Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] ΠΓΔΜ - Ενταση
  • [03] Θάνατος 4χρονου
  • [04] "Μυστικό Δείπνο"
  • [05] Χριστόδουλος
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Χρηματιστήριο Ο θάνατος του 4χρονου στη Μυτιλήνη, η ένταση στη μεθόριο Κοσόβου - ΠΓΔΜ, ο απόηχος δείπνου με συμμετοχή του πρωθυπουργού και οι αντιδράσεις από τις δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μαράθηκε σαν φύλλο ... Ενα τετράχρονο αγγελούδι στερήθηκε το δικαίωμα να παλέψει για τη ζωούλα του.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αντισταθείτε! Η Ελλάδα σκοτώνει τους αγγέλους της ... και εξοντώνει τους πολίτες της...

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Παρέμβαση Ακη για τα Σκόπια. Ηρθε η ώρα για να παρθούν μέτρα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τρέξτε να...προλάβετε! ΑΛΦΑ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αλλάζουν τα όρια ηλικίας για διορισμούς. Η ΑΥΓΗ: Ανησυχία στα Βαλκάνια για την τύχη των Σκοπίων. Νέες επιθέσεις Αλβανών αυτονομιστών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 6.571 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο "μυστικός δείπνος" δηλητηριάζει το ΠΑΣΟΚ. Κραυγές και ψίθυροι πληγώνουν την κυβέρνηση και το κόμμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πογκρόμ εξώσεων. Μέχρι και 500% οι αυξήσεις τιμών στην επαγγελματική στέγη.

    ΕΘΝΟΣ: 5.489 θέσεις για πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ.4 διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ μέσα στον Μάρτιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θέμα για άνευ όρων συζήτηση περί βασιλικής περιουσίας θέτει ο τ. Βασιλιάς και για το όνομά του δηλώνει: Είμαι ο Κωνσταντίνος της Ελλάδος!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εγκλημα από το κράτος της ντροπής. Η γραφειοκρατία άρπαξε τη ζωή ενός μικρού παιδιού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 4.087 προσλήψεις τον Μάρτιο στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το θυσίασαν. Ενα παιδί θύμα της γραφειοκρατίας και της ανευθυνότητας.

    Espresso: "Πεθαίνουμε κάθε μέρα". Κραυγή από την κόλαση των γυναικείων φυλακών".

    ΕΣΤΙΑ: Διάτρητες οι αντικειμενικές. Πάσχει εκ βάθρων ολόκληρο το σύστημα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σειρήνες βαλκανικού πολέμου για τα Σκόπια. Η Αθήνα επισημαίνει σε ΝΑΤΟ - ΕΕ τις επιπτώσεις διαμελισμού του κρατιδίου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Εκρηξη" στην ΠΓΔΜ. Εν μέσω συγκρούσεων τα Σκόπια εκπονούν σχέδιο αντιμετώπισης των Αλβανών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παρασυναγωγές στο ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ο Πάγκαλος. Με επιστολή βόμβα.

    ΝΙΚΗ: Ραντεβού με το περιθώριο. Ο Σημίτης κάνει "φράξια" στο ίδιο του το κόμμα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανελλαδική αγροτική συσπείρωση δράσης κι αγώνα.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Μετά τις αντικειμενικές αξίες τα κόλπα με τα ενοίκια σε σπίτια και μαγαζιά.

    Η ΧΩΡΑ: Η εθνική σκότωσε το 4χρονο αγγελούδι. Ντροπή: Εσβησε ο μικρός Παναγιώτης γιατί η Τράπεζα δέσμευσε τα 100 εκ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: SOS από Σκόπια. Επειγόντως σήμερα στην ΠΓΔΜ ο Γ. Παπανδρέου.Στρατό προσφέρει η Βουλγαρία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απειλείται, μέσα από το ΠΑΣΟΚ, με ανατροπή ο κ. Σημίτης.

