Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Εργασιακές σχέσεις
  • [03] ΠΓΔΜ - Κόσοβο
  • [04] Μετοχές - Φούσκες
  • [05] Νέα Δημοκρατία
  • [06] Νομοσχέδιο για ΤΕΙ
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Χρηματιστηριακή αγορά Η κατάσταση στην ΠΓΔΜ, η προφυλάκιση επιχειρηματία για μετοχές - "φούσκες", οι διεργασίες στη ΝΔ για το συνέδριο, οι αλλαγές που επιφέρει ο νόμος για τις εργασιακές σχέσεις και η αντιπαράθεση υπουργού Παιδείας-Πρυτάνεων για τα ΤΕΙ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εχουμε νερό μόνο για δύο χρόνια. Ολη η αλήθεια για τις γεωτρήσεις σε Αθήνα-Βοιωτία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Ανάπηροι" -Μαϊμούδες. Τους βγάζουν οι πράσινοι περιφερειάρχες για να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Χαράτσι και στο νερό. Με πρόσχημα την ανομβρία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μεικτό σύστημα στις συντάξεις. Θα υπάρχουν μια βασική και μια επικουρική.

    Η ΑΥΓΗ: Αρχίζει μάχη για το νερό. Θυμούντα τα ξεχασμένα μέτρα εν όψει λειψυδρίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι "φούσκες" γεμίζουν τον Κορυδαλλό. Προφυλακίστηκε ο Σάμ Φάϊς των "ΜΑΚΛΩ".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πώς θα γίνουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Από 1ης Απριλίου εφαρμόζονται οι διατάξεις του νέου νόμου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ξεχάστε τα αναδρομικά. Από το 2002 το οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους.

    ΕΘΝΟΣ: Κόβονται 92 ώρες εργασίας τον χρόνο. 1η Απριλίου ξεκινά το ελαστικό ωράριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ...Απορριπτέος και πάλι ο Ζακύνθου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Λευκή σημαία στην Αγκυρα. Στροφή 180 μοιρών του Ακη στα Ελληνοτουρκικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: μόνιμοι 4.000 συμβασιούχοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αρκούδες" στα χρηματιστήρια. Διεθνής αγωνία: Πώς θα σταματήσει η κατρακύλα;

    Espresso: Στη φυλακή ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις. Είναι αθώος. Φωνάζει η σύζυγός του Μαρία Καλάβρια.

    ΕΣΤΙΑ: Ευθύνες για το νερό. Εγκληματική η διαχείρισις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κάθετη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ζητείται σωσίβιο με μείωση επιτοκίων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ΧΑΑ Αρνητικό ρεκόρ έτους. Υπό το βάρος των έντονων πιέσεων στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δουλειά μετά τα 65 προωθεί η Ευρώπη. Σήμερα στη Στοκχόλμη.

    ΝΙΚΗ: Στον Κορυδαλλό για τις "φούσκες". Προφυλακίσθηκε ο Φάϊς για τα ΜΑ.ΚΛΩ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αυξάνονται οι κίνδυνοι πολέμου στα Βαλκάνια.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Συνάντηση Πάγκαλου-Χριστόδουλου. Ποιούς "χειροτόνησαν".

    Η ΧΩΡΑ: Ασφαλιστικό: τα επικουρικά ταμεία σε ιδιωτικές εταιρίες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ανοιγμα Ακη σε Τουρκία. Προτείνει να εγγυηθούν οι δύο χώρες την ειρήνη στα Βαλκάνια και αμοιβαία μείωση δυνάμεων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ρομάνο Πρόντι επιθεωρεί Θεσσαλονίκη.

    [02] Εργασιακές σχέσεις

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, που επιτρέπει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, θα μειώσει κατά 92 ώρες ετησίως τη διάρκεια της απασχόλησης στις επιχειρήσεις, όπου θα επιτευχθεί συμφωνία με τα συνδικάτα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "αλλαγές στο χρόνο εργασίας των μισθωτών και στον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής των επιχειρήσεων εισάγονται από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Απριλίου. Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για το νέο νόμο (2874/2000) για τις εργασιακές σχέσεις που φέρει τον τίτλο "Προώθηση της Απασχόλησης", σε περίπου δέκα ημέρες ο εργαζόμενος μπορεί να έχει ασταθές ωράριο, αλλά θα δουλεύει λιγότερο σε ετήσια βάση, οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να αναδιοργανώσουν την παραγωγή τους, αλλά θα απολύουν περισσότερους κάθε μήνα και οι άνεργοι που θα βρίσκουν δουλειά με παρτ-τάιμ θα παίρνουν και 30.000 δρχ. το μήνα από τον ΟΑΕΔ".

