Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-04-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/4/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Οικονομική κρίση στην Τουρκία
  • [04] Ελλάδα - Εξοπλισμοί
  • [05] Λειψυδρία
  • [06] Χρηματιστήριο
  • [07] Βαλκάνια
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/04/2001
  • [09] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/4/2001

    Η οικονομική κρίση στην Τουρκία, το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, η πορεία του Χρηματιστηρίου, τα μέτρα κατά της λειψυδρίας και η άτυπη σύνοδος ΥΠΕΞ νοτιοανατολικής Ευρώπης στα Σκόπια είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η ντρίπλα των στρατηγών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κάνναβις η πόρτα για τη κόλαση ναρκωτικών.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αγωνία για το νερό. Μέτρα εξήγγειλε ο Ανωμερίτης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σαχάρα γίνεται η Ελλάδα. Πρόβλημα λειψυδρίας.

    Η ΑΥΓΗ: Στροφή Τσοχατζόπουλου για τη μείωση των εξοπλισμών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μάχη για νερό. Τεράστιο πρόβλημα σε αστικά κέντρα-περιφέρεια

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Προσδοκούν ανάστασιν μετοχών στη Σοφοκλέους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο Ολυμπιακός στον Κοσκωτά.

    ΕΘΝΟΣ: Ποιά όπλα έκοψαν Ακης και επιτελάρχες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ω πικρό μου έαρ πικρότατό μου τέκνον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τραβάει το σχοινί. Μόνος εναντίον όλων ο Ακης στη κυβέρνηση

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπλόκο στο επίδομα για τους 2 συζύγους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η σταύρωση των εξοπλισμών.

    ESPRESSO: Νατάσα Καραμανλή: Δεν είμαι η Νταϊάνα. Μη με συγκρίνετε.

    ΕΣΤΙΑ: Ο άδικος φόρος αίματος. Κακοί οδηγοί χωρίς εκπαίδευση.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι έφθασε η Σοφοκλέους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανησυχία Ακη από την κρίση στην Τουρκία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στελέχη του UCK δρουν στην Ελλάδα.

    ΝΙΚΗ: "Μαύρες τρύπες" παντού. Ενώ η Τουρκία διατηρεί υπεροχή στο Αιγαίο

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μέτρα κοροϊδία για τη λειψυδρία. Ανακοινώσεις Γ. Ανωμερίτη

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ολοι μαζί σε αναμμένα κάρβουνα.

    Η ΧΩΡΑ: Λυσσαλέος πόλεμος Κόκκαλη, Λαμπράκη με Αλαφούζο.

    [03] Οικονομική κρίση στην Τουρκία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "την έντονη ανησυχία του για την οικονομική και κοινωνική κρίση που ξέσπασε στην Τουρκία, εξέφρασε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμύνης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος εκτίμησε ότι τέτοιου είδους κρίσεις αποτελούν υψηλότατο κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι συνέπεια αυτής της έκρυθμης κατάστασης, αποτελεί και η απόφαση της Τουρκίας για αναστολή των αμυντικών της προγραμμάτων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "Η Τουρκία βυθίζεται στη δίνη της πιο οδυνηρής οικονομικής κρίσης από την ίδρυση του κεμαλικού κράτους και αντιμετωπίζει βαθύτατη πολιτική κρίση. Η κυβέρνηση Ετσεβίτ παραπαίει υπό το βάρος των αντιδράσεων. Τα συνδικάτα εμμένουν, παρά τις απαγορεύσεις, στις προγραμματισμένες διαδηλώσεις το Σάββατο-κύριακο, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης Ετσεβίτ".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "βήμα για την ύφεση στην περιοχή χαρακτηρίζει ο ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, την απόφαση της Τουρκίας να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτή δεν έχει μονομερή χαρακτήρα αλλά έρχεται ως συνέχεια της ανάλογης απόφασης που είχε λάβει προ ημερών η Ελλάδα"

