Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-02-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/02/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Ολυμπιακά έργα
  • [03] Πανωτόκια
  • [04] Αναθεώρηση Συντάγματος
  • [05] Σεισμοί
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Τράπεζες-Κράτος Η πορεία των ολυμπιακών έργων, οι θέσεις των τραπεζών για τα πανωτόκια, η συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος και οι πρόσφατες σεισμικές δονήσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μετέωροι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Τα πάνω κάτω φέρνει για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σχιζοφρένεια! Εντολή Αρχής Προστασίας Δεδομένων: ναι, να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των υπόπτων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δύο φιλιά φαρμάκι. Ημέρα των ... απογοητευμένων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κύκλωμα πλαστών απολυτηρίων. "Α"-Αποκλειστικό: Σπείρα εξασφαλίζει με απάτη διορισμούς στο δημόσιο.

    Η ΑΥΓΗ: Υποβαθμίζονται εννέα περιοχές λόγω έργων του "2004".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φωτιά οι σχέσεις Γιάννας - Σημίτη. Αρχισε η επιθεώρηση για την Ολυμπιάδα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Καβγάς για τους τόκους. Τα πανωτόκια, τα επιτόκια, τι παίρνουν και τι πληρώνουν οι πελάτες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο εφιάλτης των ρίχτερ. Ξύπνησε ο Εγκέλαδος σε Πάρνηθα και Πάργα.

    ΕΘΝΟΣ: Διαφωνία για πανωτόκια και επιτόκια. Οι τράπεζες αρνούνται νέα, χαριστική ρύθμιση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εξοστρακίζουν" τον Μήτσο από τη ΝΔ. Δεν τον καλούν στο Συνέδριο διότι..."δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καμπανάκι από Γιάννα. Τα 'ψαλε στη διυπουργική επιτροπή για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στα έργα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Απειλή Μπόμπολα κατά της ζωής του Γ. Κύρτσου. Πρόκληση: ζητεί με αγωγή 2 δις και μιλά για "ποινή θανάτου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξιφασκία Σημίτη-Γιάννας. 2004: Σύσκεψη αγωνίας, ενώ φθάνει ο επιθεωρητής Ρόγκ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ημιτελικοί Γιάννας - Σημίτη. Ξαφνική σύγκρουση για την καθυστέρηση των έργων της Ολυμπιάδας.

    Espresso: Κάνε με υπουργό για να μη χάσουμε τους Ολυμπιακούς. Η Γιάννα ξαφνικά πετάει το γάντι στον Σημίτη για τις καθυστερήσεις των έργων.

    ΕΣΤΙΑ: Κυβερνά λάθος γενιά. Δεν προσαρμόζεται στη σημερινή εποχή.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ακυβέρνητο καράβι το 2004. Οι ασυντόνιστες και σπασμωδικές ενέργειες κράτους και "επιτροπής Αγγελοπούλου" οδηγούν σε αδιέξοδο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ας συντονιστούμε επιτέλους...Γ. Αγγελοπούλου: "ο χρόνος είναι εχθρός".

    ΤΑ ΝΕΑ: Εβαλε πάγο ο Σημίτης στη Γιάννα για καθυστερήσεις. "Εχουμε κράτος δικαίου με νόμους και όργανα".

    ΝΙΚΗ: Ο Ακης κέρδισε την Κρήτη. Ποιοί εκλέγονται στις Περιφερειακές Επιτροπές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέες χειροπέδες στο λαό. Αρθρο 28 του Συντάγματος.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Βάσω για "πόθεν έσχες": Εχεις 50 εκατομμύρια; Στην τσιμπίδα!

    Η ΧΩΡΑ: Τρόμος για μεγάλο σεισμό! Ξύπνησε ο Εγκέλαδος και κουνάει!

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κόντρα Γιάννου-Καρατζά. Στη συνέλευση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για τα πανωτόκια και την "ψαλίδα" στα επιτόκια.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: από κόσκινο τα ελληνικά σφαγεία. Ευρωπαίοι ελεγκτές στη Θεσσαλονίκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τραπεζικό "όχι" στις ρυθμίσεις για πανωτόκια. Ο διοικητής της Εθνικής βάζει φρένο στην κυβέρνηση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΥΑΘ: Δύσκολο καλοκαίρι για τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα.

    [02] Ολυμπιακά έργα

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "σε αλληλοκατηγορίες και μετάθεση ευθυνών αναλώθηκε η Διυπουργική Επιτροπή για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ φτάνει σήμερα στην Αθήνα ο ελεγκτής της ΔΟΕ Ζάκ Ρόγκ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "πολλά "ρίχτερ σε κλίμακα Γιάννας", ταρακούνησαν κυριολεκτικά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "μάχη με το..χρόνο δίνει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία καταβάλει πλέον, απέλπιδες προσπάθειες να καλύψει τα τεράστια κενά στο χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία της χώρας, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη φιλοξενία της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης".

