Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Συντάξεις
  • [03] Αντικειμενικές αξίες
  • [04] Ασυμβίβαστο
  • [05] Αεροδρόμιο Σπάτων
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Αντικειμενικές αξίες Οι νέες αντικειμενικές αξίες, το ασυμβίβαστο βουλευτών και άσκησης επαγγέλματος, το αεροδρόμιο των Σπάτων και το ύψος των συντάξεων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φωτιά παίρνουν τα ακίνητα. Οι νέες αντικειμενικές αλλάζουν τα δεδομένα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οι νέες συντάξεις. Τι θα ισχύσει από τον Μάρτιο για 23 Ταμεία.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: 50 SOS για τα Σπάτα. Φάκελος της ΟΣΥΠΑ στον εισαγγελέα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βαρύ χαράτσι σε σπίτια-οικόπεδα. "Συνέταιρος" των ιδιοκτητών το κράτος- θα εισπράξει ...850 δις.

    Η ΑΥΓΗ: Κάτω των 130.000 δρχ 7 στις 10 συντάξεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ρήξη κυβέρνηση συνδικάτων για ασφαλιστικό και συντάξεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα σχολεία παράγουν ανέργους. Χαλίφηδες γίνονται οι δήμαρχοι. Καταγγελίες και προειδοποιήσεις στην ημερίδα για την απασχόληση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιοί παίρνουν τις 152.000 δραχμές. Επτά στους δέκα θα μείνουν με σύνταξη κάτω από 130.000 δρχ.

    ΕΘΝΟΣ: Τσεκ-απ σε ρήγματα του Σαρωνικού. Ξεκινά με διεθνή συνεργασία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Και...Ευρωτσάμικο μας χορεύουν, τώρα, οι Αλβανοί. Θέμα τσαμουριάς έθεσαν τα Τίρανα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αρπάχτηκαν στη Βουλή για το ασυμβίβαστο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιοί θα πληρώσουν για το Κτηματολόγιο. ΕΕ: Στοπ στη χρηματοδότηση από το Γ ΚΠΣ/Τέλη 850 δις στους ιδιοκτήτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρεις άξονες για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Τι αξιώνει η ΕΕ για...άλλοθι των κυβερνήσεων.

    Espresso: Κούγιας-Μαργέτη. Μυστήριο! Πώς η σχέση στοργής έγινε σχέση οργής.

    ΕΣΤΙΑ: Τα ακίνητα στο στόχαστρο. Μοχλός εξαπατήσεως οι "αντικειμενικές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ώρα της αλήθειας στο ΧΑΑ. Οι ισολογισμοί του 2000 ξεχωρίζουν την ήρα από το στάρι.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πίνουμε γάλα χωρίς επαρκείς ελέγχους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανω κάτω η Βουλή για το ασυμβίβαστο. Διχάζει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Η άσκηση επαγγέλματος.

    ΝΙΚΗ: Διχάζει το ασυμβίβαστο. Αγριες εσωκομματικές κόντρες στη Βουλή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δράση τώρα για κοινωνική ασφάλιση δημόσια και σύγχρονη.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ντον...Καραμαν-λεόνε. "Νονός" πασών των νοθειών. Και..Σικάγο η Ρηγίλλης.

    Η ΧΩΡΑ: Τι συντάξεις θα πάρετε! Αναλυτικοί πίνακες από όλα τα Ταμεία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αυτές τις συντάξεις πείνας δεν πληρώνουν. Κάτω από το όριο φτώχειας η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πολλές συναντήσεις ... λίγες απαντήσεις για τα μεγάλα προβλήματα των Ελλήνων.

