Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] ΠΓΔΜ - Κόσοβο
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] Αβραμόπουλος
  • [05] Οικονομία
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Σοφοκλέους Η κρίση στα σύνορα Κοσόβου - ΠΓΔΜ, οι αντιδράσεις για το κόμμα Αβραμόπουλου, η πορεία της οικονομίας και του Χρηματιστηρίου και τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σαφάρι της Εφορίας για 3,9 τρις. Η Καμπάνα χτυπάει για όλους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ο Δράκος της Θράκης στα χέρια της Αστυνομίας. Δολοφόνησε 4 ζευγάρια.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εκθεση - σοκ για την Πετρόλα. SOS 200 γιατρών για καρκίνους και πνευμονοπάθειες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αδικίες και ανισότητες των ασφαλιστικών ταμείων. Στον τομέα της υγείας - περίθαλψης.

    Η ΑΥΓΗ: Γόρδιος δεσμός στο ΠΑΣΟΚ. Τα σχέδια διεύρυνσης διχάζουν το κυβερνών κόμμα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δύναμη ανατροπής το Κίνημα του Αβραμόπουλου. Πανικός στη Ρηγίλλης και ανησυχία στη Χ. Τρικούπη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μυστικός δείπνος υπ αρ. 2 Τσοχατζόπουλος με Βάσω ... Κυρίως πιάτο στο τραπέζι των δύο τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τσιμπίδα για 25.000 επιχειρήσεις. "Επιχείρηση αστραπή" από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

    ΕΘΝΟΣ: Σύννεφα πολέμου μαζεύονται πάλι στα Βαλκάνια. Παίρνουν αποφάσεις σήμερα ΟΗΕ και ΝΑΤΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με ... άγημα συνοδικών υποδέχονται τον Πάπα. Η Εκκλησία μας ενέκρινε την έλευσι του Αιρεσιάρχη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φροντιστήριο Πάγκαλου στον Σημίτη. Υψηλή κριτική του τέως υπουργού στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις αποφάσεις του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα επιδόματα για όλα τα Ταμεία. Ειδικό Δικαστήριο: Τελεσίδικα "Ναι" το οικογενειακό βοήθημα και στους δύο συζύγους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρώτο πυρ ΗΠΑ κατά Αλβανών! Τώρα ανησυχούν από τη δράση των εξτρεμιστών.

    Espresso: Δώρο αγάπης. Γέννησε το παιδί της αδελφής της.

    ΕΣΤΙΑ: Ολοι διεκδικούν πάλι το Κέντρο. Τα εκλογικά ποσοστά επί τρείς δεκαετίες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα "δύο ΠΑΣΟΚ" άγονται στην τελική αναμέτρηση. Με ουσιαστική αιτία το τέλμα της κυβερνητικής πολιτικής.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Καθυστερημένα το κατάλαβαν οι ΗΠΑ! "Ταραχοποιοί" των Βαλκανίων οι Αλβανοί λένε τώρα οι Αμερικάνοι.

    ΤΑ ΝΕΑ: PAX AMERICANA με δύο νεκρούς τώρα και στα Σκόπια. Ανησυχεί η Αθήνα για νέα έκρηξη.

    ΝΙΚΗ: Ο Πάγκαλος καταγγέλλει τον Σημίτη ότι είναι διασπαστής του ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ωμό εκσυγχρονιστικό ... ΟΧΙ στους συνταξιούχους.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Πάγκαλος προς Σημίτη: Με ρετάλια η ανανέωση.

    Η ΧΩΡΑ: Τι δικαιούνται οι ασφαλισμένοι σε χρήμα και σε είδος. Ταμεία: ένας οδηγός για τις παροχές των κλάδων Υγείας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ανισότητες μαμούθ στα Ταμεία Υγείας. Σε πολλά ο ασφαλισμένος πληρώνει από την τσέπη του για στοιχειώδεις παροχές.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πολλαπλές εξελίξεις στα κόμματα. Μετά την κίνηση Αβραμόπουλου.

    [02] ΠΓΔΜ - Κόσοβο

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "οι ένοπλες δυνάμεις στα Σκόπια βρίσκονται σε επιφυλακή. Οι φονικές επιθέσεις των Αλβανών εξτρεμιστών δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση και στο Κοσσυφοπέδιο. Τα σύννεφα του πολέμου συγκεντρώνονται απειλητικά πάνω από τα Βαλκάνια. Ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ βρίσκονται ένα βήμα πριν από την αναθεώρηση της πολιτικής τους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "η κρίση στη Νότια Σερβία, στο Κόσοβο και στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, που εγκυμονεί τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στα Βαλκάνια, είναι το αποτέλεσμα της αμερικανικής έμπνευσης πολιτικής, που εφαρμόστηκε στην περιοχή με τη στρατιωτική επέμβαση. Αναψαν τη φωτιά στο Κόσοβο ενθαρρύνοντας και εξοπλίζοντας τον UCK στο όνομα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αλβανών, που καταπατούσε πράγματι το καθεστώς Μιλόσεβιτς ,αντί να αναζητήσουν μια ειρηνευτική πολιτική λύση".

