Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 15 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-10-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/10/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΗΠΑ - Τρομοκρατία
  • [04] Λαθρομετανάστες
  • [05] Υπουργοί - Διώξεις
  • [06] Γ. Παπανδρέου - Φίσερ
  • [07] Πάουελ - Γ. Παπανδρέου
  • [08] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [09] Εθνικό Κτηματολόγιο
  • [10] ΠΑΣΟΚ
  • [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [12] Παγκόσμια οικονομία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/10/2001

    Το ενδεχόμενο στρατιωτικών αντιποίνων των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας,

    η εισροή χρημάτων από το Γ' ΚΠΣ, η αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Λαλιώτη για το Κτηματολόγιο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πως θα στήσετε επιχείρηση με λίγα χρήματα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 1 τρις έχασαν τα Ταμεία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κόβεται η δεύτερη δουλειά.

    Η ΑΥΓΗ: Πιο κοντά στον πόλεμο. Μπους: "Θα χτυπήσουμε όποτε αποφασίσουμε"

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκθέτει τη δικαιοσύνη ο Ψηλός. Επίθεση Λαλιώτη κατά Μητσοτάκη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ετοιμοι για πόλεμο με "έξυπνα όπλα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βροχή εξώσεων με διαδικασίες εξπρές.

    ΕΘΝΟΣ: Ξέσπασε άλλος πόλεμος. Βεντέτα Μητσοτάκη - Λαλιώτη για Κτηματολόγιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μίκης: Μπήκα στην ΕΟΝ για... να μάθω πινγκ - πονγκ!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ζεϊμπέκικο από Τουρκία. Η Αγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μέση Ανατολή: Οι καμικάζι έκοψαν το νήμα της ειρήνης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπους - Μπλερ δίνουν σήμα για την "ώρα μηδέν".

    ΕΣΤΙΑ: Εκβιάζουν τη Δικαιοσύνη. Βαρύτατη καταγγελία του Κ. Μητσοτάκη.

    Espresso: Η τελευταία συνομιλία Λάντεν με τη μάνα του πριν το χτύπημα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Λήγει το δυτικό τελεσίγραφο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Το άρθρο 5 κατά του Μπιν Λάντεν.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γκάλοπ V.PRC: Συγκίνηση για τα θύματα, με σκληρή κριτική στις ΗΠΑ.

    ΝΙΚΗ: Είναι όλοι αχάριστοι. Δυσαρεστημένος ο Σημίτης από τ' αποτελέσματα

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το άρθρο 5 ενεργοποιείται λέει ο Ρόμπερτσον.

    Η ΧΩΡΑ: Αρση ασυλίας για 8 υπουργούς.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αναβαθμίζεται η Ελλάδα. Οι ΗΠΑ ζήτησαν μεσολάβηση Αθήνας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Αμερική ετοιμάζει παραχωρήσεις ελληνικών κεκτημένων

    [03] ΗΠΑ - Τρομοκρατία

    Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "Η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ είναι πλέον έτοιμη για να εξαπολύσει επίθεση κατά του Αφγανιστάν με όλα τα "έξυπνα όπλα" που διαθέτει, ακόμη και με πυραύλους οι οποίοι μπορούν να εισχωρήσουν τηλεκατευ-θυνόμενοι σε σπηλιές".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε εμπόλεμη κατάσταση αφού το άρθρο 5 προβλέπει χρήση ένοπλης βίας κατά παντός εχθρού και συμμετοχή με στρατιωτικά μέσα, διευκολύνσεις και άμεση εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις".

    Η ΕΣΤΊΑ υπογραμμίζει ότι "Οι Ταλιμπάν έχουν απομονωθεί. Η στήριξις που παρέχουν στον Μπίν Λάντεν και οι φρικαλεότητες του καθεστώτος που έχουν εγκαθιδρύσει στο Αφγανιστάν μόλις έγιναν ευρύτατα δια της τηλεοράσεως γνωστές, επέφεραν την πλήρη διεθνή απομόνωση".

