Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/05/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δημόσιο – Μισθοί
  • [04] Ασφαλιστικό
  • [05] ΚΥΣΕΑ
  • [06] Μεταλλαγμένα τρόφιμα
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Δ’ ΚΠΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/05/2001

    Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο διάλογος για το Ασφαλιστικό-Οι αντιδράσεις, οι μισθοί στο Δημόσιο και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εκπαραθύρωση από τον Χριστόδουλο. "Τα έδωσε όλα" κατά των "δημοκρατών".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κράτος τύραννος. Κατάρα για τους Ελληνες η Δημόσια Διοίκηση.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δικαίωση Ακη για άμυνα-ανάπτυξη. Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τις θέσεις του.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κριτής η Βάσω στο Δημόσιο. Υπαλληλικός κώδικας.

    Η ΑΥΓΗ: Τα μεταλλαγμένα στο πιάτο μας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δίωξη για σκάνδαλα στον ΟΛΠ. Στο σκαμνί ο Κόκκαλης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μετάλλαξη θανάτου: νέο νέφος –δολοφόνος. Νέοι καρκινογόνοι ρύποι πάνω από την Αθήνα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η μαύρη λίστα της διατροφής. Η GREENPEACE κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

    ΕΘΝΟΣ: Μάχη για μισθούς και πριμ στο Δημόσιο. Υπουργείο και ΑΔΕΔΥ διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

    ΕΚΤΡΟΠΗ: Στο κρατικό μισθολόγιο η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. 9 στα 10 στελέχη αμείβονται από τον Δήμαρχο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νόμος "απόδρασης" για 2.500 φυλακισμένους λαθρομετανάστες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διπλό έγκλημα στο υπουργείο Γεωργίας. Σκάνδαλο 750.000.000 δρχ με ληγμένες ορμόνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκληρό ροκ για το Κτηματολόγιο. ΕΕ: επιστολή – κεραυνός στον Λαλιώτη για κακοδιαχείριση / Χωρίς τίτλους 2,5 εκ. πολίτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρόμαξαν και οι "αθάνατοι". 2004: η κυβέρνηση μαζεύει τώρα στο 1,5 τρις τις υπερ-δαπάνες.

    Εspresso: Ο "Μεγάλος Αδελφός" χωρίζει την Ελλάδα στα δύο! Κύμα αντιδράσεων για το ριάλιτι σόου.

    ΕΣΤΙΑ: Στον αέρα το ασφαλιστικό. Καμμία πρότασις από την κυβέρνηση.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κραυγαλέα προεξόφληση του μέλλοντος. Υπό το βάρος των χρεών προεισπράττονται 600 δις. από το Γ’ ΚΠΣ μέσω των τραπεζών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επίδειξη πυγμής από τον Σημίτη. Ο πρωθυπουργός στο ΚΥΣΕΑ έδειξε σε όλους ποιό είναι το "αφεντικό".

    ΤΑ ΝΕΑ: 53 τροφές "ύποπτες" ως μεταλλαγμένες, λέει η Γκρίνπις.

    ΝΙΚΗ: Χαστούκι στο πολίτευμα. Παραλήρημα Χριστόδουλου για "δήθεν δημοκράτες".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαϊκή απαίτηση: Τώρα να αποσυρθεί ο "τρομονόμος".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Νέος καβγάς Κώστα – Δημήτρη και στη μέση ... ΡΟΛΕΞΜΠΕΡΓΚ!

    Η ΧΩΡΑ: Πυρά της ΝΔ κατά Κόκκαλη – Λαμπράκη! Επιχείρηση "Φτερωτός Ερμής".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μποτιλιάρισμα= 200 δις ετησίως. Σύμφωνα με μελέτη στη Θεσσαλονίκη χάνονται 150.000 εργατοώρες κάθε μέρα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Επτά "εστίες" πυρκαγιών στα δάση. Ποιά μέτρα προστασίας ξεχάσαμε πάλι να πάρουμε.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ραντεβού το Σεπτέμβρη. Στο διάλογο για το ασφαλιστικό.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2003 "Πόλεμος" με την Τουρκία;

