Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-09-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/09/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ
  • [04] Υπόθεση ΔΕΚΑ
  • [05] Βάσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Τρομοκρατικό χτύπημα - Επιπτώσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/09/2001

    Οι συνέπειες της τρομοκρατικής επίθεσης κατά των ΗΠΑ, οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για υπόθεση ΔΕΚΑ Α.Ε. είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στρατιωτική εμπλοκή της Ελάδας στα αντίποινα. Η χώρα μας θα συμμετάσχει σε ένα ενδεχόμενο νέο μακελειό για το "γόητρο της Αμερικής".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 20.000 οι νεκροί. Σύμφωνα με ημιεπίσημες ανακοινώσεις. Λίστα με τα πρώτα 85 ονόματα των διασωθέντων Ελλήνων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πόλεμος διαρκείας. Στο στόχαστρο 34 χώρες.

    Η ΑΥΓΗ: Οι ΗΠΑ σημαδεύουν τον Μπιν Λάντεν. Μετά το "πράσινο φως" από ΝΑΤΟ και Ρωσία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εμπλέκουν την Κύπρο με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τους τρομοκράτες. Αθλια προβοκάτσια.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Made in USA οι τρελοί του Αλλάχ. Οι τρομοκράτες εκπαιδεύθηκαν σε αμερικανικές σχολές προτού χτυπήσουν!

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο άγνωστος πόλεμος.

    ΕΘΝΟΣ: Ανησυχία για το νέο ρόλο της Τουρκίας. Αλλάζουν οι ισορροπίες- Προβληματίζεται η Αθήνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΗΠΑ - Με "ΟΚΕΥ" στο … οδόντα αντί οδόντος! Πολιτικά και στρατιωτικά η Ελλάδα στο πλευρό των Αμερικανών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η μεγάλη απάτη του αιώνα στο Χρηματιστήριο. Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τη ληστεία των επενδυτών καίνε υπουργούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το ντόμινο του τρόμου. ΗΠΑ: Τα δάκρυα του πλανητάρχη φέρνουν πόλεμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καταιγίδα Νο2 διαρκείας. Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ κατονομάζουν Μπίν Λάντεν. Προαναγγέλλουν πόλεμο, όχι μεμονωμένο χτύπημα.

    ΕΣΤΙΑ: Η ασφάλεια της Ολυμπιάδος. Πρώτος εθνικός στόχος της Ελλάδος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρώτος στόχος το Αφγανιστάν. ΗΠΑ και σύμμαχοι αποφασίζουν εν θερμώ την αντεπίθεση κατά της τρομοκρατίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ημέρα πένθους. Η Ελλάδα τιμά τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και δολοφονίες τρομοκρατών σχεδιάζουν οι ΗΠΑ. Ετοιμα και σχέδια για χερσαίες επιχειρήσεις.

    ΝΙΚΗ: Τυφλός πόλεμος. Οι ΗΠΑ δείχνουν τον ... "συνήθη ύποπτο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ετοιμάζουν κλίμα για νέες επιθέσεις.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Θα γυρίσουν πίσω;

    Η ΧΩΡΑ: Εκλεψαν τρις και εκβιάζουν τους δικαστές. Νέα βρώμικη επίθεση κατά της Δικαιοσύνης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αναπόφευκτη πλέον η ελληνική εμπλοκή. Ενώ όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ "στοχεύουν" το Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ έτοιμο να επέμβει.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Ευρώπη να βοηθήσει την Αμερική χωρίς όμως πια να ξαναστηρίξει την επιθετική πολιτική της.

