Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-02-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/02/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Ασφαλιστικό
  • [03] Πάσσαρης
  • [04] Πανωτόκια
  • [05] ΠΑΣΟΚ- ΝΔ
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Χρηματιστήριο Οι προτάσεις για το Ασφαλιστικό, τα εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το θέμα των πανωτοκίων και τα νέα στοιχεία για την απόδραση Πάσσαρη είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δαπάνες που γλιτώνουν φόρους. Τα ... ευαίσθητα δεδομένα στη φορολογική σας δήλωση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οπλισμένος από τη φυλακή ήταν ο Πάσσαρης; Αποκαλυπτική κατάθεση του τραυματία σωφρονιστικού υπαλλήλου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η λύση στο Ασφαλιστικό. Ρεαλιστική πρόταση της ΓΣΕΕ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μείον 50% οι συντάξεις από το 2004. Ερχονται δύσκολες μέρες για τους νέους ασφαλισμένους.

    Η ΑΥΓΗ: Μην τρομοκρατείτε τους ασφαλισμένους!

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέο κύμα προσλήψεων στο Δημόσιο. Ολες οι νέες θέσεις εργασίας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μεθυσμένα ελληνικά νιάτα! Τρίτοι στην Ευρώπη σε κατανάλωση αλκοόλ. Θλιβερά ρεκόρ για τα 16χρονα αγόρια και κορίτσια της χώρας μας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φοροπαγίδες με τη δήλωση. Ολόκληρη η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

    ΕΘΝΟΣ: Αδεια για όλους από τη στιγμή που προσ-λαμβάνονται. Εκπληξη από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα...βαφτίσια της ψευδο-μακεδονίας αύριο. Στο..παραβάν της Διαβαλκανικής Σημίτης - Γκεοργκιέφσκι θα δώσουν τα χέρια!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τώρα θα κλέβουν και με το νόμο.Τροποποίηση - πρόκληση του άρθρου 86 του Συντάγματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι 50 λύσεις για λιγότερους φόρους. Δικαιολογητικά: Η εγκύκλιος της εφορίας για τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκθεση SOS για τα λιμάνια μας. Μέτρα αμέσως ζητούν οι Ελληνες πλοίαρχοι.

    Espresso: Ελληνας Ιεράρχης σε άσεμνες φωτογραφίες. Εικόνες σοκ.

    ΕΣΤΙΑ: Το χαλκείο του Μαξίμου. Εφθασε να λογοκρίνη κυβερνητικούς βουλευτές!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Λάβαρα πολέμου στο Ασφαλιστικό. Επιθετική και αδιάλλακτη η ΓΣΕΕ - Σε αμυντικό αδιέξοδο η κυβέρνηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 3 χρόνια αντέχει το ασφαλιστικό. Τι προτείνει η ΓΣΕΕ ανοίγοντας πρόωρα τον διάλογο.

    ΤΑ ΝΕΑ: 100 ύποπτα τηλεφωνήματα για 17Ν από κινητά. Προσπαθούν να εντοπίσουν τους κατόχους τους.

    ΝΙΚΗ: Τραπεζικό βέτο για τα πανωτόκια. Προωθείται νέα ρύθμιση-"μαϊμού"

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Χρειάζεται πανστρατιά αυτός ο αγώνας. Κοινωνική Ασφάλιση.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ανατρέπονται όλα! Τα 2 θύματα μπήκαν στην κλούβα από την Ευελπίδων. Στους 3 φρουρούς μόνο ο ένας είχε πιστόλι!

    Η ΧΩΡΑ: Χωρίς κάμερες στον ανακριτή 24 εισηγμένες εταιρίες και η ηγεσία της Σοφοκλέους. Φόβοι για χτύπημα της 17Ν και της αυτοδικίας εξοργισμένων πολιτών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 18% των μαθητών βρίσκουν εύκολα χασίς στα σχολεία. Συγκλονιστικά στοιχεία από έρευνα σε 2.200 16άρηδες στην Ελλάδα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κάτι σάπιο υπάρχει στον ΟΔΔΥ. Την ύπαρξη κυκλώματος αποκαλύπτουν έρευνες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Καραβάνια ξένων ελληνοποιεί η Μαφία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τέρμα στη συγκοινωνιακή ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων; Φτάνει όλα αυτά να μη μείνουν στα χαρτιά.

