Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-04-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

CONTENTS
  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/04/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] Νέα Δημοκρατία
  • [06] Μείωση θητείας
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Ασφαλιστικό

    [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/04/2001

    Το ασφαλιστικό και οι αντιδράσεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εσωκομματικές διεργασίες στη ΝΔ και η μείωση της στρατιωτικής θητείας κατά δύο μήνες είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Απειλεί τώρα η κυβέρνηση. Με διλήμματα προσπαθεί να σύρει τους εργαζόμενους σε διάλογο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πολιτικοί υπεράνω υποψίας μέλη της "17Ν". Αμερικανοί και Αγγλοι εντοπίζουν τους ενόχους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τραβάει το σχοινί η Τουρκία. Βαρυσήμαντες αποκαλύψεις Ακη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ούτε βήμα πίσω. Η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

    Η ΑΥΓΗ: Η αυριανή απεργία μπλοκάρει τα μέτρα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Οι νέες προτάσεις για υπολογισμό συντάξεων και ορίων ηλικίας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κορυφώνεται το παρασκήνιο της σύγκρουσης για το Ασφαλιστικό. "Γέφυρα Σημίτη" για να αρχίσει ο διάλογος προτείνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η θητεία μειώνεται κατά 2 μήνες. Το ευεργετικό μέτρο ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2001.

    ΕΘΝΟΣ: Πιέσεις εκ των έσω για διάλογο από μηδενική βάση. Υπουργοί, βουλευτές, συνδικαλιστές ζητούν υποχώρηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενας εισαγγελέας ρε παιδιά, για την περίπτωση του Βωβού!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεκάθαρες θέσεις από τον Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το ασφαλιστικό βόμβα για τις Πανελλαδικές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λύση μόνο από μηδενική βάση. Ασφαλιστικό: Αν η κυβέρνηση θέλει το διάλογο.

    Espresso: Τι κρύβει η επίθεση στον ιδιοκτήτη ζαχαροπλαστείων. Επαγγελματικό το χτύπημα στον Κώστα Τζιβελέκα.

    ΕΣΤΙΑ: Η "βίβλος" του κ. Σημίτη. Αδιαμφισβήτητα τεκμήρια ψεύδους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μονομάχοι παραμένουν οι κ. Σημίτης – Γιαννίτσης. Ενώ διογκώνεται το κύμα ετεροκλήτων αντιδράσεων στο Ασφαλιστικό.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σημίτης στηρίζει Γιαννίτση. Διαψεύδονται τα σενάρια παραίτησης του υπουργού Εργασίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με εκρήξεις η πρώτη σύγκρουση συνδικαλιστών – υπουργών. Τη νύχτα στο ΠΑΣΟΚ.

    ΝΙΚΗ: Ο Σημίτης σε αδιέξοδο ή στηρίζει τα μέτρα ή τα παίρνει πίσω.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοι στη μάχη για Κοινωνική Ασφάλιση – Υγεία – Πρόνοια.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Πάει κατά ... διαλόγου. Κωστάκη ... το φαΐ σου! Απίστευτα και όμως αληθινά.

    Η ΧΩΡΑ: Τα ψέματα του Σημίτη. Τι έλεγε προεκλογικά, τι κάνει τώρα για το Ασφαλιστικό.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απεργία – σφυγμομέτρηση. Η αυριανή κινητοποίηση αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη της δεκαετίας.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Θολό τοπίο σε πανεπιστήμια – ΤΕΙ. Στις Συγκλήτους το μπαλάκι για κινητοποιήσεις.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δεν στηρίζουν το ασφαλιστικό οι βαρόνοι του ΠΑΣΟΚ. Αύριο η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με τα συνδικάτα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι συνδικαλιστές της Θεσσαλονίκης μπροστά στη μεγάλη μάχη για τα δίκαια των εργαζομένων.