    [03] Τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "για πρώτη φορά χθες οι ΗΠΑ, δια του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, κατονόμασαν τον Μπιν Λάντεν ως πρώτο ύποπτο για το φονικό χτύπημα και προανήγγειλαν πόλεμο-καταιγίδα διαρκείας, και όχι απλό χτύπημα, κατά της τρομοκρατίας".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "το κλίμα υπάρχει και τα σχέδια είναι έτοιμα: οι ΗΠΑ, πιθανόν με λίγους επιλεγμένους συμμάχους τους σε ρόλους υποστήριξης, θα πραγματοποιήσουν στρατιω-τικές επιχειρήσεις - περιλαμβανομένων ενδεχο-μένως και πολιτικών δολοφονιών - ως αντίποινα για την καταστροφική επίθεση που δέχθηκαν την Τρίτη".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "ο πόλεμος εναντίον ... ορατών τε και αοράτων, φυσικών τε και ηθικών αυτουργών της νέας μορφής διεθνούς τρομοκρατίας, φαίνεται ότι από χθες άρχισε αν και ουδείς είναι ακόμη σε θέση να προβλέψει την έκταση, τη μορφή και τον ακριβή γεωγραφικό χώρο που αναμένεται να εκδηλωθούν - το πιθανότερο σύντομα - τα στρατιωτικά αντίποινα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "ημέρα εθνικού πένθους ήταν η χθεσινή όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θρηνεί τα "παιδιά" της αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος έγινε μάρτυρας μιας πρωτοφανούς, για τα παγκόσμια χρονικά, τρομοκρατικής ενέργειας. Ο πόνος είναι βουβός".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει στο σχόλιό του μεταξύ άλλων ότι "η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή, μετά το τρομοκρατικό "χτύπημα" στις ΗΠΑ. Μέρα με τη μέρα, όλοι μας περιμένουμε με κομμένη ανάσα τις αποφάσεις και τις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ φοβούμενοι όπως είναι λογικό, κινήσεις οι οποίες δεν θα βοηθήσουν στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα στον πλανήτη".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "τα οκτώ εκατομμύρια κατοίκων της Ν. Υόρκης μόλις τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν το μέγεθος της καταστροφής, το μέγεθος του τιμήματος που πλήρωσαν σε ανθρώπινες ζωές, σε περιουσίες και στο αίσθημα ασφάλειας που ένιωθαν μέχρι τώρα".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "στο στόχαστρο των αμερικανικών όπλων βρίσκεται επισήμως από χθες ο εξτρεμιστής ισλαμιστής Οσάμα Μπιν Λάντεν σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ο "κύριος ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "πρόβα τζενεράλε για τα αντίποινα που σχεδιάζουν οι αμερικάνοι ήταν οι χθεσινές επιθέσεις στο Ιράκ, παρά τις επίσημες διαψεύσεις καθώς η Ουάσιγκτον σαν πληγωμένο θηρίο που τρώει ότι βρει μπροστά του θέλει να αποκαταστήσει το γόητρό της πριν αρχίσει να μετρά φέρετρα με τον πρόεδρο Μπούς να δηλώνει ότι θα κερδίσει τον πρώτο πόλεμο του 21ου αιώνα".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "ημέρα πένθους είναι η σημερινή στις ΗΠΑ και στην ΕΕ και συνεπώς και στη χώρα μας, όπου η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και η κοινή γμώμη παρα-μένουν συγκλονισμένες από τα απίστευτα γεγο-νότα της Τρίτης στη μοναδική υπερδύναμη του κόσμου".

    [04] Υπόθεση ΔΕΚΑ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "για "πολιτική μεθόδευση" συνεχίζει να κάνει λόγο η κυβέρνηση προσπαθώντας να εξέλθει από τη δυσμενή θέση στην οποία περιήλθε με την αποκάλυψη της ΝΔ για το "Κόλπο του Χρηματιστηρίου".

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "αναστάτωση στο δικαστικό κόσμο και κυρίως στις εισαγγελικές αρχές έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις και οι παρεμβάσεις των υπουργών Τύπου και Δικαιοσύνης κ. Ρέππα και Σταθόπουλου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σχετικά με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και τη δικαστική έρευνα του Δ. Ασπρογέρακα για την εταιρία ΔΕΚΑ Α.Ε."

