Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-01-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/01/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Χρηματιστήριο
  • [03] Συνέντευξη Αλεξάκη
  • [04] Δημοσκόπηση
  • [05] Συνέντευξη Τσοβόλα
  • [06] Περιοδεία Σημίτη
  • [07] Ελληνοτουρκικά Η πορεία του Χρηματιστηρίου, η περιοδεία του πρωθυπουργού στην Κρήτη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δώδεκα μήνες η στρατιωτική θητεία. Σταδιακή μείωση από το Σεπτέμβριο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Ακουμπούν" τους τρομοκράτες και τους αφήνουν! Μυστήρια και ερωτηματικά για τις Αρχές.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γιώργο χάσαμε... Ταφόπετρα στην "προσέγγιση" από Γιλμάζ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ομαδικοί διορισμοί σε δήμους. Σταδιακές προσλήψεις 35.000 ανέργων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διαγράφονται πανωτόκια με νέο νόμο που ετοιμάζει ο Γιάννος. Φρένο στις αυθαιρεσίες των Τραπεζών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βγείτε τώρα στη σύνταξη. Σκληρότερες οι αλλαγές της "Government Actuaries" από αυτές του Σπράου.

    ΕΘΝΟΣ: Πρόεδρος Χρηματιστηρίου: Κάλεσμα ξένων για να σωθεί η Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χωρίς υπογραφή το συμβόλαιο του Μήτσου με την Εκκλησία. Θέλει χριστιανικές ψήφους και παινεύεται για τις καλές του σχέσεις με τον Χριστόδουλο αλλά....

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ηφαίστειο το ΠΑΣΟΚ. Ολοι εναντίον Σημίτη μετά τη δήλωση για "κουρασμένα παλικάρια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αποζημιώσεις από Δημόσιο και ΟΤΑ. Αρειος Πάγος: Θα καταβάλλονται για κάθε περίπτωση μετά από απόφαση δικαστηρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σοφοκλέους καζάνι. Φουσκώνει η αγανάκτηση των μικρών-επισπεύδεται το φορολογικό.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις στα στεγαστικά. Ερευνα για τα παλαιά δάνεια με υψηλό επιτόκιο.

    Espresso: Πυρετός για το ρήγμα της Αταλάντης. Ποιός θα πει την αλήθεια;

    ΕΣΤΙΑ: Μετοχή αεροπλανάκι! Γιατί δεν παρενέβη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γκάλοπ της V-PRC: Πριμοδοτεί με 16,8% τον Αβραμόπουλο η ρευστότητα.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Συνέδριο ΝΔ. Πότε και πως θα χτυπήσει ο Ψηλός.

    Η ΧΩΡΑ: ΕΥΠ: Στρατολογούν δολοφόνους. Βάζουν βόμβες, σκοτώνουν και εμπορεύονται όπλα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα ΑΕΙ του νέου αιώνα. Μεγάλη έρευνα για τις αναπόφευκτες αλλαγές στα ελληνικά πανεπιστήμια.

    [02] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "αναβρασμό σε όλα τα επίπεδα - πολιτικό, κοινωνικό και οικονομι-κό - δημιουργεί η χρηματιστηριακή κατρακύλα. Οι μικροεπενδυτές εγκαταλείπουν την παθητική εσωστρέφεια και προχωρούν σε επιθετικές καταγγελίες".