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "ευχόμαστε το συντομότερο δυνατό με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας να ξεπεραστεί η κρίση στην Τουρκία. Ολοι γνωρίζουμε ότι τέτοιες κρίσεις αποτελούν υψηλότατο κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, λέει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "με απαγόρευση των διαδηλώσεων για ένα μήνα σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη απάντησε η τουρκική πολιτική ηγεσία, στην προχθεσινή δυναμική έκφραση της λαϊκής δυσφορίας για τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες η χώρα".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρεται ότι "εκπρόσωπος της μεγαλύτερης ένωσης βιομηχάνων της χώρας (TUSIAD) δήλωσε ότι ακόμη κι αν το σχέδιο μέτρων για την Οικονομία, που αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο από τον "τσάρο" της τουρκικής Οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, οι πολιτικοί που οδήγησαν στην κρίση πρέπει να εγκαταλείψουν την εξουσία.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "περίεργη ευφορία κατέχει την ελληνική κυβέρνηση, που δείχνει συγκινημένη από την επιλεκτική περικοπή των εξοπλισμών που αποφάσισε το τουρκικό γενικό επιτελείο στρατού υπό το βάρος της οικονομικής κατάρρευσης και υπό την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει πως "κι ενώ ο αριθμός των νεκρών αγωνιστών απεργών πείνας αυξάνεται συνεχώς και εκατοντάδες ακόμη βρίσκονται πολύ κοντά στο θάνατο, η κρίση της τουρκικής οικονομίας εντείνεται, δυναμώνει συνεχώς η λαϊκή οργή και νέες διαδηλώσεις αναμένονται, παρά την προχτεσινή βίαιη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής και τις κυβερνητικές απαγορεύσεις".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "η εξέλιξις των ελληνοτουρκικών σχέσεων από το 1974 και έπειτα θα έπρεπε να μας έχη καταστήσει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς. Η Αγκυρα ουδέποτε απέσυρε τις απαράδεκτες κατά το διεθνές δίκαιο και προσβλητικές της εθνικής μας κυριαρχίας βλέψεις της στο Αιγαίο. Για την ουσιαστική εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν έχει καμμία απολύτως αξία η οποιαδήποτε μέιωσις των εξοπλισμών".

    [04] Ελλάδα - Εξοπλισμοί

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "στα 1,9 τρις. δραχμές θα φτάσουν τελικά οι συνολικές περικοπές του εξοπλιστικού προγράμματος 2001-2005. Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων διαμόρφωσαν τις προτάσεις τους για το ΚΥΣΕΑ. Ο Στρατός θα εφοδιαστεί με λιγότερα άρματα μάχης, το Ναυτικό αναβάλλει την αγορά φρεγατών και κορβετών, ενώ για την Αεροπορία είναι δεδομένη η αναστολή της προμήθειας 'Γιουροφάιτερ'".

    Ερευνα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ αποκαλύπτει ότι "από τα 4 τρις. οι εξοπλισμοί πήραν το δρόμο της σταύρωσης και έφθασαν τα 8,6 τρις. το 2000. Η μείωση των δαπανών Ελλάδας-Τουρκίας ίσως άρει τα μεταξύ τους πάθη και βοηθήσει τους δύο λαούς για καλύτερο μέλλον".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι "αποφασισμένος να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση μεταξύ του ίδιου και του Κώστα Σημίτη, για την απόφαση του τελευταίου να προχωρήσει σε μείωση των αμυντικών δαπανών, φαίνεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με τις οποίες το ΥΕΘΑ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις όποιες αναγκαίες συμβολές υπάρξουν για την κάλυψη οικονομικών αναγκών της κυβέρνησης σε άλλους τομείς".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "ο υπουργός Αμυνας χθες σε δηλώσεις του απέφυγε να επαναλάβει τις αντιρρήσεις του για τις περικοπές στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "ναι στην αναστολή ή και στην περικοπή εξοπλιστικών προγραμμάτων 'για την κάλυψη οικονομικών αναγκών της κυβέρνησης σε άλλους τομείς', αλλά με συνέχιση της πολιτικής 'που εγγυάται την ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας' είπε χθες με δηλώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "σε αναδίπλωση προχώρησε χθες ο Ακης Τσοχατζόπουλος σχετικά με τις περικοπές των αμυντικών δαπανών, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Αγκυρας για επ' αόριστον αναστολή εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 7,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών".

