Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/05/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Βουλή – Οικονομία – Ασφαλιστικό
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] Αναβάθμιση ΤΕΙ
  • [06] Ευρωπαϊκά επιτόκια
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Επιτόκια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/05/2001

    Η συζήτηση στη Βουλή για οικονομία- ασφαλιστικό, η αναβάθμιση των ΤΕΙ και οι αντιδράσεις, οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στο σκαμνί για τα μεταχειρισμένα. Η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τζούμπες με ζιβάγκο χθες ο Σημίτης! Επιτέθηκε στη ΝΔ για την πολιτική της το ... 1960 και είπε ότι ο ίδιος έκανε την Ελλάδα ... Παράδεισο!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Χωρίς ουσία η οξύτητα στη Βουλή. Σημίτης και Καραμανλής δεν διαφώτισαν.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μίλησε σαν ... Λαλιώτης. Ο Σημίτης στο δρόμο του φανατισμού και της οξύτητας.

    Η ΑΥΓΗ: Προπέτασμα καπνού η παρελθοντολογία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πανωλεθρία Καραμανλή στη Βουλή. Ο Σημίτης ισοπέδωσε τη ΝΔ – Ριζική αντιστροφή του πολιτικού κλίματος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ξαφνικά "το ΠΑΣΟΚ ενωμένο, δυνατό"! Η on line αποκάλυψη για τη ΝΔ ανέτρεψε χθες στη Βουλή το πολιτικό σκηνικό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ενας Σημίτης Λ-αλιώτικος. Εμπρός στον δρόμο που χάραξαν τα Δολιανά.

    ΕΘΝΟΣ: Απειλή για το 6μηνο. Φουντώνει η αναταραχή σε κρίσιμη περίοδο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τον καταδίκασαν ... λίγο πριν την παραγραφή του αδικήματος! Μετά από 26 χρόνια ... ξύπνησαν οι Ευρωδικαστές για τον Αττίλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ψεύτες και πλαστογράφοι. Ο Καραμανλής "έλιωσε" τον Σημίτη και αποκάλυψε την πραγματικότητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΙΧ: Μείωση φόρων στα μεταχειρισμένα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκάφα της ΝΔ σανίδα για Σημίτη. Αντιστροφή κλίματος στην πολύωρη μάχη της Βουλής.

    Espresso: Δάκρυσε ο Εσταυρωμένος και μάτωσαν όλες οι εικόνες. Νέο Θαύμα!

    ΕΣΤΙΑ: Παραλήρημα Σημίτη. Απαράδεκτη εμφάνισις κοινοβουλευτικού ανδρός.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο κ. Σημίτης σε ρόλο Ανδρέα ... Υπό εσωκομματική πίεση ο πρωθυπουργός υιοθετεί παπανδρεϊκές συνταγές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανασφάλεια" από τη συζήτηση στη Βουλή. Απροετοίμαστη αποδείχτηκε η ΝΔ – Επιθετικοί τόνοι από Κ. Σημίτη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εντυπωσιακή αντεπίθεση από Σημίτη. Απογοήτευση στη Ρηγίλλης με Καραμανλή.

    ΝΙΚΗ: "Ζωντάνεψε" τον Μένιο. Εκσυγχρονισμός με ... "φως και σκοτάδι".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συμπαιγνία με σικέ αντιπαράθεση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Βατερλό της ΝΔ στη Βουλή. Του 'κοψε τα πόδια! Χαμός στη Ρηγίλλης. Για θρίαμβο Σημίτη μιλούν ΟΛΟΙ στο ΠΑΣΟΚ.

    Η ΧΩΡΑ: Η Χούντα Σημίτη μιλάει μόνο για ... χούντα! Ξέχασε το Ασφαλιστικό, την ανεργία, την κοινωνική εξέγερση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Λάθος δήλωση; Βαρύ πρόστιμο! Οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν 40–400.000 δρχ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τεστ – σοκ για παραβάτες του ΚΟΚ. Τροχονόμοι τους "τιμωρούν" με εξομοίωση σύγκρουσης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πακέτο ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό. Αποκλειστικό: Τι προβλέπει το σχέδιο Ρομπολη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προοδεύει ή οπισθοδρομεί η Ελλάδα, η οικονομία της, η κοινωνία της;

    [03] Βουλή – Οικονομία – Ασφαλιστικό

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "εντυπωσιακή ήταν χθες στη Βουλή η αντεπίθεση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κατά του αρχηγού της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε για την οικονομία της χώρας. Κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων, κάτι που προβλημάτισε ιδιαίτερα τη Ρηγίλλης, ενώ διαβεβαίωσε προσωπικά τους εργαζόμενους για το Ασφαλιστικό".

