Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-09-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/09/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Εξαγγελίες Πρωθυπουργού
  • [04] Εσωκομματικά - ΠΑΣΟΚ
  • [05] Ταυτότητες
  • [06] Κυπριακό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/09/2001

    Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την κοινωνική πολιτική, οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, το Κυπριακό και οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας για τις ταυτότητες είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Λύσης στο πρόβλημα των άτεκνων ζευγαριών. Επανάσταση στην ευγονική από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Άδειο "πακέτο" εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Ζει στο δικό του κόσμο ο Σημίτης ή εξαπατά το λαό με δήθεν κοινωνικές παροχές;

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αδειο το πακέτο για τους χαμηλόμισθους. Πολιτική απάτη οι εξαγγελίες Σημίτη.

    Η ΑΥΓΗ: Πεντοχίλιαρο στις συντάξεις, απαλλαγές στα κέρδη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση. Τα νέα πρόσωπα και οι μετακινήσεις στα Υπουργεία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ψηλώνει πάλι ο κ. Σημίτης, γλιστράει ο κ. Καραμανλής... Τελευταία δημοσκόπηση :μάννα εξ΄ ουρανού οι ταυτότητες!

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χίλιες και μία νύχτες για το σπέρμα του σεΐχη.

    ΕΘΝΟΣ: Νέοι όροι δόμησης σε νησιά- παράκτιες περιοχές. Τι προβλέπουν τα προεδρικά διατάγματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με..Λαχανάκια Βρυξελλών στο οπωροπωλείον της ΔΕΘ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απάτη οι παροχές. Ο Καραμανλής ξεσκεπάζει τα κυβερνητικά τρικ και τις ωραιοποιήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιοί βγαίνουν στη σύνταξη το 2002.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξαφνικά χαρές στο ΠΑΣΟΚ. Λόγω "πακέτου", Χριστόδουλου και ευνοϊκού γκάλοπ.

    ΕΣΤΙΑ: Μετέωρη η Ολυμπιάδα. Με ποιόν υπουργό θα μιλήση ο Ζακ Ρόγκ;

    Espresso: Ο Αλέξης Κούγιας για τη Δήμητρα Μαργέτη: Παλιοκόριτσο, μετανιώνω που σου έσωσα τη ζωή και δεν σάπισες στη φυλακή.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καταστήματα ανοιχτά και τις Κυριακές. Επεκτείνεται ευρύτατα σε περιοχές και κατηγορίες η άρση της αργίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Κοινωνικό πρόσωπο" ύψους 1 τρις από Σημίτη. Αύξηση 40% στις κοινωνικές δαπάνες ως το 2004.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα 5 κλειδιά ασφαλείας στα χαρτονομίσματα ευρώ. Μάχη κατά πλαστογράφων.

    ΝΙΚΗ: Γέφυρα Ακης - Βάσως. Το συνέδριο δεν τελείωσε πριν αρχίσει.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ρυθμιζόμενη μιζέρια ο στόχος της κυβέρνησης.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Το πρώτο γκάλοπ: Παίρνει κεφάλι με τις ταυτότητες. 2 μονάδες η διαφορά από τον Καραμανλή.

    Η ΧΩΡΑ: Πολιτικός απατεώνας. Ο Σημίτης μοιράζει πεντοχίλιαρα και τα βαφτίζει αυξήσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κλοιός των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη. Για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων την ημέρα των εγκαινίων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε κλοιό ΜΑΤ και Γενοβέζων. 20 διμοιρίες στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΚΘ: Ραγδαίες εξελίξεις. Η πλειοψηφία των εργαζομένων αποφασίζει συλλαλητήριο στις 8 Σεπτέμβρη.

