Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-01-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/01/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Μιχαλολιάκος-Επίθεση
  • [03] Απεργία νοσοκομειακών γιατρών
  • [04] Χρηματιστήριο
  • [05] Ερευνες για ραδιενέργεια
  • [06] Ολυμπιάδα
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Δραχμή- ευρώ Η δολοφονική απόπειρα κατά του Βασίλη Μιχαλολιάκου, το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ-Απεργία γιατρών, η Ολυμπιάδα, η πορεία του Χρηματιστηρίου και τα αποτελέσματα μετρήσεων ραδιενέργειας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Με στρατιωτικό υλικό η επίθεση. Τρομοκρατία: το χτύπημα με εκρηκτική ύλη S4 "φωτογραφίζει" Συκούριο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συλλήψεις υπόπτων ... Ενώ εκφράζονται φόβοι για την Ολυμπιάδα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τι ξέρει ο Χρυσοχοϊδης. Η Αστυνομία φωτογραφίζει τη 17Ν.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Λίστα 20 υπόπτων. Εδωσαν στις αρχές οι Αμερικανοί. Ο Μιχαλολιάκος περιγράφει την επίθεση.

    Η ΑΥΓΗ: Κοινή δράση για το 35ωρο. Μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΝ χθες στον "Πανελλήνιο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ολες οι νέες θέσεις στο Δημόσιο.2.121 άμεσες προσλήψεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Προς συλλήψεις αμέσως μετά τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Οι διωκτικές αρχές θεωρούν "κλειδί" το νέο θεσμικό πλαίσιο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 2η ευκαιρία σε 1.000.000 φορολογούμενους. Από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2001.

    ΕΘΝΟΣ: Βλέπουν φως ... 17Ν Τι κρύβει η αισιόδοξη δήλωση Χρυσοχοϊδη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Βόμβες με...εμπλουτισμένη τρομοκρατία. Και τώρα ποιός ακούει την αμερικανική τρομολαγνεία για τη χώρα μας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρεις βόμβες στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πακέτο με 2.620 θέσεις στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγριεύει η "μάχη", κράτους και τρομοκρατίας. Ολοταχώς για νέο νόμο (;) πάει η κυβέρνηση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Χρωστάμε στην εφορία 3 τρις. Οφειλέτης ένας στους δέκα φορολογούμενους Ελληνες.

    Espresso: Οι Αμερικανοί περιμένουν 3 ακόμα χτυπήματα. Σχέδιο για να πάρουν τους Ολυμπιακούς Από την Ελλάδα.

    ΕΣΤΙΑ: Στόχος η Ολυμπιάδα. Προφανής η σκοπιμότης της νέας απόπειρας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εσπευσμένα ο νέος νόμος μετά το "τυφλό" χτύπημα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σκοτάδι" γύρω Από το νέο χτύπημα. Ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου κατά της τρομοκρατίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και οι Αγγλοι της Σκότλαντ Γιάρντ στις έρευνες. Επί τόπου από την πρώτη στιγμή.

    ΝΙΚΗ: Τρομο-παίγνια. Συνδέουν το χτύπημα με θεσμικό πλαίσιο και Ολυμπιάδα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σκλαβοπάζαρα του "εκσυγχρονισμού". Ποιές εταιρίες ενοικιάζουν εργαζόμενους.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Τρομοκρατικό αλλά...τυφλό και βρωμάει! Ποιές εκδοχές εξετάζονται.

    Η ΧΩΡΑ: Καραμανλής: "Είστε βρώμικοι". Σταματήστε να χτυπάτε ανθρώπους της ΝΔ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σημίτης: κάντε κάτι... Επισπεύδεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για το οργανωμένο έγκλημα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στο κυνήγι για 3,3 τρις η εφορία. Ενα εκατομμύριο Ελληνες με ληξιπρόθεσμα χρέη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αμφισβητούν και πάλι τους αγώνες. ΗΠΑ και Βρετανία επαναφέρουν το θέμα της ασφάλειας για το 2004.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι ΗΠΑ απαιτούν τον πλήρη έλεγχο της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