    Η Espresso εκτιμά ότι "ένα ντέρμπυ κορυφής, ήταν η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με πολλά στιγμιότυπα, κρίσιμες φάσεις και εναλλαγές ψυχολογίας. Στο πρώτο "ημίχρονο" ο πρωθυπουργός κατάφερε να αιφνιδιάσει και να κλέψει τις εντυπώσεις. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να αιφνιδιάσει και να κλέψει τις εντυπώσεις. Στο δεύτερο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να κερδίσει το χαμένο έδαφος ικανοποιώντας τα στελέχη του κόμματός του. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος και όλοι έφυγαν με τα κεφάλια ψηλά!".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "επιτέλους, σήκωσε πανιά και σαλπάρισε για μια νέα πορεία αντιστροφής του πολιτικού κλίματος, χθες από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Επιασε το "τέμπο" Λαλιώτη και έδειξε έναν Σημίτη που ξέρει να ακούει και να υπερβαίνει εαυτόν. Το σφυροκόπημά του εναντίον του κ. Καραμανλή ήταν καταλυτικό".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η χθεσινή ομιλία και η όλη εμφάνισις του πρωθυπουργού στο βήμα του Κοινοβουλίου ήταν παραλήρημα. Παραλήρημα ενός ανθρώπου που έχει χάσει τελείως τον έλεγχο της καταστάσεως και ξεσπά προς κάθε κατεύθυνση. Με αποτέλεσμα να προκαλή θυμηδία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "με όπλα...του τις αναφορές στο αμαρτωλό οικονομικό παρελθόν της ΝΔ αλλά και με βάση τα επικίνδυνα για τους ... διγλωσσούντες νέα δεδομένα που επιβάλλει το Ιντερνετ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επεφύλαξε χθες στη Βουλή ηχηρό ράπισμα για τον Κώστα Καραμανλή, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σχετικά με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου στις καλύτερες στιγμές του θύμισε χθες το μεσημέρι στη Βουλή ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζητήσεως για την Οικονομία, προκαλώντας θύελλα ενθουσιασμού στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τον καταχειροκρότησαν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "δόθηκε χθες στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη η μοναδική ευκαιρία, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή να αντιμετωπίσει άνετα τη ΝΔ, με όπλα που η ίδια του πρόσφερε. Πήρε ο πρωθυπουργός μια ανάσα μέσα στο βαρύ κλίμα για την κυβέρνησή του, που δημιουργήθηκε με το Ασφαλιστικό".

    [04] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "διπλωματικά και επιχειρησιακά ... μποφόρ στο Αιγαίο, καθώς τις τελευταίες μέρες οι στρατοκράτες της Αγκυρας ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή, επιδιδόμενοι σε πραγματικό ... όργιο προκλήσεων!".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι με "παραβιάσει και ψυχολογικές επιχειρήσεις προσπαθεί το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο να παραπλανήσει την κοινή γνώμη της γείτονος από την οξεία κρίση που αντιμετωπίζει".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "κλιμακώνει τις προκλήσεις της και το κλίμα έντασης στο Αιγαίο η Τουρκία, η οποία μετά τα διπλωματικά και τα πολιτικά ατοπήματά της, που κορυφώθηκαν με την απόρριψη των σχεδίων πτήσης του ελικοπτέρου που θα μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΝ στο Αξάζ, με τον ισχυρισμό ότι η Ρόδος είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή αλλά και τα όσα καταγράφει η περιβόητη "Λευκή Βίβλος" των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, προχώρησε σε νέο κύκλο παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "σε νέα πρόκληση επιδόθηκαν χθες οι Τούρκοι, προχωρώντας σε παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν και παραβάσεις του εναέριου χώρου από ελικόπτερα της Αγκυρας, καθώς αυτές τις μέρες η γειτονική χώρα διεξάγει αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης μικρής κλίμακας".