    [03] Εξαγγελίες Πρωθυπουργού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "από την απογοήτευση, στην ικανοποίηση: Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ "βλέπουν" τώρα αντιστροφή του κλίματος. Ο "έξαλλος" χειρισμός του θέματος των ταυτοτήτων από τον κ. Χριστόδουλο ανέβασε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Σημίτη, όπως δείχνει δημοσκόπηση που βγαίνει σήμερα, στην οποία υπάρχουν και άλλα ευνοϊκά στοιχεία. Το "κοινωνικό πακέτο" που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός έδωσε μια επιπλέον ανάσα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση μια και μοναδική συνέπεια διαθέτει, να παίρνει αλλεπάλληλα μέτρα που εξυπηρετούν τους καπιταλιστές επιχειρηματίες και τους ομίλους τους σε βάρος των εργαζομένων κοροϊδεύοντάς τους και ταυτόχρονα βαφτίζοντας το ``κρέας ψάρι``.

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι" Με ισχνά φιλοδωρήματα σε συσκευασία εκλογών προσπάθησε χθες ο πρωθυπουργός να ``χρυσώσει το χάπι`` μιας πολιτικής που επιβαρύνει τους ασθενέστερους και αφήνει τα κέρδη των ισχυρών να καλπάζουν".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ ισχυρίζεται ότι " Σύμφωνο με το ... Σύμφωνο Σταθερότητας είναι το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε χθες ο Κώστας Σημίτης για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά τάξεων, αλλά και για την τόνωση της επιχειρηματικό-τητας".

    Η ESPRESSO εκτιμά ότι " Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνησή του και υπό την εσωκομματική πίεση για αλλαγή πολιτικής, ο πρωθυπουργός έχει αποδυθεί σε ένα αγώνα εξαγγελιών και παροχολογίας".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, " Ξεπέρασε χθες τα όρια της πολιτικής απάτης ο Σημίτης. Το πακέτο των ``κοινωνικών μέτρων`` που ανακοίνωσε αποτελείται από υποσχέσεις και `` θα`` που έχει εξαγγείλει στο παρελθόν. Ο πρωθυπουργός ``μοίρασε``...πεντοχίλιαρα στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και τους εργαζόμενους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι " Το περίγραμμα των εισοδηματικών ενισχύσεων για τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις της τριετίας 2002-2004, που ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός. Το κόστος του κοινωνικού ``πακέτου`` ανέρχεται σε 1,065 τρις. δρχ".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι " Οι ενισχύσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση Σημίτη για μια σειρά από οικονομικά ασθενείς κατηγορίες των πολιτών...Έρχονται χωρίς αμφιβολία να καλύψουν επείγουσες ανάγκες για εκείνες τις κοινωνικές ομάδες...που έχουν πληγεί από την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στην ΟΝΕ".

    [04] Εσωκομματικά - ΠΑΣΟΚ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "Μόνο το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να μείνει αμετακίνητο στη Χαριλάου Τρικούπη , αν εκλεγεί γραμματέας της ΚΕ του κόμματος ο Κώστας Λαλιώτης. Η άποψη αυτή τείνει να παγιωθεί και στη συνείδηση των κομματικών αξιωματούχων, που εδράζονται τα τελευταία χρόνια στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η παρουσία του κ.Λαλιώτη δεν αφήνει πολλά περιθώρια αναφορικά με τη διατήρηση των προνομίων τους".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "Συνάντηση με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος μεταξύ του Άκη Τσοχατζό-πουλου και της Βάσως Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας, αποδεικνύοντας περίτρανα πως το παιχνίδι έχει ανοίξει πλέον για τα καλά στο κυβερνών κόμμα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "Ξεκαθαρίζει οριστικά το τοπίο σε κόμμα και κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος παίρνει πάνω του στο Συνέδριο και έχει πάρει αποφάσεις για σαρωτικό ανασχηματισμό που θα δώσουν νέα δυναμική στη κυβέρνηση και θα διαμορφώσουν συνθήκες για μεγάλη νίκη της δημοκρατικής παράταξης στις εκλογές που θα γίνουν σε δύο χρόνια".

