Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-07-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/07/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δημοσκοπήσεις
  • [04] Χρηματιστήριο
  • [05] Νέα Δημοκρατία
  • [06] Βαθμολογίες
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/07/2001

    Οι δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου, η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι εκλογές στην ΚΟ της ΝΔ για συντονιστές - τομεάρχες είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εισπράκτορες προσέλαβαν οι τράπεζες! Σάλος από τις καταγγελίες στη Βουλή για "μπράβους" των τραπεζών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 11% μπροστά η ΝΔ. Νέο γκάλοπ - φωτιά για το ΠΑΣΟΚ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Παρέμβαση Ακη για Σοφοκλέους. Θέτει θέμα στο Εκτελεστικό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νοθεία στο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών. Ασκήθηκε δίωξη σε υπαλλήλους του ΑΣΕΠ.

    Η ΑΥΓΗ: Η κοινωνική δυσαρέσκεια δεν υποχωρεί.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κόκκινος συναγερμός στο Μαξίμου. Τολμηρό σχέδιο για τη σωτηρία του Χρηματιστηρίου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μπόρα είναι. Θα περάσει; Η Σοφοκλέους καταιγίδα και οι δημοσκοπήσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συναγερμός για νόσο - φονιά.

    ΕΘΝΟΣ: Ζητείται σωσίβιο ... Σε οριακό σημείο η κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γιάννα: χέρι - χέρι σε πηγαίνω και με πάς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απόλυτο χάος στο Χρηματιστήριο. Ενώ αποκαλύπτεται ύπουλο χτύπημα της MERILL LYNCH στην Εμπορική Τράπεζα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι 15 αλλαγές στη μεταφορά συντελεστή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκάλοπ υπό σκιάν. Εσκασε μύτη ένα (μικρή ανάσα για ΠΑΣΟΚ), όμως άλλο που σκαει ...

    Espresso: Να μην πατήσει το πόδι του στην Καστοριά ο Ρουβάς. Οι Πόντιοι προειδοποιούν για δυναμικές αντιδράσεις από μεμονωμένα άτομα.

    ΕΣΤΙΑ: Σοφοκλέους: Πολιτική η απάτη. Ολα μεθοδεύθηκαν για την επανεκλογή.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκρηκτικό μείγμα ΧΑΑ και αδράνειας. Εντονες πιέσεις στον κ. πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στο σφυρί ελληνικά πετρέλαια και ΔΕΠΑ. Αιφνιδιαστική αλλαγή πλεύσης του υπουργείου Ανάπτυξης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τρόμαξαν την κυβέρνηση δύο νέα γκάλοπ φωτιά. VPRC: 11 μονάδες μπροστά η ΝΔ.

    ΝΙΚΗ: Μεταξύ ήττας και συντριβής. Τα γκάλοπ εντείνουν το αδιέξοδο του Σημίτη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ωμός αυταρχισμός η ... νέα πολιτική.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: 2 νέα γκάλοπ χτυπούν καμπάνες για το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει επαφή με τον λαό.

    Η ΧΩΡΑ: Το γκάλοπ που συντρίβει τον Σημίτη. Καραμανλής: Είμαστε σε πλήρη ακυβερνησία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οικονομία: πανικός για την πορεία της.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αδιέξοδο στην κυβέρνηση λόγω ΧΑΑ. Γκάλοπ δίνουν 11 μονάδες κάτω το ΠΑΣΟΚ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απαίτηση βουλευτών να φύγει άμεσα ο Παπαντωνίου.

    [03] Δημοσκοπήσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "την εκλογική υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ και την καταλληλότητα του Κ. Καραμανλή για τη θέση του πρωθυπουργού παγιώνουν τα ευρήματα δύο νέων δημοσκοπήσεων, τα οποία προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση στο κλίμα αποσύνθεσης που κυριαρχεί για την κυβέρνηση".

    Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στα ΝΕΑ, και έγινε από τη VPRC "στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 11,4 μονάδες. Συγκεκριμένα, το 35,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψήφιζε το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι 23,9% το ΠΑΣΟΚ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα άλλα κόμματα είναι Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών 12,7%, ΚΚΕ 4,3%, ΣΥΝ 3,3%, ΔΗΚΚΙ 1,9%. Το 3,1% δηλώνει άλλο κόμμα, το 2,3% φέρεται ως αναποφάσιστο, το 7,1% δεν απάντησε, το 5,2% λευκό - άκυρο και το 0,8% απάντησαν ότι δεν θα ψήφιζαν. Η έρευνα που διεξήχθη από 21 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου και στην οποία είχε μεσολαβήσει η συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ που αποφάσισε την επίσπευση του συνεδρίου, η πτώση του Χρηματιστηρίου και τα κρούσματα "τρελών αγελάδων" στη χώρα μας, φέρνει επίσης τον κ. Καραμανλή με ποσοστό 41,4% έναντι 31,3% του κ. Σημίτη ως τον καταλληλότερο πρωθ-υπουργό. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ το 48,9% των ψηφοφόρων του Κινήματος, που συμ-μετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση έναντι 25,9% εκείνων που έχει διαφορετική άποψη. Το 20,4% θεωρεί ότι ούτε σωστή είναι ούτε λάθος, ενώ το 4,8% δεν απάντησε. Τέλος, από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 49,2% δεν επιθυμεί αλλαγή αρχηγού, ενώ αντίθετη άποψη εξέφρασε το 37,2%".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "σαν να μην έφτανε το χρηματιστήριο και το κύμα των απεργιών, άρχισε τώρα να μαίνεται ο πόλεμος των γκάλοπ. Η μια δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει οριακή βελτίωση των ποσοτικών στοιχείων για το ΠΑΣΟΚ αλλά δίνει σαφές προβάδισμα στη ΝΔ. Η άλλη δημοσκόπηση της VPRC που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δείχνει ότι η κατάσταση είναι σοβαρότερη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "δημοσκόπηση που "έσκασε μύτη" κατακαλόκαιρο (κάτι που δεν συνηθίζεται) δίνει μικρή ανάσα στο ΠΑΣΟΚ μια άλλη όμως που πρόκειται να δημοσιευθεί μάλλον σήμερα επιβεβαιώνει την κακή εικόνα της κυβέρνησης. Στην πρώτη (της ΜΕΤΡΟΝ για Αντέννα) η ΝΔ προηγείται κατά 7,4%. Σημίτης-Καραμανλής ισοψηφούν στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Στην άλλη οι διαφορές υπέρ ΝΔ είναι μεγαλύτερες".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "σαρώνει πλέον η ΝΔ σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Το γκάλοπ της VPRC εμφανίζει τη Νδ να προηγείται με σχεδόν 12 μονάδες του ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Καραμανλή να έχει 10 μονάδες προβάδισμα έναντι του Σημίτη ως καταλληλότερος για την πρωθυπουργία".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "διπλό καμπανάκι χτύπησε για την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε σημείο καμπής. Νέες δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό και με διαφορά προβάδισμα στη ΝΔ, ενώ η συνεχιζόμενη πτώση στο Χρηματιστήριο δημιουργεί κλίμα δύσκολα αναστρέψιμο".

    Κατά τη ΝΙΚΗ, "μεταξύ ενός ... σεναρίου ήττας που αποτυπώνεται στις 7,5 μονάδες διαφοράς που δίνει υπέρ τη ΝΔ η "Μέτρον Ανάλυσις" και ενός άλλου συντριβής που προκύπτει από την διαφορά των 11,5 μονάδων που σύμφωνα με την VPRC διατηρεί η αξιωματική αντιπολίτευσης ακροβατεί πλέον η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος αδύναμη να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η αναντιστοιχεία ανάμεσα στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "το καλύτερο δώρο έλαβε χθες βράδυ η συνταρασσόμενη τις τελευταίες ημέρες από ... συντροφικά μαχαιρώματα λόγω των εσωκομματικών Εκλογών ΝΔ: Ο Αντένα δημοσιοποίησε την τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας Μετρον Ανάλυσις σύμφωνα με την οποία η ΝΔ προηγείται 7,4 εκατοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ (36,4% έναντι 29%), ενώ ο κ. Κώστας Καραμανλής θεωρείται από τους ψηφοφόρους ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 32,1% έναντι 31,9% του Κώστα Σημίτη".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "την αποτυχία της κυβερνητικής προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος και την πρωτιά της ΝΔ καταγράφει η έρευνα της Μετρον Αναλυσις που δημοσιοποίησε χθες ο ΑΝΤΕΝΑ. από την έρευνα προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός απογοήτευσης τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση".

    [04] Χρηματιστήριο

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "συνεχίστηκε και χτες η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών μεγιστοποιώντας έτσι τις απώλειες σε όλους εκείνους -κυρίως τους αμύητους στα μυστικά του τζόγου- που οι θιασώτες του "λαϊκού καπιταλισμού" τους έσπρωξαν το 1999 να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες και να αγοράσουν μετοχές".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "στις 17 Σεπτεμβρίου 1999 ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου είχε φθάσει στις 6.355 μονάδες. Και χθες έκλεισε στις 2.435. Δηλαδή μέσα σε 22 μήνες έχασε σχεδόν 3 φορές την αξία του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "βαθαίνει δραματικά η κρίση στο Χρηματιστήριο. Σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται ενάμισι εκατομμύριο μικροεπενδυτές καθώς βλέπουν και τα τελευταία ψήγματα των οικονομιών τους να εξανεμίζονται οριστικά. Ορια στήριξης, πλέον δεν υπάρχουν και όλοι βρίσκονται μπροστά στο μεγαλύτερο οικονομικό κραχ στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "με αφορμή τη συνεχιζόμενη καθοδική πορεία του Χρηματιστηρίου, την αύξηση του πληθωρισμού καθώς και τη συνολική εικόνα που εμφανίζει σήμερα η ελληνική οικονομία, ο Α. Τσοχατζόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει σήμερα στο ΕΓ την άμεση λήψη μέτρων".