    [02] Μιχαλολιάκος-Επίθεση

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "η δήλωση του Μ. Χρυσοχοίδη, ότι οι τρομοκράτες σύντομα θα οδηγηθούν στο εδώλιο, δεν ήταν τυχαία. Η Αντιτρομοκρατική, που συνεργάζεται αποτελεσματικά με αντίστοιχες υπηρεσίες της Ευρώπης και της Αμερικής, βρίσκει στοιχεία".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "στόχος της προχθεσινής δολοφονικής επιθέσεως δεν ήταν μόνο ο κ. Βασ. Μιχαλολιάκος. Κύριος προφανής στόχος των τρομοκρατών ήταν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Αυτό βέβαια, δεν πρόκειται να το ομολογήση η "17Νοέμβρη" ή όποια άλλη οργάνωσις αναλάβη την ευθύνη της απόπειρας κατά του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "παιχνίδια "τρομονόμου" επαναφέρει στο προσκήνιο η δολοφονική απόπειρα σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκου, την οποία καταδίκασε το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Μέχρι χθες βράδυ, δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης για το συγκεκριμένο χτύπημα, επί του οποίου οι διωκτικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, πιθανότερη ωστόσο θεωρείται η εκδοχή του τρομοκρατικού χτυπήματος Από τη 17Ν ή κάποια άλλη μικρότερη οργάνωση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "λίστα με ονόματα είκοσι υπόπτων για συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις, με κυριότερη αυτή της "17Ν" παρέδωσαν οι Αμερικανοί που συνεργάζονται με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές. Η λίστα είναι παρόμοια με αυτή που είχαν συντάξει και οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά οι ελληνικές αρχές μιλούν για 5-6 υπόπτους, ανάμεσά τους και ζεύγος κατά πάσα πιθανότητα Κυπρίων".

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "αναπάντητο παρέμενε έως χθες Από τις ηγεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Αστυνομίας το ερώτημα εάν η βομβιστική επίθεση εναντίον του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκου ήταν έργο της "17Ν",αφού Από όλες τις πηγές πληροφόρησης αφήνονταν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, με έμφαση όμως σε εκείνα που είχαν σχέση με τρομοκρατικές ομάδες".

    Σύμφωνα με την Espresso, "έργο" της "17Νοέμβρη" είναι η τρομοκρατική επίθεση κατά του βουλευτή Βασ. Μιχαλολιάκου, έστω και αν υπάρχουν ακόμη, τουλάχιστον επίσημα, κάποιες επιφυλάξεις".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, αλλά η αλήθεια είναι ότι η σχετική προετοιμασία δεν έχει προχωρήσει ούτε βήμα!".

    [03] Απεργία νοσοκομειακών γιατρών

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "προσέξτε μην αρρωστήσετε, τουλάχιστον τις επόμενες ημέρες. Σήμερα, αύριο αλλά και μεθαύριο τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας κατεβάζουν "ρολά".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "στα άκρα οδηγούν την αντιπαράθεση με το υπουργείο Υγείας οι πανεπιστημιακοί ιατροί, οι οποίοι πρωτοστατούν στις αντιδράσεις για την (αναγκαία) αναδιάρθρωση του ΕΣΥ με "λουκέτο" στις Ιατρικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Από σήμερα έως και την Πέμπτη τα νοσοκομεία της χώρας θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ ο ΙΣΑ έχει καλέσει τα μέλη του σε αποχή και Από τα ιδιωτικά ιατρεία σήμερα και αύριο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων εξαιτίας της πανιατρικής κινητοποίησης που ξεκινά σήμερα. Γιατροί του ΕΣΥ και των πανεπιστημίων, ελεύθεροι επαγγελματίες και γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων απέχουν Από τα καθήκοντά τους, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Υγείας".

    ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του ΕΣΥ κλιμακώνονται με πυρετώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις. Λόγω της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών (σήμερα, αύριο και μεθαύριο) τα νοσοκομεία θα εξυπηρετούν μόνο τα έκτακτα περιστατικά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί και αυτός τα μέλη του σε διήμερη κινητοποίηση, ενώ και οι πανεπιστημιακοί ιατροί απέχουν Από κάθε δραστηριότητα".

    [04] Χρηματιστήριο

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "κάτω Από το φράγμα των 3.100 μονάδων έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ξεκινώντας την εβδομάδα με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "το "χρυσό" κόλπο των θεσμικών επενδυτών έχει εγκλωβίσει τους Ελληνες ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι καθημερινά βλέπουν να χάνεται η πενιχρή περιουσία τους".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι "για δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα η Σοφοκλέους δοκιμάζει σήμερα το θεωρούμενο Από το σύνολο σχεδόν των παραγόντων της αγοράς κρίσιμο όριο στην περιοχή των 3.000-3.070 μονάδων. Ακόμη και να "αντέξει" όμως η αγορά εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες μεταβολές, η ανοδική ή σταθεροποιητική πορεία θα είναι και πάλι βραχύβια".