    [03] Δημόσιο – Μισθοί

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και η ΑΔΕΔΥ διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Οι διαπραγματεύσεις απειλούνται με ναυάγιο, αν η κυβέρνηση δεν διευκρινίσει τη στάση της για το μισθολογικό των υπαλλήλων και το πριμ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "ένα κουλούρι την ημέρα είναι η αύξηση που προτείνει η κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά να ανατιμούνται τα αγαθά πρώτης ανάγκης και να ροκανίζεται το πενιχρό εισόδημά τους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "τα πάνω κάτω φέρνει, πάλι, στο Δημόσιο η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Μόλις δύο χρόνια μετά την ψήφιση από τη Βουλή του υπαλληλικού κώδικα, η κ. Βάσω Παπανδρέου γκρεμίζει σχεδόν τις μισές διατάξεις και - σύμφωνα με τις υποδείξεις του κ. Σπράου - επιφέρει σαρωτικές αλλαγές αναγορεύοντας τον εαυτό της σε κριτή όλων των δημοσίων υπαλλήλων".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "σιγή ιχθύος" τήρησαν χθες η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς κατά τη συνάντησή τους με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, όσον αφορά τις μισθολογικές διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για αύξηση του κατώτερου βασικού μισθού στις 250.000 δρχ".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "άκαρπη απέβη -όπως αναμενόταν- η χθεσινή συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Δρυ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις καθώς οι εκπρόσωποι των δημόσιων υπαλλήλων εμμένουν στην αύξηση του κατώτατου μισθού στις 250.000 δρχ ενώ η πλευρά της κυβέρνησης τάσσεται υπέρ της σύνδεσης μισθού και απόδοσης".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "ξεκίνησε χθες ο δεύτερος γύρος των "συλλογικών διαπραγματεύσεων" ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και την ΑΔΕΔΥ με μεγαλύτερο "αγκάθι" αυτή τη φορά για την ομαλή έκβαση του διαλόγου, το μισθολογικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι" κλειδί" των συλλογικών διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-ΑΔΕΔΥ, που άρχισαν χθες είναι οι αυξήσεις στους μισθούς. Η Β. Παπανδρέου προωθεί πάντως, τη σύνδεση αμοιβών- παραγωγικότητας".

    [04] Ασφαλιστικό

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "η κυβέρνησις δεν έχει πραγματική βούληση να επιλύση το Ασφαλιστικό. Παρ?ότι ο υπουργός Εργασίας εκάλεσε εκ νέου τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε διάλογο, ο ίδιος δεν έχει προτείνει τίποτε το συγκεκριμένο μετά την απόσυρση των αρχικών του προτάσεων".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "αργά και προσεκτικά προετοιμάζεται ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό. Οι ουσιαστικές συζητήσεις θα αρχίσουν μετά τα μπάνια του λαού, δηλαδή από Σεπτέμβριο και βλέπουμε, ωστόσο η πρώτη και φαινομενικά πιο εύκολη φάση σε σχέση με όσα αναμένονται, θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη, με τη συνάντηση του Τάσου Γιαννίτση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι "από το φθινόπωρο τα σπουδαία για το ασφαλιστικό. Η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη, ωστόσο από αυτήν δεν αναμένεται να προκύψει κάτι σημαντικό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "αμετακίνητες στις θέσεις τους παραμένουν κυβέρνηση και συνδικαλιστικές οργανώσεις με συνέπεια η έναρξη του διαλόγου για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού να προσομοιάζει κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο με ... ευχή παρά με ενδεχόμενο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "ταφόπλακα στη διαδικασία του διαλόγου για το ασφαλιστικό έβαλε χθες ο Τάσος Γιαννίτσης με την οργισμένη αντίδρασή του στον όρο της ΓΣΕΕ για δέσμευση της κυβέρνησης περί του ύψους της κρατικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση του συστήματος".

    Η ΕΚΤΡΟΠΗ εκτιμά ότι "για διάλογο χωρίς όρους και προαπαιτούμενα στο ασφαλιστικό έκανε λόγο χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Γιαννίτσης, με αφορμή τις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αντίστοιχα".

