Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-02-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/02/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Tίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Πρόταση μομφής
  • [03] Οικογενειακό επίδομα
  • [04] Χρηματιστήριο
  • [05] Ασφαλιστικό
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Σοφοκλέους Η χορήγηση οικογενειακού επιδόματος στους δημόσιους υπαλλήλους, η ψηφοφορία στη Βουλή για την πρόταση μομφής της ΝΔ, το ασφαλιστικό και η χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Tίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πώς θα συμπληρώσετε τη δήλωση "Πόθεν έσχες". Αποκάλυψη: όλες οι λεπτομέρειες της ερμηνευτικής εγκυκλίου που ετοιμάζει η Βάσω Παπανδρέου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ψήφος... "φούσκα"! Με καρότο και μαστίγιο κράτησε τους βουλευτές του ο Σημίτης.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: ΧΑΑμός με την αφίσα. Ζοφερές προεκλογικές μνήμες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διπλάσιο το επίδομα για τα έγγαμα ζευγάρια. Ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

    Η ΑΥΓΗ: Στην κομματική πειθαρχία κατέφυγε ο πρωθυπουργός. Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα Ντογιάκου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ν αφήσουν ήσυχο το Χρηματιστήριο για δύο χρόνια. Προειδοποίηση Αβραμόπουλου σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πώς οι τράπεζες "δένουν" τους πελάτες. Τα επιτόκια, ο ανταγωνισμός και τα τεχνάσματα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σεισμός με τις συντάξεις. Αρχίζει ο χορός του ασφαλιστικού με τη συνάντηση Σημίτη-Γιαννίτση.

    ΕΘΝΟΣ: Δώστε το επίδομα και στους 2 συζύγους. Απόφαση-νόμος του Ανωτάτου ειδικού δικαστηρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Νάρκες" εμπλουτισμένες από... Μεγάλη Αλβανία στα βόρεια σύνορά μας. Φιτίλια πολέμου, μετά το Κόσοβο, σε Νότια Σερβία και Σκόπια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ναί στο έγκλημα ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επίδομα και για τους δύο συζύγους. Ανώτατο δικαστήριο: Αναλυτικά τα ποσά που δικαιούνται μετά την οριστική απόφαση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 150 δις υπέρ συζύγων και άλλα 100 δις μετά από προσφυγές. Απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου για δημ. υπαλλήλους.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στο παιχνίδι του πετρελαίου Ελλάδα- Κύπρος. Επιβεβαίωση της "Ε" για το κοίτασμα της Μεσογείου.

    Espresso: Χτύπησαν τυφλούς στο κέντρο της Αθήνας. Το σκληρό πρόσωπο της Δημοτικής Αστυνομίας.

    ΕΣΤΙΑ: Συγκαλύπτει τα πάντα. Αυτός είναι ο ρόλος του πρωθυπουργού;

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εδώ και τώρα" η λύση-θύελλα στο Ασφαλιστικό. Υπό την αφόρητη πίεση των ελλειμμάτων προωθείται εντός 4μήνου η μεγάλη αλλαγή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αλώβητη η κυβέρνηση. Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξε-φούσκωσε η πρόταση μομφής της ΝΔ. Υψηλοί τόνοι, χαμηλό αποτέλεσμα.

    ΝΙΚΗ: Ασφαιρα τα πυρά του Καραμανλή. Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Χρειάζεται μομφή λαού στις πολιτικές τους.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ψήφος στον Σημίτη, "Μαύρο" στον Γιάννο!

    Η ΧΩΡΑ: Ξέρει πολλά ο Μητσοτάκης για την τρομοκρατία! Αποκλειστικό: έστειλε τα πρώτα μηνύματα στην κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 7 τρις για τους αγρότες. Σε συνέντευξή του στον "Α" ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης παρουσιάζει τις επιδοτήσεις ως το 2006.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κινδύνευαν μαθητές επί 4 χρόνια. Τεράστιες ρωγμές στο σχολείο της Νέας Ραιδεστού.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Απόφαση σταθμός: 150 δις για το επίδομα συζύγου. Αφορά χιλιάδες έγγαμους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Βουλή συζήτησε χθες για το δένδρο ευθύνης στο ΧΑΑ και έχασε το δάσος οράματος για μια καλύτερη Ελλάδα.