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "θηλιά η τοκογλυφία και η παράνομη διακίνηση χρήματος σε όλη την Ελλάδα. "Παραδοσιακοί ενεχυροδανειστές", μεγαλοεργολάβοι, μηχανικοί, επενδυτές ή μεγαλομέτοχοι χρηματι-στηριακών εταιρικών και ιδιοκτήτες εισηγμένων στη Σοφοκλέους επιχειρήσεων στέλνουν τους συμβούλους τους στα σπίτια και τα γραφεία χιλιάδων εγκλωβισμένων "προσφέροντας" οικονομικές λύσεις με επιτόκιο 6% έως 8% το μήνα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "τα πρώτα τραγικά περιστατικά της Σοφοκλέους οδήγησαν άλλους εγκλωβισμένους επενδυτές να οργανωθούν, ώστε να μη θρηνήσουν και οι ίδιοι θύματα. Στο Βόλο ιδρύθηκε σύλλογος μικροεπενδυτών στον οποίο θα ενταχθούν και ψυχαναλυτές που θα βοηθήσουν όσους έχουν υποστεί κατάθλιψη επειδή έχασαν τις περιουσίες τους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι "ίσως την κρισιμότερη εβδομάδα από την εποχή που άρχισε η καθοδική πορεία του γενικού δείκτη ξεκινάει σήμερα το ΧΑΑ. Στην ένταση συμβάλει, βέβαια η μεγάλη αναταραχή που έχει προκληθεί στην κοινωνία λόγω των μεγάλων απωλειών που καταγράφουν οι μικροεπενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρ-ρευσης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει άλλων ότι "οι ευθύνες της κυβέρνησης στο θέμα του Χρηματιστηρίου είναι δεδομένες. Ουδείς το αμφισβητεί αυτό όσο και αν γίνεται προσπάθεια από το κυβερνών κόμμα να πάρει κατόπιν...εορτής αποστάσεις από τα τεκταινόμενα στην οδό Σοφοκλέους. Το ίδιο πασιφανές, ωστόσο με τις κυβερνητικές ευθύνες είναι και το γεγονός ότι η ΝΔ είναι η τελευταία που νομιμοποιείται να παριστάνει σήμερα την αθώα περιστερά και να υποστηρίζει ότι τάχατες δεν είχε ενεργό συμμετοχή σε αυτό που ο Κώστας Καραμανλής αποκαλεί "διαρκές έγκλημα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "φόβους στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου αρχίζει να "σπέρνει" η ελεύθερη πτώση της Σοφοκλέους, γεγονός που προοιωνίζεται ότι τα έσοδα που προσδοκά να εισπράξει το υπ. Οικονομικών από το φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών με τίποτα δεν πρόκειται να συμβαδίσουν με το στόχο του προϋπολογισμού. αντίθετα, αν η κρίση συνεχιστεί, τότε τα ταμεία θα βγουν και φέτος ζημιωμένα παρά τη συντηρητική στάση που φρόντισε να διατηρήσει το οικονομικό επιτελείο ως προς το ύψος των εσόδων που θα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός".

    [03] Συνέντευξη Αλεξάκη

    "Εκστρατεία ενημέρωσης ξένων θεσμικών επενδυτών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την προσέλκυση κεφαλαίων ενόψει της αναβάθμισής του ξεκινά η διοίκηση του Χρηματιστηρίου", όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο πρόεδρός του κ. Αλεξάκης. "Ο κ. Αλεξάκης καλεί επίσης όλους τους φορείς της αγοράς να αναλάβουν τα "βάρη" που τους αναλογούν, προκειμένου το Χρηματιστήριο ν' αλλάξει εικόνα. Η ΝΔ έχει ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος χθες επανέλαβε ότι πρέπει το Χρηματιστήριο να πάψει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης".

    [04] Δημοσκόπηση

    "Η ΝΔ προηγείται με 32,3% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης "βαρόμετρο" της V-PRC" που δημοσιεύεται σήμερα στα ΝΕΑ. "Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 27,7%, το υπό ίδρυση κόμμα Αβραμόπουλου 16,8%, το ΚΚΕ 5,5%, ο ΣΥΝ 2,8%, το ΔΗΚΚΙ 1,2%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το 3%, λευκό το 1,3%, άκυρο το 2,2%, δεν απάντησαν 5,4% και 1,8% αναποφάσιστοι".

    [05] Συνέντευξη Τσοβόλα

    "Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας", σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός τρίτου αριστερού πόλου εξουσίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσοβόλα, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επιβάλλεται η συγκρότησή του για να δικαιωθούν, όπως αναφέρει, τα οράματα και οι προσδοκίες του λαού. Πρόσφατα ο κ. Τσοβόλας είχε απευθύνει πρόταση προς το ΚΚΕ και το ΣΥΝ για κοινή δράση συνεργασίας".