    [04] Λαθρομετανάστες

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς, παρά τις αυξημένες περιπολίες του Λιμενικού, δεν ανακόπτεται το κύμα οικονομικών προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά μας".

    [05] Υπουργοί - Διώξεις

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "Πλήρης η καταρράκωση της κυβέρνησης Σημίτη. Αντιμετωπίζει μπαράζ διώξεων για την εμπλοκή μελών της σε πελώρια σκάνδαλα. Ηδη έχει ζητηθεί από τη Βουλή η άρση ασυλίας για οκτώ υπουργούς, τους Γ. Παπαντωνίου, Ευαγγ. Βενιζέλο, Τ. Μαντέλη, Ν. Χριστοδουλάκη, Κ. Λαλιώτη, Χ. Βερελή, Δ. Ρέππα και Π. Ευθυμίου".

    [06] Γ. Παπανδρέου - Φίσερ

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι ανέμενε "Ψυχρολουσία για τη χώρα μας από το Βερολίνο, καθώς στην προχθεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Φίσερ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, όχι μόνο ζήτησε την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα ``Δημοκρατία της Μακεδονίας`` αλλά αμφισβήτησε και τη δυνατότητα της Κύπρου να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς την προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού".

    [07] Πάουελ - Γ. Παπανδρέου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετά τη χθεσινή ημίωρη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου έβαλε τελεία στο θέμα αδράνειας και ανοχής της Ελλάδας στην τρομοκρατία, το οποίο είχε ταλαιπωρήσει στο παρελθόν τις διμερείς σχέσεις. Ο κ. Πάουελ ζήτησε τη συνδρομή της Ελλάδας που διαθέτει "μοναδικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο ώστε να διευρυνθεί η διεθνής συμμαχία κατά της τρομοκρατίας και με τις χώρες της περιοχής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "Η επίσκεψη Παπανδρέου στις ΗΠΑ που ολοκληρώνει μια ταχύτατη περιοδεία του στη Μόσχα, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, έχει το χαρακτήρα πιστοποιήσεως της προσδέσεως των Αθηνών στο "αντιτρομοκρατικό" άρμα της Υπεδυνάμεως - ωστόσο υφίσταται η αγωνία πρώτον, άσκησης πειθούς προς την Ουάσιγκτον ώστε να κατανοήσει την Ελληνική γεωπολιτική ιδιαιτερότητα και δεύτερον, αποτελεσματικής θέσεως εν μέσω της τρέχουσας συγκυρίας των μείζονων θεμάτων της Εξωτερικής πολιτικής των Αθηνών".

    [08] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ σημειώνει ότι "Στην προσπάθεια της Αγκυρας να αξιοποιήσει το κλίμα ρευστότητας προκειμένου να αποκομίσει οφέλη, απέδωσε ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος τις προκλητικές δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "Εγκλωβισμένη στην πολιτική με τα παλαμάκια του Τζέμ η Αθήνα αδυνατεί να αντιληφθεί το σκηνικό που στήνουν οι Τούρκοι για να προωθήσουν τις παράλογες αξιώσεις τους. Υποτονική και μόνο σε φραστικό επίπεδο η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στις προκλητικότατες δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "Η Τουρκία επιχειρεί να αξιοποιήσει τη διεθνή συγκυρία προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά και διπλωματικά οφέλη στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Η Αγκυρα, την ώρα που εμφανίζεται ως κοσμικό κράτος συμπαρατασσόμενο στην αντιτρομοκρατική διεθνή υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, στη Θράκη παίζει το χαρτί του Ισλάμ προκειμένου να ελέγξει τη μουσουλμανική μειονότητα".

