Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/05/2001
  • [02] Ασφαλιστικό
  • [03] Ελληνοτουρκικά
  • [04] ΣΕΒ
  • [05] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/05/2001
  • [06] Interamerican

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/05/2001

    Οι επαφές του υπουργού Εργασίας με ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για ασφαλιστικό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι δηλώσεις πρωθυπουργού - ΣΕΒ και η έρευνα για αγοραπωλησία INTERAMERICAN είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Άγκυρα στο Αιγαίο. Αγκαλίτσες και φιλάκια... γιόκ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χάος και πολυνομία!ΤΟ ΠΑΣΟΚ εξέδωσε..70.000 νόμους τα τελευταία χρόνια.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εισαγγελέας ψάχνει το big deal. Άμεση παρέμβαση για Interamerican.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Έλεγχος σε όλα τα αυθαίρετα. Καλούνται οι πολίτες να καρφώνουν τους ιδιοκτήτες τους.

    Η ΑΥΓΗ: 550 υπολογιστές για 600.000 μαθητές!

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Ριζικές αλλαγές στο ΕΣΥ. Εκτός νοσοκομείων από αύριο οι πανεπιστημιακοί καθηγητές.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Βιομήχανοι και συνδικαλιστές εναντίον "θεράποντος ιατρού".. Σε διασταυρούμενα πυρά η κυβέρνηση για τις διαρθρωτικές αλλαγές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιδότηση δανείων για 1η κατοικία. Ποιοί δικαιούνται, με ποιά δικαιολογητικά και με ποιό επιτόκιο.

    ΕΘΝΟΣ: Μονομαχία Σημίτη-ΣΕΒ. Βγήκε στην επιφάνεια μια κόντρα με παρασκήνιο.

    ΕΚΤΡΟΠΗ: ΣΕΒντάς για Καραμανλή. Στροφή με νόημα των Βιομηχάνων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Γιάννα, Γιάννα, εσύ είσαι η Ολυμπιάδα!".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μας χορεύουν οι Τούρκοι. Πρωτοφανής σύγχυση στην Αθήνα, η οποία δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει την Άγκυρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Ανασχηματισμός με Νο 2 τον Γ. Παπανδρέου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπουλντόζα στις παραλίες. Νομοσχέδιο με πολλές φιλοδοξίες (θα τολμήσουν;)

    Espresso: Ποιοί είναι οι πρωταθλητές στην απιστία. Μια αποκαλυπτική έρευνα για τα "πονηρά" επαγγέλματα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο ΣΕΒ "βλέπει" αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.Ασκεί έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ ενώ συγχρόνως τείνει ευήκοον ους στη ΝΔ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πίρι Ρεϊς" με..αγάπη από Τουρκία. Η ελληνοτουρκική συνεργασία "αγκαλιάζει" το Αιγαίο!

    ΤΑ ΝΕΑ: Σεισμικές...ανησυχίες προκαλεί η Τουρκία. Παρά τις διαβεβαιώσεις για το Πίρι Ρεϊς.

    ΝΙΚΗ: "Μη διάλογος". Τελικώς στις καλένδες το Ασφαλιστικό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απαιτούν Γήν και Ύδωρ οι Βιομήχανοι.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ζητάει από το Καρφί 1 δις με αγωγή.

    Η ΧΩΡΑ: Έτσι θα σώσω την οικονομία. Πρωθυπουργική εμφάνιση Καραμανλή στον ΣΕΒ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Διπλό χτύπημα στην κυβέρνηση.ΟΟΣΑ:χάνονται ευκαιρίες για ανάπτυξη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παρκάρισμα το Νο 1 πρόβλημα!Ποιοί είναι οι πονοκέφαλοι των Θεσσαλονικέων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στήνουν UCK στην Ήπειρο οι Αλβανοί. Εκπαιδεύουν αντάρτες σε Αλβανία-Κόσοβο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέο σκηνικό εκβιασμού από την Τουρκία για "επιστημονικές" έρευνες στην υφαλοκρηπίδα.

