Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-01-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/01/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Κακοκαιρία
  • [03] Πάγκαλος
  • [04] "Σύνδρομο Βαλκανίων"
  • [05] Πτώση ελικοπτέρου
  • [06] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου Οι δηλώσεις Πάγκαλου για ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό, η κακοκαιρία που έπληξε χθες όλη τη χώρα, η πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ και το "Σύνδρομο των Βαλκανίων" είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χιλιάδες αστυνομικοί στο δρόμο. Συνέντευξη Χρυσοχοϊδη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κόλαση κακοκαιρίας. Πλημμύρες, μποφόρ, χιόνια...

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Βάζει φωτιές ο Πανταγιάς. Παρασκήνιο υπέρ Σγουρού -Φλωρίδη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διπλή τραγωδία. 8 νεκροί από τη θεομηνία. Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ που μετέφερε ασθενή κατέπεσε. 8χρονο κοριτσάκι, η μάνα του και ο θείος του πνίγηκαν.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διαρκές αντάρτικο από τον Πάγκαλο. Αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης προκαλούν οι συγκρούσεις κορυφαίων στελεχών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η καταιγίδα σκότωσε 16! Πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα σαρώνουν την Ελλάδα.

    ΕΘΝΟΣ: Διπλή τραγωδία. Καιρός φονιάς. Πετούσε χαμηλά το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ. Στη Ζάκυνθο, είδε το κύμα να αρπάζει το κοριτσάκι του, τη γυναίκα του και τον αδελφό του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: από τον ..Πάγκο στα ...πέναλτυ! Νέες βολές Παγκάλου προς Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανύπαρκτη η κυβέρνηση. Ανήμπορος και αμήχανος ο πρωθυπουργός παρακολουθεί ως θεατής τα τεκταινόμενα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μετά το σκάνδαλο ήρθε η τραγωδία. Ελικόπτερα ΕΚΑΒ: η κακοκαιρία έριξε "Αγκούστα Μπέλ" ... παντός καιρού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αυτοθυσία. Πτήση θανάτου για τη σωτηρία 75χρονου καρδιοπαθούς.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τραγωδίες στην καταιγίδα. Φονική η απότομη μεταστροφή του καιρού.

    Espresso: Βασίλης Παπαζάχος: Τα 3 σημεία που περιμένουμε μεγάλο σεισμό. Ποιές περιοχές αποκλείει ο καθηγητής.

    ΕΣΤΙΑ: Πρωθυπουργός χωρίς ευθυκρισία! Πρωτοφανής δήλωσις από τον Θ. Πάγκαλο.

    ΤΑ ΝΕΑ: 300 τάφοι με νεκρούς από ουράνιο. Αποστολή στη Βοσνία.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Μαξίμου για Πάγκαλο:"Φεύγει μόνος του!..." Τι συζητούν στο παρασκήνιο υπουργοί και παράγοντες.

    Η ΧΩΡΑ: Χαρτιά-φωτιά στα χέρια του Φλωρίδη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φονική κακοκαιρία. Τραγωδίες και καταστροφές από την αναμενόμενη επιδείνωση.