    [05] Αναβάθμιση ΤΕΙ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "με την αναστολή της λειτουργίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με απειλές για παραιτήσεις πρυτανικών συμβουλίων, αλλά και με οξείες ανακοινώσεις Συγκλήτων, απάντησε η πανεπιστημιακή κοινότητα στην απόσυρση του όρου "μη πανεπιστημιακά" για τα ΤΕΙ από το νομοσχέδιο για την ανωτατοποίησή τους".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "τύμπανα πολέμου ηχούν από προχθές στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία σύσσωμη προχωρεί σε ανατολή της λειτουργίας όλων σχεδόν των ιδρυμάτων της χώρας, ενώ ταυτόχρονα τουλάχιστον τρεις διοικήσεις απειλούν με παραιτήσεις".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "πολεμικό το κλίμα στα πανεπιστήμια, προς εκτόνωση βαίνουν οι κινητοποιήσεις στα ΤΕΙ. Αυτή είναι η εικόνα μια μέρα μετά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "αμείωτες παραμένουν οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και μελών της κοινότητας των ΤΕΙ απέναντι στο νομοσχέδιο – απάτη της κυβέρνησης για τη δήθεν ανωτατοποίηση των ιδρυμάτων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σε χώρα ... χωρίς πανεπιστήμια εξελίσσεται η Ελλάδα, ενώ χθες άνοιξε και Νέο μέτωπο αυτή τη φορά με τους έκτακτους καθηγητές των ΤΕΙ, των οποίων ενδεχόμενες κινητοποιήσεις θα τινάξουν στον αέρα την εξεταστική περίοδο στα ΤΕΙ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "βαρύς ... αχός ακούγεται πίσω από τις κλειστές πύλες της πανεπιστημιακής κοινότητας, που "σφραγίζει" τα εκπαιδευτικά της Ιδρύματα με λουκέτο το ένα μετά το άλλο εξαιτίας του διαβόητου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "στον αέρα βρίσκεται η εξεταστική περίοδος στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Μετά τις αλλαγές που το υπουργείο Παιδείας επέφερε στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των ΤΕΙ, τα Πανεπιστήμια κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Κρίσιμη είναι η Πρυτανική Σύνοδος της Δευτέρας. Ομως και στα ΤΕΙ υπάρχουν αντιδράσεις: το έκτακτο διδακτικό προσωπικό απειλεί με απεργία εν μέσω εξετάσεων".

    [06] Ευρωπαϊκά επιτόκια

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "κόντρα στις εκτιμήσεις, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες προκάλεσαν χθες μια ευχάριστη έκπληξη στις αγορές και έκαναν μια ... γλυκιά ένεση στην οικονομία της ευρωζώνης, η οποία κινδυνεύει να παρασυρθεί από την αμερικάνικη στους ρυθμούς της ύφεσης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "σε μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων προχωρούν σήμερα οι μεγάλες ελληνικές εμπορικές τράπεζες, μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση του διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ να μειώσει κατά 0,25% το βασικό ευρωεπιτοκίου που διαμορφώνεται στο 4,50%".

    ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "τη μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου του ευρώ αποφάσισε αίφνης χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: ήταν της τάξεως του 0,25% και εξυπηρέτησε προσκαίρως την κερδοφορία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ωστόσο πυροδότησε πανικό πωλήσεων του ευρωπαϊκού νομίσματος προς όφελος του δολαρίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "σε μικρή μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων θα προχωρήσουν σταδιακά οι ελληνικές τράπεζες, ακολουθώντας την κατά 0,25% μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Οι πρώτες κινήσεις αναμένονται ακόμη και σήμερα, καθώς Εθνική και Εμπορική δηλώνουν έτοιμες, ενώ πιο επιφυλακτικές εμφανίζονται οι EFG Eurobank Ergasias και Πειραιώς".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανάσα" στις επιχειρήσεις. Μετά τη μείωση των ευρωεπιτοκίων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ξαφνικά, ανευρέθη ... ιστο-σανίδα! Ολοι εναντίον όλων στη ΝΔ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Με "αέρα" στην αναβάθμιση. Ενέσεις ρευστότητας και από τις ανοικτές πωλήσεις αναμένει η αγορά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μεγαλύτερα λειτουργικά κέρδη για τις τράπεζες. 40 δις. για την Eurobank μετά την Εθνική και την Alpha".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πάμε για αλλαγή σκηνικού. Πέφτουν τα επιτόκια, επανέρχεται ο αέρας, repos και σε μετοχές".

    [08] Επιτόκια

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Η πρώτη έπειτα από 25 μήνες μείωση των ευρωεπιτοκίων σημειώθηκε χθες με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ετσι, από σήμερα το βασικό επιτόκιο παρεμβάσεως, που αποτελεί και οδηγό για τη διαμόρφωση, στη συνέχεια, των τραπεζικών επιτοκίων, διαμορφώθηκε στο 4,50%, μειωμένο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες από το επιτόκιο παρεμβάσεως του 4,75% που είχε διαμορφωθεί στις 5 Οκτωβρίου 2000".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 11 May 2001 - 14:14:49 UTC