Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/05/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δημοσκόπηση
  • [04] Ασφαλιστικό
  • [05] Κύπρος – Εκλογές
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Συνέντευξη Παπαντωνίου
  • [08] Συνέντευξη Ανωμερίτη

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/05/2001

    Οι εκλογές στην Κύπρο, το Κυπριακό, το ασφαλιστικό και τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ελεύθερη πτώση για Σημίτη-Αβραμόπουλο. 7 μονάδες μπροστά η ΝΔ με το γκάλοπ της "Μέτρον Ανάλυσις".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ελεύθερη πτώση για το ΠΑΣΟΚ.7 μονάδες μπροστά η ΝΔ, ενώ σε παράσταση νίκης προηγείται με 13,7 μονάδες!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Απειλούν και την Ευρώπη. "Νότα" της Τουρκίας στους 14 της ΕΕ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δημόσιο: 2.858 διορισμοί χωρίς διαγωνισμό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εγγύηση ο Σημίτης για ΠΑΣΟΚ. Μειώθηκε η διαφορά με τη ΝΔ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δωρεάν χρήμα από το Γ' ΚΠΣ για τις επιχειρήσεις. Τα νέα προγράμματα για στήριξη και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

    ΕΘΝΟΣ: Ελεύθερες οι ακτές με νέο νόμο. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει τάξη στο χάος.

    ΕΚΤΡΟΠΗ: Ψυχρολουσία για 20.000 μαθητές. Στο παραπέντε των πανελλαδικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αντί του "κυματι θαλάσσης" ο κιμάς της Παγκοσμιοποίησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μας οδηγείς στη συντριβή. "Φωτιά" ο Πάγκαλος, βλέπει το Βατερλώ και προειδοποιεί τον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μεγαλώνει τη διαφορά η ΝΔ. Δημοσκόπηση: 7 μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ / Νέα επίθεση Πάγκαλου στον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επιχείρηση κάθαρση στο ΧΑΑ. Ηχηρά ονόματα στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ.

    Espresso: Μπαρούτι το δεύτερο βιβλίο της Δήμητρας.

    ΕΣΤΙΑ: "Μαύρη" οικονομία. Απίστευτες διαστάσεις επί ημερών Σημίτη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανισότητες σόκ σε συντάξεις και όρια ασφαλισμένων. Μητέρα και κόρη βγήκαν μαζί στη σύνταξη!

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Απάντηση στα γκάλοπ με 5 συνταγές θεραπείας.

    Η ΧΩΡΑ: Ερχεται με φόρα ο Καραμανλής. Ολα τα γκάλοπ το επιβεβαιώνουν.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέος χάρτης αδειών στον ιδιωτικό τομέα. Πόσες μέρες δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος, πότε καταβάλλονται τα επιδόματα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Προίκα 150 δις για τη Θεσσαλονίκη. Διατίθεται από την Περιφέρεια για έργα – ανάσες.  

    [03] Δημοσκόπηση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "το προβάδισμα της ΝΔ επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα της K-RESEARCH, που καταγράφει διαφορά 6,8 μονάδων στην πρόθεση ψήφου. Η λεγόμενη παράσταση νίκης είναι, πλέον σαφώς υπέρ της ΝΔ (37,3% έναντι 24% του ΠΑΣΟΚ)". 

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την δημοσίευση της νέας δημοσκοπήσεως της "Κάπα Ρησέρτς" από το "Βήμα της Κυριακής". Η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ αλλά η διαφορά έχει μειωθή κατά δύο μονάδες εν συγκρίσει με την πρόσφατη δημοσκόπηση της "Μέτρον Ανάλυσις".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "η πορεία φθοράς της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη και το σταθερό προβάδισμα της ΝΔ επιβεβαιώνονται από μια ακόμα δημοσκόπηση αυτή της "ΚΑΠΑ ΡΙΣΕΡΤΣ" η οποία εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται του ΠΑΣΟΚ με περίπου 7 (6,8) μονάδες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την πρόσφατη δημοσκόπηση της Κάπα Ρισερτς που δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τις δυνάμεις να αντιστρέψει το κακό κλίμα των τελευταίων ημερών. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα έχει μειωθεί αποτέλεσμα της επικοινωνιακής πολιτικής που έχει προτείνει στον πρωθυπουργός ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτης και εφαρμόστηκε όλη την προηγούμενη περίοδο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες των γνωστών κέντρων παραπληροφόρησης της Χαριλάου Τρικούπη να παρουσιασθεί ως "μεγάλη επιτυχία" για το ΠΑΣΟΚ η διαφορά των 7 μονάδων με τις οποίες προηγείται η ΝΔ στην "ΚΑΠΑ Research" συγκρίνοντας με δημοσκοπήσεις άλλων εταιριών στις οποίες η ΝΔ προηγείτο του ΠΑΣΟΚ με 9%".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "η άσχημη εικόνα που παρουσιάζουν ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση απεικονίζεται και σε νέα δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες "Το Βήμα" και διενεργήθηκε από την εταιρία Κ.Research. Εμφανίζει όμως μικρή ανάκαμψη σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε πριν από δύο εβδομάδες από την "Metron Analysis" για λογαριασμό του "Εθνους της Κυριακής".

