Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-06-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/06/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΕΓ ΠΑΣΟΚ
  • [04] Ασφαλιστικό
  • [05] ΠΓΔΜ
  • [06] Χρηματιστήριο
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Κυβερνητικό έργο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/06/2001

    Η συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο, η κρίση στην ΠΓΔΜ, η πορεία του Χρηματιστηρίου, το ασφαλιστικό και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ασφαλιστικό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αυξήσεις-φωτιά σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ. Κι όμως η κυβέρνηση δουλεύει!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Με διακοπή ύδρευσης απειλεί η ΕΥΔΑΠ. Επειδή το κράτος της χρωστά 6 δις.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δεν πέρασαν οι μεθοδεύσεις Σημίτη. Στροφή 180 μοιρών στο Εκτελεστικό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πετάνε στο δρόμο 12.823 συμβασιούχους. Προεκλογικά τους έταζαν διορισμό αλλά τώρα...

    Η ΑΥΓΗ: Στροφή ΝΑΤΟ - Ε. Ενωσης υπέρ των ανταρτών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κυβέρνηση τετραετίας και ανασχηματισμός μετά το συνέδριο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ευρωπαϊκή παρέμβαση για το Ασφαλιστικό. Λύσεις ως το τέλος του έτους 2002.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι μαγείρεψαν Μιμή-Γιώργος. Μετά από πέντε χρόνια την κάλεσε σε γεύμα και μίλησαν επί δίωρο.

    ΕΘΝΟΣ: Τέλος στον ... ιερό πόλεμο. Το Σ. Επικρατείας ακυρώνει αγωγές και ... δημοψηφίσματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Περίεργη σιωπή για ... τα παιδιά του Πειραιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ρώσικη ρουλέτα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ο Σημίτης επιλέγει το μαζικό συνέδριο κατά τα πρότυπα της ΝΔ επί Εβερτ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παγίδες στο δρόμο για τις διακοπές. Τροχαία: Παρατείνεται η ταλαιπωρία στην Αθηνών - Κορίνθου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τάϊμ άουτ μετά τη θύελλα. Ολα καλά χθες στο Εκτελεστικό: "Ολοι μαζί".

    Espresso: Κλωτσιές και βρισιές στην πρώην σύζυγο του βουλευτή Τζιόλα.

    ΕΣΤΙΑ: Τα πήρε όλα πίσω! Ο πρωθυπουργός στο Εκτελεστικό.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η απειλή κατάρρευσης υπαγορεύει εκεχειρία. Τα δύο ΠΑΣΟΚ υποστέλλουν προσωρινά τις πολεμικές σημαίες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μετά το συνέδριο θα συζητηθεί το ασφαλιστικό.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πικρό ποτήρι σε Χριστόδουλο για δημοψήφισμα, ταυτότητες. Το Συμβούλιο Επικρατείας δέχθηκε μόνο την ιθαγένεια.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μόνοι κατηγορούμενοι οι ΝΑΤΟϊκοί εγκληματίες.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Η απόφαση της ημέρας: Αντε πάλι όλοι μαζί Ανασχηματισμός; από βδομάδα!

    Η ΧΩΡΑ: Πολιόρκησαν την πρεσβεία μας στα Τίρανα. Ξεσπάει κρίση με την Αλβανία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φωτιές στα σύνορά μας. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ. Γκεοργκίεφσκι δηλώνει: είμαστε μόνοι.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Από μια κλωστή κρέμεται η ειρήνη. Τρία τάγματα στέλνει το ΝΑΤΟ στα Σκόπια.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κινδυνεύουν τα ελληνικά σύνορα από τη μεγάλη ανασφάλεια στα Βαλκάνια.