    [02] ΠΓΔΜ - Ενταση

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η κατάσταση στα Σκόπια είναι έκρυθμη και άπαντες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύγκρουσης μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών η οποία αν επισυμβεί θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη σε όλη τη Βαλκανική".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "πανικός και αμηχανία επικρατεί στην Αθήνα εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η δράση των αλβανικών ανταρτικών δυνάμεων στη Νότια Σερβία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί επίσκεψη-αστραπή στα Σκόπια, ενώ χτες ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελληνική συμπαράσταση στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "με ιδιαίτερη ανησυχία αλλά και αποφασισμένη να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τη συνεχιζόμενη δράση Αλβανών τρομοκρατών εντός του εδάφους της ΠΓΔΜ. Ηδη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, είναι σε ανοικτή επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και να δοθεί γρήγορα απάντηση στις προκλήσεις αυτές".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "η κλιμάκωση της έντασης από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις Αλβανών αυτονομιστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ της Μακεδονίας στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο προκαλεί πλέον την έντονη ανησυχία στη Βαλκανική. Μετά τους τρεις νεκρούς που είχαν προχθές οι ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής μας χώρας, και χθες σημειώθηκαν πολλαπλές συγκρούσεις με σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ Αλβανών ενόπλων και του στρατού της ΠΓΔΜ, ενώ οι αρχές των Σκοπίων έκλεισαν από προχθές το μεσημέρι τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "πριν κλείσουν δύο εβδομάδες από την προηγούμενη, λόγω Διαβαλκανικής-παρουσίας του στα Σκόπια, ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου εσπευσμένως σήμερα μεταβαίνει πάλι στην ΠΓΔΜ για διαβουλεύσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της νέας πύρινης-απασχιστικής εστίας στα Βαλκάνια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι "σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον η Ελλάδα για τα τελευταία γεγονότα στα Σκόπια. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται η ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα αλβανικών εξτρεμιστικών ομάδων στην περιοχή της ΠΓΔΜ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι " σε νέα εστία έντασης στα Βαλκάνια μετατρέπεται η περιοχή γύρω από το χωριό Τανούσεφτσι, στα βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο, μετά τις νέες προβοκατόρικες επιθέσεις που πραγματοποιούν Αλβανοί αντάρτες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων".

    [03] Θάνατος 4χρονου

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "ράγισαν οι καρδιές όλων των Ελλήνων με την αναγγελία του θανάτου του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλλη. Ο 4χρονος Παναγιώτης από τη Μυτιλήνη, ο οποίος έπασχε από λευχαιμία, έχασε τη μάχη με το θάνατο, εξαιτίας εγκληματικών παραλείψεων εκ μέρους του ίδιου του κράτους. Για άλλη μια φορά είδαμε σε όλο του το "μεγαλείο" το κράτος της ντροπής".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "το πιο απάνθρωπο πρόσωπό του έδειξε το τέρας της γραφειοκρατικής μηχανής σε ένα μικρό αγόρι μόλις τεσσάρων ετών, το οποίο έχασε τη μάχη για τη ζωή το βράδυ της Κυριακής από λευχαιμία, επειδή δεν πήρε την απαιτούμενη βοήθεια από το ελληνικό κράτος, που θέλει να ονομάζεται εκσυγχρονιστικό και με κοινωνική ευαισθησία".

    Η Espresso τονίζει ότι "συγκλόνισε ολόκληρο το πανελλήνιο η τραγική ιστορία του μικρού Παναγιώτη από τη Μυτιλήνη, που χάθηκε τόσο άδικα λόγω της κρατικής αναλγησίας και κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "η κοινωνική ευαισθησία ανταποκρίθηκε στην έκκληση για τη σωτηρία του τρίχρονου Παναγιώτη από τη Λέσβο, που στα πρώτα βήματα της ζωής του επλήγη από μια σπάνια μορφή καρκίνου. Συγκεντρώθηκαν 100 εκατομμύρια δραχμές, ατυχώς, όμως, όπως θα αποδειχθεί, σε λογαριασμό στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Μυτιλήνη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "το γράμμα του νόμου αποδείχτηκε μεγαλύτερης σημασίας από τη ζωή ενός τρίχρονου παιδιού. Με μια παράλογη τυπολατρία, οι υπεύθυνοι έβαλαν παρωπίδες και κλείδωσαν ευαισθησίες. Τώρα, το ανάλγητο κράτος και η Εθνική τράπεζα διεκδικούν το Οσκαρ απανθρωπιάς, καθώς καλυμμένοι πίσω από έναν προπολεμικό νόμο, στέρησαν από μια ψυχούλα το δικαίωμα στην ελπίδα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "με πόνο ανείπωτο, συντετριμμένη ολόκληρη η Μυτιλήνη αποχαιρέτισε το τρίχρονο αγγελούδι που έφυγε για το πρώτο και -δυστυχώς- τελευταίο ταξίδι του, εκεί όπου δεν υπάρχει οδύνη και όπου η γραφειοκρατία και η αδιαφορία δεν έχουν θέση".