    [04] Ασφαλιστικό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "το Ασφαλιστικό που έφερε στην επιφάνεια ο κύριος πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έκανε την ελληνική κοινωνία να αφυπνιστεί και να δει τις μαύρες τρύπες που άνοιξε το κυβερνών κόμμα από τον Οκτώβριο του 1981 που ανέλαβε την εξουσία".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "εξελίξεις αναμένονται για το ασφαλιστικό τις προσεχείς ημέρες, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται τόσο στις δύο συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Τάσου Γιαννίτση με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ όσο και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς η εβδομάδα ξεκινά και τελειώνει με δύο κρίσιμες συνεδριάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό, η τύχη του οποίου κρίνεται σε μεγάλο βαθμό αυτή την εβδομάδα".

    Η ΕΚΤΡΟΠΗ υποστηρίζει ότι "με στόχο την υιοθέτηση της εισήγησής του για το ασφαλιστικό από όλα τα μέλη του ΕΓ και την κατάθεσή της - υπό μορφή εισήγησης του κορυφαίου οργάνου - στην ΚΕ της Παρασκευής προσέρχεται απόψε στη Χαριλάου Τρικούπη ο Κ. Σημίτης".

    [05] Κύπρος – Εκλογές

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΕ ψήφισαν χθες οι Κύπριοι πολίτες για την ανανέωση του κοινοβουλίου στη Μεγαλόνησο. Σε ομαλό κλίμα, σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου οι εκλογείς εξέφρασαν την προτίμησή τους στις πολιτικές δυνάμεις που θα αποφασίσουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".  

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "το ΑΚΕΛ αναδείχτηκε πρωταθλητής στις χθεσινές εκλογές στην Κϋπρου, όπου 467.182 ψηφοφόροι εκλήθησαν να εκλέξουν 55 βουλευτές από οχτώ κόμματα και κινήματα".

    [06] Κυπριακό

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "με κρίση στην ευρύτερη περιοχή απειλεί η Αγκυρα τις Βρυξέλλες σε περίπτωση που η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαβίβασε απόρρητο γραπτό υπόμνημα προς τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ εκτός της Ελλάδας, ζητώντας ευθέως το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "σάρκα και οστά παίρνουν οι τουρκικές απειλές σχετικά με το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ προτού λυθεί το πολιτικό της πρόβλημα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος" με απόρρητο έγγραφο που έστειλε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προς όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ πλην την Ελλάδας, ζητά το άμεσο "πάγωμα" της ενταξιακής πορείας της Κύπρου απειλώντας με προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία σε περίπτωση που οι διαδικασίες της ένταξης συνεχιστούν".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι "η τουρκική πλευρά επιχειρεί με το έγγραφο αυτό να συντηρήσει ένα κλίμα εκφοβισμού για τον τρόπο που θα αντιδράσει σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ενωση χωρίς προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Είναι σαφές από το έγγραφο ότι οι απειλές για αποσταθεροποίηση απευθύνονται πλέον ευθέως και προς τις Βρυξέλλες". 

    [07] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    "Πρόστιμα συνολικού ύψους 5 δις. δρχ έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα σε 5.000 φυσικά πρόσωπα εισηγμένων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο, αλλά και σε στελέχη ΕΛΔΕ, οι οποίες παραβίασαν τους κανονισμούς της Σοφοκλέους", αποκαλύπτει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, σε σημερινή του συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ. "Ο κ. Παπαντωνίου αναφερόμενος στο ασφαλιστικό τονίζει επίσης πως "μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν στοιχεία που θα ήθελαν επάνοδο στο κλίμα των αλόγιστων παροχών της δεκαετίας του '80 που οδήγησαν στα μεγάλα ελλείμματα".  

    [08] Συνέντευξη Ανωμερίτη

    "Το "πράσινο φως" για την παραγωγή τροποποιημένου γενετικά βαμβακιού αναμένεται να δώσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή". Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Ανωμερίτη σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ "στη χώρα μας δεν υπάρχει απειλητικό πρόβλημα από τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Επίσης, είναι καθησυχαστικός για την ασθένεια των "τρελών αγελάδων" τονίζοντας ότι η χώρα μας "σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα εξακολουθεί να είναι καθαρή". Τέλος, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ζητεί δομικό ανασχηματισμό".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 28 May 2001 - 15:58:21 UTC