    [03] ΕΓ ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "μετά τη θύελλα, η νηνεμία. Ο πρωθυπουργός και τα μέλη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ πέρασαν χθες στη συνεδρίαση ένα ήσυχο βράδυ. Ο Κώστας Σημίτης ξεκαθάρισε ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει τον Οκτώβριο μετά το συνέδριο, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Υπογράμμισε ότι στο συνέδριο δεν θα γίνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αλλά σύνθεση απόψεων. Ολα τα μέλη του ΕΓ επικρότησαν τη δήλωσή του, που την έκανε προς τα ΜΜΕ με ένα πλατύ χαμόγελο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "υπό το βάρος των άκρως δυσμενών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στη χρηματιστηριακή αγορά, εξαιτίας της επιδείνωσης του γενικότερου πολιτι-κού κλίματος, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται να κηρύσσει ανακωχή, εμφανιζόμενη τώρα ως ομονοούσα".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "προ του κινδύνου γενικωτέρας συγκρούσεως στο ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός ανέκρουσε πρύμναν. Ο άνθρωπος που πριν από μια εβδομάδα είχε κτυπήσει το χέρι στο τραπέζι λέγοντας ότι δεν πάει άλλο με την εσωκομματική αμφισβήτηση, χθες εμφανίσθηκε σαν να μη συμβαίνη τίποτε και εδήλωσε ότι δεν υπάρχουν "εκκρεμείς λογαριασμοί".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "στο κενό έπεσαν οι μεθοδεύσεις του Κ. Σημίτη και του περιβάλλοντός του γι τη διαμόρφωση συνθηκών απολύτου ελέγχου των συνεδριακών δια-δικασιών. Στη συνεδρίαση του ΕΓ ο πρωθ-υπουργός ξέχασε τις απειλές που εκτόξευσε πριν από μια εβδομάδα και αναγκάστηκε να δεχτεί τις υποδείξεις των μελών του οργάνου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "αιχμάλωτη του ΠΑΣΟΚ η χώρα, καθώς το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ενόψει του Συνεδρίου, έχει προκαλέσει ... πολιτική αγκύλωση στην κυβέρνηση η οποία αδυνατεί να προωθήσει βασικές παραμέτρους της πολιτικής της".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "διαβεβαιώσεις προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να κάνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης έδωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Και τις συνόδευσε με διαβεβαιώσεις προς όλα τα κορυφαία στελέχη, και ειδικότερα την εσω-κομματική αντιπολίτευση, ότι δεν προτίθεται να επιχειρήσει ξεκαθάρισμα λογαριασμών".

    [04] Ασφαλιστικό

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "δύο με τρεις εβδομάδες μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα συζητηθεί το θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Γιαννίτσης αμέσως μετά από συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Μέχρι τότε, όπως διευκρίνισε ο κ. Γιαννίτσης, το υπουργείο Εργασίας και οι συναρμόδιοι φορείς θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν και να προετοιμάσουν καλύτερα όλα τα θέματα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία αναμένονται μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για άδεια μετ΄ αποδοχών σε όλους ανεξαιρέτως του εργαζόμενους. Ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης τόνισε χθες ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την απόφαση αυτή και τα όσα προβλέπει θα αποτελέσουν κατευθυντήρια γραμμή για την αναμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι "αλλαγή πλεύση στο ασφαλιστικό με αναζήτηση "συναινετικών λύσεων", πάταξη της παρα-οικονομίας και της εισφοροδιαφυγής και επι-λογές ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την πορεία του χρηματιστηρίου, σηματοδοτούν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεως κ. Τ. Γιαννίτση, μετά από τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Ελληνοολλανδικού Βιομηχανικού Συνδέσμου".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "ασφαλιστικό τέλος. Στην παρούσα τουλάχιστον φάση δεν πρόκειται να υπάρξουν εξελίξεις. Αν όμως το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εγκρίνει την "εκσυγχρονιστική πολιτική" τότε ενδέχεται το θέμα να επανέλθει και μάλιστα να προωθηθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτό είναι το περιεχόμενο των δηλώσεων του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση, ο οποίος συναντήθηκε χθες με το προεδρείο του ΣΕΒ με αντικείμενο την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "αναγκαία για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα, κρίνεται η ανα-μόρφωση του ασφαλιστικού καθώς η επι-βάρυνση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις και περίθαλψη αυξάνονται δραματικά λόγω γήρανσης του πληθυσμού".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "ασφαλιστικό ώρα μηδέν" είναι το μήνυμα που έστειλε χθες η Ε. Επιτροπή προς όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα αρχίζει να λαμβάνει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις σε τρεις χώρες: στην Ελλάδα, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου, αν δεν ληφθούν μέτρα, τα επόμενα χρόνια οι δαπάνες του συστήματος θα εκτοξευθούν στο 8% του ΑΕΠ, απειλώντας τη μακροοικονομική σταθερό-τητα".

