Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-02-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/02/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] ΤΕΙ- Ανώτατη εκπαίδευση
  • [03] Ολυμπιάδα
  • [04] Αναθεώρηση Συντάγματος
  • [05] ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Σοφοκλέους Η συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 24, η ένταξη των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση ,η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για νομαρχιακές επιτροπές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σήμα κινδύνου από Αταλάντη. Ανησυχούν οι σεισμολόγοι για τα "πρόδρομα" φαινόμενα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επαιξε στη Σοφοκλέους τα δάνεια των αγροτών. Και άλλο "κανόνι" από τράπεζα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αλχημείες "εκσυγχρονιστών". Εσωκομ-ματικές εκλογές ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η ερωτική συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτικών. Α-Αποκλειστικό: τι αποκαλύπτει επίσημη έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η ΑΥΓΗ: Μάχη για τα ΜΜΕ και το περιβάλλον. Κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση χθες στη Βουλή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές στις νομαρχιακές οργανώσεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αλλαγές α-λα ιταλικά. Υπάλληλοι πενταετούς θητείας και bonus.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η αντιπαροχή έγινε φοροπαγίδα. Τι πρέπει να κάνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων-ακινήτων.

    ΕΘΝΟΣ: 3 δώρα στα ΤΕΙ ... αλλά και σκληρά κριτήρια για τους καθηγητές που αντιδρούν. Ολόκληρο το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απτόητη η Γιάννα από τους εκβιασμούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεσκεπάζει την παρέα του υπουργείου Αμύνης. Ηχηρό ράπισμα στα "κομματικά διευθυντήρια" από τον διευθυντή υγειονομικού, υποστράτηγο Ν. Ανυφαντάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΕΙ: Ανώτατα με κηδεμονία των ΑΕΙ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΕΙ: ανώτατα με πολλά "αλλά". Νομοσχέδιο προκαλεί ήδη αντίδραση από καθηγητές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Καβγάς ... βασικών μετόχων. Παράταση για τη διαπλοκή στη Βουλή.

    Espresso: Αγωνία για την υγεία της Βίσση. Επρεπε να είχε γίνει η εγχείρηση!

    ΕΣΤΙΑ: Ποιοί απειλούν την Ολυμπιάδα. Χλευαστικές αντιδράσεις σε "κατάπτυστες" αλήθειες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οταν ο κ. Μητσοτάκης συμμαχεί με τον κ. Βενιζέλο. "Επίτιμο φάλτσο" στη μάχη για τα διαπλεκόμενα και τα δάση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 2004 προκλήσεις. Σκληρή κυβερνητική απάντηση στο δημοσίευμα των "Los Angeles Times".

    ΤΑ ΝΕΑ: 100 υπόπτους ανέκριναν για τον φόνο του διευθυντή ΟΤΕ. Η μεγαλύτερη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ.

    ΝΙΚΗ: Κοίτα ποιός μιλάει για τρομοκρατία. Πυροβολισμοί στο προαύλιο του Λευκού Οίκου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επιμένουν στο αντιπεριβαλλοντικό έγκλημα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Η ΝΔ στη Βουλή γίνανε ρόμπες. Αμόκ Εβερτ. Τρώνε τον Προκόπη. Εκτός γραμμής ο Ψηλός.

    Η ΧΩΡΑ: Ο νέος χάρτης με τις αντικειμενικές αξίες στην Αττική.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το μεγάλο φαγοπότι. Το ΣΔΟΕ εντόπισε 200 ΕΛΔΕ που απέκρυπταν εισοδήματα και φοροδιαφυγή σε ΑΧΕ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κομπίνες με κρέας στην αγορά. Εισαγόμενες ποσότητες βαπτίζονται ελληνικές.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Γαϊτανάκι γύρω από τη διαπλοκή. Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί αντηλλάγησαν στη Βουλή.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επίθεση κατά Χριστόδου-λου.