    Σημείωση: Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [02] Ασφαλιστικό

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "το αδιέξοδο που έχει επέλθει στο ασφαλιστικό, επιβεβαιώθηκε χτες με τον "μη διάλογο" στον οποίο κατέληξε η συνάντηση της ΓΣΕΕ με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ο τρόπος της συζήτησης των δυο μερών έφερε και την πρώτη διαφωνία, κι έτσι ο διάλογος σταμάτησε πριν καν αρχίσει".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "για το φθινόπωρο αναβάλλεται οποιαδήποτε μεθοδική συζήτηση για την αναμόρφωση της κοινωνικής ασφάλισης. Τότε η κυβέρνηση θα σταθμίσει τον συσχετισμό και το πιθανό πολιτικό κόστος. Μέχρι τότε θα παρέχονται εξηγήσεις, χωρίς να συσταθεί μικτή επιτροπή, από τους εμπειρογνώμονες της ΓΣΕΕ και της κυβέρνησης. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης Γιαννίτση - ΓΣΕΕ".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "μετά την πρόσκληση εκ μέρους της κυβέρνησης την Τρίτη για "ένα διάλογο από μηδενική βάση" και με σταδιακή νομοθέτηση όσων συμφωνούνται, το προεδρείο της ΓΣΕΕ προσήλθε στη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Τάσο Γιαννίτση αλλά - όπως όλα δείχνουν - ο διάλογος παραπέμπεται ουσιαστικά για τον Σεπτέμβριο".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "ετεροχρονίζεται ..ο περιβόητος κοινωνικός διάλογος για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, μετά την διαπίστωση τόσο του υπουργού Εργασίας Τάσου Γιαννίτση όσο και των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ ότι οι συνθήκες για την έναρξη ενός κοινωνικού διαλόγου ουσίας για το ασφαλιστικό δεν είναι ακόμα ώριμες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι " η ΓΣΕΕ πήγε στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας , αλλά δεν πήρε σαφείς απαντήσεις στις θέσεις που διατύπωσε. Έτσι, ο διάλογος για το ασφαλιστικό πάγωσε και εκτιμάται ότι θα αρχίσει το Σεπτέμβριο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "ολοένα και περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο μετάθεσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για ...τα επόμενα χρόνια, με την κυβέρνηση να ρίχνει πλέον το βάρος των προσπαθειών της στα επικοινωνιακά "τρίκ" με στόχο τη δημιουργία "εικονικών" διαύλων επικοινωνίας με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος".

    [03] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "ύστατη προσπάθεια να υποβαθμίσουν τη σημασία της..."λανθασμένης" ή μη επαληθευόμενης πληροφορίας που περιήλθε σε γνώση των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας την περασμένη Πέμπτη, σε σχέση με το Πίρι Ρέϊς, επιχείρησε χθες η κυβέρνηση επικαλούμενη τις διευκρινίσεις που με καθυστέρηση αρκετών 24ωρων της παρασχέθηκαν από τον επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε. Έχουμε όμως κάθε λόγο να επαγρυπνούμε. Η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας επιβάλλει αυτή τη συνεχή επαγρύπνηση". Η φράση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα μπορεί να μην απαντά στα δεκάδες ερωτήματα που ανέκυψαν από την αιφνιδιαστική έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Πίρι Ρέϊς" στο Αιγαίο ωστόσο επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας επανέρχεται το ψυχροπολεμικό κλίμα".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "πανικό προκάλεσε στην Αθήνα το μήνυμα που έσπευσε να αποστείλει προς κάθε κατεύθυνση, η Άγκυρα ανακοινώνοντας την έξοδο του ωκεανογραφικού πλοίου "Πίρι Ρέϊς" για έρευνες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο".

    Η Espresso σημειώνει ότι "ταξίδι στην ομίχλη επιχειρεί η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία της Τουρκίας, για το ωκεανογραφικό πλοίο "Πίρι Ρέϊς" που διαθέτει για έρευνες σε περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, κατά προτίμηση, μάλιστα στο Αιγαίο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι "σε νέα πρόκληση προχώρησε πάλι η Άγκυρα, επαναφέροντας πάλι στο προσκήνιο μια παρεμφερή υπόθεση "καρμπόν" από τα παλιά , τη γνωστή σε όλους μας κρίση του "Σισμίκ" υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά στη χώρα μας το καθεστώς αμφισβήτησης στο χώρο του Αιγαίου".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "με τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά φαίνεται να διευθετείται η υπόθεση της επικείμενης εξόδου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Κότσα Πίρι Ρέϊς", για έρευνες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μετά τις "διευκρινίσεις" που δόθηκαν από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τσέμ προς τον Έλληνα ομόλογό του κ. Γιώργο Παπανδρέου".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "και καθησυχαστικές διευκρινίσεις μεν μπορεί να δόθηκαν από την Τουρκία για τις "επιστημονικές-σεισμολογικές - έρευνες" του τουρκικού σκάφους "Πίρι Ρέϊς" στην Ανατολική Μεσόγειο...Υπάρχουν, ωστόσο, εύλογα ερωτήματα για την- τυχαία άραγε;- παράλειψη ενημέρωσης των ελληνικών αρχών...Πολύ περισσότερο που οι έρευνες του σκάφους επεκτείνονται στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου - έστω και αν βεβαιώνεται ότι δεν θα την "ακουμπήσουν".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "αμήχανη η ελληνική πλευρά παρακολουθεί απλά, τη νέα πρόκληση - αμφισβήτηση της Άγκυρας που ετοιμάζεται και πάλι να στείλει το περιβόητο ωκεανογραφικό σκάφος ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ (πρώην ΧΟΡΑ) για "έρευνες" στο Αιγαίο".