    [02] Συντάξεις

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "απατηλή προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης αποδεικνύεται και η δέσμευση για διαμόρφωση της κατώτατης σύνταξης στις 150.000 δραχμές. Επτά στους δέκα συνταξιούχους θα συνεχίζουν να παίρνουν συντάξεις πείνας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "τελικά, ελάχιστοι συνταξιούχοι θα πάρουν την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση σύνταξη των 152.000 δρχ. Αυτό οφείλεται στις εξαιρέσεις από το μέτρο, που απεφάσισαν να κάνουν οι αρμόδιοι, αποκλείοντας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που λαμβάνουν ήδη συντάξεις πείνας, κάτω από το όριο των 130.000 δραχμών".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "βοηθήματα" πρόνοιας τείνουν να καταντήσουν οι συντάξεις που παίρνει η πλειοψηφία των συνταξιούχων, και όμως ακόμα και αυτά τα ελάχιστα έχουν μπει στο αντιασφαλιστικό στόχαστρο της κυβέρνησης".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "την εντυπωσιακή καθήλωση των κύριων συντάξεων σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αποκαλύπτουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία . Το 69,2% των συντάξεων κύριας ασφάλισης - χωρίς την επικουρική- είναι κάτω των 130.000 δρχ ενώ άνω του ποσού των 300.000 δρχ παίρνει μόνο το 6% των συνταξιούχων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι "συντάξεις κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας λαμβάνει το 70% των συνταξιούχων της χώρας, με αποδοχές από κύρια σύνταξη που κατά μέσο όρο είναι χαμηλότερες από 130.000 δρχ ενώ το όριο της φτώχειας ορίζεται στις 175.000 δρ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "κύρια σύνταξη που δεν ξεπερνά τις 130.000 δρχ εισπράττουν 7 στους 10 συνταξιούχους, σύμφωνα με στοιχεία επίσημης έρευνας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων παραμένει και φέτος κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ μόνο το 6% έχει μηνιαίες αποδοχές πάνω από 300.000 δρ".

    [03] Αντικειμενικές αξίες

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "τώρα που μας ψηφίσατε, ήλθε η ώρα να σας ανταμείψουμε με την μεγαλύτερη αύξηση των αντικειμενικών αξιών-και των συναφών φόρων- όλων των εποχών. Αυτή την συνταγή εφαρμόζει η κυβέρνησις Σημίτη παντού".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "σήμερα ή το αργότερο αύριο, ανακοινώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων όλης της χώρας, οι οποίες θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, σύμφωνα με επίσημες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι μειωμένοι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης, θα ισχύσουν από τα μέσα Μαρτίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "εκτοξεύονται στα ύψη από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, οι τιμές των ακινήτων. Σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, Ακρόπολη, Φιλοθέη, Πολιτεία, Ψυχικό , Κολωνάκι και Σπάτα, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έως και 100%. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "σημαντικές θα είναι τελικά οι επιβαρύνσεις που επιβάλλονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα σήμερα το υπουργείο Οικονομικών".

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι "σήμερα, εκτός απρόοπτου, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα, σε ηλεκτρονική μορφή, οι νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές ζώνης των ακινήτων, οι οποίες θα είναι κατά μέσον όρο αυξημένες σε ποσοστό 30% και θα ισχύσουν από την προσεχή Δευτέρα 5 Μαρτίου".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "μετέωρες μένουν χιλιάδες γονικές παροχές και μεταβιβάσεις ακινήτων με την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να δώσει σήμερα, ή το αργότερο αύριο, στη δημοσιότητα τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα είναι κατά μέσο όρο αυξημένες πάνω από 30% και δεν θα ξεπερνούν το 65% (με εξαίρεση ίσως μία ή δύο περιοχές) θα ισχύσουν σύμφωνα με τις πληροφορίες μας από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, ενώ το νομοσχέδιο με τις ελαφρύνσεις στη φορολογία κεφαλαίου δεν έχει ακόμα ψηφιστεί από τη Βουλή".