    [05] Λειψυδρία

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "τις υδρολογικές συνθήκες στη γεωργία ενόψει της έναρξης της αρδευτικής περιόδου, καθώς και τα μέτρα αντιμετώπισης λειψυδρίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Γεωργίας κ. Ανωμερίτης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "στα 5 δις. δρχ. θα ανέλθει το κόστος για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας το οποίο σε ορισμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα έντονο".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "σήμα κινδύνου εκπέμπουν 123 περιοχές της χώρας που βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν προβλήματα λειψυδρίας τους επόμενους μήνες".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "σοβαρό πρόβλημα ξηρασίας αναμένεται να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον οι κυριότερες αγροτικές περιοχές της χώρας λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και της απουσίας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "αλυσιδωτές θα είναι οι επιπτώσεις σε γεωργία-τουρισμό, αν δεν ελεγχθεί έγκαιρα η κατανάλωση, πρόβλημα και με την τροφοδοσία του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "σε Σαχάρα θα μετατρέψει την Ελλάδα η λειψυδρία. Η έντονη ξηρασία που παρατηρείται σε 123 περιοχές της χώρας -μάλιστα σε περισσότερα από 30 νησιά θα πουν το νερό νεράκι- θα πλήξει καίρια την παραγωγή και θα επιβάλει τον εφοδιασμό με νερό στις περιοχές που πλήττονται, αλλά και αυτό με το σταγονόμετρο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "όσον αφορά στις νησιωτικές περιοχές, έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Χίος, η Ιος και οι Λειψοί".

    [06] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "αιφνιδίως χθες η χρηματιστηριακή αγορά έδειξε να αντιδρά στην προοπτική αναβάθμισής της και σε μια στιγμή, που κανένα έκτακτο γεγονός δεν σηματοδοτούσε μεταβολή επενδυτικής συμπεριφοράς, από τον τραπεζικό κλάδο ξεκίνησε κύμα αγορών".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "υπομονή συνέστησε ο πρόεδρος του ΧΑΑ κ. Π. Αλεξάκης μιλώντας σε επενδυτές της Καβάλας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η εταιρεία DF Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ".

    [07] Βαλκάνια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "διατήρηση υπαρχόντων συνόρων και πολιτικός διάλογος, ήταν τα δύο 'μηνύματα' που έφερε στα Σκόπια, χθες το απόγευμα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, στον πρώτο σταθμό της πρώτης περιοδείας του στα Βαλκάνια".

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι "την πρόθεση των Αμερικανών να παραμείνουν ενεργοί στα Βαλκάνια μετέφερε χθες στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της ΝΑ Ευρώπης ο Κόλιν Πάουελ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια".

    ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "το απαραβίαστο των συνόρων, η εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιοχής, η ενίσχυση των πολυεθνικών κοινωνιών και η μη χρήση βίας αποτελούν, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου, το μήνυμα από τη χθεσινή άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/04/2001

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μετοχοποιήσεις-φάντασμα. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση βλέπει να ανατρέπεται το χρονοδιάγραμμα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανοδος με εντολή Morgan Stanley. Ανακατατάξεις στο τραπεζικό τοπίο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ανάσταση στις τράπεζες. Οι θεσμικοί πήραν το μήνυμα της Morgan - Θεαματική άνοδος 3,9% στον FTSE-20".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Γίγας διεθνών προδιαγραφών. Με τη συγχώνευση Ιντρακόμ και Intrasoft".

    [09] Χρηματιστήριο

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Η αγορά πήρε το μήνυμα του MSCI Greece και πολύ περισσότερο οι Ελληνες θεσμικοί επενδυτές. Με μια εντυπωσιακή άνοδο χθες ο γενικός δείκτης, ο οποίος στηρίχθηκε κυρίως στις τράπεζες και στα blue chips των τηλεπικοινωνιών, πέρασε το μήνυμα της στροφής στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 17 April 2001 - 19:33:38 UTC