    Η Espresso αναφέρει ότι "το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο τις αμέσως επόμενες ημέρες να επιτρέψει στο στρατό της Γιουγκοσλαβίας να αναπτυχθεί στη ζώνη ασφαλείας που χωρίζει το Κοσσυφοπέδιο από τη Σερβία και εκτείνεται ως τα σύνορα της ΠΓΔΜ προκειμένου να εμποδίσει τη δράση των Αλβανών εξτρεμιστών και την κλιμάκωση της κρίσης που μπορεί να οδηγήσει σε νέα ανάφλεξη στα Βαλκάνια".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "πράσινο φως" για την επιστροφή γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και τη μείωση της ζώνης ασφαλείας από πέντε σε ένα χιλιόμετρο έδωσαν κατ αρχήν χθες οι 19 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Τις επιθέσεις των Αλβανών αυτονομιστών στη νότια Σερβία και τα Σκόπια καταδίκασαν χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο υποσχέθηκε μεγαλύτερη δραστηριοποίησης της KFOR στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-ΠΓΔΜ".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "η συμφωνία των λαών της Βαλκανικής στην ανάγκη αγαστής συνεργασίας για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών με την επιστροφή του στην Ελλάδα από τα Σκόπια, όπου είχε επαφές για την κρίση στην ΠΓΔΜ. Την ίδια ώρα, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας χαρακτηρίζει "επικίνδυνη" την κατάσταση στην περιοχή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "η απροθυμία του ΝΑΤΟ να αναλάβει τις ευθύνες του και να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τη δράση των Αλβανών εξτρεμιστών είναι το στοιχείο που προκαλεί εντονότατο προβληματισμό στην Αθήνα".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "ορατό το ενδεχόμενο νέας αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια βλέπει η Αθήνα σε περίπτωση που επεκταθεί η ένοπλη δραστηριότητα των Αλβανών εξτρεμιστών στα Σκόπια. Ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή αναγκάζει τις ΗΠΑ να εμπλακούν ενεργά, αυτή τη φορά όμως για την αντιμετώπιση των αυτονομιστών ανταρτών του UCK. Χαρακτηριστικό της "αντιστροφής του κλίματος" είναι οι Αμερικανοί στρατιώτες της KFOR πυροβόλησαν και τραυμάτισαν Αλβανούς εξτρεμιστές , ενώ δύο Σέρβοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από νάρκη".

    Κατά το ΚΑΡΦΙ, "επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι στρατιωτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ, ενώ ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξει σεβασμός των συνόρων και προσέθεσε ότι όλες οι πλευρές καταδικάζουν ομόφωνα τις υπερεθνικι-στικές, εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές πράξεις".

    [03] ΠΑΣΟΚ

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "οι προβληματισμοί των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή κατάσταση, αλλά και τη μετεξέλιξη του κόμματος, δίνουν και παίρνουν. Του "μυστικού δείπνου" των εκσυγχρονιστών με τη συμμετοχή του κ. Κ. Σημίτη είχε προηγηθεί δείπνο τετ α τετ του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ακη Τσοχατζόπουλου και της υπουργού Εσωτερικών και Διοίκησης κυρίας Βάσως Παπανδρέου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται ότι "έντονα δυσαρεστημένος παρουσιάζεται ο πρωθυπουργός από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις στελεχών ύστερα από τη δημοσιοποίηση του "μυστικού δείπνου", που συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς και μετά την προχθεσινή ομιλία του προς τα κεντροαριστερά ρεύματα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "σε τεντωμένο σκοινί, έτοιμο να "σπάσει" από τους οξυμένους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, φαίνεται ότι βαδίζει πλέον το κυβερνών κόμμα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "ανοίγουν όλα τα μέτωπα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη πλέον μετωπική σύγκρουση του Κώστα Σημίτη με τα κορυφαία και ιστορικά στελέχη του κόμματος, με αφορμή τις προθέσεις του πρωθυπουργού για "αλλαγές προσώπων και ιδεών".

