Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-12-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/12/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Χρηματιστήριο
  • [03] Σύνοδος ΕΕ
  • [04] Απεργία ΓΣΕΕ
  • [05] "Σάμινα"
  • [06] Ελληνοτουρκικά
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Ιδιωτικοποιήσεις

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η απεργία της ΓΣΕΕ, η άνοδος του Χρηματιστηρίου, οι δικαστικές έρευνες για το ναυάγιο του "Σαμίνα", οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στη Νίκαια είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ουαί τοις ... Αθηναίοις. Ακίνητη από το πρωί η πρωτεύουσα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ντοκουμέντα νοθείας. Στοιχεία-φωτιά φέρνει αύριο η ΝΔ στη Βουλή.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Παγώνει το πόθεν έσχες. Μετά από προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις με νέο σύστημα. Αλλάζουν όλα για μόρια-εποχικούς.

    Η ΑΥΓΗ: Απεργία για την εργασία. Συλλαλητήριο σήμερα στις 12 στο Πεδίο του Αρεως.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απειλούν να σκοτώσουν αυτούς που τόλμησαν να μιλήσουν. Αγούδημος και Σορόκας ζήτησαν αστυνομική προστασία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα έξι καλά νέα για το Χρηματιστήριο. Σειρά θετικών εξελίξεων βελτιώνει το κλίμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μισθολόγιο πολλών ταχυτήτων. Η Βάσω θα καθορίζει τα πριμ παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

    ΕΘΝΟΣ: Στα ύψη τα τέλη. Η κυβέρνηση απειλεί με ακυρώσεις. Σε αυξήσεις μέχρι και 15% προχωρούν - και πάλι- οι Δήμοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο ... Ντον Κορλεόνε επιστρέφει στο Λιμάνι. Φοβισμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ναυάγιο ζητούν προστασία και ... κουμπούρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φουντώνει το μυστήριο. Μετά την παραίτηση - βόμβα του πραγματογνώμονα Στεφανάκου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο μισθολόγιο και ιδιώτες σύμβουλοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αυτή είναι η Ελλάδα...Ερευνα ΕΚΚΕ σε μαθητές, γονείς και καθηγητές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Νέα σελίδα στη Σοφοκλέους. Εκρηκτική άνοδος του δείκτη 5,74% - τζίρος 124 δις.

    ΕΣΤΙΑ: Απεργεί η κυβέρνησις! Οι 10 "στόχοι" του κ. Πρωθυπουργού.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ενθαρρύνεται η ανάκαμψη της Σοφοκλέους. από διεθνείς συγκυρίες και συγκεκριμένα μέτρα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Καταργείται το limit up-limit down. Παρατείνεται η συνεδρίαση κατά μια ώρα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στοιχεία σοκ για τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας. Ερευνα του ΕΚΚΕ σε μαθητές, γονείς, καθηγητές.

    ΝΙΚΗ: Μπλοκ της εργασίας στον νεοφιλελευθερισμό. Πανελλαδική καθολική απεργία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απεργία. Πανελλαδική πανεργατική.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Το κράτος δεν βλέπει; Είναι όλοι για ... Δέσιμο!

    Η ΧΩΡΑ: Απειλείται η ζωή εφοπλιστών! Τρόμος στο λιμάνι: Οι μάρτυρες - εμπειρογνώμονες ζητούν προστασία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ανοδος Σοφοκλέους, πτώση καυσίμων. Ανάσες για τους μικροεπενδυτές και ουσιαστική ελάφρυνση στους καταναλωτές.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Φρενάρει πάλι το Μετρό. Θεσσαλονίκη: δήλωση- βόμβα Γερμανού πρεσβευτή.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Προθερμαίνεται η Σοφοκλέους. Ανοδος 15% τις τρεις τελευταίες ημέρες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απονεκρωμένη η Ελλάδα σήμερα. Λόγω γενικής απεργίας.