    Η Espresso τονίζει ότι "σενάρια άμεσου και αιφνιδιαστικού "ανασχηματισμού σωτηρίας" όπως τον αποκαλούν κυβερνητικά στελέχη, βλέπουν και πάλι το φως της δημοσιότητας με αφορμή την ανεξέλεγκτη πλέον κατρακύλα του Χρηματιστηρίου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο μέγαρο Μαξίμου και ήδη με εντολή του πρωθυπουργού μια ομάδα κυβερνητικών στελεχών και τραπεζιτών επεξεργάζεται ένα τολμηρό σχέδιο με στόχο την αντιστροφή της δραματικής πορείας του Χρηματιστηρίου που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην οικονομία και επικίνδυνους κοινωνικούς κλυδωνισμούς με δεδομένο ότι ένα εκατομμύρια νοικοκυριά επένδυσαν τις οικονομίες τους στη Σοφοκλέους και βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "σε φαύλο κύκλο αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης έχει εισέλθει η Σοφοκλέους και η έξοδος από αυτόν δεν είναι ορατή. Χθες το σφυροκόπημα των τραπεζών με εντολές πώλησης από το εξωτερικό, με αφορμή την έκθεση της Merrill Lynch συνεχίστηκε παρασύροντας την αγορά και οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στις 2.435,65 μονάδες με απώλειες 2,85%".

    [05] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "αρκετές και μεγάλες εκπλήξεις είχε η εκλογή στη ΝΔ για τις θέσεις των συντονιστών των τομεαρχών και των αναπληρωτών τους. Ως μεγάλη έκπληξη θεωρείται το ότι έχασαν επώνυμα στελέχη από συναδέλφους τους που δεν θεωρούνταν φαβορί. Ειδικότερα ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα που έχασαν συγκαταλέγονται οι Γιώργος Βουλγαράκης, Μαριέτα Γιαννάκου, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Θόδωρος Κασσίμης και Αναστάσιος Παπαληγούρας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "όπως μια εγκυμονούσα γυναίκα δεν μπορεί να ξέρει τι παιδί θα φέρει στον κόσμο, έτσι και τα αποτελέσματα που βγαίνουν μέσα από την εκλογική κάλπη είναι εν πολλοίς αστάθμητα. Αλλωστε, στην περίπτωση της κάλπης δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοσθεί και η τεχνική υπερηχογραφήματος. Αυτή η διαχρονική παρομοίωση επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά στην περίπτωση της εκλογής για την ανάδειξη των υπερτομεαρχών και των τομεαρχών που από χθες συνέστησαν τη σκιώδη κυβέρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "εκπλήξεις και σκληρές αντιπαραθέσεις επεφύλαττε η εκλογή του νέου σχήματος των "τομεαρχών" της ΝΔ που ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ. Μεγαλύτερο "θύμα" των εκπλήξεων ήταν ο κ. Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος ηττήθηκε στην ψηφοφορία για τη θέση του συντονιστή -"υπέρ-τομεάρχη" της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από τον βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γ. Σαλαγκούδη".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "με άφθονο παρασκήνιο και εκπλήξεις εξελέγη χθες η σκιώδης κυβέρνηση της ΝΔ. Οι "βαρόνοι" έδωσαν τη μάχη εναντίον των νέων στελεχών και οι επαρχιώτες εναντίον των Αθηναίων συναδέλφων τους. Ο κ. Γ. Βουλγαράκης και η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου οι οποίοι απέτυχαν να εκλεγούν σκιώδεις υπερυπουργοί ήταν οι μεγάλοι χαμένοι της αναμέτρησης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "σκληρές μάχες, ποικίλα μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις καθώς και εκπλήξεις της κάλπης ήταν τα χαρακτηριστικά της χθεσινής ψηφοφορίας των βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι εξέλεξαν τους νέους τομεάρχες και συντονιστές του κόμματος".

    [06] Βαθμολογίες

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι ""μπούσουλα" για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, η οποία έχει οριστεί για το δεκαήμερο από 17 έως 27 Ιουλίου θα αποτελέσουν τα στατιστικά βαθμολογικά στοιχεία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που ανακοινώνονται σήμερα από το υπουργείο Παιδείας και τα οποία θα βοηθήσουν στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τα επίπεδα των βάσεων".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αντεπίθεση" με τα ΕΛ.ΠΕ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τα ύποπτα λάθη της "Merrill Lynch".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το Δημόσιο πουλάει τις μετοχές των ΕΛΠΕ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σοφοκλέους: Φαύλος κύκλος που αγγίζει τα όρια πανικού".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Στην προκρούστεια κλίνη της Merrill Lynch η Σοφοκλέους".

    [08] Χρηματιστήριο

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "σε φαύλο κύκλο δείχνει να έχει εμπλακεί πλέον η χρηματιστηριακή αγορά καθώς η καθημερινή πτώση των τιμών ενισχύει τα κυβερνητικά αδιέξοδο και τις πολιτικές αντιδράσεις που αναφύονται από διάφορες πλευρές, εξέλιξη, που με τη σειρά της "στήνει" το ιδανικότερο σκηνικό για την πτώση της επόμενης ημέρας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 17 July 2001 - 10:57:57 UTC