    Η Espresso ισχυρίζεται ότι "δραματική τροπή παίρνει η υπόθεση της προετοιμασίας και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και την πρόεδρο του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου να συγκρούονται ανοικτά και να επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο ευθύνες για την καθυστέρηση της κατασκευής των ολυμπιακών έργων".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά ότι "αλληλοκαρφώθηκαν χθες επί τρεις ώρες οι υπουργοί με τη Γιάννα Αγγελοπούλου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό το αυστηρό βλέμμα του κ. Σημίτη, προβάλλοντας μια εικόνα κάθε άλλο παρά αισιόδοξη, λίγες ώρες προτού κληθούν να ενημερώσουν για την εξέλιξη της ολυμπιακής προετοιμασίας τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζάκ Ρόγκ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "για πρώτη φορά, πρωθυπουργός και πρόεδρος του "2004" επιδόθηκαν ανοιχτά στο ολυμπιακό άθλημα της ξιφασκίας με κόντρες για την πορεία των έργων. Και αυτό λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα για έλεγχο ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ κ. Ρόγκ".

    [03] Πανωτόκια

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "αρνητικές ως προς τις νέες επικείμενες ρυθμίσεις των πανωτοκίων που έχουν εξαγγελθεί για το Μάρτιο εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της ΕΤΕ Θεόδωρος Καρατζάς, μιλώντας χθες στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης".

    ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "δια στόματος του προέδρου της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Θ. Καρατζά, τα πιστωτικά ιδρύματα εξέφρασαν χθες την αντίθεσή τους στην προωθούμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση για τα πανωτόκια- εκτιμούν ότι τοιουτοτρόπως πλήττονται η φήμη και η ανταγωνιστικότητά τους και αδικούνται οι καλοπληρωτές τους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "διαφωνίες εκφράζουν οι εκπρόσωποι του τραπεζικού συστήματος για τη νέα ελαστικότερη νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια που προωθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "οι τραπεζίτες αντιμετωπίζουν αρνητικά ενδεχόμενη νέα ρύθμιση για τα πανωτόκια και χθες εκδήλωσαν επισήμως την αντίθεσή τους. Ο κ. Παπαντωνίου επέμεινε και κάλεσε τις τράπεζες να γυρίσουν σελίδα και να κλείσουν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, ενώ τις προέτρεψε να επιταχύνουν τις προσπάθειες εσωτερικής αναδιάρθρωσης, ώστε να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "αλληλέγγυος και απόλυτα συντεταγμένος με τους τραπεζίτες που επιδίδονται ασύδοτοι και με μαεστρία στην τοκογλυφία, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, αποφεύγοντας όμως με επιμέλεια να ψελλίσει οτιδήποτε για τα πανωτόκια, θέμα το οποίο ο ίδιος είχε συζητήσει την περασμένη εβδομάδα με τους βουλευτές όλων των κομμάτων στη διακομματική επιτροπή".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ, "οι ευνοϊκές για τους δανειολήπτες ρυθμίσεις για τα πανωτόκια που προωθεί η κυβέρνηση, δεν βρίσκουν σύμφωνους τους τραπεζίτες. Οι αντιρρήσεις τους διατυπώθηκαν στη χτεσινή Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Ο κ. Θόδωρος Καρατζάς τόνισε ότι οι επιλογές που γίνονται προκαλούν σοβαρά προβλήματα".