    [05] Ερευνες για ραδιενέργεια

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "καθησυχαστικά, όπως αναμενόταν ήταν τα πρώτα αποτελέσματα Από τις μετρήσεις που έκανε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο, στα πέντε ελληνικά στρατόπεδα και σε άλλα δέκα σημεία που υπέδειξε η ελληνική διοίκηση (πεδίο βολών, ορθόδοξη εκκλησία, υδραγωγείο κοκ).Την ίδια στιγμή, ωστόσο, άλλοι επιστήμονες που δεν συμμετέχουν στην ΕΕΑΕ εγείρουν σημαντικά ερωτήματα που είναι ανάγκη να απαντηθούν το ταχύτερο".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει ότι "κατάλληλα έκριναν τα κατεψυγμένα λαχανικά που εισήχθησαν Από τη Γιουγκοσλαβία οι επιστήμονες του εργαστηρίου "Δημόκριτος". Τα προϊόντα αυτά, σε μικρές ποσότητες, πέρασαν Από δειγματοληπτικό έλεγχο κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα και είναι παραγωγής του περασμένου χρόνου (2000)".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "όλα καλά κι όλα ωραία ... Αέρας, έδαφος και νερό, εντελώς ακίνδυνα για τους Ελληνες στρατιώτες που ζουν στο Κόσοβο. Τα ποσοστά ραδιενέργειας που ανιχνεύτηκαν στα στρατόπεδα αλλά και στις περιοχές που φυλάσσουν ή εκπαιδεύονται, είναι πολύ χαμηλότερα Από τα διεθνή όρια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "εξοργισμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω Από τα αποτελέσματα που έχουν οι επιπόλαιοι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί στο Κόσοβο και την Γιουγκοσλαβία με βλήματα που έφεραν κεφαλές απεμπλουτισμένου ουρανίου. Στο εσωτερικό έχουν ξεκινήσει μετρήσεις σε όλες τις αποθήκες του στρατού, αλλά και στο έδαφος, στον αέρα και τα νερά χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν ενδείξεις για ραδιενέργεια στη χώρα μας".

    [06] Ολυμπιάδα

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "Τρεις βδομάδες πριν φτάσουν τα αφεντικά της ΔΟΕ στην Αθήνα για τον επόμενο έλεγχο της πορείας προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ενώ μαίνεται η σύγκρουση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για την πίτα των τρισεκατομμυρίων, συνεδρίασε χτες η αρμόδια διυπουργική επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι διαφορετικών επιχειρηματικών συμφερόντων συζήτησαν για διάφορα θέματα με κύριο αυτό του νέου νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εντός του Φλεβάρη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "σημαντικά στοιχεία για το θέμα της τρομοκρατίας και για τις επικείμενες "επιθέσεις" κατά της χώρας μας, με πρόσχημα τα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας της Ολυμπιάδας φέρεται να έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, εξαιτίας της τρομοκρατικής απόπειρας κατά του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκου. Το θέμα που κυριάρχησε ήταν κατ?αρχάς η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων θέμα για το οποίο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εξέφρασε την αισιοδοξία του".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "έως τις 2 Φεβρουαρίου αναμένεται να προκηρυχθεί η δημοπράτηση του Ολυμπιακού Χωριού που θα γίνει στους Θρακομακεδόνες, όπως αποφασίστηκε στη διυπουργική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "το καμπανάκι του κινδύνου σχετικά με τις απρόβλεπτες αλλά ορατές συνέπειες στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 Από την ανεξέλεγκτη τρομοκρατική δράστη στην Ελλάδα και τη δυσφημιστική εκστρατεία που αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει σε διεθνές επίπεδο, κρούουν οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αναθεώρηση σχεδίων...Δραματική η μείωση ενδιαφέροντος για το ΧΑΑ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανάσα ρευστότητας στο Χρηματιστήριο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "ΧΑΑ:θέμα ημερών τα μέτρα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Χωρίς επιβάρυνση η μετάβαση των μικρομεσαίων στο ευρώ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Στο χείλος του γκρεμού ακροβατεί η Σοφοκλέους".

    [08] Δραχμή- ευρώ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "οδηγίες προς τις μικρομεσαίες ΕΠΕ και τις ΑΕ, για τη μετατροπή του μετοχικού τους κεφαλαίου και της ονομαστικής αξίας των μετοχών τους Από δραχμές σε ευρώ χωρίς επιβάρυνση, δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης με εγκύκλιο που γνωστοποίησε χθες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιών της χώρας. Στην εγκύκλιο παρουσιάζονται αναλυτικά παραδείγματα για τη μετατροπή και τη στρογγυλοποίηση όλων των αξιών σε ευρώ χωρίς κόστος για τους μετόχους των εταιριών Από τυχόν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 23 January 2001 - 15:46:44 UTC