    [02] Κακοκαιρία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "οκτώ νεκρούς άφησε πίσω του το κύμα της κακοκαιρίας που σάρωσε χτες - και θα συνεχίσει έως το απόγευμα σήμερα απ άκρου είς άκρον την Ελλάδα. Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ κατέπεσε στην Τζιά και πήρε μαζί του στο βυθό τους πέντε επιβάτες του. Στη Ζάκυνθο, οκτάχρονο κορίτσι , τη μητέρα του και τον θείο του τους κατάπιε η θάλασσα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "μια οικογενειακή τραγωδία στη Ζάκυνθο, η εξαφάνιση ενός ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στην περιοχή του Σουνίου καθώς και ανυπολόγιστες καταστροφές στην Αττική, την Αχαϊα και την Κορινθία ήταν τα όσα προξένησε η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε χθες όλη σχεδόν τη χώρα η οποία για μια ακόμη φορά βρέθηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίση τα στοιχεία της φύσης".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "καιρός-φονιάς έπληξε χθες ολόκληρη τη χώρα, με χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα και σφοδρές καταιγίδες στην υπόλοιπη, που συνοδεύονταν από ισχυρούς ανέμους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σαρώνουν την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους θύματα και μεγάλες υλικές ζημιές. Τεράστια κύματα παρέσυραν τριμελή οικογένεια στη Ζάκυνθο, ένα ελικόπτερο του ΕΚΑΒ με 5 επιβαίνοντας χάθηκε έξω από το Σούνιο, ενώ δύο πολύνεκρα τροχαία στις εθνικές οδούς ολοκλήρωσαν το μέγεθος της καταστροφής".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι "τραγικός ο απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε χθες ολόκληρη τη χώρα. Αργά χθες το βράδυ super puma εντόπισε τα συντρίμμια ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, που μετέφερε ασθενή από την Πάτμο, επτά μίλια ανοικτά του Σουνίου. Αμέσως άρχισε μεγάλη επιχείρηση για την ανεύρεση του τετραμελούς πληρώματος και του ασθενούς. Τραγικό δυστύχημα και στη Ζάκυνθο. Η προσπάθεια μητέρας και θείου να σώσουν από τα αφρισμένα κύματα 8άχρονο κοριτσάκι οδήγησε στο θάνατό τους. Πολύνεκρα δυστυχήματα σημειώθηκαν στις εθνικές οδούς Τριπόλεως - Σπάρτης και Αθηνών - Λαμίας λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος".

    [03] Πάγκαλος

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "αποσταθεροποιητικές τάσεις στην κυβέρνηση προκαλεί το αντάρτικο που εκδηλώνεται από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος δημόσιο πλέον αμφισβητεί ευθέως στρατηγικές και τακτικές πολιτικές αποφάσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη διαβεβαιώνοντας παράλληλα με κατηγορηματικό τρόπο ότι περνάει το αντίπαλο εσωκομματικό στρατόπεδο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "έπρεπε να αποπεφθή δύο φορές από τη θέση του υπουργού ο κ. Θ. Πάγκαλος , για να φθάση να πή τα πράγματα με το όνομά τους. Σημασία όμως έχει ότι για πρώτη φορά μετά την ανάδειξη του κ. Σημίτη στο πρωθυπουργικό αξίωμα, ένα ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ -και μάλιστα εξ εκείνων που είχαν πρωτοστατήσει στην ανάδειξή του- αμφισβητεί ευθέως τον πρωθυπουργό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "σε ευθεία επίθεση, αλλά και σε αμφισβήτηση του ίδιου του πρωθυπουργού, προχώρησε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή που παραχώρησε στη ΒΗΜΑgasino, αφήνοντας να διαφανούν και οι δικές τους προθέσεις. Ο κ. Πάγκαλος φαίνεται αποφασισμένος να φθάσει την αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ως τα άκρα, καταγγέλλοντας την πλήρη διάλυση στην οποία έχουν οδηγήσει τη χώρα".

    Η Espresso προσθέτει ότι "πληθωρικός και ανατρεπτικός σε όλες του τις κινήσεις ο Θ. Πάγκαλος καταστρατήγησε χθες τη βασική αρχή ότι ο κυνηγημένος αναζητεί...καταφύγιο. Θύτης ο ίδιος μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Κώστα Σημίτη, επισκέφθηκε ένα ορεινό καταφύγιο στην Ελευσίνα επιχειρώντας με καλούς του φίλους; τη δική του απόδραση".

    [04] "Σύνδρομο Βαλκανίων"

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει ότι "φουντώνει η αγωνία για τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποιούν οι Ελληνες επιστήμονες στο έδαφος της Πρώην Γιουγκοσλαβίας και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου στρατοπεδεύουν οι ελληνικές δυνάμεις. Η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των Ελλήνων στρατιωτών, παρά μόνον εάν ληφθεί απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πράγμα που θεωρείται "αδύνατο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "είναι δυνατόν οι καθησυχαστικές δηλώσεις, οι διαψεύσεις καθώς και οι ρητές διαβεβαιώσεις που έχει δώσει κατά τα προηγούμενα 24ωρα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος περί του "συνδρόμου των Βαλκανίων" και της χρήσης των βλημάτων "DU" να συνδέονται με τα 11 απόρρητα ερωτήματα ανησυχίας που υποβάλλονται σήμερα από την ελληνική στρατιωτική ηγεσία της Υγειονομικής Διεύθυνσης του Στρατού Ξηράς, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που γίνεται στις Βρυξέλλες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "σάλο εξακολουθεί να προκαλεί, τόσο στις κυβερνήσεις όσο και στην κοινή γνώμη ολόκληρης της Ευρώπης, ο θόρυβος για τη χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο από το ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστική είναι η ομολογία του Βρετανού υπουργού Αμυνας Τζ. Χούν αλλά και η δήλωση του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη ότι πρέπει να διαλυθεί η Συμμαχία".