    [02] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "η προσπάθεια για αναστροφή του κλίματος στη Σοφοκλέους, την οποία έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με τη βοήθεια των μεγάλων τραπεζών, βρήκε χθες θερμούς συμπαραστάτες τους ξένους θεσμικούς επενδυτές που προχώρησαν σε επιθετικές αγορές, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί ο γενικός δείκτης κατά 5,74%".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "δεύτερο πακέτο μέτρων με το οποίο θα προβλέπεται η ελεύθερη διακύμανση των μετοχών (κατάργηση του limit up και του limit down) από τις αρχές του 2001, αποφάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και η αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων κωδικών" μελετά η κυβέρνηση με σκοπό την ενίσχυση της Σοφοκλέους".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "η ενεργοποίηση της κυβέρνησης, η διακηρυχθείσα εμμονή του πρωθυπουργού στις διαρθρωτικές αλλαγές, τα εξαγγελθέντα μέτρα απελευθέρωσης των τραπεζών και ενίσχυσης των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οι τάσεις μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων και ανόδου του ευρώ και η κάμψη των διεθνών τιμών του πετρελαίου, φαίνεται να μεταβάλλουν το κλίμα στην οικονομία και να επανενεργοποιούν τη Σοφοκλέους".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "ιλιγγιώδεις ρυθμοί στο ΧΑΑ, που εκπλήσσει με τη δυναμικότητά του, αιφνιδιάζοντας και τους πλέον απαισιόδοξους παρατηρητές της αγοράς. Η αυξημένη αξία των συναλλαγών και η ενδεχόμενη διατήρησή της σε επίπεδα άνω των 100 δις Δρ μπορούν να δημιουργήσουν βάσιμες ελπίδες για καλή συνέχεια".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "έκρηξη" στο επενδυτικό ενδιαφέρον και στις τιμές σημειώθηκε χθες στη Σοφοκλέους, όπου οι τραπεζικές κυρίως μετοχές οδήγησαν την αγορά σε νέα κούρσα. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,74% στις 3.733,82 μονάδες, ενώ η αξία συναλλαγών παρουσίασε νέα αύξηση και έφτασε τα 126 δις Δρ".

    [03] Σύνοδος ΕΕ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "συμβιβασμός ή αδιέξοδο; Στο δίλημμα αυτό καλούνται να απαντήσουν οι ηγέτες της ΕΕ από σήμερα έως το Σάββατο στη Νίκαια της Γαλλίας, καθώς παραμένουν ως την τελευταία στιγμή οι διαφωνίες μεταξύ μεγάλων και μικρών χωρών σε τουλάχιστον πέντε σοβαρά για το παρόν και το μέλλον της Ενωσης θέματα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "με ανοικτό το ερώτημα αν η Ευρώπη του μέλλοντος μπορεί να διαμορφωθεί σε δύο ή περισσότερες ταχύτητες συνέρχονται οι 15 ηγέτες της ΕΕ. Ελλειμα κοινωνικής πολιτικής, αδυναμία πολιτικής παρέμβασης, απουσία κοινής εξωτερικής και αμυντικής και συγχρόνως μη κινητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών στο διαθρυλούμενο "ευρωπαϊκό οικοδόμημα" συνθέτουν τη σημερινή εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "με "ναυάγιο" απειλείται η Διακυβερνητική Διάσκεψη για τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα στη γαλλική Νίκαια. Το αδιέξοδο είναι προ των πυλών".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "με καταγεγραμμένες τις έντονες διαφωνίες τους σε μια σειρά θεμάτων όπως η σύνθεση και ο αριθμός των επιτρόπων και η στάθμιση των ψήφων των χωρών - μελών της Κοινότητας προσέρχονται οι 15 Ευρωπαίοι εταίροι στη Νίκαια προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής , που αρχίζουν σήμερα".

    [04] Απεργία ΓΣΕΕ

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "με βασικά αιτήματα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και την καθιέρωση του 35ώρου , οι εργαζόμενοι όλης της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, απεργούν σήμερα, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη κινητοποίηση της τελευταίας δεκαετίας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του νεοφιλελευθερισμού και των σχεδιαζόμενων από την κυβέρνηση ρυθμίσεων, που συναντούν αντιδράσεις και μέσα στο ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι. Αλλά τους τελευταίους οκτώ μήνες απεργούν κάποιοι άλλοι. Εκείνοι που διατυμπάνιζαν προεκλογικώς τους "10 μεγάλους στόχους" της τετραετίας 2000-2004 τους οποίους ήδη ελησμόνησαν".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "προσδοκίες για ύστατη οπισθοχώρηση της κυβέρνησης από τις επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου τρέφουν τα συνδικάτα, τα οποία μετρούν τις δυνάμεις τους και την επιρροή τους στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "με κεντρικό στόχο το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα η 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική που απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και αυξάνει το όριο των απολύσεων".