    [02] Πρόταση μομφής

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "οι τόνοι ήταν ιδιαίτερα υψηλοί στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν υπήρξε κανένα, καθώς οι βουλευτές την απέρριψαν παρέχοντας ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "δεν πέρασε τελικά η πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννου Παπαντωνίου, χθες τα μεσάνυχτα στη Βουλή. Οπως άλλωστε αναμενόταν με ψήφους 155 κατά, 125 υπέρ, 9 "παρών" και 11 απόντες, η Βουλή των Ελλήνων εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στον "τσάρο" της Οικονομίας δίνοντάς του το "πράσινο φως" για να συνεχίσει το έργο του".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "αυτή είναι η Ελλάδα" ανέκραξε προ μηνών ο πρωθυπουργός, όταν συνεζητείτο στην Βουλή το τραγικό ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα". χθες βέβαια κατά τη συζήτηση της μομφής κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας δεν ετόλμησε να το επαναλάβη. Αλλά κατ ουσίαν αυτό υπενόησε. ότι δεν φταίει η Κυβέρνησίς του για την καταστροφή του Χρηματιστηρίου, αλλά η Αντιπολίτευσις που - άκουσον, άκουσον - "παρέσυρε τον μικροεπενδυτή", ενεργώντας καιροσκοπικά και απερίσκεπτα".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "σε μπούμερανγκ εξελίχθηκε η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε η ΝΔ σε βάρος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου. Ολοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στήριξαν με την ψήφο τους την κυβέρνηση και η οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση που προηγήθηκε στη Βουλή είχε τελικά ως μόνο χαμένο τον ..ΣΥΝ, ο οποίος περιήλθε σε κατάσταση έντονης εσωκομματικής κρίσης, εξαιτίας της απόφασής του να στηρίξει την πρόταση μομφής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε χθες τα μεσάνυχτα από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, πέρα από την αυτονόητη πολιτική σημασία που έχει ως κίνηση επαναβεβαίωσης της ενότητας και της συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ουσιαστικά κλείνει και τυπικά μια μακρά περίοδο αμφισβητήσεων και αμφιβολιών σε ό,τι αφορά την πορεία πλεύσης του κυβερνητικού σκάφους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "ψήφο εμπιστοσύνης στη μετοχή του Γιάννου Παπαντωνίου έδωσε χθες στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία, απορρίπτοντας την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας με 154 όχι ,125 ναί και 9 παρών".

    [03] Οικογενειακό επίδομα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η απόφαση, με την οποία δίνεται οριστική λύση σε ένα ζήτημα που δίχασε την τελευταία δεκαετία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, προκαλεί ισχυρό πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, καθώς θα κληθεί να καταβάλει στους δικαιούχους περί τα 225 δις Δρ αναδρομικά από το 1996".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "νέος πονοκέφαλος, πολύ μεγάλος για την κυβέρνηση: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, κατά τη χθεσινοβραδυνή ("κεκλεισμένων των θυρών") συνεδρίασή του αποφάσισε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κατά πλειοψηφία (με ψήφους 9 έναντι 4) να δοθεί το οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους στο ακέραιο".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "ανάσα" για χιλιάδες εργαζόμενους του Δημοσίου αλλά και "σταθμό" στη σύγχρονη νομολογία του κράτους αποτελεί η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία το οικογενειακό επίδομα θα πρέπει να καταβάλλεται και στους δύο συζύγους".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "το οικογενειακό επίδομα θα καταβάλλεται και στους δύο συζύγους, ανεξάρτητα αν εργάζονται στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, αποφάσισε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο λύνοντας οριστικά ένα χρόνο πρόβλημα και καταδικάζοντας την αυθαιρεσία της κυβέρνησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι " με ψήφους 9-4 το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ότι τα οικογενειακά επιδόματα είναι "προσαύξηση μισθού" και άρα τα δικαιούνται και οι δύο σύζυγοι, ανεξαρτήτως αν εργάζονται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Η χορήγησή τους θα επιβαρύνει ετησίως με 50 δις Δρ τον προϋπολογισμό. Η αναδρομική καταβολή όμως από τις αρχές του 1999 θα επιβαρύνει το Δημόσιο με 150 δις φέτος, ενώ όσοι δικαιούχοι είχαν καταθέσει αγωγές στο παρελθόν θα λάβουν αναδρομικά 5 και πλέον ετών, προσθέτοντας ένα νέο κόστος έως 100 δις Δρ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "με μεγάλη πλειοψηφία το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δικαίωσε τους πρώτους εννέα δημοσίους υπαλλήλους που ακολούθησαν τη δικαστική οδό για την καταβολή οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους. Η απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο και έτσι 150.000 οικογένειες θα πάρουν το επίδομα, το οποίο θα καταβληθεί αναδρομικά από το 1997 σε ομόλογα του Δημοσίου".