    [04] ΣΕΒ

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "τα πυρά των κορυφαίων στελεχών του ΣΕΒ δέχτηκε χθες η κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική στη διάρκεια της κλειστής ετήσιας συνέλευσης του συνδέσμου με θέμα: "Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "πεδίο απεικόνισης των νέων πολιτικών ισορροπιών, που τείνουν να διαμορφωθούν στη χώρα, αποτέλεσε η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Σκληροί απέναντι στην κυβέρνηση, ύστερα από πολλά χρόνια σύμπλευσης οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας σημείωσαν ότι "η οικονομική πολιτική βρίσκεται σε αμηχανία και διολισθαίνει στη λογική του πολιτικού κόστους" και προσέφεραν ευκαιρία στον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή να τοποθετηθεί".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ, "θερμά ανταποκρίθηκε χθες ο Κ. Καραμανλής στις φιλοφρονήσεις του ΣΕΒ, επιβεβαιώνοντας ότι χτίζεται ένα ακόμη ειδύλλιο ΝΔ-βιομηχάνων με το όραμα της εξουσίας να κάνει τη Ρηγίλλης να ...τα δίνει όλα και μάλιστα μέσα σε ένα κλίμα έντονα επιθετικών δηλώσεων του προέδρου των Ελλήνων βιομηχάνων για την πολιτική της κυβέρνησης".

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "ιδιαίτερα ευμενή απήχηση είχε στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας η χθεσινή ομιλία του Καραμανλή στον ΣΕΒ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Με υπευθυνότητα όπως αρμόζει σε πολιτικό που θα είναι ο αυριανό πρωθυπουργός της χώρας, παρουσίασε τους άξονες της πολιτικής της ΝΔ, μίλησε για "σταθερούς κανόνες του παιχνιδιού, κοινούς για όλους τους επιχειρηματίες" και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι " σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησαν κορυφαία στελέχη του ΣΕΒ κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Καραμανλής στην ομιλία του ζήτησε διάλογο για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, κανένα νέο φόρο για το ασφαλιστικό και συνολικά ένα θετικό σοκ για την ελληνική οικονομία, η οποία δείχνει και είναι βελτιωμένη".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "δεν είναι τόσο το ίδιο το γεγονός της επίθεσης των προέδρων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών εναντίον του πρωθυπουργού εκείνο που εκπλήσσει όσο η ένταση με την οποία τοποθετήθηκαν εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής οι επικεφαλής του βιομηχανικού κόσμου της χώρας".

    Η ΕΚΤΡΟΠΗ σημειώνει ότι " η εντυπωσιακή στροφή των κπροσώπων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, οι οποίοι εξαπέλυσαν μια πρωτοφανή σκληρή επίθεση κατά της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, "κλείνοντας" παράλληλα το μάτι στον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή, σφράγισε την ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική, τους χειρισμούς στο Ασφαλιστικό και το Εργασιακό εξαπέλυσε χθες ο ΣΕΒ με τις ομιλίες των δύο προέδρων, Οδυσσέα Κυριακόπουλου και Λευτέρη Αντωνακόπουλου, στις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης".

    [05] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/05/2001

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εισαγγελική εμπλοκή στην εξαγορά της Interamerican από την Eureko".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Συν-έλευση με Καραμανλή. ΣΕΒ: Βλέπει κυβερνητική αδράνεια και προβλήματα στη μετά ΟΝΕ εποχή".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:"Σκληρή κόντρα ΣΕΒ με την κυβέρνηση. Πως βλέπουν την ανάπτυξη Σημίτης-Καραμανλής".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:"Βγαίνουν μαχαίρια για την Interamerican. Εισαγγελική παρέμβαση και έρευνα". Σημείωση:Η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [06] Interamerican

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "Αλυσιδωτές αντιδράσεις και ένα νέο κύκλο υπόγειων αντιπαραθέσεων προκαλεί το μεγάλο deal της Interamerican, καθώς η συμφωνία Κοντομηνά - Eureko ανατρέπει συσχετισμούς δυνάμεων και ισορροπίες σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο. Ο βασικός λόγος είναι τα σχέδια του πρώην ιδιοκτήτη της Interamerican να επενδύσει μεγάλο μέρος του τιμήματος στο χώρο των media".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 1 June 2001 - 8:37:05 UTC