    [02] ΤΕΙ- Ανώτατη εκπαίδευση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "στην Ανώτατη Εκπαίδευση εντάσσει το υπουργείο Παιδείας τα ΤΕΙ, αλλά με δυσκολίες για τους καθηγητές. Στο σχέδιο νόμου, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, διατυπώνει σαφώς την ένταξη των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αναβαθμίζει τα πτυχία των αποφοίτων, αλλά σηκώνει τον πήχυ για την επιλογή και την εξέλιξη των διδασκόντων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "Ωδινεν όρος και έτεκε μυν...Το πολυδιαφημισμένο ως σωτήριο για την αποκατάστασης της ..θιγμένης τιμής των ΤΕΙ νομοσχέδιο της ανωτατοποίησής τους αποδείχθηκε τελικά ένα αντιφατικό και αόριστο εξασέλιδο κείμενο".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "τη συνολική υποβάθμιση και συρρίκνωση της Ανώτατης Παιδείας και την παράδοσή της στις ανάγκες του κεφαλαίου επιχειρεί η κυβέρνηση, με πρόσχημα την "ανωτατοποίηση των ΤΕΙ" και το αντίστοιχο νομοσχέδιο".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "τα ΤΕΙ αναβαθμίζονται. Οι σπουδαστές τους ωφελούνται τριπλά. Τα πτυχία τους αναγνωρίζονται ως βασικοί τίτλοι σπουδών. Η δυνατότητα πρόσβασής τους στα μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων εδραιώνεται. Τα επαγγελματικά τους δικαιώματα κατοχυρώνονται με Προεδρικά Διατάγματα, που θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "τα ΤΕΙ εντάσσονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση αλλά κάθε άλλο παρά επιδίδονται σε πανηγυρισμούς γι αυτήν την εξέλιξη. Το νομοσχέδιο εξέπληξε δυσάρεστα τις διοικήσεις, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους , περίπου, 250.000 αποφοιτούν των ιδρυμάτων. Η διάρκεια σπουδών ορίζεται σε οκτώ εξάμηνα, αλλά προβλέπεται η δυνατότητα να παραμείνει επτά, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής άσκησης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "σάρκα και οστά" πήρε τελικά το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που αφορά στην ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Παρά τις έντονες αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα, το υπουργείο Παιδείας χθες έδωσε στους προέδρου των ΤΕΙ, στους πρυτάνεις των ΑΕΙ και στους εκπροσώπους των σπουδαστών των ΤΕΙ το εν λόγω σχέδιο νόμου".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας περί εξισώσεως των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια ορίζεται εκ νέου ο όρος Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και καταργούνται οι προσδιορισμοί "ανώτερη" και "ανώτατη". Γνώση όλων των διατάξεων έλαβαν χθες πρυτάνεις ΑΕΙ και πρόεδρο ΤΕΙ, οι οποίοι δοκίμασαν εκ διαμέτρου αντίθετα συναισθήματα".