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι "από 1ης Απριλίου θα ισχύει νέο μοντέλο οργάνωσης της εργασίας καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι αλλαγές αφορούν τις ομαδικές απολύσεις, το ελαστικό ωράριο και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθώς και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (εκτιμάται ότι θα περιορίσει τη μακρόχρονη ανεργία, ιδίως των εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης)".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "ένα βήμα μπροστά στη διευθέτηση του ημερήσιου χρόνου απασχόλησης προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Με ερμηνευτική εγκύκλιο που απέστειλε εν όψει της εφαρμογής των ρυθμίσεων του εργασιακού νόμου 2874/2000 από 1ης Απριλίου 2001, προβλέπεται η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε κλάδου, τμήμα ή ειδικότητα εργαζομένων της επιχείρησης".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "κατατοπιστικές ... διευκρινίσεις, ορισμένες από τις οποίες αποκαλύπτουν ακόμη χειρότερες πλευρές του τελευταίου αντεργατικού νόμου Ν.2874/2000, περιέχονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου η ενεργοποίηση κάποιων άρθρων καθορίζεται από την 1η Απρίλη".

    [03] ΠΓΔΜ - Κόσοβο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "αν η λήξη του τελεσιγράφου της κυβέρνησης της FYROM προς τους αυτονομιστές Αλβανούς αντάρτες που κήρυξαν μονομερή εκεχειρία ακολούθησαν τα ξημερώματα χθες μερικές ώρες γαλήνης αμέσως κατόπιν η κατάσταση μετεβλήθη άρδην".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "την εκκαθαριστική προσπάθεια (με τη χρήση βαρέων όπλων) της περιοχής γύρω από το Τέτοβο ανέλαβαν από χθες οι ένοπλες δυνάμεις των Σκοπίων, μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου προς τους Αλβανούς εξτρεμιστές".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "ανησυχητικά τα νέα που έρχονται από την περιοχή των Σκοπίων καθώς μάχες μαίνονται στο οδικό δίκτυο Κοσσυφοπεδίου - Σκοπίων, όπου σημειώνονται αργά χτες το απόγευμα βομβαρδισμοί με ρουκέτες. Νεκροί από τα πυρά αστυνομικών της ΠΓΔΜ έπεσαν χτες δύο Αλβανοί στην πόλη Τέτοβο, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν 15 χλμ βορειοδυτικά των Σκοπίων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει ότι "σε συνθήκες πραγματικού πολέμου ζουν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ το τελευταίο εικοσιτετράωρο μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στο χωριό Γκράτσανι. Νωρίτερα, δύο Αλβανοί που αρνήθηκαν σωματικό έλεγχο και απειλούσαν να πετάξουν χειροβομβίδες σκοτώθηκαν από τα πυρά Σκοπιανών αστυνομικών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "την πρόταση της Ρωσίας για αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στα Σκόπια αν δεν βρεθεί διπλωματική διέξοδος στην κρίση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που κομίζει ο Πρόεδρος Πούτιν στη Στοκχόλμη, όπου πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρόκειται να στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση".

    [04] Μετοχές - Φούσκες

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "η δεύτερη προφυλάκιση, σε διάστημα δεκαπέντε ημερών, για το σκάνδαλο με τις μετοχές "φούσκες" στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, διατάχθηκε χθες από την 19η Τακτική Ανακρίτρια κ. Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία χειρίζεται την υπόθεση.

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "μήνυμα με πολλούς αποδέκτες αποτελεί η απόφαση της ανακρίτριας που ερευνά την απάτη με τις "φούσκες" στη Σοφοκλέους, να προφυλακίσει τον επιχειρηματία Σ. Φάτς για "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος" και παράνομα παιχνίδια με τη μετοχή των Μακεδονικών Κλωστηρίων".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "λύσσαξαν να μας κάνουν ίσα με τη γηραιά ήπειρο και τελικά τους ακολουθούμε ή αν θέλετε τους βρίσκουμε μπροστά μας παντού. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είχαμε χθες την προφυλάκιση του επιχειρηματία Σάμι Φάις για την υπόθεση της "φούσκας" των Μακεδονικών Κλωστηρίων, ενώ έξι μετοχές μπαίνουν στην επιτήρηση λόγω "περίεργης συμπεριφοράς".

