Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Μετατάξεις υπαλλήλων
  • [03] Φοιτητικές εκλογές
  • [04] Κοινωνική πολιτική
  • [05] ΝΔ- Συνέδριο
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Οικονομική πολιτική Τα αποτελέσματα των χθεσινών φοιτητικών εκλογών, τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φτώχειας, οι μετατάξεις υπαλλήλων στο δημόσιο και το συνέδριο της ΝΔ που αρχίζει αύριο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η ετικέτα έγραφε ... αφθώδης πυρετός. Υποπτα χοιρινά 5,5 τόνων από την Ολλανδία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Δεν αντέχω στις παράνομες αποφάσεις". Υπό παραίτηση ο πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Λαμπρίδης.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ναρκοπέδιο όλη η Αττική. Ερευνα - σοκ στα βενζινάδικα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πρόσληψη 4.000 φυλάκων από το υπουργείο Δημόσιας Τάξεως. Για την επάνδρωση 2 νέων ειδικών σωμάτων.

    Η ΑΥΓΗ: Ξεχνούν την υπόσχεση για ελάχιστο εισόδημα. Σήμερα συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ερχεται ο Φιντέλ στην Ελλάδα. Δίωρη συνομιλία Αβραμόπουλου με τον τελευταίο επαναστάτη ηγέτη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αποχαιρετισμός στα όπλα! Η κυβέρνηση προτάσσει το κοινωνικό πρόσωπο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πογκρόμ μετατάξεων για 12.000 δημοσίου υπαλλήλους. Πέρασαν μεσάνυχτα τροπολογία της Βάσως.

    ΕΘΝΟΣ: Αλλάζουν οι έδρες μετά την απογραφή. Πήραν φωτιά τα κομπιούτερ στα κόμματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ούτε ειρήνη, ούτε φιλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καραμανλής: είμαστε η δύναμη εμπιστοσύνης. Συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στον "Ελεύθερο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: έρχεται κύμα μετατάξεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φοιτητών ξύπνημα. Εκλογές: αύξηση 10% συμμετοχής, λόγω ΤΕΙ και "Γαβρήλων".

    Espresso: Το βίντεο στέλνει τον Κορκολή σε δίκη! Επενέβη ο εισαγγελέας.

    ΕΣΤΙΑ: Προσλήψεις στα κόμματα! Φωτογραφική διάταξις μνημείο φαυλότητας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναγκαστική προσγείωση από τον κ. Παπαντωνίου. Λόγω των περιορισμένων πόρων, αναπροσαρμόζεται το σύνολο της πολιτικής.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πιέσεις για αλλαγές στο ασφαλιστικό. Αναβλήθηκε η χθεσινή συνάντηση Σημίτη - Γιαννίτση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γιάννος ή τάνκς. Οι εξοπλισμοί διχάζουν την κυβέρνηση. Στο τραπέζι το πακέτο για τη φτώχεια.

    ΝΙΚΗ: Η Ρηγίλλης στον ... αέρα. Ξενυχτά στο πλευρό της αυθαιρεσίας των ΜΜΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σώμα "Πραιτοριανών" ιδρύει η κυβέρνηση.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Βουλευτής ΝΔ: Πόσα τσεπώνει; από την Εθνική Ασφαλιστική. Εμμισθος δικηγόρος αλλά με ... λάβαρο κατά της διαπλοκής!

    Η ΧΩΡΑ: Εκτός δημοσίου 35.000 υπάλληλοι. Με τροπολογία-αστραπή της Βάσως που ψηφίστηκε χθες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γ. Παπανδρέου: στήνει νέο σκηνικό στα Σκόπια. Υποσχέθηκε βοήθεια της ΕΕ στην ΠΓΔΜ αλλά και διευκολύνσεις στους Αλβανούς.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κινδυνεύουν δάση για 200.000.000. Αδιάβατοι οι δασικοί δρόμοι λόγω έλλειψης κονδυλίων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Υποπτα χοιρινά στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Και η Ελλάδα στο χορό του αφθώδους πυρετού.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο νέος εφιάλτης της λειψυδρίας απειλεί Ελλάδα Αθήνα Θεσσαλονίκη.

