Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/05/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Νομοσχέδιο ΤΕΙ
  • [05] Πανελλαδικές εξετάσεις
  • [06] Φάρμακο για λευχαιμία
  • [07] Ελληνοτουρκικά
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Ιδιωτικοποιήσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/05/2001

    Το νομοσχέδιο για ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και οι αντιδράσεις, η αυριανή πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό, η έλευση και στην Ελλάδα του φάρμακου για τη λευχαιμία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι πανελλαδικές εξετάσεις Β’ και Γ’ Λυκείου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τα μυστικά για μια θέση στο Στρατό. Αποκλειστικό: Τα "κλειδιά" για την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΙΧ: Νέα απόσυρση. Μελετούν και εναλλακτικά καύσιμα. Σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα υπόλοιπα συμβατικά αυτοκίνητα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Και Βενιζέλο θέλει να φαει η Κυρία. Εστειλε μήνυμα στον Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Λιβανίζουν τώρα τον Χριστόδουλο. Πανικόβλητοι από τα γκάλοπ και τις 3.250.000 υπογραφές.

    Η ΑΥΓΗ: Απαίτηση η κρατική χρηματοδότηση. Αύριο η πανελλαδική απεργία για την κοινωνική ασφάλιση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αντάρτικο Γιάννας και ανοιχτή σύγκρουση με τον Χριστοδουλάκη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σχέδιο για την ένταξη στο ΙΚΑ όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Οι προτάσεις και οι αντιδράσεις για την ασφάλιση 350.000 εργαζομένων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πιο δύσκολες οι εξετάσεις Β' και Γ’ Λυκείου. Αυξημένων απαιτήσεων τα θέματα των πανελλαδικών.

    ΕΘΝΟΣ: Απειλούν αντάρτικο. Σύγκλητοι, Πρυτάνεις, φοιτητές. Το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ ψηφίστηκε αλλά ...

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χειροπέδες στα παιδία και την Παιδεία. Τα πειράματα του Πέτρου Ευθυμίου μετέβαλαν σε πεδίο μάχης την Αθήνα και...έπεται συνέχεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χαστούκι από το παρελθόν. Ο υπερυπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης "άδειασε" τον πρωθυπουργό του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πώς διαμορφώνεται το εφάπαξ στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η νύχτα των ΤΕΙ. Μεσάνυχτα, τέλος στη Βουλή, με "βοήθεια" και της ΝΔ.

    Espresso: Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για το ΒΟΤΟΧ: Κινδυνεύουν οι γυναίκες από φάρμακο για τις ρυτίδες.

    ΕΣΤΙΑ: "Θεμέλιο" η Παιδεία. Το ΠΑΣΟΚ εξαπάτησε γονείς και μαθητές.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η κρίση αυτοτροφοδοτείται. Μετά το αδιέξοδο στο Ασφαλιστικό ανοίγουν συνεχώς νέα ενδοκυβερνητικά μέτωπα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σε θέση μάχης αύριο οι εργαζόμενοι. Διεκδικούν τη διευρυμένη τριμερή χρηματοδότηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα 8 νέα Ταμεία ασφάλισης που αντικαθιστούν τα σημερινά. Με συγχωνεύσεις πλουσίων και φτωχών.

    ΝΙΚΗ: Κατεβασμένα τα ρολά. Σκληρή γραμμή για διάλογο από ΓΣΕΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοι στο δρόμο της πάλης για κοινωνική ασφάλιση – Υγεία – Πρόνοια.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Κυβέρνηση προς ΓΣΕΕ: Ε, όχι και ... 800 δις! Αρχισαν οι τσιγγουνιές!

    Η ΧΩΡΑ: Ο Κόκκαλης βλέπει πρωθυπουργό Καραμανλή. Ο αντιπρόεδρος της INTRACOM δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι της ΝΔ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΑΕΙ: απειλούν οι πρυτάνεις με προσφυγές. Επεισόδια και συλλήψεις χτες έξω από τη Βουλή.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η κυβέρνηση περνάει το νομοσχέδιο. Διασπάστηκαν οι πρυτάνεις.