    [04] Αβραμόπουλος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "με την άνεση των μεγάλων πολιτικών σχηματισμών που μπορεί να ανησυχούν αλλά έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν, αντιμετώπισαν το κόμμα του Δ. Αβραμόπουλου τα δύο κόμματα εξουσίας. "Αν δω ή ακούσω κάτι πραγματικά καινούργιο θα μιλήσω", σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "έκδηλος είναι ο πανικός και στα δύο μεγάλα κόμματα από την εντυπωσιακή απήχηση που είχε η προχθεσινή εξαγγελία από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο του ονόματος, του εμβλήματος και της Ιδρυτικής Διακήρυξης του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών. Οι διακηρύξεις κορυφαίων στελεχών του δικομματισμού ότι το νέο κόμμα θα ξεφούσκωνε, δήθεν, έπεσαν τόσο έξω, που τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ φαίνονται πλέον ότι αλλάζουν τακτική".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "ξαφνικά όλα τα κόμματα διεκδικούν τον χώρο του Κέντρου. Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος προσδιόρισε ιδεολογικώς το "Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών" στο Κέντρο. Η ΝΔ στοχεύει στον λεγόμενο "μεσαίο χώρο" , ενώ το ΠΑΣΟΚ επί των ημερών Σημίτη έφθασε να ψηφίζεται ακόμη και από ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "στις "δάφνες" των καναλιών επαναπαύεται και στηρίζεται ο Δ. Αβραμόπουλος και προεξοφλεί ότι το κόμμα του θα βρίσκεται στη Βουλή μετά τις επόμενες εκλογές. Ταυτόχρονα διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υποδέχτηκαν τη νέα κίνησή του από "αδιάφορα" μέχρι "συγκρατημένα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "με διαφορετικό τρόπο υποδέχθηκαν τα δύο μεγάλα κόμματα τα "βαφτίσια" του νέου κόμματος του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου, που χθες έδωσε νέα "επικοινωνιακή" συνέχεια στην ιδρυτική διαδικασία του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών, παραδίδοντας στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη την ιδρυτική διακήρυξη και το έμβλημα του κόμματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "με απαξιωτικό και άκρως ειρωνικό τόπο υποδέχθηκαν χθες οι υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την εξαγγελία του κόμματος Αβραμόπουλου. Η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα εξέφρασε την ...ικανοποίησή της γιατί "τώρα ο κ. Αβραμόπουλος θα κριθεί με τους όρους που ισχύουν για όλα τα άλλα κόμματα. την ίδια στιγμή, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν λόγο για "εικαστικό κόμμα" που είναι "προϊόν εργαστηρίου" και ότι σύντομα το ΚΕΠ θα περάσει στα...χρονοντούλαπα της Ιστορίας".

    [05] Οικονομία

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "χαμηλή παραγωγικότητα και υψηλή ανεργία διαπιστώνει για την ελληνική οικονομία η ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία της για την πορεία του πληθωρισμού, ζητώντας παράλληλα την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, τη μείωση της φορολογίας και τον έλεγχο των δαπανών".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "την πρώτη ξεκάθαρα ευνοϊκή έκθεση για τις μελλοντικές προοπτικές της Σοφοκλέους εξέδωσε χθες ο διεθνής οίκος Morgan Stanley, ο οποίος χαρακτήρισε υπερπωλημένη την ελληνική αγορά. Μάλιστα, οι αναλυτές της τονίζουν ότι περιμένουν πολύ καλύτερη απόδοση από τη Σοφοκλέους στο προσεχές διάστημα".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "οι αναλυτές της Morgan Stanley, του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου που προετοιμάζει την αναβάθμιση της Σοφοκλέους, αποδίδουν το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κεφαλαιαγορά στις κυβερνητικές καθυστερήσεις στα θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών, των ιδιωτικοποιήσεων και του ασφαλιστικού συστήματος , αλλά παρά ταύτα θεωρούν ότι είναι "υποεπενδυμένη".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "επιτάχυνση και μεγαλύτερη προσοχή ως προς την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και μέτρα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης στην αγορά εργασίας, επίτευξη μεγαλύτερης μείωσης του χρέους και περιορισμό της γραφειοκρατίας στις διαδικασίες σύστασης νέων επιχειρήσεων είναι μερικές από τις επισημάνσεις που περιλαμβάνονται στην απολογιστική έκθεση της Ε. Επιτροπής για το 2000 και αφορούν την Ελλάδα".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Παραγωγική υστέρηση! Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας κατά την ΕΕ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Morgan Stanley: Σήμα για αγορές στη Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Morgan Stanley: Πάρτε θέσεις τώρα στη Σοφοκλέους. Καθυστερούν όμως διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κατηγορώ της Κομισιόν για τη μη απελευθέρωση των αγορών. Αντιδράσεις ΓΣΕΕ για τα εργασιακά".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ανοδο στις 3.700 μονάδες προεξοφλεί η Morgan Stanley. Θεωρεί "υπερπουλημένη" τη Σοφοκλέους. Προβλέπει εισροές από τον Απρίλιο".

    [07] Σοφοκλέους

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Υπέρ-πουλημένη θεωρεί πλέον την ελληνική αγορά, τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους θεσμικούς, η Morgan Stanley και προχωρεί σε αυξήσεις θέσεων στις ελληνικές μετοχές, καθώς θεωρεί ότι τα περιθώρια για περαιτέρω αρνητική πορεία έχουν στενέψει".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 8 March 2001 - 16:50:02 UTC