    [05] Ταυτότητες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "Ένα σαφέστατο μήνυμα τόσο προς τον Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Σημίτη όσο και προς όλες τις ``εκσυγχρονιστικές`` δυνάμεις του τόπου οι πολιές επιθυμούν την απορθοδοξιοποίηση της χώρας μας έστειλαν χθες τα μέλη της ΔΙΣ υποστηρίζοντας μάλιστα πως για την Ελλαδική Εκκλησία το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος δεν έχει κλείσει αλλά υπάρχει".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι " Ναι στη συνάντηση μεταξύ Αρχιεπισκόπου-πρωθυπουργού, με την προϋπόθεση ότι στην ατζέντα θα είναι και το θέμα των ταυτοτήτων``. Με τη φράση αυτή ο νέος εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Αλεξανδρου-πόλεως Άνθιμος, έδωσε άμεση απάντηση στη θέση του υπουργού Παιδείας ότι συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας Πολιτείας-Εκκλησίας μπορεί να γίνει `` μόνο με δεδομένο ότι το θέμα των ταυτοτήτων έχει κλείσει``".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι" Αλώβητος από τα ``πυρά`` των σκληροπυρηνικών ιεραρχών βγήκε χθες (πρώτη μέρα των εργασιών της ΔΙΣ υπό νέα σύνθεση) ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "Η επαναλαμβανόμενη άποψη ότι το θέμα των ταυτοτήτων έκλεισε, φανερώνει το μέγεθος της άγνοιας``, διεμήνυσαν χθες προς κάθε κατεύθυνση τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνοδού (ΔΙΣ), η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά με την νέα σύνθεσή της . Ουσιαστικώς πρόκειται για την απάντηση της Εκκλησίας και π[προς τον υπουργό Παιδείας, που επανέλαβε την άποψη αυτή μετά την συνάντησή του με την αρμόδια τριμελή επιτροπή της Εκκλησίας για τις ταυτότητες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "Κάποιοι ισχυρίζονταν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εγκατέλειπε τον αγώνα για τις ταυτότητες ... Σημείωναν, δε, ότι η σύνθεση της νέας Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σε συνάρτηση με την προκλητική αδιαλλαξία της κυβέρνησης, θα ήταν αν μη τι άλλο τροχοπέδη για τα σχέδια του...Φαίνεται, όμως, ότι έπεσαν οικτρά έξω στις απόψεις τους!.."

    [06] Κυπριακό

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου επωφελήθηκε της παρουσίας του στη διχοτομημένη Λευκωσία για να στείλει σαφή μηνύματα προς την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους, σε σχέση με το άλυτο Κυπριακό πρόβλημα και την ενταξιακή προοπτική της μεγαλονήσου, αλλά και για να καθησυχάσει τους Ελληνοκυπρίους για την πολιτική της ελλαδοτουρκικής προσέγγισης που ακολουθεί".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "Μήνυμα προς την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή πλευρά να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης και να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας των επαφών του στη Μεγαλόνησο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι" Μίλησε για τις μανάδες των αγνοουμένων και για τον πόνο των προσφύγων. Απάντησε για τη συμβολική σημασία του ζεϊμπέκικου που χόρεψε υπό τα παλαμάκια του Τούρκου ομολόγου του. Δεν παρήγαγε διπλωματικές ειδήσεις, αν και ήταν περισσότερο ``πατριωτικός`` στο δημόσιο λόγο του απ` ό,τι συνήθως. Έχει κι αυτό τη σημασία του".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ " Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου προέτρεψε τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων κ. Ραούφ Ντενκτάς να επιστρέψει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων για λύση του πολιτικού προβλήματος ώστε να μην απολέσουν την ευκαιρία να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "Την πολιτική επαναπροσέγγισης με την Τουρκία υπερασπίστηκε με σαφή τρόπο επί κυπριακού εδάφους ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε γίνει δέκτης έντονης κριτικής από μέσα ενημέρωσης και πολιτικά κόμματα στη Λευκωσία, που ανησυχούν ότι σταδιακά το Κυπριακό ``μπαίνει στο ράφι``".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 5 September 2001 - 14:13:51 UTC