    [03] Ασφαλιστικό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "στο επίμαχο θέμα του Ασφαλιστικού μπορεί να έχει διαμορφωθεί θετική βούληση για την έναρξη του διαλόγου, αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι στην κατάληξή του, τον προσεχή Νοέμβριο, θα έχει δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται τα συνδικάτα και τα Εργατικά Κέντρα της χώρας για την αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, την οποία στηρίζουν και οι Ελληνες συνδικαλιστές της Αυστραλίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "με 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία που θα αρχίσει σήμερα τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και θα λήξει στις 12 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 17/5/2001, οι εργαζόμενοι όλης της χώρας διεκδικούν τη διευρυμένη τριμερή χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, την αναζήτηση νέων και διαρκών πόρων για την κάλυψη του κοινωνικού ελλείμματος".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, " η νέα 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχει εξαγγείλει για αύριο Πέμπτη η ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αναμένεται να αποτελέσει βασικό "βαρόμετρο" των εξελίξεων όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικάτων για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "σε έρημη χώρα μετατρέπεται η Ελλάδα αύριο Πέμπτη με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και την ισχυρή αντίδραση στις προτεινόμενες από την κυβέρνηση ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "από το "ψητό" άρχισε, έστω και ανεπίσημα, ο διάλογος για το ασφαλιστικό. Η προχθεσινή δημοσιοποίηση της μελέτης της ΓΣΕΕ και ο τρόπος με τον οποίο εμφάνισε το "συμπέρασμα" της συνέντευξης εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας έδειξαν από που και πως θα αρχίσει η διαπραγμάτευση- μετά φυσικά την αυριανή απεργία".

    [04] Νομοσχέδιο ΤΕΙ

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "με 134 ψήφους υπέρ και 123 κατά, εψηφίσθη χθές το άρθρο 1 του νομοσχεδίου για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη με αίτημα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αναωτατοποίηση των ΤΕΙ και την εκτόνωση της κρίσεως που πλήττει την Παιδεία, είχε ζητήσει προηγουμένως ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος συνήντησε στη Ρηγίλλης το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, ενώ έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια επεισοδίων συνελαμβάνοντο τέσσερις φοιτητές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "η ψηφοφορία της Βουλής έδωσε τελικά χθες το πράσινο φως στην ψήφιση του άρθρου ένα που καθορίζει τη διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης σε Πανεπιστημιακό και Τεχνολογικό τομέα, και το οποίο περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση επίμαχο νομοσχέδιο, για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "βαθιά τραυματισμένο βγήκε για άλλη μια φορά το ΠΑΣΟΚ με αφορμή το νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Η ονομαστική ψηφοφορία που έγινε χθες βράδυ στη Βουλή επί του άρθρου 1, επεφύλαξε δυσάρεστη έκπληξη στο κυβερνών κόμμα, αφού συνολικά απουσίαζαν 24 βουλευτές".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "με τα πανεπιστήμια κλειστά και την πανεπιστημιακή κοινότητα στους δρόμους, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προχώρησαν χθες στην ψήφιση του κρίσιμου άρθρου 1 του νομοσχεδίου για την "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ. Την αντίδραση της πολυτεχνειακής κοινότητας εξέφρασε η χθεσινή συγκέντρωση και πορεία που δέχθηκε την επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα έξω από τη Βουλή".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση και των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ, χωρίς ο Π. Ευθυμίου να προχωρήσει σε καμία αλλαγή. Λίγες ώρες πριν μια μεγάλη διαδήλωση φοιτητών και σπουδαστών της Αθήνας, επικεφαλής της οποίας ήταν πρυτάνεις και καθηγητές, έκανε ολοφάνερη τη ριζική αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και την απόφασή της να καταργήσει στην πράξη το νομοσχέδιο - απάτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "την ώρα που οι πρυτάνεις των ΑΕΙ παραδίδουν τις παραιτήσεις τους στα διοικητικά όργανα των πανεπιστημίων, οι καθηγητές των ΤΕΙ αποφάσισαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, κορυφώνοντας τις αντιδράσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "μεσάνυχτα και κάτι ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ που έχει προκαλέσει αναταραχή στα πανεπιστήμια, τα οποία αντιδρούν έντονα στις νέες ρυθμίσεις. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με τη "βοήθεια" της ΝΔ αφού βουλευτές της απουσίασαν από την ονομαστική ψηφοφορία που είχε προτείνει το κόμμα τους στο πρώτο και βασικό άρθρο".