    [05] Πτώση ελικοπτέρου

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "ολονύκτιες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Σουνίου έκαναν οι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να βρουν τους ανθρώπους που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ πριν από τη συντριβή του στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν στις 9.05 το βράδυ από το πλήρωμα του "Σούπερ πούμα" στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σουνίου και των νησίδων Αγίου Γεωργίου σε απόσταση 7 ναυτικών μιλίων από τη στεριά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "αψηφώντας τα 9 μποφόρ της καταιγίδας, το καλύτερο πλήρωμα ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ επιχείρησε χθες βράδυ πτήση αυτοθυσίας για να σώσει 75χρονο καρδιοπαθή από την Πάτμο. Εφτά μίλια νότια του Σουνίου καρφώθηκε στα αγριεμένα κύματα. Ασθενής, δυο χειριστές, γιατρός και νοσηλευτής ως τα ξημερώματα αγνοούνταν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "χρονικό μια προαναγγελθείσας τραγωδίας συνιστά η χθεσινή πτώση ελικοπτέρου "παντός καιρού" του ΕΚΑΒ ανοιχτά του Σουνίου με 5 αγνοούμενους. Το ελικόπτερο "Αγκούστα Μπέλ" που κατέπεσε ενώ μετέφερε ασθενή στην Αθήνα είναι ένα από τα πέντε ελικόπτερα που προμηθεύθηκε το ΕΚΑΒ και αποδείχθηκαν κατά τον πλέον τραγικό τρόπο ως "μη επιχειρησιακά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "τραγωδία ανοιχτά του Σουνίου...Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα μεταξύ των οποίων και ένας καρδιοπαθής που μεταφερόταν εσπευσμένα στην Αθήνα χάθηκε ανάμεσα στην περιοχή Σουνίου και βραχονησίδας Αγ. Γεωργίου και τα συντρίμμια του εντοπίστηκαν αργά χθες το βράδυ από ελικόπτερο παντός καιρού, που συμμετείχε στις έρευνες διάσωσης".

    [06] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

    "Για τέσσερις επιλογές και παραλείψεις κατηγορεί ευθέως το ΝΑΤΟ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος όσον αφορά τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο και τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU). Και αποκαλύπτει με τη συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ότι η Μαντλίν Ολμπράιτ και πρόσφατα πίεζε για τη χρήση των βλημάτων αυτών, υποστηρίζοντας ότι είναι ακίνδυνα και ότι λίγο - πολύ πρέπει να "κουκουλωθεί" η υπόθεση για να μη γίνει εκμετάλλευση του θέματος για πολιτικούς λόγους. Ο κ. Τσοχατζόπουλος λίγες μόλις ώρες μετά την επιστροφή του από το Κοσσυφοπέδιο επιμένει ότι οι χώρες της KFOR ειδοποιήθηκαν από τους Αμερικανούς για τη χρήση βλημάτων DU μόλις τον Δεκέμβριο του 1999, "όταν και εστάλησαν στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και οι σαφείς οδηγίες προστατευτικών μέτρων." για τα στρατεύματα. "Εκδίδοντας οδηγίες προφύλαξης για μας" τονίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας "στην ουσία παραδέχονται ότι χωρίς αυτά τα προστατευτικά μέτρα υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των στρατιωτών". Επιστρέφοντας από το Κοσσυφοπέδιο ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος είχε στις σημειώσεις του τρία ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία: ότι 1 στους 10 αξιωματικούς και 1 στους 10 υπαξιωματικούς ,καθώς και 3 στους 10 οπλίτες που βρίσκονται εκεί, θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα πριν συμπληρώσουν την 6μηνη θητεία τους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 15 January 2001 - 15:09:57 UTC