    [02] Μετατάξεις υπαλλήλων

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "στην υποχρεωτική μετάταξη περισσότερων από 12.000 αποσπασμένων από τα υπουργεία υπαλλήλων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προχώρησε το υπ. Εσωτερικών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "χιλιάδες υπαλλήλους που υπηρετούν ως αποσπασμένοι στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αιφνιδίασε χθες η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου καθώς με τροπολογία που κατέθεσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα έδωσε το "πράσινο φως" για να ξεκινήσει η διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "σε υποχρεωτικές μετατάξεις μετατρέπονται οι αποσπάσεις 35.000 δημοσίων υπαλλήλων με τροπολογία - αστραπή της υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Βάσως Παπανδρέου, που ψηφίστηκε χθες. Η τροπολογία καταγγέλλεται από την ΑΔΕΔΥ ως αντισυνταγματική, καθώς θέτει εκτός Δημοσίου 35.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα υποστούν και οικονομικές επιπτώσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι " ψηφίστηκε χτες στη Βουλή η αιφνιδιαστική τροπολογία υποχρεωτικών μετατάξεων δημόσιων υπαλλήλων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ, ενώ η αντίστοιχη Ομοσπονδία έχει κηρύξει 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο".

    [03] Φοιτητικές εκλογές

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "για άλλη μια φορά νικητής των φοιτητικών εκλογών ανεδείχθη η αποχή. Το κλίμα ήταν τόσο υποτονικό που ακόμη και έξω από την Νομική Σχολή όπου ανάλογες χρονιές οι παρατάξεις "έβγαζαν τραπεζάκια" και ακούγονταν πολιτικά συνθήματα, εφέτος επεκράτησε ασυνήθιστη ηρεμία. Το κλίμα θα ήταν ακόμη πιο υποτονικό αν δεν είχε προηγηθή το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των ΤΕΙ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι " η αποχή αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες μέσα σε ένα φορτισμένο κλίμα που προκάλεσε το νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι " γκάλοπ-καταπέλτης για την ανάλγητη κυβέρνηση Σημίτη ήρθε από τους φοιτητές. Μέσα σε ένα έντονα πολιτικοποιημένο κλίμα λόγω της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ που έχει διχάσει την πανεπιστημιακή κοινότητα, οι γαλάζιοι νέοι της ΔΑΠ για 15η συνεχόμενη χρονιά σάρωσαν στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "σε πολλά μπορεί να διαφωνούν οι φοιτητικές παρατάξεις, αλλά σίγουρα συμφωνούν ότι ένα δροσερό χαμογελαστό πρόσωπο πάνω από την κάλπη αποτελεί αισιόδοξο σημάδι για μια εκλογική διαδικασία που τα τελευταία χρόνια "πάσχει" από υποτονικότητα και αδιαφορία. Η μεν πρώτη ήταν εμφανής και στις χθεσινές εκλογές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η δε δεύτερη εμφάνιζε ενδείξεις υποχώρησης, με τη συμμετοχή να υπολογίζεται άνω του 60%".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων " η αυξημένη προσέλευση των φοιτητών στις κάλπες μακάρι να σημαίνει και αύξηση του ενδιαφέροντος της σπουδάζουσας νεολαίας για τα προβλήματα της εκπαίδευσης, η οποία ταλαιπωρείται από τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές".

    Κατά τη ΝΙΚΗ, "στις κάλπες οδήγησε τους φοιτητές το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, καθώς τόσο οι φοιτητές των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ, κρίνουν πλέον αναγκαία την ενδυνάμωση των κομματικών φοιτητικών παρατάξεων με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου τους στα φοιτητικά δρώμενα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των φοιτητών στα ΑΕΙ ενδέχεται να φτάσει το 15% ενώ στα ΤΕΙ το 30%".

    [04] Κοινωνική πολιτική

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "το πολιτικό κόστος που προκαλούν οι επικείμενες σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, εξωθεί την κυβέρνηση σε λίφτιγκ του κοινωνικού προσώπου της, με την προώθηση του δικτύου κατά της φτώχειας. Πρόκειται για μια σειρά επιδομάτων, παροχής υπηρεσιών και κινήτρων προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας ή για περιπτώσεις πολιτών και οικογενειών που λόγω διαφόρων αντιξοοτήτων αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "οι αντιδράσεις στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος αναγκάζουν την κυβέρνηση να ενισχύσει το κοινωνικό "προφίλ" της νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς. Το φιλολαϊκό όμως πακέτο έχει κόστος που υπερβαίνει το 1,7 τρις και τα χρήματα θα προέλθουν από τη χρονική μετάθεση των προγραμμάτων, την ανακατανομή των κονδυλίων και τον εξορθολογισμό των εξοπλιστικών δαπανών".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "τέσσερα σενάρια για την κοινωνική πολιτική, εκατό, διακοσίων, τριακοσίων και τετρακοσίων δις δραχμών εξετάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή ,ενώ, αναλόγως της απόφασης, αμέσως μετά, σε Διυπουργική Σύσκεψη Υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, θα εξειδικευτούν τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το "Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί Υπό εξέταση από την κυβερνητική επιτροπή το πακέτο κοινωνικών παροχών της επόμενης τριετίας, ύψους 600 δις δρχ. Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο παραμένει η εξοικονόμηση των πόρων που θα χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης των ασθενέστερων ομάδων".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης σηματοδοτεί η σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, όπου θα συζητηθούν τα θέματα κοινωνικής πολιτικής σε συνάρτηση με τις δαπάνες για τους υπερεξοπλισμούς. Κάτω από τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που αποκαλύπτεται και στις δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αναθερμάνει την προεκλογική υπόσχεσή του για "κοινωνική τετραετία".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων "αν τα μεγάλα έργα υποδομής αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη και σωστά δίδεται έμφαση στην προώθησή τους. Δεν μπορεί από την άλλη πλευρά παρά να απασχολεί όλους ... Η ΥΣΤΕΡΗΣΗ στη χρηματοδότηση ενός σοβαρού δικτύου προστασίας των κοινωνικά ασθενέστερων τάξεων..".

