με ειδικά τεχνικά μέσα".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ενώ η αβεβαιότητα για το χρόνο έναρξης των χερσαίων επιχειρήσεων συνεχίζεται - το Πεντάγωνο ούτε επιβεβαίωσε όύτε διέψευσε πληροφορίες του ιρανικού ραδιοφώνου ότι άρχισαν στο Κανταχάρ - ο Μπους προανήγγειλε χθες συνέχιση των αδιάκοπων βομβαρδισμών κατά του Αφγανιστάν για 28 ακόμη ημέρες".

    [06] Υπουργείο Υγείας - Ανθρακας

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "λίγη ροζ μυρωδάτη σκόνη ήταν αρκετή για να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε ολόκληρο το υπουργείο Υγείας, το οποίο αποκλείστηκε για κάποιες ώρες από τον υπόλοιπο κόσμο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "ανησυχία επικράτησε στην 'κλεισμένη' για αρκετές ώρες οδό Αριστοτέλους, εκεί όπου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας. Τον πανικό διαδέχτηκε η έκπληξη από τη γρήγορη δραστηριοποίηση του όλου μηχανισμού, παρόλο που οι πιο πολλοί κάνουν λόγο για 'φάρσα'".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "ανακούφιση. Η λέξη αυτή περιγράφει αυτό που ακολούθησε, μόλις έγινε γνωστό ότι η σκόνη που βρέθηκε σε φάκελο εντός του υπουργείου Υγείας και που αναστάτωσε - επί δωδεκάωρο - όλους τους κρατικούς φορείς και έσπειρε ανησυχία στον πληθυσμό ήταν ... αθώα ροζ πούδρα".

    Σύμφωνα με την ESPRESSO "με αγωνία αναμένονται τα αποτελέσματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις της ουσίας που βρέθηκε στο φάκελο που ανοίχτηκε στο υπουργείο Υγείας. Οι πρώτες αναλύσεις δεν μπόρεσαν να φωτίσουν την ταυτότητα της ουσίας και ακολούθησε πολύωρη 'καλλιέργεια' στα εργαστήρια του Ευαγγελισμού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "μαύρη κωμωδία, άσκηση ετοιμότητας ή φρικιαστική πραγματικότητα; Πάντως ένα είναι το σίγουρο: η όλη υπόθεση εξελίχθηκε σε θέατρο του παραλόγου σκορπίζοντας τον πανικό και τον τρόμο στο πανελλήνιο".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "δωδεκάωρο, θρίλερ, τεράστια αναστάτωση και μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού προκάλεσε ένας φάκελος με 'ύποπτη' για άνθρακα σκόνη που στάλθηκε στο υπουργείο Υγείας".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Διαφωνία για την ΕΤΒΑ. Μεταξύ Παπαντωνίου-Χριστοδουλάκη στην κυβερνητική επιτροπή χθες".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ποιές μετοχές προτείνει η ABN-Amro".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πτώση στην κατανάλωση βλέπουν οι επιχειρηματίες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανοιγμα" 200 δις στον Προϋπολογισμό. Ξεχάστηκαν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία".

    [08] Πώληση ΕΤΒΑ

    Η ΕΞΠΡΕΣ υποστηρίζει ότι "κεντρικό σημείο των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής είναι η υιοθέτηση ενός ακόμη σταδίου στη διαδικασία πώλησης της ΕΤΒΑ, στη διάρκεια του οποίου οι δύο υποψήφιοι αγοραστές, δηλαδή η Αγροτική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, θα κληθούν να βελτιώσουν τις προσφορές που ήδη έχουν καταθέσει".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 19 October 2001 - 13:18:52 UTC