    [05] ΚΥΣΕΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "όσο και αν η κυβέρνηση εξεγείρεται από τις αμφισβητήσεις για τη δημοσιονομική διαχείριση, η πολιτική της εμφανώς καθοδηγείται από τα βάρη των χρεών που έχουν αναληφθεί σε διάφορες περιόδους. Προχθές οι κ. Παπαντωνίου, Λαλιώτης και Πάχτας προέβησαν στις πρώτες περικοπές έργων για το 2004. Χθες επίσης το ΚΥΣΕΑ προέβη τελικώς σε περικοπές των αμυντικών δαπανών, δια της επιμήκυνσης του χρόνου εκτέλεσης του εξοπλιστικού προγράμματος και δια της αναβολής προμήθειας των πολεμικών αεροσκαφών".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "οριστικά στις καλένδες παρέπεμψε χθες το ΚΥΣΕΑ το οικονομικά ασύμφορο πρόγραμμα απόκτησης του μαχητικού αεροσκάφους Eurofighter. Το ανώτατο κυβερνητικό όργανο αποφάσισε το πρόγραμμα αυτό, όπως και μια σειρά άλλων, να μετατεθεί για μετά το 2004".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "την ανάγκη φιλοτομίαν ποιήσας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος αναγκάστηκε τελικά να πει το "ΝΑΙ" στην επίμονη θέση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για μετάθεση της αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter για μετά το 2004".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "την "σολομώντεια" λύση της επιμήκυνσης του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων και της μετατροπής του σε οκταετές, αποφάσισε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ).

    Η Espresso εκτιμά ότι "στις αρχές του 2002 θα υπογραφεί η συμφωνία για την αγορά του μαχητικού αεροσκάφους 4ης γενεάς Γιουροφάϊτερ. Αυτό είναι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το μεγάλο μυστικό από την τριμερή συνάντηση του πρωθυπουργού, του Ακη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου,ένα μόνο 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "η "χρυσή τομή", όπως άλλωστε αναμενόταν, βρέθηκε χθες στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και έμειναν όλοι ικανοποιημένοι. Ακόμη και ακριβής διατύπωση για το πολυσυζητημένο θέμα των Eurofighter ανακαλύφθηκε, ώστε ούτε ο κ. Τσοχατζόπουλος να θεωρείται "μειωμένος" ούτε βεβαίως να υποχωρήσει ο κ. Ι. Παπαντωνίου από την αρχική απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής για αναβολή της προμήθειάς του για μετά το 2004".

    [06] Μεταλλαγμένα τρόφιμα

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "την προσοχή των καταναλωτών εφιστά η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, για 53 προϊόντα διατροφής που πιθανότατα περιέχουν γενετικά τροποποιημένη σόγια, καλαμπόκι ή παράγωγά τους. Μεταξύ αυτών, παιδικές τροφές, σνάκς, αλλαντικά, γλυκά, μπισκότα, δημητριακά, σούπες κλπ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "ο εφιάλτης των μεταλλαγμένων προϊόντων παραμονεύει στο πιάτο του Ελληνα καταναλωτή. Η GREENPEACE επισημαίνει 53 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης ως "επικίνδυνα" για τη δημόσια υγεία, από τη στιγμή που οι κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών είναι όχι απλά μεγάλοι, αλλά και εν πολλοίς άγνωστοι".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "δεκάδες τυποποιημένα τρόφιμα περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς χωρίς αυτό να γνωστοποιείται στους καταναλωτές. Στον σχετικό κατάλογο της "Γκρίνπις" περιβάλλονται προϊόντα που παράγονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από σόγια και καλαμπόκι ή περιέχουν παράγωγά τους – λεκιθίνη, φρουκτόζη, γλυκόζη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "στη δημιουργία δικτύου καταναλωτών προχωρεί η "Γκρίνπις" σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στην αγορά, ακόμη και με ακτιβιστικές ενέργειες, με σκοπό την εξασφάλιση προϊόντων απαλλαγμένων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς-"μεταλλαγμένους".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σχέδια και για Δ’ ΚΠΣ!..".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ερχονται τα προμέτοχα ΟΤΕ – ΔΕΗ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η διέξοδος για την περιφέρεια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τόκο στις μετοχές σας προσφέρουν τα παράγωγα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Συγχωνεύσεις – φάρμακο. Κίνητρα για τη δημιουργία εταιριών ευρωπαϊκού μεγέθους".

    [08] Δ’ ΚΠΣ

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση στη μελλοντική διαπραγμάτευση θα επιδιώξει την ένταξη των ελληνικών περιφερειών στη νέα κατανομή των κονδυλίων, στηριζόμενη στην αρχή της διαρκούς συνοχής ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 25 May 2001 - 18:38:10 UTC