    [03] Ολυμπιάδα

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει ότι "μετά το μπαράζ των δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, με τα οποία οι διάφοροι καλοθελητές παρουσιάζουν την Ελλάδα ούτε λίγο ούτε πολύ λίκνο της τρομοκρατίας, την κυβέρνηση θερμοκοιτίδα των τρομοκρατών και ως εκ τούτου τη χώρα ανίκανη να φιλοξενήσει με ασφάλεια τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα (ξανά) κοιτούν το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς είναι σαφές ότι η λάσπη ξεκινά από τη δυτική ακτή του Ατλαντικού".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "αν είναι μια φορά "κατάπτυστο" το δημοσίευμα του κ. Ουαίην Μέρρυ στους "Λος Αντζελες Τάιμς" - όπως έσπευσε να το χαρακτηρίση ο τελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Χυτήρης - είναι δέκα φορές κατάπτυστη η κυβερνητική στάσις στο θέμα "Τρομοκρατία και Ολυμπιάδα".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "την ώρα που μέσω ενός κατάπτυστου άρθρου κάποιου πρώην υψηλόβαθμού υπαλλήλου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, κύκλοι των ΗΠΑ κλιμακώνουν με πρόσχημα τη 17Ν το ανθελληνικό τους παραλήρημα, η ίδια η πραγματικότητα ξεσκεπάζει τους εμπνευστές της άθλιας προπαγάνδας. Η απάντηση της Αθήνας στην αμερικανική πρόκληση ήταν σκληρή, ενώ η διαβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σαφής: "οι Ολυμπιακοί του 2004 θα γίνουν στην Αθήνα και θα επιτύχουν σε όλους τους τομείς".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "πώς το πρόβλημα της τρομοκρατία και υπαρκτό είναι και σοβαρό, δεν περιμένει κανείς στην Ελλάδα να το πληροφορηθεί από ξένους..Εκείνο, όμως που πράγματι κάνει εντύπωση είναι η επιμονή ορισμένων να διογκώνουν το πρόβλημα απευθυνόμενοι προς τη διεθνή κοινή γνώμη...Και να υπονομεύουν την τέλεση της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα επισείοντας τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών".

    Η Espresso τονίζει ότι "αγανακτισμένη η Αθήνα από το "μπαράζ" των ανθελληνικών επιθέσεων για το θέμα της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Δεν πρόλαβε να πάρει τα λόγια του πίσω ο Ζακ Ρόγκ και ένα "γραφικό " άρθρο στους "Los Angeles Times" ήρθε να ενισχύσει τις ελληνικές υποψίες ότι κάποιοι συνεχίζουν να μη βλέπουν με καλό μάτι τους Ολυμπιακούς της Αθήνας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι " προειδοποιήσεις σ όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις, για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν στη χώρα μας από τις επιπλοκές που εμφανίζονται συνέχεια στην πρόοδο των ολυμπιακών έργων αλλά και το θέμα της τρομοκρατίας, αναμένεται να εκτοξεύσει ο Ζακ Ρόνγκ".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "εκτός όμως από το δημοσίευμα των "Los Angeles Times" ζήτημα ασφάλειας των Ολυμπιακών ΑΓώνων του 2004, εγείρει και ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρόνγκ με επιστολή που έστειλε προς την πρόεδρο του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου και με την οποία ζητεί να τεθεί το θέμα της ασφάλειας στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει στις 15 Φεβρουαρίου με τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής".

    [04] Αναθεώρηση Συντάγματος

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "οι μάσκες έπεσαν χθες στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση των άρθρων 14 και 24 του Συντάγματος, που καλύπτουν τα επίμαχα θέματα της διαπλοκής και της προστασίας των δασών. Προσχηματικές προτάσεις και παράταιρες συμμαχίες, με χαρακτηριστικότερη αυτή του κ. Κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, αναστάτωσαν το Κοινοβούλιο, προκάλεσαν ποικίλα σχόλια και εξόργισαν τον κ. Κ. Καραμανλή, που εγκατέλειψε το Κοινοβούλιο όταν άκουσε τον επίτιμο πρόεδρος του κόμματος του να ομιλεί δήθεν θύμα των διαπλεκομένων και ταυτόχρονα να το υπερασπίζεται μετά πάθους".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "δύο κρίσιμες διατάξεις για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα του πολίτη απασχόλησαν χθες τη συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αφορούν την αντιμετώπιση της διαπλοκής στον χώρο των ΜΜΕ και την προστασία του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση επέμεινε στις επίμαχες "ελαστικές " ρυθμίσεις, που επιτρέπουν στα διαπλεκόμενα να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και ανοίγουν "παράθυρο" υπέρ της οικοπεδοποίησης με την προσχηματική επίκληση απόφασης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι " αμετακίνηση στη θέση της για την διατύπωση του υπό αναθεώρηση επίμαχου Αρθρου 24 του Συντάγματος που αφορά τα Δάση και τις Δασικές Εκτάσεις εμφανίστηκε και χθες βράδυ στη Βουλή η κυβέρνηση, δια του εισηγητού της ,υπουργού Πολιτισμού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε ότι το καταψηφίζει".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι "ο εγκλωβισμός της κυβέρνησης στα δίχτυα της διαπλοκής την εμπόδισε χθες να δεχθεί τις συγκεκριμένες προτάσεις που ακούστηκαν από τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για θέσπιση πραγματικού και όχι εικονικού ασυμβίβαστου μεταξύ ιδιοκτήτη ΜΜΕ και εργολάβου ή προμηθευτή του δημοσίου".