    [02] Ασφαλιστικό

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "την τεκμηριωμένη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό ζήτημα παρουσίασε χθες η Συνομοσπονδία ανοίγοντας το διάλογο για το κρίσιμο αυτό πρόβλημα. Σε λίγες μέρες αναμένεται η έκθεση του βρετανικού οίκου στον οποίο η κυβέρνηση έχει αναθέσει τη σχετική μελέτη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "σε υποχρεωτική κινητικότητα εισέρχεται το πεδίο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αν και οι γενικότερες συνθήκες, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια χειρισμών στην κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμονές των συζητήσεων για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση θα παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνδυαζόμενο με την ελάχιστη σύνταξη που θα προβλέπει το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "την πεπατημένη του "κοινωνικού διαλόγου" και στο ασφαλιστικό επιλέγει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ενώ η ανησυχία των εργαζομένων για την τύχη της κοινωνικής ασφάλισης κορυφώνεται, η ηγετική ομάδα της Συνομοσπονδίας "σφυρίζει ανέμελα" στις αγωνιστικές προτάσεις των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "η ΓΣΕΕ ανοίγει πρόωρα τον διάλογο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που διενήργησε το Ινστιτούτο Εργασίας προειδοποιεί ότι τα όρια αντοχής του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος εξαντλούνται σε τρία χρόνια, καθώς μετά και χωρίς τις απαραίτητες προσαρμογές, τα ασφαλιστικά ταμεία θα αδυνατούν να καταβάλλουν τις αποδοχές των ασφαλισμένων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει ότι "θέση μάχης λαμβάνουν τα συνδικάτα έναντι των κυβερνητικών προθέσεων για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, αρχής γενομένης από τη χθεσινή παρουσίαση των συμπερασμάτων της μελέτης που διενήργησε το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, τα οποία θα αποτελέσουν τις θέσεις της εργατικής πλευράς στο διάλογο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "η ανεπαρκής κοινωνική κάλυψη του ασφαλιστικού συστήματος (συμμετοχή 2%) εκ μέρους της κυβέρνησης, η κακοδιαχείριση και κατασπατάληση των αποθεματικών αναμένεται να δημιουργήσουν χρόνιες παρενέργειες στο Ασφαλιστικό. Σε βάθος χρόνου αναμένεται να κυμανθεί από 26,6 τρις έως και 68,8 τρις δρχ. Αυτά περιγράφονται στη μελέτη - οδηγό για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού που παρουσιάστηκε χθες από τους ειδικούς επιστήμονες της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ".

    [03] Πάσσαρης

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό σύστημα και στην Ελληνική Αστυνομία, καταλογίζει η Νέα Δημοκρατία, εξ αφορμής της αποδράσεως του Κ. Πάσσαρη".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι "εξωφρενικές αποκαλύψεις φέρνουν στο φως το ρεπορτάζ που κάναμε, αλλά και οι καταθέσεις που έδωσαν οι κρατούμενοι που βρέθηκαν στη μοιραία μεταγωγή του Πάσσαρη. Τα στοιχεία είναι τόσο συντριπτικά και οι απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα τόσο καθαρές, ώστε πολλοί από εκείνους που βιάστηκαν να μιλήσουν ή να καταγγείλουν θα προτιμούσαν τώρα να είχαν καταπιεί τη γλώσσα τους".

    Η Espresso εκτιμά ότι "πυκνώνει" μέρα με τη μέρα το μυστήριο για την "εξαφάνιση" του μακελάρη δραπέτη, παρά το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι διωκτικές αρχές. Η κατάθεση που έδωσε ο τραυματισμένος σωφρονιστικός υπάλληλος Ανδρέας Φυσέκης δεν κατάφερε να δώσει λεπτομέρειες για πως έφτασε στα χέρια του Πάσσαρη το πιστόλι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "το ανατριχιαστικό ενδεχόμενο να βγήκε οπλισμένος από τον Κορυδαλλό ο μακελάρης Πάσσαρης ερευνούν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας. Η έρευνα, όμως προσέκρουσε στην άρνηση των αρμοδίων των φυλακών να επιτρέψουν στην Αστυνομία εξέταση εμπλεκομένων με το σωματικό έλεγχο κάθε κρατουμένου που εξέρχεται των φυλακών!

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "ένα διαβιβαστικό σήμα με το οποίο ενημερωνόταν το Αστυνομικό Τμήμα ... Παπάγου ότι ο 26χρονος κακοποιός Κ. Πάσσαρης είναι "εξαιρετικά επικίνδυνος" και το οποίο απέστειλε η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών στις 15 Φεβρουαρίου 2001 - μία ημέρα πριν από το μακελειό στο Γενικό Κρατικό Αθηνών - προσδίδει νέα διάσταση στην υπόθεση της αιματηρής απόδρασης του νεαρού δολοφόνου. Παρ όλα αυτά ένας εκ των δολοφονηθέντων αστυνομικών - ο Αθ. Δρακόπουλος - αποδεικνύεται ότι δεν είχε μαζί του όπλο".