    [06] Περιοδεία Σημίτη

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "σε άτακτη αναδίπλωση αναγκάστηκε να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υπό το βάρος των πιέσεων, που δέχθηκε από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και ανασκευάζοντας μέσα σε 24 ώρες και σε τρεις διαφορετικές ομιλίες, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Κρήτη, τη δήλωσή του περί κουρασμένων στελεχών, εξήγησε ότι αυτή αφορούσε τελικά τη Νέα Δημοκρατία".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "τη διήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Κρήτη, που ολοκληρώθηκε προχθές, εχαρακτήρισε μια φράσις του και η επακολουθήσασα προσπάθειά του να εκτονώση την ένταση που αυτή προκάλεσε. Η αναφορά του στους "κουρασμένους από την προσπάθεια των τελευταίων χρόνων" και σε όσους "προτιμούν να ασχολούνται με τα πιο εύκολα και να επιλέγουν τις πιο αρεστές εκφράσεις", ερμηνεύθηκε γενικώς ως αναφορά σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός από την ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του περιέγραψε, σύμφωνα με έγκυρους πολιτικούς αναλυτές, ο Κ. Σημίτης ομολογώντας δημοσίως από την Κρήτη ότι ηγείται μιας κουρασμένης κυβέρνησης κι ενός κουρασμένου κόμματος, εκφράζοντας ταυτόχρονα και τον προβληματισμό του για το κυβερνητικό σχήμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "παραλύει πλήρως , ο κρατικός μηχανισμός , μετά την αναφορά του πρωθυπουργού από τα Χανιά της Κρήτης, για "κουρασμένα παλικάρια". Η συγκεκριμένη απο-στροφή της ομιλίας του κ. Σημίτη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των υπουργών και υφ-υπουργών, γεγονός που ανάγκασε τον πρωθ-υπουργό να επανορθώσει στο Ρέθυμνο".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ τονίζει ότι "απάντηση στο κλίμα που τον εμφανίζει εγκλωβισμένο στις εσωκυβερνητικές ισορροπίες και ένα πρώτο δείγμα του προσωπικού του σχεδιασμού θέλησε να δώσει από την Κρήτη ο Κώστας Σημίτης, χρησιμοποιώντας, τρεις φορές σε τρεις ομιλίες, αναφορές στους "κουρασμένους" της πολιτικής με εμφανέστατες αιχμές και προς τους υπουργούς του".

    [07] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "το "bravo Giorgios" που κάπως διαφορετικά ("είναι από τους Αρχιτέκτονες του τουρκοελληνικού διαλόγου και μέχρι σήμερα κράτησε πολύ δημιουργική στάση") εξέφρασε ο Μ. Γιλμάζ για το συνομιλητή του Γ. Παπανδρέου ήταν μια από τις παραμέτρους της συνάντησης χθες το πρωί στο Νταβός του Ελληνα ΥΠΕΞ και του Τούρκου Αντιπροέδρου και υπεύθυνου για ευρωπαϊκά θέματα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "άδοξο τέλος στη λεγόμενη "σεισμική διπλωματία" επιφυλάσσει το τουρκικό κατεστημένο, το οποίο έχει αναθαρρήσει από τις ευνοϊκές δηλώσεις της νέας ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τις προκλητικές και αναθεωρητικές θέσεις της Αγκυρας σκιαγραφούσε επί μια ώρα ο Μεσούτ Γιλμάζ στη διάρκεια της συνάντησης με τον Γ. Α. Παπανδρέου στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "χωρίς να δώσει ούτε μια στοιχειώδη υπόσχεση για αλλαγή στην προκλητική στάση που ακολουθεί απέναντι στη χώρα μας η Τουρκία συστηματικά τους τελευταίους μήνες, ο κ. Γιλμάζ πήρε χθες στο Νταβός από τον Ελληνα ομόλογό του πολλές διαβεβαιώσεις για την ευνοϊκή θέση, την οποία θα κρατήσει η Αθήνα στην ενταξιακή πορεία της Αγκυρας προς την ΕΕ".

    Η Espresso εκτιμά ότι "η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ το πλαίσιο των υποχρεώσεών της προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αλλά και μια ενδεχόμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα συζήτησαν χθες στο Νταβός της Ελβετίας ο Γιώργος Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ . Σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου, το Μάρτιο ο Γιώργος Παπανδρέου ενδέχεται να επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύουσα".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 29 January 2001 - 14:38:19 UTC