    [03] Ασφαλιστικό

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "η κυβέρνηση επιθυμεί με κάθε τρόπο τον διάλογο για το Ασφαλιστικό και, έτσι, τα στελέχη της έχουν επιδοθεί σε έντονη παρασκηνιακή προσπάθεια για να πείσουν τα συνδικάτα και ίσως και άλλους κοινωνικούς φορείς να προσέλθουν σε αυτόν. Ρεαλιστικώς κανείς δεν περιμένει ανταπόκριση πριν από τις εργατικές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, καθώς ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος θέτει όρους, ωστόσο ήδη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δέχεται εισηγήσεις να εγγυηθεί ότι ο διάλογος θα γίνει "χωρίς προκαθορισμένες αποφάσεις και προκάτ διαδικασίες" ώστε να λειτουργήσει ως "γέφυρα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "με τρία "βήματα προς τα πίσω" στις "σκέψεις για το ασφαλιστικό" που κατέθεσε προς συζήτηση, η κυβέρνηση ελπίζει ότι μετά και τις αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου ώστε με άνεση να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο νόμου".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "φωνή λαού" η αυριανή γενική απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Μπροστά στο κύμα αντιδράσεων, που θα κλιμακωθεί με την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει την εικόνα ότι προτίθεται να δημιουργήσει την εικόνα ότι προτίθεται να κάνει διάλογο, επιμένει όμως στις προτάσεις της, παρά την κυβερνητική διάψευση".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ τονίζει ότι "μετά το κολοσσιαίο επικοινωνιακό φιάσκο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όλοι ορκίζονται τώρα πως θέλουν τον διάλογο, αλλά όταν συζητούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις οι καλές προθέσεις πάνε κατά ... διαλόγου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "η πρόταση της "Ε" για διάλογο από μηδενική βάση ξεκινάει με ένα βασικό ερώτημα: Τι είναι αυτό που οδήγησε την κυβέρνηση του 2001 να θέλει να φέρει σε μια Βουλή, που δεν ξεπερνάει το 2004, ρυθμίσεις για το 2007; Το κλειδί της απάντησης είναι η διάκριση ανάμεσα στα "ώριμα" και τα "ανώριμα" ασφαλιστικά δικαιώματα. Περιορίζει τα "ανώριμα" ασφαλιστικά δικαιώματα και ως προς τα όρια και ως προς το ποσό των συντάξεων, τώρα γιατί δεν θα μπορέσει κανείς να τα περιορίσει το 2007, όταν θα έχουν ωριμάσει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "μετωπική σύγκρουση ενόψει για το Ασφαλιστικό με τον ....πολυθρύλητο κοινωνικό διάλογο να αποτελεί πλέον το μοναδικό επιχείρημα της κυβέρνησης και των συνδικάτων για την άσκηση πίεσης της μιας προς την άλλη πλευρά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι "η γάτα με το ποντίκι φαίνεται πλέον ότι παίζει η κυβέρνηση με την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος. Μια μέρα πριν την 24ωρη πανελλαδική απεργία που η ΓΣΕΕ προετοίμασε αρνούμενη να προσέλθει στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ακολουθεί τη στρατηγική των τακτικών αναδιπλώσεων, καλώντας παράλληλα τους συνδικαλιστές να προσέλθουν στο τραπέζι με τις προτάσεις τους".

    [04] Ελληνοτουρκικά

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "αντιμέτωπη με μια κλιμακούμενη οικονομική αναστάτωση και με εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Τουρκία εμφανίζεται για άλλη μια φορά να διολισθαίνει προς την επικίνδυνη ατραπό της προσπάθειας εξαγωγής της κρίσης προς την ... Ελλάδα!".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "οι μειώσεις των εξοπλισμών δεν μπορεί να γίνονται σε συνάρτηση με άλλους και πολύ περισσότερο με την Τουρκία. Αυτό ετόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Α. Τσοχατζόπουλος, αποκαλύπτοντας παραλλήλως ότι πέντε τουρκικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδος αναφέρονται για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Αμύνης και συγκεκριμένα στη Λευκή Βίβλο των ενόπλων Δυνάμεων".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η επανάληψη των συνομιλιών χτες, στην έδρα του ΝΑΤΟ και υπό την "αιγίδα" της Συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, δεν εμπόδισε την Αγκυρα να επαναλάβει – και μάλιστα γραπτώς – τις πάγιες απαιτήσεις της σε βάρος της Ελλάδας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "επικίνδυνη, προκλητική και επεκτατική παραμένει η Τουρκία παρά την πολιτικοδιπλωματική "προσέγγιση" που προωθούν οι Γ.Α. Παπανδρέου και Ι. Τζέμ με τις φροντίδες των Αμερικανών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "πέντε σημεία που αφορούν σε διεκδικήσεις των στρατοκρατών της Αγκυρας, εναντίον της Ελλάδας και καταγράφονται στη "Λευκή Βίβλο" του τουρκικού υπουργείου Αμυνας αποκάλυψε χθες ο υπουργός Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλος. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο πολιτικός προϊστάμενος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ειδικό κεφάλαιο της "Λευκής Βίβλου 2000" του τουρκικού ΥΕΘΑ για το Αιγαίο και το Κυπριακό, παρατίθενται οι γνωστές απόψεις της Τουρκίας και αιτιάσεις για την αμφισβήτηση των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Ελλάδος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "ψυχρολουσία" στους θιασώτες της άποψης ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν απεριόριστα περιθώρια βελτίωσης στο πλαίσιο των οποίων μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών των δύο χωρών, αποτελεί η Λευκή Βίβλος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας στην οποία καταγράφονται πέντε σαφείς διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδος".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ, "με την επίκληση ενός επίσημου εγγράφου του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, μέσω του οποίου αφμισβητούνται πέντε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, απάντησε χθες ο Ακης Τσοχατζόπουλος σε όσους εντός και εκτός κυβέρνησης συσχετίζουν τη μείωση των ελληνικών δαπανών με την απόφαση της Αγκυρας να αναστείλει μέρος των εξοπλιστικών της προγραμμάτων".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "και βεβαίως στο πεδίο της διπλωματίας οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έχει φανεί να βελτιώνονται. Και οι εντάσεις - ακόμη και του πρόσφατου παρελθόντος- έμοιασε να αμβλύνονται. Ομως αν η καλλιέργεια ενός καλύτερου κλίματος μπορεί να αποτελέσει βήμα για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Οπως τόσες φορές η χώρα μας έχει – και εμπράκτως – δείξει πως επιθυμεί... Η εμφάνιση -επίσημα και για πρώτη φορά – στη Λευκή Βίβλο των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας.. Αποδεικνύει – δυστυχώς – ότι οι τουρκικές θέσεις παραμένουν αμετάβλητες".