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στις πιέσεις και στις έμμεσες απειλές που εκτοξεύει η κυβέρνηση κατά της Δικαιοσύνης γύρω από το "καυτό" εισαγγελικό πόρισμα για τις προεκλογικές συναλλαγές της ΔΕΚΑ Α.Ε. στο Χρηματιστήριο εμφανίζονται οι εκπρόσωποι του Θεσμού".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να επανέλθουμε με νέα αδιάσειστα στοιχεία στη μεγάλη απάτη που συνετελέσθη στο Χρηματιστήριο στην "απάτη του αιώνα". Κι αυτό διότι τα όσα απαράδεκτα επικαλέσθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρό-σωπος κ. Δημήτρης Ρέππας δεν μα επιτρέπουν να σιωπήσουμε".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "οξύνονται οι σχέσεις κυβέρνησης και η εισαγγελέων καθώς τόσο η ΝΔ όσο και στελέχη του εισαγγελικού κλάδου πέρασαν χθες στην αντεπίθεση έναντι του υπουργού Τύπου Δημ. Ρέππα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος πρόκειται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να ζητήσει τη διερεύνηση των ευθυνών εισαγγελέων για υπέρβαση καθήκοντος στην υπόθεση της "ΔΕΚΑ ΑΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "πανικόβλητη η κυβέρνηση για τις επιπτώσεις που θα έχει σε βάρος της το προεκλογικό σκάνδαλο με τη χειραγώγηση του ΧΑΑ, επεδόθη χθες σε νέα επιχείρηση παρα-πλάνησης της κοινής γνώμη, ενώ στο "στόχαστρό" της εκτός από τον εισαγγελικό λειτουργό και τη ΝΔ περιέλαβε και τον "Ελεύθερο Τύπο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ με επίκεντρο το εισαγγελικό έγγραφο για τις κινήσεις της κρατικής ΔΕΚΑ στο Χρηματιστήριο κατά την προεκλογική περίοδο ενώ παράλληλα ένα νέο θερμό "μέτωπο" τείνει να διαμορφωθεί μεταξύ της κυβέρνησης και μερίδας των δικαστικών λειτουργών".

    [05] Βάσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστη-ρίζει ότι "τέλος παίρνει σήμερα η αγωνία των υποψηφίων που διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα, αφού στις 11 το πρωί θα ανα-κοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "στο τέλος της φθάνει σήμερα το πρωί στις 11 η αγωνία χιλιάδων οικογενειών, καθώς ανακοινώνονται από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους υποψηφίους με το σύστημα του Ενιαίου Λυκείου. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα σημειωθεί πτώση σε όλα τα επιστημονικά πεδία, η οποία σε κάποιες σχολές θα είναι κατακόρυφη, σε αντίθεση με τις σχολές υψηλής ζήτησης όπου θα είναι πολύ μικρή".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "σήμερα το πρωί στις 11πμ ανακοινώνονται από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για τους υποψήφιους που πήραν μέρος τις φετινές γενικές εξετάσεις. Δίνεται έτσι τέλος στην εύλογη αγωνία των υποψηφίων και των γονιών τους, που πέρασαν και φέτος τον "εξεταστικό Γολγοθά" που έχει οδηγήσει η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και καθυστερήσεις, το υπουργείο Παιδείας δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τις φετινές βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους υποψήφιους που διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα. Σε ότι αφορά την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής στις Σχολές και τα Τμήματα των Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων οι προβλέψεις των ειδικών στο χώρο κάνουν λόγο για πτωτική τάση των μορίων και στα πέντε επιστημονικά πεδία".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Οι πρώτοι λογαριασμοί... Σοβαρά πλήγματα στα βιομηχανικά μέταλλα, τον κλάδο των ασφαλειών και τις αερομεταφορές".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η ύφεση "κτυπά" τώρα τις ΗΠΑ. Εκθεση της Morgan Stanley για την παγκόσμια οικονομία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Απάντηση Μπους αναμένουν οι αγορές. Τα μάτια στραμμένα και στην αντίδραση της WALL STREET".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αγορές: Εύθραυστη ηρεμία περιμένοντας τη Wall St. Μικρά κέρδη ακόμη και στη Σοφοκλέους - Ανοίγει τη Δευτέρα η Ν. Υόρκη".

    [07] Τρομοκρατικό χτύπημα - Επιπτώσεις

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Με τα μάτια στραμμένα στη Wall Street -η επαναλειτουργία της οποίας θα δώσει τον παλμό της αντίδρασης στην καταστροφή της Τρίτης- αλλά και στον γκουρού της αμερικανικής οικονομίας Αλαν Γκρίνσπαν, που μεθοδεύει ήδη τις κινήσεις του για να αποτρέψει τη διαφαινόμενη ύφεση, οι διεθνείς αγορές πέρασαν σχεδόν "αναίμακτα" το τρίτο εικοσιτετράωρο μετά την τραγωδία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 14 September 2001 - 15:35:11 UTC