    [09] Εθνικό Κτηματολόγιο

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "Τη σφοδρότατη αντίδραση το υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη προκάλεσαν οι δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το θέμα της άσκησης δίωξης κατά μελών της διοίκησης της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "Ομαδικά πυρά δέχεται από κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη δικαστική παρέμβαση στην πορεία του Εθνικού Κτηματολογίου, κατόπιν διαπιστώσεων διάρπαξης κακουργημάτων σε βάρος της περιουσίας του δημοσίου".

    Η ESPRESSO ισχυρίζεται ότι "Αδυσώπητος πόλεμος ξέσπασε χθες ανάμεσα σε κυβέρνηση, αντιπολίτευση και εισαγγελικές αρχές".

    Η ΑΥΓΉ σημειώνει ότι "Το έργο του Κτηματολογίου κινδυνεύει, ως εκ τούτου δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί και αξίζει να δανειστεί το ελληνικό κράτος έως ότου το έργο αποκτήσει τους δικούς του πόρους και επειδή το θέμα είναι εξόχως πολιτικό, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Αυτή είναι η κοινή θέση ΤΕΕ, Δικηγορικού Συλλόγου, ΓΕΩΤΕ, Συλλόγου Τοπογράφων και Συλλόγου των αναδόχων μελετητών όπως εκφράστηκε δια των προέδρων τους σε συνέντευξη Τύπου χθες".

    [10] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "Μόλις οκτώ ημέρες πριν από το 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τα αντίπαλα εσωκομματικά "στρατόπεδα" συνεχίζουν να μετρούν και να ξαναμετρούν τις δυνάμεις, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους απέσπασαν μέσα από τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη των συνέδρων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΉ τονίζει ότι "Η ηγετική ομάδα θεωρεί ότι θα εμφανιστεί ενισχυμένη στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα τόσο στην εκλογή Προέδρου όσο και στην κεντρική επιτροπή. από την άλλη πλευρά οι "Τσοχατζοπουλικοί" πιστεύουν βάσει των στοιχείων που διαθέτουν ότι θα δοθεί σκληρή μάχη και ότι εκείνοι θα βγουν ενισχυμένοι από την κορυφαία εσωκομματική διαδικασία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμί-ζει ότι "Κεραυνούς, αλλά αυτή τη φορά σε στρατιωτικό επίπεδο, εξαπέλυσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ακης Τσοχατ-ζόπουλος με αφορμή την πολιτική που ασκείται το τελευταίο διάστημα από τον πρωθυπουργό, στο θέμα των εξοπλισμών, ενώ όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση για την περικοπή των αμυντικών δαπανών της χώρας, άφησε σαφέστατες αιχμές κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννου Παπαντωνίου".

    "είναι αχάριστοι. Με τις δύο αυτές λέξεις ξέσπασε προχθές ο πρωθυπουργός εναντίον των μελών του κυβερνώντος κόμματος, που κατά την εσωκομματική ψηφοφορία της Κυριακής δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία στους εκσυγχρονιστές", σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ.

    [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αγώνας δρόμου για το ΚΠΣ. Η κυβέρνηση παραδέχεται τις καθυστερήσεις στην προώθηση των προγραμμάτων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μείωση - ρεκόρ. Κάτω από τον πληθωρισμό έριξε τα επιτόκια η Fed".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μαρτύριο της σταγόνας" στην παγκόσμια οικονομία. Η πολυήμερη αναμονή για την "απάντηση" εντείνει την αβεβαιότητα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πάγωσαν αγορά και καταναλωτικά δάνεια. Πρόβλημα για εμπόριο, μεταποίηση και τράπεζες".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ζεστό χρήμα 657 δις στα ταμεία των εισηγμένων. Η συγκυρία ευνοεί τις εξαγορές".

    [12] Παγκόσμια οικονομία

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης, η οποία δεν έχει ακόμη αποκαλύψει όλες τις πτυχές της και με κυριότερο χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα, αφού όλοι φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έλθει, στροβιλίζεται το παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό στερέωμα μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 3 October 2001 - 14:51:00 UTC