    [04] Αναθεώρηση Συντάγματος

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "η εναντίωσις του ΚΚΕ και του Συνασπισμού στις διατάξεις του Συντάγματος για την ενσωμάτωση των διεθνών συνθηκών στο ελληνικό νομικό σύστημα και τη συνταγματική κατάφαση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εχαρακτήρισαν την χθεσινή συνεδρίαση της Ολομελείας του Κοινοβουλίου. Αξιοσημείωτος επίσης υπήρξε η στάσις των κκ Κ. Μητσοτάκη και Στ. Μάνου, στις προταθείσες από τον κ. Βενιζέλο τροποποιήσεις για την κατάργηση της αναφοράς στην "αρχή της αμοιβαιότητας "έναντι των αλλοδαπών".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "άλλη μια χαμένη ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το άρθρο 28, που αφορά την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του εθνικού κράτους σε υπερεθνικά όργανα και ειδικότερα της ΕΕ".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "δική του αυτόνομη πορεία φαίνεται να έχει χαράξει τελικά στην αναθεώρηση του Συντάγματος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που για μια ακόμη φορά χθες διαφοροποιήθηκε από τη θέση του κόμματός του και συντάχθηκε με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, στο άρθρο 28 του Συντάγματος που προβλέπει ότι οι διεθνείς συμβάσεις που θα κυρωθούν με νόμο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής έννομης τάξης και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "σε εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο εισήλθε από χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς το πρωί συζητήθηκαν τα άρθρα 28,36 και 80 (παρ.2) που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και την διεθνή έννομη τάξη, ενώ το βράδυ τα κρίσιμα άρθρα 32 για την ανάδειξη του προέδρου της Δημοκρατίας και 78 περί ευθύνης υπουργών".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "πιο κοντά στις τροποποιήσεις που πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τα άρθρα που αφορούν στην ενσωμάτωση των διεθνών συνθηκών στην ελληνική νομολογία, εμφανίστηκε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαφοροποιούμενος για μια ακόμη φορά από τη Ρηγίλλης. Σε αντίθεση με τη θέση της ΝΔ και με "σύμμαχο" τον Στέφανο Μάνο ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε τις θέσεις του κ. Βενιζέλου".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και η παραπομπή του Α. Παπανδρέου το '89- σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση ή όχι του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας- μπήκαν "από το παράθυρο" χθες στη Βουλή. Και έκλεψαν την παράσταση κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "άνευ ουσιαστικής σημασίας ήταν η χθεσινή συζήτηση για τον τρόπο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως προέκυψε από τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Με τα κόμματα να διαφωνούν και δεδομένου ότι η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου απαιτεί 180 ψήφους, τις οποίες δεν συγκεντρώνει κανένα κόμμα, η συγκεκριμένη διάταξη παραμένει ως έχει και ο ανώτατος άρχων θα εκλέγεται με τη γνωστή διαδικασία των τριών ψηφοφοριών".

    [05] Σεισμοί

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "στους ρυθμούς των ...ρίχτερ "χορεύει" η Ελλάδα. Μέσα σε διάστημα 8 ωρών σημειώθηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις. Οι τρεις στην Αθήνα και οι δύο στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι οι σεισμοί που έγιναν στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με τις ισχυρότατες δονήσεις που σημειώθηκαν χθες στην Ινδονησία και το Ελ Σαλβαδόρ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "με αγωνία παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα στους Παξούς, οι ειδικοί, τονίζοντας ότι πρέπει να παρέλθουν τρία κρίσιμα 24ωρα, πριν η χθεσινή δόνηση των 5 ρίχτερ χαρακτηριστεί κύρια. Εν τω μεταξύ, οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμική Ινστιτούτου Αθηνών, καταγράφουν επίμονη σεισμική ησυχία".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "επί ποδός..."πολέμου" βρίσκονται οι ειδικοί επιστήμονες και η Πολιτεία μετά τη χθεσινή ξαφνική επίθεση του Εγκέλαδου σε Πάρνηθα και Παξούς. Αν και οι σεισμολόγοι μιλούν για ένα φυσιολογικό φαινόμενο, η κρατική μηχανή προσπαθεί να γλυτώσει τα χειρότερα. Βλέπετε, οι μνήμες είναι ακόμη νωπές και ο Ηλίας Τσιάπας επιμένει για μεγάλο σεισμό το Μάρτιο".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "με τον εφιάλτη ενός νέου μεγάλου σεισμού ζουν από χθες οι Αθηναίοι αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών της χώρας οι οποίοι πανικοβλήθηκαν από τις χθεσινές σεισμικές δονήσεις. Οι δονήσεις από τον εστιακό χώρο της Πάρνηθας χαρακτηρίζονται από τους σεισμολόγους αναμενόμενοι μετασεισμοί του καταστροφικού σεισμού του 1999".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κίτρινη κάρτα" και από Γιάννα. Η πρόεδρος του Αθήνα 2004 ανησυχεί για την πορεία των έργων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εθνική-Εμπορική: Σε ένα μήνα το διαζύγιο με το Δημόσιο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οχι" τραπεζών για τα πανωτόκια. Σαφής τοποθέτηση του Θ. Καρατζά στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών παρουσία του Γ. Παπαντωνίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κόντρα Παπαντωνίου-Καρατζά για πανωτόκια και επιτόκια. Στη γενική συνέλευση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Θετικότερες προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες. Αναθεωρούνται οι απαισιόδοξες προβλέψεις".

    [07] Τράπεζες-Κράτος

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου παίρνουν διαζύγιο οι Τράπεζες Εθνική και Εμπορική από το κράτος. Οι διοικήσεις τους θα εκλέγονται και θα λογοδοτούν μόνο στις συνελεύσεις των μετόχων. Προωθείται επιτέλους η νομοθετική ρύθμιση. Ο "απογαλακτισμός" δημιουργεί νέες δυνατότητες για απερίσπαστη άσκηση του μάνατζμεντ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 15 February 2001 - 17:04:05 UTC