    [04] Πανωτόκια

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το θέμα των πανωτοκίων, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας από τους τραπεζίτες και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "μία δεξιά και μία αριστερά" κοιτάει ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, καθώς προσανατολίζεται σε συμβιβαστική ρύθμιση του ζητήματος, αν και το πιθανότερο είναι να προκαλέσει νέα παράπονα και στις δύο πλευρές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "ρύθμιση για τα πανωτόκια, που βάζει τους δανειολήπτες και τις τράπεζες στο ίδιο τσουβάλι, μεθοδεύει η κυβέρνηση. Θα λαμβάνει υπόψη τα "εύλογα συμφέροντα" και των δύο πλευρών και θα "μοιράζει" μισή- μισή τη ζημιά που προκύπτει από το μείζον κοινωνικό πρόβλημα".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "το τραπεζικό βέτο αναγκάζει την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει στο ζήτημα των πανωτοκίων και αντί δικαιότερης διευθέτησης του προβλήματος, όπως είχε προαναγγείλει προ ολίγων εβδομάδων ο Γιάννος Παπαντωνίου, να προωθεί ρύθμιση - "μαϊμού" κομμένη και ραμμένη για μία ακόμη φορά, στα μέτρα των αδιάλλακτων τραπεζών".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "αμήχανη παρουσιάζεται η κυβέρνηση στο θέμα των πανωτοκίων μετά την έντονη διάσταση απόψεων που ανέκυψε μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου και του προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Θ. Καρατζά. Ετσι, από χθες ο πρωθυπουργός βρέθηκε σε ρόλο διαιτητή και κάλεσε και τους δύο άνδρες να "τα βρουν" μεταξύ τους , προκειμένου να κλείσει η χρονίζουσα εκκρεμότητα μέσα στο Μάρτιο, εάν αυτό είναι δυνατό".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία πρέπει να ισορροπήσει τις ανάγκες ρύθμισης του επίμαχου θέματος των πανωτοκίων και τις αντιδράσεις των τραπεζικών παραγόντων".

    [05] ΠΑΣΟΚ- ΝΔ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "μπορεί το έμβλημα του ΠΑΣΟΚ να μην αλλάζει, αλλά ο Κώστας Σημίτης παρέχει σαφή στήριξη σε όσα στελέχη του εκφράζουν "αιρετικές " απόψεις και ζητούν να ανοίξει τις πόρτες του προς άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. "Χρειαζόμαστε νέες ιδέες και νέο αίμα", είπε χαρακτηριστικά, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με ομάδα βουλευτών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι "ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η διαφαινόμενη πρόθεση του Κώστα Σημίτη να προχωρήσει σε "κλείσιμο" του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων με μια σύνθετη ονομασία-πιθανότατα "Νέα Μακεδονία", "Βόρεια Μακεδονία" ή "Ανω Μακεδονία".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "κάλυψη στις παρεμβάσεις των κ. Πανταγιά και Χρυσοχοϊδη - χωρίς να συμφωνεί οπωσδήποτε και μαζί τους- έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει σκιές στις σχέσεις του με τους κορυφαίους, που μια μέρα πριν, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικου Γραφείου επεχείρησαν να γελοιοποιήσουν τις προτάσεις των δύο στελεχών".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "νύξη ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2004 έκανε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εννέα βουλευτές του κόμματος. Η συζήτηση πρωθυπουργού - βουλευτών, ακόμη μια στη σειρά των επαφών, κατά ομάδες, με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν είχε τίποτε περισσότερο από όσα χαρακτήρισαν τις προηγούμενες συναντήσεις"

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "πονοκέφαλο προκαλεί στη ΝΔ το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο Αν. Σαμαράς, μολονότι η Ρηγίλλης αντέδρασε αρνητικά στην πρότασή του για συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου στις επόμενες εκλογές".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αισιοδοξία για ανάκαμψη επενδύσεων από τον πρωθυπουργό. Θετικά μηνύματα μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στα blue chips στράφηκαν όσοι ρευστοποίησαν. Εναλλαγές στην πρώτη θέση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ελεγχόμενη διόρθωση. 219 μετοχές έπεσαν χθες παρά την άνοδο του δείκτη, χωρίς όμως υπερβολές και πανικό".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κίνητρα για εγκατάσταση ξένων χρηματιστηριακών. Ενώ τα βαριά χαρτιά πήραν τη σκυτάλη της ανόδου".

    [07] Χρηματιστήριο

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Ανοίγει ο δρόμος για τη δραστηριοποίηση ξένων χρηματιστηριακών εταιριών στην ελληνική αγορά μετά τη σχετική απόφαση που πρόκειται να υιοθετήσει τις επόμενες ημέρες το Χρηματιστήριο. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΧΑΑ αναμένεται να εγκρίνει αύριο τους "Ορους και Διαδικασίες για την απόκτηση ιδιότητας εξ αποστάσεως μέλους του ΧΑΑ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 22 February 2001 - 17:31:57 UTC