    [05] Πανελλαδικές εξετάσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "από τις 18 Μαΐου ξεκινούν οι φετινές εξετάσεις των μαθητών για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι μόνο. Το διάστημα αυτό 190.000 μαθητές θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "θέματα "αυξημένων απαιτήσεων" περιμένουν φέτος τους υποψηφίους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με το νέο σύστημα οι οποίοι στις 31 Μαΐου θα μπουν στο χορό των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι τα θέματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα "θα είναι σαφώς δυσκολότερα από τα περυσινά".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "το τελευταίο κουδούνι χτυπάει σήμερα στα Λύκεια της χώρας. Αύριο όμως θα είναι κλειστά και τα Γυμνάσια (στα οποία το σχολικό έτος λήγει 23 Μαΐου), λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των καθηγητών, οι οποίοι επέλεξαν να μετατρέψουν σε μονοήμερη – από διήμερη που ήταν η αρχική εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ – την κινητοποίησή τους, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην προγραμματισμένη για μεθαύριο έναρξη των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων στα Λύκεια".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "λήγει σήμερα το διδακτικό έτος στα ενιαία λύκεια και τα ΤΕΕ όλης της χώρας, ενώ την Παρασκευή ξεκινάει ο "Γολγοθάς" των εξετάσεων για 190.000 μαθητές".

    [06] Φάρμακο για λευχαιμία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "μέσα σε 6 μήνες θα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας το φάρμακο Gleevec, που έχει αναπτερώσει τις ελπίδες ασθενών με λευχαιμία για αντιμετώπιση της νόσου καθώς υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα. Μόλις το φάρμακο κυκλοφορήσει στην Αμερική, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες έγκρισής του και στην Ευρώπη".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "με μια αίτηση στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα μπορούν οι Ελληνες πάσχοντες από χρόνια μυελογενή λευχαιμία που δεν ανταποκρίνονται σε άλλη θεραπεία, να προμηθεύονται το νέο φάρμακο για τη νόσο, μέχρι να εγκριθεί η διάθεσή του και στη χώρα μας. Οπως εξήγησε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΦ καθηγητής Μάριος Μαρσέλος, η διάθεση του φαρμάκου Gleevec στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα αρχίσει σε έξι έως επτά μήνες".

    [07] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "την έντονη δυσφορία των υπουργών Αμύνης των χωρών - μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες προκάλεσε η στάση της Τουρκίας, η οποία λειτουργεί ως τροχοπέδη στην προσπάθεια δημιουργίας του ευρωπαϊκού αμυντικού πυλώνα".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "η Ενωμένη Ευρώπη ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Κύπρο στους κόλπους της, είτε με είτε χωρίς τον Ντενκτάς. Αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε χθες η Λευκωσία από τις Βρυξέλλες όπου ύστερα από διακοπή τεσσάρων ετών επανασυνεκλήθη το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Κύπρου χωρίς να συμβεί κανένα από τα "παρατράγουδα" του παρελθόντος δηλαδή χωρίς κανένα κράτος – μέλος της ΕΕ να συνδέσει το ζήτημα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με την επίλυση του Κυπριακού".

    Η Espresso τονίζει ότι "σαφείς αιχμές κατά της Αγκυρας και για τη στάση της στα ελληνοτουρκικά ζητήματα άφησε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός ΕΘνικής Αμυνας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατηγόρησε την Τουρκία ότι προετοιμάζει και διαμορφώνει διεκδικήσεις και απαιτήσεις εις βάρος της Ελλάδας , για να ισχυροποιήσει τη θέση της εν όψει της προβλεπόμενης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ελλειμμα 10.000 δωματίων! Για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μείωση 0,50 με προαγγελία νέας μείωσης! Αιφνιδίασε ο κ. Γκρίνσπαν".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ο κύβος ερρίφθη για το 18%. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Συζητά αύριο το θέμα των ορίων διακύμανσης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βγαίνουν από το συρτάρι πάλι οι ιδιωτικοποιήσεις. Εμπόδιο η καχεξία του ΧΑΑ, ενώ εκπνέουν οι προθεσμίες".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Συν-πλην 18% από τη Δευτέρα η ημερήσια διακύμανση. Μεγαλώνει το ρίσκο, θα αυξηθεί ο τζίρος".

    [09] Ιδιωτικοποιήσεις

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Με μοχλό την αλλαγή του τρόπου διοίκησης των μεγάλων τραπεζών που ελέγχονται από το Δημόσιο, αλλά και των μεγάλων ΔΕΚΟ, επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να βελτιώσει το κλίμα και να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν "παγώσει" τους τελευταίους μήνες, ενώ το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους εκπνέει τον Ιούνιο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 16 May 2001 - 14:56:37 UTC