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι "ο ένας φούσκωνε, ο άλλος αγόραζε και η τιμή της μετοχής ανέβαινε σαν χαρταετός! Ετσι περιγράφεται με δυο λόγια το νέο "μπαμ" γύρω από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, σύμφωνα τουλάχιστον με το κατηγορητήριο που έστειλε χθες στη φυλακή έναν κορυφαίο μέτοχο γνωστής κλωστοϋφαντουργικής εταιρείας".

    [05] Νέα Δημοκρατία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "συνάντηση με τους λοχαγούς είχε προχθές το βράδυ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε μια προσπάθεια άρσεως των παρεξηγήσεων που δημιουργήθηκαν όσον αφορά τη θέσπιση θέσεως γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, είκοσι τέσσερις ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "την ανάγκη να μην αναλωθεί η ΝΔ στο Συνέδριό της στα οργανωτικά προβλήματα αλλά να προτάξει το πολιτικό πλαίσιο και το κυβερνητικό της πρόγραμμα τόνισαν χθες στη συνεδρίαση της ΕΕ τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Στο μεταξύ, όμως, κερδίζει έδαφος η θεσμοθέτηση γραμματέα, αλλά και η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη".

    "Το συνέδριο να άρει τη διαγραφή του Σουφλιά αλλά και όλων των άλλων στελεχών, τα οποία εκδιώχθηκαν από το κόμμα με αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων". Αυτή την πρόταση κάνει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη με τη συνέντευξη στα "ΤΑ ΝΕΑ" βάζοντας στο τραπέζι του συνεδριακού διαλόγου ένα ακόμη μείζον ζήτημα που θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η πρώην υπουργός εκτιμά ότι το θέμα Σουφλιά πρέπει να κλείσει άμεσα και να μη συνεχισθεί άλλο ο φαύλος κύκλος των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για την επιστροφή του".

    [06] Νομοσχέδιο για ΤΕΙ

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "μέχρι τελικής πτώσεως θα αγωνιστούν οι πρυτάνεις, οι καθηγητές και οι φοιτητές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, προκειμένου να εισακουστούν τα αιτήματά τους που αφορούν το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των ΤΕΙ".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "'άβατο' για τους αποφοίτους των 'ανώτατων' ΤΕΙ θα αποτελέσουν τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων. Στην πρόβλεψη αυτή, εν είδει προειδοποίησης, προέβησαν χθες οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, διατρανώνοντας την απόφασή τους να αγωνιστούν μέχρι τελικής πτώσεως του νομοσχεδίου".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "υπό το βάρος των αντιδράσεων του συνόλου των πανεπιστημιακών κοινοτήτων της χώρας ήρχισε χθες στην Βουλή η συζήτησις του νομοσχεδίου για τις 'ρυθμίσεις θεμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση'".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "δεν καταθέτουν τα 'όπλα' οι φοιτητές και οι πρυτάνεις των ΑΕΙ. Μετά και τη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, βάζοντας 'λουκέτο' σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "κορυφώνεται το αδιέξοδο στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χθες οι φοιτητές πορεύτηκαν από τα Προπύλαια προς το υπουργείο Παιδείας ενώ οι πρυτάνεις σε συνέντευξή τους δήλωσαν ότι εμμένουν στις κινητοποιήσεις, κατά του νομοσχεδίου για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πανικός στην Ευρώπη!".

    ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ: "Γιατί βυθίζονται τώρα οι αγορές".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ποιά επιτόκια θα ακριβύνουν".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πέφτουν τα οχυρά στα χρηματιστήρια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στη Στοκχόλμη θεμελιώνεται η ενιαία κεφαλαιαγορά".

    [08] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Χρηματιστηριακή αγορά

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "το σχέδιο δράσης για τη δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς το οποίο, κατάρτισε η Επιτροπή "Σοφών", θα συζητηθεί και θα εγκριθεί πιθανότατα στο Συμβούλιο Κορυφής της Στοκχόλμης που αρχίζει τις εργασίες του σήμερα. Το σχέδιο δράσης προτείνει μεταξύ των άλλων των λήψη 43 μέτρων που θα εξαφανίσουν τους φραγμούς που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των κεφαλαιαγορών της ΕΕ, έτσι ώστε να λειτουργήσει η αγορά αυτή ως ενιαία μέχρι το 2005".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 23 March 2001 - 18:33:27 UTC