    [04] Ασυμβίβαστο

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "άγριες κόντρες που διαπερνούν κάθετα όλα τα κόμματα, προκαλεί το προτεινόμενο από το κυβερνών κόμμα ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του βουλευτή και στην άσκηση, εκ μέρους του, επαγγελματικής δραστηριότητας. Ο διχασμός των κομμάτων έγινε αισθητός χθες στη Βουλή, όπου ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος προειδοποίησε τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ότι ελέω της ρύθμισης αυτής "κάποιοι θα πάνε εγκαλούμενοι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "δεκαοκτάμηνη μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών πρότεινε χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής ο εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Αναθεωρητικού Αρθρου 57 του Συντάγματος, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να γίνει αποδεκτή από τη Βουλή η πρότασή του με ευρεία πλειοψηφία ή και με απόλυτη ομοφωνία αν είναι δυνατόν".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "σκληρή επίθεση κατά πάντων, μεταξύ αυτών και της κυβέρνησης , εξαπέλυσε χθες το βράδυ στη Βουλή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος σε ο,τι αφορά το υπό αναθεώρηση άρθρο 57 για το ασυμβίβαστο των βουλευτών".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "άνω - κάτω έφερε τη βουλή η πρόταση για το "ασυμβίβαστο" του βουλευτή με το επάγγελμά του. Η εισήγηση του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου για τη συνταγματική καθιέρωσή του, το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου 2003, προκάλεσε αντιδράσεις και εσωτερικά προβλήματα στα δύο μεγάλα κόμματα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "της ...κακομοίρας έγινε χθες στη Βουλή με το θέμα του ασυμβίβαστου επαγγελματικής και βουλευτικής ιδιότητας, όταν βουλευτές όλων των κομμάτων ξεσηκώθηκαν αρνούμενοι να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους προς χάριν της πολιτικής, ενώ ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος προειδοποίησε όσους υποστηρίζουν το ασυμβίβαστο "θα πάτε εγκαλούμενοι στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "επιβεβαιώθηκε πλήρως ο διχασμός βουλευτών επί του θέματος του επαγγελματικού τους ασυμβιβάστου, στη χθεσινοβραδυνή συζήτηση στη Βουλή για το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, στο πλαίσιο της αναθεώρησης".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ, "σε άγριο παζάρι εξελίχθηκε στη Βουλή, χθες και προχθές και στα δύο μεγάλα κόμματα, η υπόθεση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών. Η πρόταση για τη συνταγματική κατοχύρωση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου, που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά πριν από δύο μήνες περίπου, φάνηκε αρχικά να βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής. Στην πορεία όμως τα πράγματα άλλαξαν, κυρίως για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με κορυφαία στελέχη να βρίσκονται αντιμέτωπα για την αναγκαιότητα ή ακόμη και τις επιπτώσεις της".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "σε κλίμα ιδιαίτερης έντασης, το ασυμβίβαστο άσκησης επαγγέλματος και βουλευτικού αξιώματος έσβησε τις κομματικές γραμμές χθες στη Βουλή και στη θέση τους ανέδειξε αντιπαράθεση σε διακομματικό επίπεδο".

    [05] Αεροδρόμιο Σπάτων

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά 180 σημεία σημαντικών ελλείψεων στην ασφάλεια πτήσεων και λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ κ. Αλεβιζόπουλςο. Στο φάκελο που θα καταθέσει στον εισαγγελέα, χαρακτηριστικά αναφέρει ότι δεν έχουν εγκατασταθεί φώτα στα εμπόδια που βρίσκονται εκτός αεροδρομίου, γεγονός που θα επηρεάσει την εκτέλεση νυχτερινών πτήσεων, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές του εξοπλισμού αεροναυτιλίας, δεν έχει παραδοθεί ακόμη ο εξοπλισμός στην ΥΠΑ που της επιτρέπει να προβεί στη διεκπεραίωση του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι " δικαστικό μπλόκο στη λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων επιδιώκουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΥΠΑ, καθώς παρατηρείται σειρά σοβαρών ελλείψεων και λανθασμένων ενεργειών που ναρκοθετούν την ασφάλεια πτήσεων και την επιχειρησιακή λειτουργία του αεροδρομίου".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εχει πολύ δρόμο ακόμη η κρίση. Απαισιόδοξος ο Γκρίνσπαν".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέες αξίες τώρα, μείωση φόρων... μετά! Σάλος στην κτηματαγορά".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κέρδη και Ρ/Ε των εισηγμένων. Τι δείχνουν οι λογιστικές καταστάσεις. Νέα δεδομένα για τις μετοχές. Ποιές δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μείωση κερδών για μία στις τρεις εισηγμένες. Τα αποτελέσματα βαραίνουν το κλίμα στη Σοφοκλέους".

    [07] Αντικειμενικές αξίες

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Σήμερα, ή το αργότερο αύριο, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες θα αρχίσουν να ισχύουν από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου. από την προσεχή Τρίτη εξάλλου, εκτός απρόοπτου, θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου που προβλέπουν μειώσεις στους φόρους μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 1 March 2001 - 16:19:46 UTC