    [05] ΝΔ- Συνέδριο

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "μπορεί ο Κώστας Καραμανλής να θεωρείται από τώρα ως ο κυρίαρχος του συνεδρίου του κόμματός του, που ανοίγει τις πύλες του σε λιγότερο από ένα 24ωρο, τα προβλήματα πάντως δεν λένε να λείψουν από τη ΝΔ. Μέχρι αργά χθες βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ στη σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στη Ρηγίλλης, προσπαθούσε να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, που διαφωνούσαν - έντονα κάποιες φορές- επί συγκεκριμένων σημείων του καταστατικού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "ένα 24ωρο πριν τα φώτα της ράμπας ανάψουν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και ο Κώστας Καραμανλής κηρύξει την έναρξη των εργασιών το Ε' Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ ανοίγει τα χαρτιά του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ. Καταθέτει τις απόψεις του και αναλύει τους στόχους του Συνεδρίου. Δηλώνει αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα αλλά και για την επόμενη μέρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "με ακονισμένα τα μαχαίρια προσέρχονται τα "πρωτοκλασάτα" στελέχη της ΝΔ στο 5ο Συνέδριο του κόμματος που ξεκινά αύριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του κ. Κ. Καραμανλή να γεφυρώσει το χάσμα των απόψεων που εκφράζουν τα "Καραμανλικά" και "Μητσοτακικά" στελέχη αλλά και οι βαρώνοι του κόμματος, η αξιωματική αντιπολίτευσης αρχίζει αύριο το κρισιμότατο τριήμερο συνέδριό της με όλα τα μέτωπα ανοιχτά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι "η ψηφοφορία για τη συγκρότηση και τη σύνθεση της ΚΕ της ΝΔ το βράδυ της Παρασκευής 30 Μαρτίου λίγη ώρα δηλαδή μετά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, θα είναι η πρώτη κρίσιμη απόφαση που κληθούν να λάβουν οι σύνεδροι για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ, "την ώρα που η Εκτελεστική Επιτροπή συζητούσε χθες το βράδυ τα μέτρα που δεν θα προτείνει στο Συνέδριο, οι βουλευτές και τα στελέχη έβγαζαν μαχαίρια και έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα με προτάσεις, δηλώσεις, αντιπροτάσεις, συχνά διαμετρικά αντίθετες και με πολλή φαντασία".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "στην κωδικοποίηση των προτάσεων που θα καταθέσει στο συνέδριο προχώρησε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΝΔ και κατέληξε σε μια σειρά οργανωτικών και καταστατικών αλλαγών που αφορούν τον κομματικό μηχανισμό, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε ότι το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει το ανώτατο κομματικό όργανο της ΝΔ πρέπει να φορά την κυβερνητική αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της ΝΔ".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Χωρίς πνοή και όραμα ... Αίσθηση από την πολιτική παρέμβαση του ΣΕΒ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συνέντευξη ΣΕΒ: Δριμύτατη κριτική σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ο πρόεδρος του ΧΑΑ προειδοποιεί ... Επιμονή στη διαφάνεια και εξυγίανση της Σοφοκλέους".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Για όλα ο ΣΕΒ είχε μια ... σκληρή κουβέντα. "Κατηγορώ" για όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Παρέμβαση ΣΕΒ. Ζητά διαφάνεια, εξυγίανση και σταθερούς κανόνες στο ΧΑΑ".

    [07] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Εκτοξεύοντας βολές προς την κυβέρνηση αλλά και προς την αντιπολίτευση, ο επιχειρηματικός κόσμος εκφράζει την απογοήτευσή του για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία, επισημαίνοντας πως μετά την ένταξη στην ΟΝΕ η απουσία πνοής και σαφούς οράματος είναι παντελής".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 29 March 2001 - 16:05:32 UTC