    [05] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "με χαλκεύσεις στοιχείων, αποκλεισμούς υποψηφίων και άλλες "αλχημείες", οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να ελέγξουν το αποτέλεσμα των εκλογών για γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών του Κινήματος, μετά τη διαπίστωση ότι "η πλευρά Ακη" θα αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις της".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "σοβαρότατες καταγγελίες για νοθεία στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής κάνουν τρία στελέχη του λεγόμενου "αντί-ηγετικού μπλοκ" του ΠΑΣΟΚ η Τόνια Αντωνίου, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και ο Νίκος Μαδεμλής".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "στη "σφαγή" περισσότερων από 85.000 μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ από όλη τη χώρα προχώρησαν οι "εκσυγχρονιστές" προκειμένου να εκμηδενίσουν τις αντίθετες προς αυτούς φωνές και να πετύχουν τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι "με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα των εσωκομματικών εκλογών της 11ης Φεβρουαρίου και χωρίς άγχος για το αποτέλεσμα της κάλπης, οι "εκσυγχρονιστές" της Χαριλάου Τρικούπη μεθοδεύουν τις κινήσεις που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι "προχθές το πρωί το μέλος του ΕΓ Τ. Αντωνίου μπήκε στο γραφείο του Μ. Νεονάκη για να καταγγείλει ότι οι "εκσυγχρονιστές" προχώρησαν σε "έκτροπα", με σκοπό να ελέγξουν τη διαδικασία. "Κάνετε γελοιότητες. Παραβιάσατε τα μητρώα, προσθέσατε και άλλους ψηφοφόρους από τους προβλεπόμενους για να αλλοιώσετε τους συσχετισμούς". Ο Μ. Νεονάκης όπως ήταν φυσικό, αρνήθηκε τις κατηγορίες και παρέπεμψε τη "σύντροφό" του στον Κ. Σκανδαλίδη".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μείωση φορολογίας... Αίτημα του ΣΕΒ και της Ενωσης Εταιριών Εισηγμένων στο ΧΑΑ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φθάνει πια ο διασυρμός της Σοφοκλέους. Εκκληση του ΣΕΒ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Παρέμβαση ΣΕΒ στην κρίση της Σοφοκλέους. Προτείνει σειρά μέτρων για την εξυγίανση του θεσμού".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με βίζα Βρυξελλών οι οικονομικές αποφάσεις. Ρηξικέλευθη πρόταση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για τις χώρες του ευρώ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Οι επιχειρηματίες χάνουν την "έξωθεν καλή μαρτυρία". Πλήρης μεταστροφή της κοινής γνώμης".

    [07] Σοφοκλέους

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "Η αποκατάσταση της τρωθείσης αξιοπιστίας του επιχειρηματικού κόσμου καθίσταται τώρα άμεση προτεραιότητα για τους θεσμικούς εκπροσώπους του, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η σκανδαλολογία που αναπτύσσεται με αφετηρία την παρατεταμένη χρηματιστηριακή κρίση, προκαλεί μεταστροφή της κοινής γνώμης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 8 February 2001 - 15:46:57 UTC