    [05] Νέα Δημοκρατία

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "τον έλεγχο στο εσωκομματικό τοπίο αποδεικνύεται ότι έχει πλέον ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες επιδίδεται σε επίδειξη υψηλής "τεχνικής" έναντι των άσπονδων ομοϊδεατών του φίλων. Μετά την επιστροφή του Γιώργου Σουφλιά και την επαναδραστηριοποίηση του Σταύρου Δήμα, χθες συστρατεύθηκε στον αγώνα της ΝΔ να έρθει στην εξουσία και ο εξάδελφος του προέδρου Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος τελικά μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Καραμανλή στη Ρηγίλλης ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το Πολιτικό Συμβούλιο".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος) αναφέρει ότι "νέα δεδομένα δημιούργησε στην κούρσα της εκλογής για το Πολιτικό Συμβούλιο η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να θέσει ασυμβίβαστο για την υποβολή υποψηφιότητας στους γραμματείς του κόμματος αλλά και η απόφαση του Μιχάλη Λιάπη να μην θέσει υποψηφιότητα για το όργανο αυτό".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "επιτελικά καθήκοντα αναλαμβάνει ο Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για θέματα επικοινωνίας και στρατηγικής της ΝΔ".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "με τον Μιχάλη Λιάπη συναντήθηκε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιάπης πρόκειται να αναλάβει ρόλο στον τομέα στρατηγικής και επικοινωνίας στο κόμμα. Στο μεταξύ, συνεχίζονται στη ΝΔ οι διεργασίες για την εκλογή των αιρετών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου".

    Η Espresso αναφέρει ότι "αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης στη Θεσσαλονίκη και ενώ η εκδήλωση μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή είχε ολοκληρωθεί, ο πρόεδρος της ΝΔ μπήκε στο αυτοκίνητό του έβαλε τον Μιχάλη Λιάπη στη θέση του συνοδηγού και εξαφανίστηκαν προς ... άγνωστη κατεύθυνση. Επρόκειτο προφανώς για μια κίνηση με σημειολογική σημασία, αφού λίγες ώρες αργότερα γινόταν και επισήμως γνωστό ότι ο Μιχάλης Λιάπης αναλάμβανε χρέη ... συνοδηγού του Κώστα Καραμανλή στο δρόμο προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση".

    [06] Μείωση θητείας

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "στη μείωση της στρατιωτικής θητείας κατά 2 μήνες από το 2001 προχωρά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ο υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος συνδυάζει τη μείωση της θητείας με την πρόσληψη τουλάχιστον 5.000 επαγγελματιών οπλιτών και στο άμεσο μέλλον υπουργική απόφαση θα "επικυρώσει" το όλο σχέδιο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "μέχρι τον Ιούνιο του 2001 αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμύνης για την πρόσληψη 15.000 "επαγγελματιών στρατιωτών" που θα επιφέρει τη σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας κατά 6 μήνες σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Δυσκολίες για το διάλογο στο ασφαλιστικό".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Παπαντωνίου: Κανείς νέος φόρος για το ασφαλιστικό".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η απέραντη μοναξιά της ... κυβέρνησης. Ασφαλιστικό: Ολοι εναντίον στο σχέδιο Γιαννίτση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η πρώτη αναμέτρηση δυνάμεων με τα συνδικάτα. Σκληραίνει η κυβέρνηση εν όψει της αυριανής απεργίας".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Τοποθετήσεις 46 δις. στα χαρτιά του δείκτη MSCI. από διεθνή επενδυτικά FUNDS. Αντιπροσωπεύουν μόλις 8% των αναμενομένων".

    [08] Ασφαλιστικό

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται ο διάλογος της κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αποφάσεις και μάλιστα τόσο επώδυνες για τους εργαζόμενους που απειλούν την κοινωνική συνοχή δεν μπορούν να ληφθούν ερήμην των εργαζομένων πολιτών και αυτό το γνωρίζει καλά η κυβέρνηση. Η κοινωνική συναίνεση πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 25 April 2001 - 16:22:35 UTC