    [04] "Μυστικό Δείπνο"

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "αλυσιδωτές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση προκαλεί ο "μυστικός δείπνος" του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη καθώς η αποκάλυψή του έδωσε τροφή σε πικρόχολα σχόλια και ενέσπειρε ανησυχίες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "σε "μπούμερανγκ" ενδέχεται να μετατραπεί η προσπάθεια του Κώστα Σημίτη να δημιουργήσει μια νέα ηγετική ομάδα, περιθωριοποιώντας τα ιστορικά στελέχη του Κινήματος από τις εσωκομματικές και κυβερνητικές εξελίξεις, προκειμένου να προωθήσει "ανενόχλητος" τις περιβόητες "ριζικές αλλαγές " στο ΠΑΣΟΚ και να δώσει υποτίθεται "νέα πνοή" στην κυβέρνησή του".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι "ο "μυστικός δείπνος" Σημίτη, όπως όλα δείχνουν, άρχισε να...χωνεύεται. Εν μέρει, διότι πράγματι μια κοινωνική συνάντηση του πρωθυπουργού μπορεί να μεγαλοποιήθηκε από αυτήν την ίδια εικόνα της, που ίσως και να ξεπέρασε σε συμβολισμούς τις προθέσεις και αυτών ακόμη των πρωταγωνιστών της και ,εν μέρει, επειδή έχουν γνώση οι φύλακες. Σε τελευταία ανάλυση, πάντως, οι τόνοι προς το παρόν πέφτουν, αφού περί ορέξεως ουδείς λόγος".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "την πρωτοφανή τακτική δημιουργίας φράξιας μέσα στο ίδιο του το κόμμα επιλέγει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην προσπάθειά του να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, με το πρόσχημα της δήθεν ανανέωσης και διεύρυνσης. Τα "μυστικά δείπνα" και οι φραξιονισμοί έχουν προκαλέσει την οργή όλων των ιστορικών στελεχών, που βλέπουν τον σχεδιαζόμενο παραμερισμό τους και την πρόθεση Σημίτη να αλώσει, από κάθε άποψη, το Κίνημα".

    [05] Χριστόδουλος

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "να σβήσει τις φωτιές που άναψε ο Αρχιεπίσκοπος με τα όσα είπε για τη Χούντα, αλλά και την απογραφή των ορθοδόξων χριστιανών που ζουν στην Ελλάδα, επιχείρησε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "ποιός σοβαρός άνθρωπος μπορεί να πάρει στα σοβαρά ... την "άγνοια" που επικαλέστηκε - "χωρίς ντροπή" - ο Αρχιεπίσκοπος για τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ - ΕΣΑ επί δικτατορίας... Ωσάν να ζούσε σε άλλη χώρα και όχι στον κοντινό περίγυρο των δικτατόρων που ευλογούσε ο τότε μέντοράς του Αρχιεπίσκοπος;"

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "συνεχίσθη χθες η συζήτησις επί του περιεχομένου της προχθεσινής συνεντεύξεως του Προκαθημένου της Εκκλησίας. Ο εκπρόσωπος της Συνόδου διευκρίνησε ότι παρερμηνεύθησαν οι δηλώσεις του περί χριστιανικών ταυτοτήτων, προσθέτοντας ότι "το μόνο που έκανε ο Μακαριώτατος ήταν να εκφράσει την ποιμαντική αγωνία του". "Δεν είπε εγώ ότι η Εκκλησία θα εκδώση ταυτότητες", ετόνισε και ο Αρχιεπίσκοπος εξερχόμενος της συνεδριάσεως της Ιεράς Συνόδου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "μπορεί η Ιερά Σύνοδος να έκανε χθες παραπομπή στο μέλλον ως προς το ενδεχόμενο της απογραφής των πιστών και της έκδοσης χριστιανικών ταυτοτήτων, όμως την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου προχωρούσε ένα βήμα παραπάνω, εξηγώντας ότι μια τέτοια κίνηση είναι επιβεβλημένη και για λόγους της τέλεσης των μυστηρίων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "στον "πάγο" έβαλε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος την πρόταση του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, να πραγματοποιήσει η εκκλησία απογραφή του πληθυσμού των Χριστιανών Ορθοδόξων και να δοθούν σ' αυτούς ταυτότητες".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ζητούν αναστολή! Ιδιοκτήτες ακινήτων-κατασκευαστές-μεσίτες και φοροτεχνικοί".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συσσώρευση δυνάμεων με τζίρο 110 δις. Κέρδη για 238 μετοχές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αγκάθι στον τουρισμό από την τουρκική λίρα. Η υποτίμηση στρέφει τους Γερμανούς τουρίστες στην Τουρκία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πυρ ομαδόν και αίτημα αναστολής των αντικειμενικών".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "8 μετοχές-Βαρόμετρο για την πορεία της αγοράς. Διπλασιάζεται το "ειδικό βάρος" του ΟΤΕ. Αντιπροσωπεύουν 55% του νέου ΓΔ".

    [07] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Εντυπωσιακή είναι η άνοδος των δεικτών Πληροφορικής, Κλωστοϋφαντουργίας. Απώλειες είχαν οι δείκτες Επενδύσεων, Τροφίμων και Τηλεπικοινωνιών. Αισιοδοξία από τη θετική πορεία των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 6 March 2001 - 16:50:30 UTC