    [05] "Σάμινα"

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "δραματικές εξελίξεις λαμβάνουν οι έρευνες για το πολύνεκρο ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα" μετά την αποκάλυψη ότι ο πραγματογνώμονας Ηλίας Στεφανάκος βρισκόταν στα γραφεία της Minoan Flying Dolphins την ημέρα της αυτοκτονίας του Παντελή Σφηνιά, αλλά και το γεγονός ότι σύμφωνα με έγγραφο της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας που εκδόθηκε το 1993 έχει ψυχοσωματική αναπηρία σε ποσοστό 91%".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "η αποκάλυψη του "Κ" για την ανώμαλη ψυχική κατάσταση του ορκωτού πραγματογνώμονα Ηλία Στεφανάκου έκανε αίσθηση αλλά αποδεικνύεται η κορυφή του παγόβουνου στις καθημερινές ιστορίες κρατικής τρέλλας που εκτυλίσσονται με πλαίσιο την ανάκριση για το τραγικό ναυάγιο του "ΣΑΜΙΝΑ ΕΞΠΡΕΣ". Και βέβαια ο κ. Στεφανάκος παραιτήθηκε, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "η χθεσινή παραίτηση του πραγματογνώμονα Ηλία Στεφανάκου αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του τραυματικού πάζλ που ξεκίνησε με τον θάνατο 80 ανθρώπων, συνεχίστηκε με την αποκάλυψη του σαθρού οικοδομήματος της ακτοπλοΐας και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και περιπλέκει ακόμη περισσότερο με την αυτοκτονία του Παντελή Σφηνιά".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "φόβος και τρόμος επικρατούν πλέον στο λιμάνι του Πειραιά μετά το ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα" καθώς ο ένας μετά τον άλλον εφοπλιστές, πραγματογνώμονες και πρώην ναυτικοί του μοιραίου πλοίου ζητούν προστασία από τη Δικαιοσύνη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) επισημαίνει ότι "μια συνταρακτική αποκάλυψη για ..."υποβρύχια" λεηλασία, μια παραίτηση που μπορεί να φέρει και πάλι στην αρχή τις έρευνες για το πολύνεκρο ναυάγιο του "Εξ. Σάμινα" και μαφιόζικες πρακτικές με απειλές για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή, όσων εμπλέκονται στην υπόθεση, ξεσκεπάζουν αυτό το κράτος "οπερέτα", που συνεχίζει με μια τακτική στρουθοκαμηλισμού να καλύπτει όλα τα στραβά που έχουν γίνει, πάντα με την κυβερνητική κάλυψη".

    [06] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "αμοιβαία ενημέρωση για τις στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο", που θα διεξάγουν στο εξής Ελλάδα και Τουρκία , ονομάζεται το πρώτο από τα ΜΟΕ που η χώρα μας αναγκάζεται να υιοθετήσει μετά τις πιέσεις των Αμερικανών και ΝΑΤΟ. Το νέο "φρούτο" της ελληνοτουρκικής συνεννόησης αποφασίσθηκε προχθές το βράδυ στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδος και Τουρκίας Α. Τσοχατζόπουλου και Σ. Τσακμάκογλου, υπό τον γγ της Συμμαχίας λόρδο Ρόμπερτσον".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "στην άμεση αμερικανική επέμβαση και πίεσης προς την ελληνική πλευρά, αποδίδουν τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ τον τελικό συμβιβασμό που επετεύχθηκε μεταξύ των τουρκικών θέσεων και της "επιμονής" της ελληνικής πλευράς να περάσουν οι όροι της επίλυσης του Κυπριακού και της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας στο Αιγαίο υπό την επικυριαρχία του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε με την επίτευξη της πρώτης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στο Αιγαίο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "την επίτευξη της πρώτης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ για τα ΜΟΕ που αφορά την "αμοιβαία γνωστοποίηση" των εθνικών τους ασκήσεων ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ο γγ της συμμαχίας λόρδος Ρόμπερτσον, εκφράζοντας την ικανοποίησή του".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σε αναζήτηση της συνέχειας. Ενώ στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις η Σοφοκλέους έχει ανακάμψει κατά 15,08%".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πωλούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ενδιαφέρον Λάτση, Βαρδινογιάννη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πρόωρη" αναβάθμιση! Τα σενάρια των τραπεζικών συνεργασιών τροφοδοτούν την έκρηξη του δείκτη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σε ξέφρενους ρυθμούς το πάρτι της Σοφοκλέους. Με επίδειξη δύναμης από τα βαριά χαρτιά".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Θεσμικοί - Ξένα Funds αγοράζουν τράπεζες-επικοινωνίες".

    [08] Ιδιωτικοποιήσεις

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Το Δημόσιο εκχωρεί το μάνατζμεντ και θα διατηρήσει μικρό ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια. Αύριο προκηρύσσεται πώληση (ίσως χωρίς πλαφόν!) της Ολυμπιακής. Ποιοί κέρδισαν τις 6 άδειες στην ασύρματη τηλεφωνία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 7 December 2000 - 14:19:50 UTC