    [05] ΠΓΔΜ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρί-ζει ότι "με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν στο Ελληνικό Πεντάγωνο τα τελευταία γεγονότα που εκτυλίσσονται στην περιοχή των Σκοπίων, καθώς μέρα με τη μέρα οι φλόγες του πολέμου αγγίζουν και τη χώρα μας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν τέσσερις χώρες για την ΠΓΔΜ και οι νέες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των ανταρτών προαναγγέλλουν την κλιμάκωση της κρίσης. Ενώ Ευρωπαίοι διπλωμάτες πιέζουν για διάλογο με τους Αλβανούς αντάρτες, η Ουάσιγκτον υιοθετεί μια πιο σκληρή στάση απέναντι στους εξτρεμιστές".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "επιβεβαίωση της διγλωσσίας της ΕΕ και των ΗΠΑ αναφορικά με την εντεινόμενη κρίση στην ΠΓΔΜ αποτελεί η χθεσινή δήλωση του νέου μόνιμου αντιπρο-σώπου της ΕΕ στα Σκόπια Φρανσουά Λεοτάρ, που συνέστησε στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να επιδιώξει τον διάλογο με τους Αλβανούς αντάρτες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "επικίνδυνα και σε κάθε επίπεδο κλιμακώνεται η ένταση στην ΠΓΔΜ. Ο μόνιμος απεσταλμένος της ΕΕ Φρανσουά Λεοτάρ, έγινε ο δυτικός αξιωματούχος ο οποίος για πρώτη φορά απροκάλυπτα ζήτησε χτες από τις αρχές των Σκοπίων να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι διαλόγου με τους Αλβανούς αυτονομιστές".

    [06] Χρηματιστήριο

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "τεχνική αντίδραση ή δυναμική ανάκαμψη; Αυτό το ερώτημα διατυπώνει με αγωνία το επενδυτικό κοινό, σε μια προσπάθεια να καταλάβει τους λόγους του χθεσινού ανοδικού ξεσπάσματος της αγοράς της οδού Σοφοκλέους. Ακόμη και οι συγκρατημένα αισιόδοξοι χρηματιστές ξαφνιά-στηκαν ευχάριστα από όσα έγιναν χθες στον ναό του χρήματος, βλέποντας το ΧΑΑ να επιδεικνύει έντονα σημάδια δυναμισμού και διάθεση να σκαρφαλώσει πάνω από τις 2.700 μονάδες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "στηριζόμενη και στα κρατικά "δεκανίκια" της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών, η Σοφοκλέους κατάφερε μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις να αντικρύσει το θετικό πρόσημο".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "έσπασε χθες η "μονοτονία" στη Σοφοκλέους. Η αγορά υπενθύμισε στους επενδυτές ότι εκτός από την πτώση υπάρχει και η άνοδος. Μετά τη "βουτιά" 221 μονάδων του γενικού δείκτη, τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, αναζήτησε "οξυγόνο" χωρίς ωστόσο να μας ξεκαθαρίζει αν "έπιασε πάτο" ή θα επιχειρήσει νέα "κατάδυση".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "μέρος του πολιτικού παιχνιδιού της κυβέρνησης που προσπαθεί να αποδείξει με κάθε τρόπο ότι υπάρχει σταθερότητα στην οικονομία, εκτιμάται ότι ήταν η χθεσινή μεγάλη αλλά στην πραγματικότητα ανούσια για τους επενδυτές άνοδος του Χρηματιστηρίου".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ τονίζει ότι "επιτέλους και μια καλή συνεδρίαση λίγο πριν ο αριθμός των συνεχόμενων καταστροφικών συνεδριάσεων γίνει διψήφιος. Η άνοδος ήταν σημαντική, στο 2,27% και έφερε και πάλι τον Γενικό Δείκτη μια ανάσα κάτω από τις 2.700 μονάδες, στις 2.698,19".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κανένα περιθώριο... από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μεταρρύθμιση σε φόρους και ασφαλιστικό. Σύσταση Βρυξελλών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το Νοέμβριο και... βλέπουμε. Δημόσια ομολογία για παραπομπή του ασφαλιστικού μετά το συνέδριο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Και την ενάτη ημέρα ανέστησαν τη Σοφοκλέους. Σημίτης: Οι πολιτικές διεργασίες δεν επηρεάζουν το κυβερνητικό έργο".

    [08] Κυβερνητικό έργο

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΉ γράφει ότι "Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών και συγκεκριμένα οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με την εξαγγελία του συνεδρίου δεν επηρεάζουν κατά κανέναν τρόπο την πρόοδο του κυβερνητικού έργου και την πορεία της χώρας. Τη δήλωση αυτή έκανε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 28 June 2001 - 15:04:42 UTC