    [04] Χρηματιστήριο

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "τα δράματα, οικογενειακά και κοινωνικά, διαδέχονται το ένα το άλλο. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου παίζει καθημερινά με τα νεύρα μας και, δυστυχώς, κάποιες φορές και με την υγεία ορισμένων. Η κυβέρνηση επιμένει ότι "πάμε καλά και θα πάμε καλύτερα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για τις συνέπειες που έχει η πολιτικοποίηση και η ποινικοποίηση του Χρηματιστηρίου απηύθυνε χθες ο δήμαρχος της Αθήνας. Καλεί κόμματα και πολιτικούς να διαγράψουν τη λέξη Χρηματιστήριο τουλάχιστον για δύο χρόνια από τώρα από το λεξιλόγιό τους και να το αφήσουν να αποκαταστήσει τη λειτουργία και τους κανονικούς του ρυθμούς".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι " μια συνεδρίαση, που αναζητούσε την ταυτότητα των αγοραστών των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων ήταν η χθεσινή στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινούνταν καθ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης μεταξύ θετικού και αρνητικού προστήμου, στο τελευταίο δεκάλεπτο όμως υποχώρησε απότομα και έκλεισε τελικά με απώλειες της τάξης του 0,52% στις 3.247,87 μονάδες".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "να "χωνέψει" επίπεδα άνω των 3.200 μονάδων επιχείρησε με επιτυχία χθες η αγορά, παρά τις επιθετικές πωλήσεις του τελευταίου 10λεπτου που γέννησαν ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους. Η διόρθωση ήταν φυσιολογική και αναμενόμενη, όπως λένε οι χρηματιστές, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι προηγήθηκε ένα διήμερο έντονης ανοδικής πορείας των τιμών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) επισημαίνει ότι "δείγματα ωριμότητας, που εξέπληξαν ευχάριστα το επενδυτικό κοινό παρά την πτώση του γενικού δείκτη, παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών".

    [05] Ασφαλιστικό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η εκκίνηση της διαδικασίας για τη μεγάλη αλλαγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δίδεται σήμερα κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, με τον υπουργό ΕΡγασίας κ. Τ. Γιαννίτση και , όπως όλα δείχνουν, οι επόμενοι 4-5 μήνες θα κυριαρχηθούν από τη "μάχη " του ασφαλιστικού. Οπως έγινε γνωστό, οι Βρετανοί αναλογιστές θα παραδώσουν τη μελέτη με τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις τους στα μέσα Φεβρουαρίου και επ αυτών θα κληθούν να τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "το "τι, αλλά και το πώς" των αλλαγών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εξετάζουν στη σημερινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Γιαννίτσης στο Μέγαρο Μαξίμου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "εκκίνηση της δύσκολης για την κυβέρνηση και επώδυνης για τους ασφαλισμένους μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, σηματοδοτεί η σημερινή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί μεταξύ του υπουργού κ. Κ. Σημίτη και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τ. Γιαννίτση".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "τα πάνω-κάτω έρχονται στο ασφαλιστικό σύστημα με τη μείωση στις συντάξεις ως και 80% , την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 65 χρόνια για όλους και την αύξηση των εισφορών. Ακόμη, στον αέρα βρίσκεται η κατάργηση ή η δραστική μείωση του εφάπαξ. Για σήμερα, έχει οριστεί κρίσιμη συνάντηση για το ασφαλιστικό μεταξύ των Κ. Σημίτη και Τ. Γιαννίτση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "το πράσινο φως για τη μεγάλη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, με τις δραματικές αλλαγές για τους Ελληνες ασφαλισμένους, ανάβει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Γιαννίτση".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "αρχίζει το (ασφαλιστικό) "μάτς". Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη δική της προετοιμασία εντός των ημερών και αρχίζει σύντομα ο κύκλος των συζητήσεων και της αναμενόμενης - πέραν πάσης αμφιβολίας- αναμέτρησης με τα συνδικάτα. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης προανήγγειλε χθες το άνοιγμα του Ασφαλιστικού μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο και προειδοποίησε τους υπουργούς του για τις αναμενόμενες αντιδράσεις".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η κρίση δεν ξορκίζεται... Ολοκληρώθηκε χθες η τριήμερη πολιτική αντιπαράθεση για το ΧΑΑ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συνεδρίαση σταθεροποίησης. Αλλάζει ο γενικός δείκτης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τα αποτελέσματα των εισηγμένων το 2000. Μειωμένα κέρδη δείχνουν τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η πλειοψηφία αθώωσε το Γιάννο για το ΧΑΑ. Ενώ στη Σοφοκλέους δεν... τρίτωσε το καλό".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "ΣΕΒ: Να ξαναφέρουμε τους επενδυτές στη Σοφοκλέους. Τι προτείνει για ν' αλλάξει το κλίμα".

    [07] Σοφοκλέους

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "Πακέτο μέτρων για την τόνωση της χρηματιστηριακής αγοράς, ώστε να επιστρέψουν οι επενδυτές στη Σοφοκλέους, συζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, του ΧΑΑ και της Ενωσης Εισηγμένων Εταιριών. Η ηγεσία του ΣΕΒ εκτιμά ότι η αγορά χρειάζεται ισχυρές εποπτικές αρχές, που θα ενεργούν ταχύτατα και αποτελεσματικά, ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα που ταλάνισαν τη Σοφοκλέους και αποτελούν βασικές αιτίες της τωρινής κακοδαιμονίας.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 2 February 2001 - 14:36:39 UTC